E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξανά στο φως το «μεγάλο μυστήριο του Έβερεστ» ‑ Βρέθηκαν λείψανα άνδρα που είχε εξαφανιστεί 100 χρόνια πριν

Δείτε φωτογραφίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/10/2024 | 19:54

Ξανά στο φως το «μεγάλο μυστήριο του Έβερεστ» ‑ Βρέθηκαν λείψανα άνδρα που είχε εξαφανιστεί 100 χρόνια πριν

Το μεγάλο μυστήριο που περιβάλλει την εξαφάνιση των ορειβατών Μάλορι και Ίρβιν, δύο θρυλικών εξερευνητών του Έβερεστ που χάθηκαν μέσα στην ομίχλη κοντά στην κορυφή των Ιμαλαΐων, φαίνεται να πλησιάζει στη λύση του σχεδόν 100 χρόνια μετά το συμβάν, χάρη σε νέες ανακαλύψεις από την αποστολή τους.

Ο Άντριου «Σάντι» Ίρβιν, το νεότερο μέλος της αποστολής του 1924 στο Έβερεστ, εξαφανίστηκε στις ανώτερες πλαγιές του βουνού μαζί με τον Τζορτζ Μάλορι στις 8 Ιουνίου του ίδιου έτους, ενώ προσπαθούσαν να γίνουν οι πρώτοι που θα κατακτούσαν την κορυφή του κόσμου.

Παρέμενε ωστόσο άγνωστο αν κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή πριν τον θάνατό τους, με ορειβάτες και ιστορικούς να αναρωτιούνται για την τύχη τους εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αυτό άλλαξε την εβδομάδα αυτή, όταν μερικά λείψανα του Ίρβιν ανακαλύφθηκαν, μέσα σε μια κάλτσα με τα αρχικά του - «AC Irvine». Επιπλέον, βρέθηκε μια μπότα στον παγετώνα Central Rongbuk, κάτω από τη Βόρεια Όψη, από μια ομάδα που γύριζε ντοκιμαντέρ. Να σημειωθεί ότι το παγωμένο σώμα του Μάλορι είχε εντοπιστεί στο Έβερεστ πριν από 20 χρόνια.

Το εύρημα προσφέρει την πρώτη ουσιαστική εικόνα του θανάτου του Ίρβιν, μετά την θανατηφόρα αποστολή στην κορυφή των 8.849 μέτρων. Η οικογένεια του Ίρβιν έχει προσφερθεί εθελοντικά να συγκρίνει τα αποτελέσματα τεστ DNA με τα λείψανα για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάλτσα και η μπότα βρέθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο από τα λείψανα του Μάλορι, τα οποία εντοπίστηκαν από τον ορειβάτη Κόνραντ Άνκερ το 1999 και βρίσκονται τώρα στην κατοχή της ορειβατικής ένωσης Κίνας - Θιβέτ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις άδειες αναρρίχησης στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ, αναφέρει ο Independent.

Ο Τζίμι Τσιν, επαγγελματίας ορειβάτης και σκηνοθέτης του ορειβατικού ντοκιμαντέρ Free Solo του 2018, ήταν επικεφαλής μιας ομάδας του National Geographic που βρήκε την κάλτσα και την μπότα. «Είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη για το πού κατέληξε ο «Σάντι». Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες», δήλωσε.

Το μυστήριο του Έβερεστ αναδύεται ξανά στην επιφάνεια.

Το σώμα του Μάλορι είχε βρεθεί το 1999 σε υψόμετρο 8.165 μέτρων, μόλις 670 μέτρα μακριά από την κορυφή, μαζί με τμήματα του εξοπλισμού του και ένα ρολόι χειρός.

Έτσι, το ερώτημα που απασχολεί ξανά την ορειβατική κοινότητα είναι το εξής: Μήπως οι Ίρβιν και Μάλορι πέθαναν καθώς κατέβαιναν νικηφόροι, έχοντας κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ, ή έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να την προσεγγίσουν;

Η φωτογραφική μηχανή του Μάλορι, η οποία ίσως περιείχε αποδείξεις για το αν έφτασαν στην κορυφή, εξακολουθεί να αγνοείται. Επίσης, δεν βρέθηκε η φωτογραφία της γυναίκας του, Ρουθ, την οποία είχε υποσχεθεί να αφήσει στην κορυφή του Έβερεστ.

Αυτό έχει δημιουργήσει υποψίες ότι ίσως τελικά να είχαν επιτύχει τον στόχο τους. Προς το παρόν, η απάντηση παραμένει ένα «μυστικό» που οι δύο ορειβάτες κρατούν μαζί τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις