E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βαρκελώνη vs Airbnb: Η μεγάλη κόντρα του τουρισμού πάει δικαστήριο

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης έχει ανακοινώσει την πρόθεση να απαγορεύσει τα Airbnb

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/10/2024 | 00:33

Βαρκελώνη vs Airbnb: Η μεγάλη κόντρα του τουρισμού πάει δικαστήριο
Image by freepik

Η Σαγράδα Φαμίλια, το πάρκο Γκουέλ, η λεωφόρος Λας Ράμπλας, ο κόσμος, ο θόρυβος και οι αυξημένες τιμές των ακινήτων: η Βαρκελώνη, η οποία δέχεται συνεχώς περισσότερους επισκέπτες, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει το τουριστικό της μοντέλο, καθώς αυτό δημιουργεί εντάσεις στους κατοίκους της πόλης.

Με περίπου 170.000 επισκέπτες καθημερινά, ο τουρισμός αποτελεί το 13,5% του ΑΕΠ της πρωτεύουσας της Καταλονίας. Ωστόσο, είναι και ένα από τα τρία κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους 1,6 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Πάρδο, μέλος της Ένωσης συνοικιών για την τουριστική αποκλιμάκωση, ο τουρισμός μετά την πανδημία έχει εξελιχθεί υπερβολικά γρήγορα και επιθετικά. Γκράφιτι με το σύνθημα «τουρίστες πηγαίνετε σπίτια σας» και διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού έχουν αυξηθεί, ενώ οι κάτοικοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Χιλιάδες κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την οικονομική επιβάρυνση από το Κύπελλο Αμερικής (ιστιοπλοΐα) και το μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Παράλληλα, οι ενοικιαστές πολυκατοικιών κοντά στον κεντρικό σταθμό της πόλης προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να εμποδίσουν τη μετατροπή των σπιτιών τους σε τουριστικά καταλύματα.

Η Πάμελα Μπατιγκάμπε, κάτοικος της πόλης, φοβάται πως θα χρειαστεί να φύγει λόγω της αύξησης των ενοικίων κατά 68% την τελευταία δεκαετία. Οι κάτοικοι ζητούν έναν πιο ελεγχόμενο τουρισμό, που να λαμβάνει υπόψη και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες, καθώς η εξάρτηση από τον τουρισμό δεν θεωρείται πλέον βιώσιμη.

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση να απαγορεύσει τα Airbnb έως το 2028, αλλά οι ιδιοκτήτες αντιδρούν, με τα δημοτικά στελέχη να επιμένουν πως πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, ο Σοσιαλιστής Χάουμε Κολμπόνι, ανακοίνωσε τον Ιούνιο την πρόθεσή του να απαγορεύσει τα Airbnb ως το τέλος του 2028. Το μέτρο ενδέχεται να αφορά 10.000 κατοικίες. 

Όμως η ένωση ιδιοκτητών ακινήτων Apartur χαρακτήρισε «κεκαλυμμένο εκβιασμό» την ανακοίνωση του Κολμπόνι και δεσμεύθηκε να προσφύγει δικαστικά. Ζητεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποζημίωση σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελλάδα αντιστέκεται στην Ευρώπη: Σκληρή στάση σε αμβλώσεις και τζόγο ‑ Σε ποια θέση βρίσκεται

Νέα Εποχή 31.03.2026
Η χώρα που ισορροπεί ανάμεσα στη Μεσόγειο και την Ανατολή, μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης λογικής

Το πιο αρχαίο ερωτικό γκράφιτι στον κόσμο βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά 31.03.2026
Αποκαλύψεις για την ερωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από πέτρινες επιγραφές 2.500 χρόνων

Σε ποιες χώρες είναι ευκολότερο να κάνεις οικογένεια

Νέα Εποχή 31.03.2026
Απλές λύσεις όταν υπάρχει θέληση

Τον συνέλαβαν γιατί τάιζε κόσμο, και αυτό λέει πολλά για όλους μας

Πρόσωπα 31.03.2026
Ο σεφ που έγινε «παράνομος» επειδή έκανε το σωστό

Δεν πέρασε ποτέ ‑ H ασθένεια που συνεχίζει να απειλεί τον κόσμο

Stories 31.03.2026
Ο αθόρυβος κίνδυνος που ξαναχτυπά

Αποκάλυψη για Κάρολο ‑ Νταϊάνα: Το πραγματικό τρίτο πρόσωπο στον γάμο τους δεν ήταν η Καμίλα

Stories Χτες
Στη βιογραφία της εκλιπούσας Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Χιούγκο Βίκερς ρίχνει φως μεταξύ άλλων στην κατάρρευση του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα

Η πρώτη Ελληνίδα που «άγγιξε» το Χόλιγουντ και χάθηκε σε ένα σκάνδαλο που κανείς δεν περίμενε

Πρόσωπα Χτες
Η άγνωστη ιστορία της Ελένη Αρίστη, από το συμβόλαιο με τη Universal Pictures μέχρι την πτώση που έβαλε τέλος σε μια πολλά υποσχόμενη πορεία

Η μεγάλη αντίπαλος της Coco Chanel

Πρόσωπα Χτες
Η επαναστάτρια της μόδας που έβαλε το σουρεαλισμό στην ντουλάπα των γυναικών

Τέρμα τα «ψέματα»: Οι 5 νέοι κανόνες που αλλάζουν το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε

Αθλητισμός Χτες
Η FIFA θα τους εφαρμόσει για πρώτη φορά στο Μουντιάλ 2026

Το απίθανο σύστημα ενός 14χρονου που ποτίζει δέντρα χωρίς νερό

Stories Χτες
Το πιο έξυπνο σύστημα ποτίσματος