E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βάσω Παπανδρέου: Ποια ήταν η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Την τελευταία της πνοή άφησε η Βάσω Παπανδρέου

Δημοσίευση 17/10/2024 | 14:04

Βάσω Παπανδρέου: Ποια ήταν η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Σε ηλικία 80 ετών πέθανε η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο στις 3 το μεσημέρι στον τόπο καταγωγής της.

Γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δίνει νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστατεύει τη μητρότητα, εμπεδώνει στην ισότητα των δύο φύλων και δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθεί την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχυρώνει τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παίρνει μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που φθάνει να την αποκαλέσει "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας" και "Σιδηρά Κυρία". Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζεται ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και παίζει ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

H Bάσω Παπανδρέου μεταξύ άλλων είχε οριστεί το 1989 στη θέση της επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1993. Με τον ορισμό της στο συγκεκριμένο αξίωμα αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα τόσο στην ιστορία του θεσμού, όσο και ως προς την εκπροσώπηση της Ελλάδος, ανοίγοντας τον δρόμο για την Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και για την Άννα Δαμανάκη που τοποθετήθηκαν σε αυτή την θέση επίσης από το ΠΑΣΟΚ.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «αντίο» της Τόρι Σπέλινγκ στον Πάτρικ Μαλντούν: Λυπάμαι που ένα όμορφο φως έσβησε τόσο νωρίς

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Η ηθοποιός είπε το δικό της «αντίο» στον άλλοτε σύντροφό της με μία συγκινητική ανάρτηση

Ερωτεύμενοι στα κύματα: Τα τρυφερά τετ‑α‑τετ της Καρντάσιαν και του Χάμιλτον στο Μαλιμπού

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Η ρομαντική εξόρμηση της Κιμ Καρντάσιαν και του Λιούις Χάμιλτον σε παραλία του Μαλιμπού

Ο Αντίνοος Αλμπάνης για τη μάχη με τον καρκίνο: Ήταν επιλογή μου να μην πω στους γονείς μου

E-Daily 3.Left 22.04.2026
«Ήθελα να προστατέψω εκείνους, εμένα, την οικογένεια, το σύνολο», σημείωσε ακόμα ο γνωστός ηθοποιός

Αλέξανδρος Τσουβέλας: Μέναμε μεσοτοιχία με τον Βαγγέλη Ρωχάμη και οι γονείς μου με άφηναν σπίτι του

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Τον τελικό του Eurobasket το 1987 τον είδαμε μαζί, πρόσθεσε ο stand-up comedian

Τσουβέλας: «Μέναμε μεσοτοιχία με τον Βαγγέλη Ρωχάμη – Είδαμε μαζί τον τελικό του 1987»

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας αποκάλυψε πως μεγάλωσε με τον Βαγγέλη Ρωχάμη και πως τον γνώριζε προσωπικά από την παιδική του ηλικία στο Περιστέρι

Rihanna: Φωτογραφίζεται για πρώτη φορά με την 7 μηνών κόρη της σε εξώφυλλο περιοδικού

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Η Rihanna ξέρει καλά πώς να δημιουργεί στιγμές που μένουν και αυτή τη φορά το έκανε μαζί με το πιο απρόσμενο fashion icon, την κόρη της!

Buongiorno: «Εισέβαλε» άβαφη η Σίσσυ Χρηστίδου στο πλατό! Το προξενιό της Φαίης Σκορδά και η απάντησή της

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Ο Παύλος Σταματόπουλος σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Buongiorno του MEGA και παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη

Η Τζάνετ Τζάκσον αρνήθηκε να υπάρχει ως χαρακτήρας στην ταινία «Μάικλ»: Το σχόλιο που έκανε η αδελφή της, Λα Τόγια

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Η βιογραφική ταινία αφηγείται την πορεία του διάσημου ποπ σταρ, Μάικλ Τζάκσον

Γρηγόρης Αρναούτογλου για Δημήτρη Ουγγαρέζο: «Κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια κι αυτός ο καημένος»

E-Daily 3.Left 22.04.2026
«Βρες έναν τρόπο να αρέσεις εσύ και άσε το τι κάνουμε εμείς», είπε ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1

Σοφία Μαριόλα: Η εξώδικη ανακοίνωση για τον χωρισμό της από τον Στράτο Τζώρτζογλου

E-Daily 3.Left 22.04.2026
«Επί της ουσίας, το εξώδικο έχει αποδέκτη τον Τζώρτζογλου», σχολίασε ο Γιώργος Λιάγκας

«The Devil wears Prada 2»: Αφαιρέθηκε σκηνή με τη Σίντνεϊ Σουίνι από το σίκουελ της ταινίας

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Πρόκειται για καθαρά δημιουργική απόφαση

Ξεσπά η Σίντνεϊ Σουίνι για τις γυμνές σκηνές του «Euphoria»

E-Daily 3.Left 22.04.2026
«Όταν το κάνουν άνδρες είναι τέχνη»