E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βάσω Παπανδρέου: Ποια ήταν η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Την τελευταία της πνοή άφησε η Βάσω Παπανδρέου

Δημοσίευση 17/10/2024 | 14:04

Βάσω Παπανδρέου: Ποια ήταν η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Σε ηλικία 80 ετών πέθανε η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο στις 3 το μεσημέρι στον τόπο καταγωγής της.

Γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δίνει νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστατεύει τη μητρότητα, εμπεδώνει στην ισότητα των δύο φύλων και δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθεί την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχυρώνει τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παίρνει μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που φθάνει να την αποκαλέσει "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας" και "Σιδηρά Κυρία". Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζεται ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και παίζει ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

H Bάσω Παπανδρέου μεταξύ άλλων είχε οριστεί το 1989 στη θέση της επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1993. Με τον ορισμό της στο συγκεκριμένο αξίωμα αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα τόσο στην ιστορία του θεσμού, όσο και ως προς την εκπροσώπηση της Ελλάδος, ανοίγοντας τον δρόμο για την Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και για την Άννα Δαμανάκη που τοποθετήθηκαν σε αυτή την θέση επίσης από το ΠΑΣΟΚ.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εβελίνα Νικόλιζα κατά του Happy Day: «Σας περνάει απ’ το μυαλό ότι βλέπουν οι γονείς μου;»

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Η Εβελίνα Νικόλιζα επέλεξε να απαντήσει δημόσια στο Happy Day και όσα ειπώθηκαν για την προσωπική της ζωή.

Έλα στην ομάδα μας: Δημοσιογράφος ‑ Part time το Σαββατοκύριακο

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Ιδανικό για όσους θέλουν να μπουν στον χώρο των digital media ή να συνδυάσουν τη θέση με άλλη εργασία

OPEN: «Κλείδωσε» η πρώτη εκπομπή για την επόμενη χρονιά

E-Daily 3.Left Χτες
Το κανάλι ξεκινά να φτιάχνει το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν…

Ο Σαμ Σμιθ αρραβωνιάστηκε τον σύντροφό του

E-Daily 3.Left Χτες
Ο τραγουδιστής και ο Κρίστιαν Κόουαν διατηρούν σχέση τα τελευταία τρία χρόνια και φέρεται πως επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τον γάμο λίγο πριν από το φετινό Met Gala

Δανάη Μπάρκα: Αποκαλύπτει πρώτη φορά τι συνέβη πραγματικά με το Πάμε Δανάη

E-Daily 3.Left Χτες
Η Δανάη Μπάρκα με αφορμή το ταξίδι της στη Θεσσαλονίκη για την θεατρική της παράσταση, βρέθηκε καλεσμένη στις Rainbow Mermaids

Νότης Σφακιανάκης: Αν δεν ήταν εκείνος δεν θα υπήρχε κανένας μας, είναι το μικρό μας, το αγαπημένο μας

E-Daily 3.Left Χτες
Όταν έφυγε από την Κω και πήγε στην Αθήνα, ήμουν για έναν μήνα άρρωστη, μου έλειψε πάρα πολύ, έλεγε η αδερφή του τραγουδιστή σε συνέντευξή της

Παγώνια προκαλούν.... εμφύλιο σε ιταλικό χωριό

E-Daily 3.Left Χτες
«Δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε από τις κραυγές», δείτε βίντεο

Χαβιέ Μπαρδέμ για Πενέλοπε Κρουζ: Είναι απίστευτα γαμ@@@@α όμορφη

E-Daily 3.Left Χτες
Τη βλέπω να φωτογραφίζεται και λέω «είναι αυτή η γυναίκα μου; Θεέ μου είναι;»

Η Πόπη Μαλιωτάκη ποζάρει στην παραλία: «Η ζωή με μπικίνι είναι πάντα πιο καλή»

Social Χτες
Η τραγουδίστρια μετράει αντίστροφα για να μπει ο Ιούνιος

Κοψιάλης: Συγκλονίζει για την υπόθεση Φιντιρίκου – «Έχασα την παιδική ηλικία του γιου μου»

E-Daily 3.Left Χτες
Όπως ανέφερε, πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές όταν το όνομά του συνδέθηκε με την υπόθεση