E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ΗΠΑ «τρέχουν» το ζήτημα της Γάζας: Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Νταχλάν, που ίσως εξελιχθεί σε πρόσωπο «κλειδί»

Μετά τον πολυδιάστατο αιφνιδιασμό του Ισραήλ τόσο προς τη Χεζμπολάχ όσο και προς το Ιράν, το βόρειο μέτωπο έχει αλλάξει «ταχύτητα»

Δημοσίευση 14/10/2024 | 11:14

Οι ΗΠΑ «τρέχουν» το ζήτημα της Γάζας: Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Νταχλάν, που ίσως εξελιχθεί σε πρόσωπο «κλειδί»

Το βόρειο μέτωπο μετά από τον καταιγισμό – πολυδιάστατο αιφνιδιασμό του Ισραήλ τόσο προς τη Χεζμπολάχ όσο και προς το Ιράν έχει αλλάξει «ταχύτητα». Η επέλαση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη, ούτε και αναίμακτη υπόθεση. Τα βουνά της Γαλιλαίας και τα υψίπεδα του Γκολάν είναι δύσκολο πεδίο για τέτοιου τύπου επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση πολύ δυσκολότερο από τον θύλακα της Γάζας.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσουν και θα συνεχίσουν μέχρι το Ισραήλ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του και σε αυτό το μέτωπο. Εάν η Χεζμπολάχ δεν απομακρυνθεί από το Νότιο Λίβανο και οι πολίτες του Ισραήλ (περισσότεροι από 60.000) δεν επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι μάχες θα μαίνονται. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως έναν χρόνο μετά, με τη Γάζα ερείπια, οι δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις και η Χαμάς δεν έχει σταματήσει να τις χτυπά αλλά και να εκτοξεύει ρουκέτες σε κάθε ευκαιρία.

Εκτός από το μέτωπο στον Λίβανο και την επικείμενη απάντηση στο Ιράν η αμερικανική διπλωματία το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως επείγεται να «τρέξει» το ζήτημα της επόμενης ημέρας στη Λωρίδα. Την περασμένη εβδομάδα στην Αίγυπτο υπήρξε μία συνάντηση - πρώτο βήμα επανασύνδεσης ανάμεσα σε Φατάχ και Χαμάς. Από τη συγκεκριμένη συνάντηση εκτός από κάποιες φωτογραφίες και δύο τυπικές ανακοινώσεις δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι μείζον… Οι ΗΠΑ όμως που δεν έδωσαν άμεσα το παρόν θέλησαν να περάσουν το μήνυμα πως η επόμενη ημέρα για τους Παλαιστίνιους στην περιοχή θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και πως οι ίδιες θα υποστηρίξουν μία πρόταση και ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα έχει εμπλοκή με την τρομοκρατία και το «Μαύρο Σάββατο».

Είναι δεδομένο πως ο Σινουάρ δεν είναι η λύση και ο άνθρωπος που οι ΗΠΑ θα προέτασσαν και είναι δεδομένο πως θα έμπαιναν σε καμία τέτοια συζήτηση για την περιοχή με αυτό ή κάποιο μέλος της Χαμάς στο τραπέζι. Τον ρόλο τους «κομιστή» του αμερικανικού μηνυματος φαίνεται πως έπαιξαν όχι μία αλλά δύο χώρες. Η Αίγυπτος ως οικοδέσποινα όχι μόνο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αλλά και των περισσότερων συζητήσεων για κατάπαυση του πυρός τοποθετήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες στους εκπροσώπους των Φατάχ και Χαμάς και τόνισε πως αυτό που δεν επιδέχεται αναβολής σήμερα είναι το να επανέλθει η ασφάλεια για τους αμάχους εντός του θύλακα. Η Αίγυπτος υπογράμμισε πως αυτό είναι δεδομένο πως θα απαιτήσει «θυσίες» ουσιαστικά ξεκαθαρίζοντας και στις δύο πλευρές πως είναι πιθανό οι ΗΠΑ να μην θέλουν εμπλοκή κανενός στην επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Η δεύτερη χώρα ήταν τα Εμιράτα… δεν υπήρχε αντιπροσωπεία των Εμιράτων στην Αίγυπτο αλλά ένας άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πρόεδρο της χώρας φαίνεται πως συζητήθηκε αρκετά. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Νταχλάν ο οποίος είναι Παλαιστίνιος πρώην μέλος της Φατάχ ο οποίος είναι από τους στενότερους συμβούλους του Προέδρου Μπιν Ζαγιέντ τα τελευταία 12 χρόνια. Ο Νταχλάν δεν έχει σχέσεις με τη Χαμάς και έχει κάκιστες σχέσεις και με την Φατάχ από την οποία έφυγε. Ο Νταχλάν είναι ένα πρόσωπο με το οποίο έχουν ασχοληθεί οι ΗΠΑ και υπό προϋποθέσεις έχει πιθανότητες να αναλάβει την Παλαιστινιακή πλευρά και μάλιστα όχι μόνο στη Γάζα.

