E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από «οξεία» φτώχεια

Οι μισοί είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη

Δημοσίευση 17/10/2024 | 12:20

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από «οξεία» φτώχεια

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από «οξεία» φτώχεια, οι μισοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, κατήγγειλε σήμερα το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP/PNUD).

Στην ετήσια έκθεσή τους, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ και το ερευνητικό κέντρο Πρωτοβουλία της Οξφόρδης για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (OPHI) εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το ποσοστό της φτώχειας, το οποίο είναι τρεις φορές υψηλότερο στις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, την ώρα που ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχαν τόσες ένοπλες συγκρούσεις στον κόσμο όσες το 2023.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και το ερευνητικό κέντρο της Οξφόρδης καταρτίζουν από το 2010 τον Παγκόσμιο Δείκτη τους Πολυδιάστατης Φτώχειας, συγκεντρώνοντας δεδομένα από 112 χώρες στις οποίες ζουν περίπου 6,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Αυτός περιλαμβάνει δείκτες όπως για την έλλειψη επαρκούς στέγασης, συστημάτων υγιεινής, ηλεκτρικού ρεύματος, ενέργειας για μαγείρεμα, τροφίμων και σχολικών συστημάτων.

«Ο Δείκτης Φτώχειας 2024 (για το έτος 2023) δίνει μια εικόνα που βάζει σε σκέψεις: 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από πολυδιάστατη φτώχεια και από αυτούς 455 εκατομμύρια ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Στις χώρες που σπαράσσονται από τον πόλεμο, τα ποσοστά φτώχειας είναι τρεις φορές υψηλότερα από αυτά στις (χώρες) που έχουν ειρήνη», συνοψίζει η Γιανσούν Τζανγκ, επικεφαλής στατιστικών στο UNDP/PNUD.

Επιπλέον στις χώρες που μαστίζονται από ένοπλες συγκρούσεις, «οι στερήσεις που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί είναι τρεις με πέντε φορές οξύτερες» διότι «για τους φτωχούς ο αγώνας για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών είναι ακόμη πιο σκληρός», εξηγεί στο AFP η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Φτώχειας 2023, για το έτος 2022, αφορούσε επίσης 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από 6,1 δισεκατομμύρια κατοίκους σε 110 χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον φετινό, η ακραία φτώχεια πλήττει πάντα περισσότερο τις αγροτικές περιοχές απ’ό,τι τις αστικές με σχεδόν το 84% των φτωχών στον κόσμο να ζει στην ύπαιθρο.

Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών, οι πιο φτωχοί υπολογίζονται σε 584 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους. Το ποσοστό της φτώχειας των ανηλίκων στον κόσμο φτάνει το 27,9% έναντι 13,5% για τους ενηλίκους.

Η τεράστια πλειονότητα των πιο φτωχών (83,2%) ζει στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, δηλαδή την ινδική υποήπειρο, την πολυπληθέστερη περιοχή του πλανήτη.

Οι 5 χώρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό πολύ φτωχών ανθρώπων έχουν επίσης και υψηλή πληθυσμιακή αύξηση: η Ινδία έχει 234 εκατομμύρια ανθρώπους που στερούνται τα πάντα (σε 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους), το Πακιστάν έχει 93 εκατομμύρια (σε 236 εκατομμύρια κατοίκους), η Αιθιοπία 86 εκατομμύρια (σε 123 εκατομμύρια κατοίκους), η Νιγηρία 74 εκατομμύρια (σε 218 εκατομμύρια) και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 66 εκατομμύρια πολύ φτωχούς σε 100 εκατομμύρια κατοίκους.

Σύμφωνα με την Σαμπίνα Άλκιρε, διευθύντρια του OPHI, «οι πόλεμοι και οι βίαιες συγκρούσεις όχι μόνον αφήνουν βαθιά και διαρκή σημάδια στη ζωή των ανθρώπων, αλλά εμποδίζουν επίσης και τη μείωση της φτώχειας».

«Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 40% του 1,1 δισεκατομμυρίου φτωχών ζει σε ζώνες συγκρούσεων (και) το (ποσοστό της) φτώχειας παγκοσμίως στις περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό στις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν συγκρούσεις (34,8% έναντι 10,9%)», σημειώνει σε δηλώσεις της στο AFP.

Επιπλέον «αυτό που μας σόκαρε, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή φοβούμενοι ταυτοχρόνως για την ασφάλειά τους: αυτοί είναι 455 εκατομμύρια», καταγγέλλει η Άλκιρε απευθύνοντας έκκληση «στη διεθνή κοινότητα (…) να μηδενίσει τη φτώχεια ευνοώντας την ειρήνη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη ντελιβεράς που πετούσε πέτρες και τραυμάτιζε γυναίκες στην Κηφισιά

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Φορούσε λευκό κράνος και φέρεται να έχει εμπλακεί σε πέντε περιστατικά επιθέσεων

Αγριος ξυλοδαρμός 17χρονου στο φάσμα του αυτισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια από 25χρονο γνώστη πολεμικών τεχνών

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Όλα έγιναν για ένα τυχαίο σπρώξιμο - Συνελήφθησαν δύο άτομα

Χιλιάδες πολίτες στο Ντουμπάι έλαβαν επείγουσα ειδοποίηση για πιθανή επίθεση από πυραύλους

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Το μήνυμα, το οποίο εμφανίστηκε στα αγγλικά και στα αραβικά, προειδοποιεί ότι «λόγω της τρέχουσας κατάστασης, υπάρχει ενδεχόμενο πυραυλικών απειλών» και καλεί τους πολίτες να αναζητήσουν αμέσως καταφύγιο στο πλησιέστερο ασφαλές κτίριο

Μεγαλοπόδαρος στο Οχάιο; Ντόπιοι αναφέρουν απόκοσμα ουρλιαχτά και τεράστιες πατημασιές

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Σε κλίμα φόβου οι κάτοικοι, που πιστεύουν πως πρόκειται για ολόκληρη οικογένεια!

Αρχισε «πόλεμος» για τα λιπάσματα: Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει το κάλιο ως όπλο σε τυχόν εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ

Κόσμος 04.05.2026
Η ποτάσα, ένα πλούσιο σε κάλιο λίπασμα που παράγεται από υπόγεια κοιτάσματα, θα ήταν μεταξύ των επιλογών για τους συμμάχους των ΗΠΑ

Συναγερμός για πυραύλους στα ΗΑΕ: Η πρώτη προειδοποίηση μετά την εκεχειρία ΗΠΑ ‑ Ιράν

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Συναγερμός σήμανε τη Δευτέρα (4/5) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για πιθανές πυραυλικές επιθέσεις για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

Χανταϊός: Τι λέει ο ΠΟΥ μετά τους τρεις θανάτους και τα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Η νέα ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ξέσπασμα χανταϊού σε κρουαζιερόπλοι και τον θάνατο τριών ανθρώπων. Πρέπει να ανησυχούμε;

Αγίου Πνεύματος 2026: Πότε πέφτει και για ποιους είναι αργία

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Η ημερομηνία συνδέεται με την εορτή της Πεντηκοστής και εορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα, γεγονός που την καθιστά κινητή γιορτή κάθε χρόνο

Πανελλήνιες 2026: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται 1.000 ευρώ

Ελλάδα 04.05.2026
Στις 29 Μαΐου αρχίζουν φέτος οι πανελλήνιες 2026, με τους μαθητές να εξετάζονται στο μάθημα της Νεολληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Σκάνδαλο στη JP Morgan: Γυναίκα στέλεχος κατηγορείται για εκβιασμό, νάρκωση και βιασμό υφιστάμενου

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Στη JP Morgan ξέσπασε σκάνδαλο παρόμοιο με της ταινίας «Αποκαλύψεις», όταν πρώην υπάλληλος μήνυσε ανώτερη του για σeξουαλική παρενόχληση