E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νεπάλ: 18χρονος ορειβάτης έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατέκτησε και τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου

Μετά το ιστορικό του κατόρθωμα, ο 18χρονος εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξει την παγκόσμια αντίληψη για το λαό των Σέρπα του Νεπάλ, που είναι οι κάτοικοι από την περιοχή του Έβερεστ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2024 | 19:40

Νεπάλ: 18χρονος ορειβάτης έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατέκτησε και τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου

Ένας 18χρονος ορειβάτης από το Νεπάλ έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατάφερε να ανέβει και στις 14 υψηλότερες κορυφές της Γης.

Πρόκειται για τον Νίμα Ρίντζι Σέρπα, ο οποίος κατέκτησε το ρεκόρ, αφού έφτασε και στην κορυφή του όρους Σισαπάνγκμα του Θιβέτ την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, αναφέρει ο Independent. 

Μετά το ιστορικό του κατόρθωμα, ο Νίμα εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξει την παγκόσμια αντίληψη για το λαό των Σέρπα του Νεπάλ – που είναι οι κάτοικοι από την περιοχή του Έβερεστ.

«Αφιερώνω αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ στο λαό των Σέρπα #SherpaPower. Η κατάκτηση αυτής της κορυφής δεν είναι απλά ένας προσωπικός μου στόχος, αλλά συνιστά και φόρο τιμής σε κάθε Σέρπα που τόλμησε ποτέ να ονειρευτεί πέρα από τα “παραδοσιακά” όρια που του έχουν τεθεί. Η ορειβασία είναι κάτι περισσότερο από εργασία- είναι μια απόδειξη της δύναμης, της ανθεκτικότητας και του πάθους μας», έγραψεο Νίμα στο Instagram.

Οι ορειβάτες από το Νεπάλ, ιδιαίτερα ο λαός των Σέρπα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ορειβατική βιομηχανία των Ιμαλαΐων, καθώς χειρίζονται τον εξοπλισμό, στερεώνουν τα σχοινιά στα βουνά και υποστηρίζουν τις διεθνείς αποστολές. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστοί για τα δικά τους επιτεύγματα, κάτι που ο 18χρονος Νίμα επιθυμεί να αλλάξει

«Δεν είμαστε απλώς οδηγοί, είμαστε πρωτοπόροι. Ας είναι αυτό ένα κάλεσμα σε κάθε Σέρπα να δει την αξιοπρέπεια στη δουλειά μας, τη δύναμη στην κληρονομιά μας και τις απεριόριστες δυνατότητες στο μέλλον μας».

Ο Νίμα, ο οποίος ξεκίνησε την ορειβασία στα 16 του, είχε κάνει στο παρελθόν κι άλλα ρεκόρ, ανεβαίνοντας τις κορυφές του Έβερεστ και του Lhotse μέσα σε 10 ώρες. Στην τελευταία του περιπέτεια τον συνόδευε ο ορειβάτης σύντροφός του Πασάνγκ Νούμου Σέρπα.

Η αναρρίχηση και των 14 «οκτώ χιλιάδων» (κορυφές υψηλότερες από 8000μ.) θεωρείται το αποκορύφωμα της ορειβατικής φιλοδοξίας.

Οι ορειβάτες διασχίζουν «ζώνες θανάτου» προκειμένου να κατακτήσουν τις κορυφές, όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι πολύ χαμηλά για να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Προς την ανθρωπότητα στο σύνολό της: ας μας θυμίσει αυτή η ανάβαση ότι οι κορυφές που φτάνουμε μαζί, ενωμένοι, είναι πολύ μεγαλύτερες από κάθε ατομικό επίτευγμα», έγραψε ο Νίμα μετά την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ. «Ως έφηβος, βλέποντας τη διαίρεση που προκαλούν τα σύνορα, οι πόλεμοι, ο ρατσισμός και άλλες συγκρούσεις, ζητώ αγάπη, σεβασμό και αρμονία μεταξύ όλων των ανθρώπων», λέει ο 18χρονος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Ούτε τσιμέντο, ούτε αθηναϊκός σχιστόλιθος – Τι ήταν τελικά το υλικό που πλημμύρισε τους δρόμους

Ελλάδα 16.04.2026
Λόγω της διαρροής του υλικού στο οδόστρωμα, η κυκλοφορία διεκόπη

Κρήτη: Νεκρός άνδρας σε σπηλιά στα Φαλάσαρνα ‑ Εντοπίστηκε χωρίς ρούχα

Ελλάδα 16.04.2026
Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές καθώς η σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε στην παραλία Φαλάσαρνα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τραγωδία στον Ισημερινό: Πάνω από 10 νεκροί μετά την πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

Κόσμος 16.04.2026
Το δυστύχημα στον Ισημερινό έγινε κοντά στη Μογιετούρο, στην επαρχία Ασουάι των Ανδεων. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 20.

«Βόμβα» για τα καύσιμα των αεροσκαφών: «Η Ευρώπη ίσως έχει αποθέματα για μόλις 6 εβδομάδες»

Κόσμος 16.04.2026
«Δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα πτήσεις να ακυρώνονται» δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ

Νέο ραντεβού ΗΠΑ ‑ Ιράν: «Αυξάνονται οι ελπίδες για το τέλος του πολέμου» λέει το Reuters

Κόσμος 16.04.2026
Οι εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή και οι συζητήσεις για ειρήνη στον Λίβανο - «Είμαστε αισιόδοξοι» αναφέρουν οι ΗΠΑ

Γεωργιάδης: «Έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες, η Μυρτώ είχε φτάσει στο νοσοκομείο με τις τελευταίες της ανάσες»

Ελλάδα 16.04.2026
«Για την υπόθεση της ατυχούς Μυρτούς από την Κεφαλλονιά και τις καταγγελίες περί ελλείψεως ιατρών από τα ΤΕΠ, μίλησε προς ολίγου με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ»

Ο Μαμντάνι ξεκινά να υλοποιεί τα σχέδιά του για φορολόγηση των πλουσίων

Κόσμος 16.04.2026
Τι προβλέπει ο φόρος «pied-à-terre» για πολυτελείς κατοικίες εκατομμυριούχων στη Νέα Υόρκη

Πτολεμαΐδα: Νεκρή εκπαιδευτικός σε ακάλυπτο χώρο οικοδομής

Ελλάδα 16.04.2026
Φέρεται να βρέθηκε σημείωμα στο σημείο που εντοπίστηκε νεκρή

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας της 19χρονης Μυρτώς: «Είχαν σχέδιο, η κόρη μου δεν ενέδωσε και έφεραν κάποιον μέσω Facebook»

Ελλάδα 16.04.2026
«Με κατέστρεψαν. Τα υποκείμενα αυτά μου χάλασαν το αύριο, μου χάλασαν το ενδιαφέρον να υπάρχω»