E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ΗΠΑ «τρέχουν» το ζήτημα της Γάζας: Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Νταχλάν, που ίσως εξελιχθεί σε πρόσωπο «κλειδί»

Μετά τον πολυδιάστατο αιφνιδιασμό του Ισραήλ τόσο προς τη Χεζμπολάχ όσο και προς το Ιράν, το βόρειο μέτωπο έχει αλλάξει «ταχύτητα»

Δημοσίευση 14/10/2024 | 11:14

Οι ΗΠΑ «τρέχουν» το ζήτημα της Γάζας: Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Νταχλάν, που ίσως εξελιχθεί σε πρόσωπο «κλειδί»

Το βόρειο μέτωπο μετά από τον καταιγισμό – πολυδιάστατο αιφνιδιασμό του Ισραήλ τόσο προς τη Χεζμπολάχ όσο και προς το Ιράν έχει αλλάξει «ταχύτητα». Η επέλαση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη, ούτε και αναίμακτη υπόθεση. Τα βουνά της Γαλιλαίας και τα υψίπεδα του Γκολάν είναι δύσκολο πεδίο για τέτοιου τύπου επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση πολύ δυσκολότερο από τον θύλακα της Γάζας.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσουν και θα συνεχίσουν μέχρι το Ισραήλ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του και σε αυτό το μέτωπο. Εάν η Χεζμπολάχ δεν απομακρυνθεί από το Νότιο Λίβανο και οι πολίτες του Ισραήλ (περισσότεροι από 60.000) δεν επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι μάχες θα μαίνονται. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως έναν χρόνο μετά, με τη Γάζα ερείπια, οι δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις και η Χαμάς δεν έχει σταματήσει να τις χτυπά αλλά και να εκτοξεύει ρουκέτες σε κάθε ευκαιρία.

Εκτός από το μέτωπο στον Λίβανο και την επικείμενη απάντηση στο Ιράν η αμερικανική διπλωματία το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως επείγεται να «τρέξει» το ζήτημα της επόμενης ημέρας στη Λωρίδα. Την περασμένη εβδομάδα στην Αίγυπτο υπήρξε μία συνάντηση - πρώτο βήμα επανασύνδεσης ανάμεσα σε Φατάχ και Χαμάς. Από τη συγκεκριμένη συνάντηση εκτός από κάποιες φωτογραφίες και δύο τυπικές ανακοινώσεις δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι μείζον… Οι ΗΠΑ όμως που δεν έδωσαν άμεσα το παρόν θέλησαν να περάσουν το μήνυμα πως η επόμενη ημέρα για τους Παλαιστίνιους στην περιοχή θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και πως οι ίδιες θα υποστηρίξουν μία πρόταση και ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα έχει εμπλοκή με την τρομοκρατία και το «Μαύρο Σάββατο».

Είναι δεδομένο πως ο Σινουάρ δεν είναι η λύση και ο άνθρωπος που οι ΗΠΑ θα προέτασσαν και είναι δεδομένο πως θα έμπαιναν σε καμία τέτοια συζήτηση για την περιοχή με αυτό ή κάποιο μέλος της Χαμάς στο τραπέζι. Τον ρόλο τους «κομιστή» του αμερικανικού μηνυματος φαίνεται πως έπαιξαν όχι μία αλλά δύο χώρες. Η Αίγυπτος ως οικοδέσποινα όχι μόνο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αλλά και των περισσότερων συζητήσεων για κατάπαυση του πυρός τοποθετήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες στους εκπροσώπους των Φατάχ και Χαμάς και τόνισε πως αυτό που δεν επιδέχεται αναβολής σήμερα είναι το να επανέλθει η ασφάλεια για τους αμάχους εντός του θύλακα. Η Αίγυπτος υπογράμμισε πως αυτό είναι δεδομένο πως θα απαιτήσει «θυσίες» ουσιαστικά ξεκαθαρίζοντας και στις δύο πλευρές πως είναι πιθανό οι ΗΠΑ να μην θέλουν εμπλοκή κανενός στην επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Η δεύτερη χώρα ήταν τα Εμιράτα… δεν υπήρχε αντιπροσωπεία των Εμιράτων στην Αίγυπτο αλλά ένας άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πρόεδρο της χώρας φαίνεται πως συζητήθηκε αρκετά. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Νταχλάν ο οποίος είναι Παλαιστίνιος πρώην μέλος της Φατάχ ο οποίος είναι από τους στενότερους συμβούλους του Προέδρου Μπιν Ζαγιέντ τα τελευταία 12 χρόνια. Ο Νταχλάν δεν έχει σχέσεις με τη Χαμάς και έχει κάκιστες σχέσεις και με την Φατάχ από την οποία έφυγε. Ο Νταχλάν είναι ένα πρόσωπο με το οποίο έχουν ασχοληθεί οι ΗΠΑ και υπό προϋποθέσεις έχει πιθανότητες να αναλάβει την Παλαιστινιακή πλευρά και μάλιστα όχι μόνο στη Γάζα.

Το όνομα, αν και πρώιμο, σήμερα δείχνει πως ειδικά οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να «τρέχουν» το ζήτημα με τη Λωρίδα καθώς δεν υπάρχει περίπτωση η Ουάσιγκτον να αφήσει την συγκεκριμένη απόφαση στο Ισραήλ ή καλύτερα στο Νετανιάχου υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο Νταχλάν θεωρείται μετριοπαθής και ένας άνθρωπος που σήμερα δηλώνει πως δεν θέλει καμία εμπλοκή με την πολιτική. Πηγές από την Αίγυπτο σημειώνουν όμως πως είναι πολύ φιλόδοξος και εάν του δοθεί η ευκαιρία θα την «αρπάξει» και με τα δύο χέρια.

Ακόμη και με τον Νταχλάν όμως θα υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεραστούν και από τις δύο πλευρές. Ο Νταχλάν θα πρέπει εάν αναλάβει να δώσει απτές εγγυήσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ για την ασφάλεια στην περιοχή κάτι εξαιρετικά δύσκολο με τη Χαμάς στον θύλακα. Το Ισραήλ θα έχει ενστάσεις να συνεργαστεί με Παλαιστίνιο και μάλιστα με έναν που έχει παρελθόν με τη Φατάχ και φυσικά και η Φατάχ θα πρέπει να κάνει πίσω στην κατεχόμενη Δυτική όχθη δίνοντας χώρο στο νέο πρόσωπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφτιαξε προφίλ της πρώην συντρόφου του στο Tinder – Καλούσε αγνώστους να την βιάσουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ποινή φυλάκισης 8 ετών επιβλήθηκε στον 36χρονο που επιχείρησε να εκδικηθεί την πρώην σύντροφό του

Ποιος είναι ο 15χρονος που «σαρώνει» λαγοκέφαλους και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αλιείας

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ο νεαρός Γιάννης Τσουκτουρίδης από το Παλαιό Φάληρο αναδείχθηκε νικητής στην παιδική κατηγορία, αλιεύοντας 158 λαγοκέφαλους σε μία μόνο εξόρμηση.

Λευκάδα: Μάχη για τη ζωή της δίνει 50χρονη ‑ Αποκολλήθηκε βράχος και έπεσε στο κεφάλι της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε επισκεφθεί μαζί με την παρέα της τους καταρράκτε στο Νυδρί

Οι Ρώσοι μαλώνουν στα βενζινάδικα ‑ Ελλείψεις καυσίμων πυροδοτούν ομηρικούς καυγάδες

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ουρές, τσακωμοί, ξυλοδαρμοί έξω από πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη Ρωσία, καθώς η έλλειψη γίνεται αισθητή

Σαρακίνικο Μήλου: Παραλίγο να πνιγεί γυναίκα που έδωσε μάχη με τα κύματα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η γυναίκα παρασυρόταν επανειλημμένα από τα κύματα ενώ προσπαθούσε να πιαστεί από τους βράχους για να βγει στη στεριά.

«Όσο ήταν ζωντανό εκείνο, θα ήμουν κι εγώ»: Συγκλονίζει η μητέρα που βγήκε ζωντανή από τα ερείπια στη Βενεζουέλα μαζί με το νεογέννητό της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η διάσωσή της άρχισε τη στιγμή που άκουσε τον αδερφό της να φωνάζει το όνομά της - «Είπα στον εαυτό μου: είναι η μόνη μου ευκαιρία, φώναξα με όλες μου τις δυνάμεις» - Δείτε το βίντεο της διάσωσής τους

Τι αλλάζει από τον Ιούλιο στις τιμές των σούπερ μάρκετ ‑ ποια η νέα συμφωνία του Μαξίμου

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η κυβέρνηση συμφώνησε με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ να παγώσουν οι τιμές σε ~2.000 προϊόντα για όλο το καλοκαίρι, με νέο κύκλο μειώσεων να προαναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Αιφνίδιος θάνατος για τη 41χρονη Αννα στα Χανιά – Βρέθηκε νεκρή σε τουριστικό κατάλυμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση - τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα

Αιματοκύλισμα σε fan zone του Μουντιάλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας από πυροβολισμούς

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως ανθρωποκτονία

Παραιτήθηκε η Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ‑ «Η συγκρότηση της ΕΛΑΣ δημιουργεί διέξοδο»

Πολιτική 29.06.2026
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην ΕΛΑΣ», ανέφερε υπενθυμίζοντας ομιλία της στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι εισπράττουν πρώτοι τα 150 και ποιοι πρέπει να περιμένουν

Οικονομία 29.06.2026
Σε δύο φάσεις - έως 30 Ιουνίου και έως 31 Αυγούστου - η καταβολή του εφάπαξ ποσού των 150 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.