Το όνομα, αν και πρώιμο, σήμερα δείχνει πως ειδικά οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να «τρέχουν» το ζήτημα με τη Λωρίδα καθώς δεν υπάρχει περίπτωση η Ουάσιγκτον να αφήσει την συγκεκριμένη απόφαση στο Ισραήλ ή καλύτερα στο Νετανιάχου υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο Νταχλάν θεωρείται μετριοπαθής και ένας άνθρωπος που σήμερα δηλώνει πως δεν θέλει καμία εμπλοκή με την πολιτική. Πηγές από την Αίγυπτο σημειώνουν όμως πως είναι πολύ φιλόδοξος και εάν του δοθεί η ευκαιρία θα την «αρπάξει» και με τα δύο χέρια.

Ακόμη και με τον Νταχλάν όμως θα υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεραστούν και από τις δύο πλευρές. Ο Νταχλάν θα πρέπει εάν αναλάβει να δώσει απτές εγγυήσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ για την ασφάλεια στην περιοχή κάτι εξαιρετικά δύσκολο με τη Χαμάς στον θύλακα. Το Ισραήλ θα έχει ενστάσεις να συνεργαστεί με Παλαιστίνιο και μάλιστα με έναν που έχει παρελθόν με τη Φατάχ και φυσικά και η Φατάχ θα πρέπει να κάνει πίσω στην κατεχόμενη Δυτική όχθη δίνοντας χώρο στο νέο πρόσωπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από την έκρηξη στη Βιολάντα, ο εκκωφαντικός θόρυβος από 8 χιλιόμετρα

Ελλάδα 27.01.2026
Kάμερα ασφαλείας στην Αγία Μονή Τρικάλων, κατέγραψε τη στιγμή της έκρηξης σε απόσταση περίπου 8 χλμ. από την βιομηχανία της Βιολάντα

Τα 10 πιο ασυνήθιστα αντικείμενα που βρέθηκαν στον έλεγχο αεροδρομίων το 2025

Κόσμος 27.01.2026
Κάθε χρόνο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών δημοσιεύει μια λίστα με τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα σε σημεία ελέγχου ασφαλείας αεροδρομίων σε όλες τις ΗΠΑ

Μεγάλη εμπορική συμφωνία ΕΕ ‑ Ινδίας δημιουργεί μια αγορά 2 δισ. πολιτών

Κόσμος 27.01.2026
Πόσο πέφτουν οι δασμοί, ποια ελληνικά προϊόντα αφορά, δείτε πίνακες

«Έξυπνες κάμερες» στην Αττική: Πού έχουν τοποθετηθεί και ποιες παραβάσεις καταγράφουν

Ελλάδα 27.01.2026
Πόσες παραβάσεις έχουν καταγράψει έως τώρα και τι αλλάζει από τα τέλη του Ιανουαρίου

Η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει από πριν πώς θα φορολογηθεί μια συναλλαγή ‑ Ποια θα είναι η διαδικασία

Οικονομία 27.01.2026
Πώς θα λειτουργούν οι προκαταρκτικές φορολογικές αποφάσεις

Και επίσημα vεκρή η πέμπτη εργαζόμενη στο εργοστάσιο Βιολάντα στα Τρίκαλα

Ελλάδα 27.01.2026
Βρέθηκε η σορός και της πέμπτης αγνοούμενης γυναίκας, που εργαζόταν στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα, τη στιγμή της ισχυρής έκρηξης και της πυρκαγιάς

Δέντρο έπεσε σε τρένο που εκτελούσε της γραμμή Πύργος – Κατάκολο: Στο νοσοκομείο ο μηχανοδηγός

Ελλάδα 27.01.2026
Το πεύκο έπεσε στο βαγόνι του μηχανοδηγού ο οποίος μεταφέρθηκε με ιδιωτικό ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Πύργου

Νέα δημοσιεύματα για τον Αντετοκούνμπο: «Έφτασε κοντά να απολύσει τον ατζέντη του επειδή δεν του έχει βρει ακόμα ομάδα»

Αθλητικά Νέα 27.01.2026
Ο ρεπόρτερ του ESPN ανέφερε ότι ο Greek Freak έχει παίξει το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς

«Βιολάντα Α.Ε.»: Ανακοίνωση για μέτρα ασφαλείας και για τη στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων

Ελλάδα 27.01.2026
Η «Βιολάντα Α.Ε.» εξέδωσε ανακοίνωση για τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανουσών, ενώ τονίζει ότι εφάρμοζε αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας κι αναμένει το πόρισμα των Αρχών για το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα.

Σρι Λάνκα: Τρόμος για Ρώσους τουρίστες, τους επιτέθηκε ελέφαντας όταν προσπάθησσν να τον ταΐσουν

Κόσμος 27.01.2026
Όπως φαίνεται στο βίντεο ο βάρους τριών τόνων ελέφαντας αρχικά ταρακούνησε σαν καρυδότσουφλο το λευκό βανάκι με τους τουρίστες πριν να χρησιμοποιήσει την προβοσκίδα του για να «ξεριζώσει» την πόρτα