E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βαρκελώνη vs Airbnb: Η μεγάλη κόντρα του τουρισμού πάει δικαστήριο

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης έχει ανακοινώσει την πρόθεση να απαγορεύσει τα Airbnb

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/10/2024 | 00:33

Βαρκελώνη vs Airbnb: Η μεγάλη κόντρα του τουρισμού πάει δικαστήριο
Image by freepik

Η Σαγράδα Φαμίλια, το πάρκο Γκουέλ, η λεωφόρος Λας Ράμπλας, ο κόσμος, ο θόρυβος και οι αυξημένες τιμές των ακινήτων: η Βαρκελώνη, η οποία δέχεται συνεχώς περισσότερους επισκέπτες, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει το τουριστικό της μοντέλο, καθώς αυτό δημιουργεί εντάσεις στους κατοίκους της πόλης.

Με περίπου 170.000 επισκέπτες καθημερινά, ο τουρισμός αποτελεί το 13,5% του ΑΕΠ της πρωτεύουσας της Καταλονίας. Ωστόσο, είναι και ένα από τα τρία κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους 1,6 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Πάρδο, μέλος της Ένωσης συνοικιών για την τουριστική αποκλιμάκωση, ο τουρισμός μετά την πανδημία έχει εξελιχθεί υπερβολικά γρήγορα και επιθετικά. Γκράφιτι με το σύνθημα «τουρίστες πηγαίνετε σπίτια σας» και διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού έχουν αυξηθεί, ενώ οι κάτοικοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Χιλιάδες κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την οικονομική επιβάρυνση από το Κύπελλο Αμερικής (ιστιοπλοΐα) και το μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Παράλληλα, οι ενοικιαστές πολυκατοικιών κοντά στον κεντρικό σταθμό της πόλης προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να εμποδίσουν τη μετατροπή των σπιτιών τους σε τουριστικά καταλύματα.

Η Πάμελα Μπατιγκάμπε, κάτοικος της πόλης, φοβάται πως θα χρειαστεί να φύγει λόγω της αύξησης των ενοικίων κατά 68% την τελευταία δεκαετία. Οι κάτοικοι ζητούν έναν πιο ελεγχόμενο τουρισμό, που να λαμβάνει υπόψη και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες, καθώς η εξάρτηση από τον τουρισμό δεν θεωρείται πλέον βιώσιμη.

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση να απαγορεύσει τα Airbnb έως το 2028, αλλά οι ιδιοκτήτες αντιδρούν, με τα δημοτικά στελέχη να επιμένουν πως πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, ο Σοσιαλιστής Χάουμε Κολμπόνι, ανακοίνωσε τον Ιούνιο την πρόθεσή του να απαγορεύσει τα Airbnb ως το τέλος του 2028. Το μέτρο ενδέχεται να αφορά 10.000 κατοικίες. 

Όμως η ένωση ιδιοκτητών ακινήτων Apartur χαρακτήρισε «κεκαλυμμένο εκβιασμό» την ανακοίνωση του Κολμπόνι και δεσμεύθηκε να προσφύγει δικαστικά. Ζητεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποζημίωση σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς τα drones των 50.000 δολαρίων αλλάζουν τον πόλεμο

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέναντι σε οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων

Το χάπι από την Ινδία που σπέρνει τον τρόμο στην Αφρική

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Πώς ένα παυσίπονο μετατράπηκε σε τεράστια κρίση οπιοειδών

Boda Girls: Οι αναβάτριες που μεταφέρουν εγκύους δωρεάν εκεί που τα ασθενοφόρα δεν φτάνουν

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Οι Boda Girls της Κένυας γεφυρώνουν το πιο επικίνδυνο κενό στην υγειονομική περίθαλψη

Το παλαιότερο ρολόι «μετρά» 600 χρόνια ζωής και αν σταματήσει ... μια πόλη κινδυνεύει!

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Ένα μεσαιωνικό θαύμα που συνδυάζει επιστήμη, θρύλους και ιστορία

Οι γυναίκες που έκαναν το ασύλληπτο: όταν το τσίρκο έγινε σκηνή ελευθερίας

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Οι γυναίκες που εγκατέλειψαν τα όρια της εποχής τους για να ζήσουν με το τσίρκο

Ο λοχίας που ήρθε αντιμέτωπος με 80 στρατιώτες και τον έπιασαν τα γέλια

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Η συνέχεια της ιστορίας είναι ακόμα πιο παράξενη

Ο άνδρας που κοιμάται 300 ημέρες τον χρόνο

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Του δίνουν να φάει και τον κάνουν μπάνιο στον ύπνο του

Τι είχε συμβεί το 1996 που οδήγησε τις ΗΠΑ να ασκήσουν τώρα ποινική δίωξη στον Κάστρο;

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Η μοιραία αποστολή των «Αδελφών προς Διάσωση»

Η γυναίκα που πήδηξε από τον 86ο όροφο αλλά έσπασε μόνο τη λεκάνη της...

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Η σπάνια επιβίωση και η δεύτερη ευκαιρία