E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δις ισόβια στον καθηγητή του ΑΠΘ που κέρναγε δηλητήριο τη σύζυγό του και τη γιαγιά της

Το κίνητρο της διπλής ανθρωπoκτovίας ήταν να απαλλαγεί από την ύπαρξη της γυναίκας του

Δημοσίευση 10/10/2024 | 15:45

Δις ισόβια στον καθηγητή του ΑΠΘ που κέρναγε δηλητήριο τη σύζυγό του και τη γιαγιά της

Ο καθηγητής του ΑΠΘ που βρίσκεται στις φυλακές Λάρισας έχοντας καταδικαστεί πρωτόδικα -το 2017- σε δις ισόβια, είχε ασκήσει έφεση η οποία εκδικάστηκε το 2022 χωρίς να καταφέρει να αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό, ώστε να μειωθεί η ποινή του.

Άσκησε αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Αρείου Πάγου, επικαλούμενος νομικές ασάφειες της απόφασης, όμως το δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση είναι αιτιολογημένη και ορθώς εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του νόμου περί ανθρωπoκτovίας και ελαφρυντικών. Ο καθηγητής με την έκδοση της απόφασης του δευτεροβαθμίου δικαστηρίου είχε πει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνει μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Ο ισχυρισμός του

Ο βασικός ισχυρισμός του στην απολογία του ήταν τόσο η σύζυγός του όσο και η γιαγιά της πέθαναν από το αρσενικό που εντοπίζεται στην παροχή του νερού στην εξοχική κατοικία της οικογένειας στη Χαλκιδική. Επιπλέον, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχαν δηλητηριαστεί από αρσενικό αλλά κάδμιο και είχε επιχειρήσει να ενοχοποιήσει άλλα μέλη της οικογένειας, δήθεν ότι εκείνα ευθύνονται για τον θάvατo τους.

Το κίνητρο της διπλής ανθρωπoκτovίας ήταν να απαλλαγεί από την ύπαρξη της γυναίκας του η οποία τον παρεμπόδιζε από το να είναι με Γεωργιανή φοιτήτρια του με την οποία απέκτησε παιδί. Η τελευταία μάλιστα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2015, όταν έγινε γνωστό ότι η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωπoκτovία από πρόθεση, ερευνώντας τον μυστηριώδη θάvατo δύο γυναικών. Οι γυναίκες ήταν η 86χρονη γιαγιά και η 34χρονη εγγονή της, μητέρα ενός μικρού παιδιού. Οι δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με διαφορά λίγων ημερών.

Η 86χρονη πέθαvε στις 19 Αυγούστου 2013, ενώ στις 23 Αυγούστου ακολούθησε η εγγονή της, μετά από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η 34χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο στις 25 Ιουλίου 2013 με συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας στα κάτω άκρα και δυσκολία στη βάδιση. Στις 29 Ιουλίου μπήκε στη ΜΕΘ, όπου παρέμεινε για επτά ημέρες.

Παρόλο που η κατάσταση της υγείας της φαινόταν να βελτιώνεται, στις 12 Αυγούστου ξαναπαρουσίασε συμπτώματα διάρροιας και η υγεία της επιδεινώθηκε. Τελικά, κατέληξε στις 23 Αυγούστου από πολυοργανική ανεπάρκεια. Παράλληλα, η γιαγιά της εμφάνισε στις 11 Αυγούστου 2013 διάρροια και εμετούς, τα οποία προσπάθησε αρχικά να αντιμετωπίσει μόνη της.

Ωστόσο, η κατάστασή της επιδεινώθηκε στις 17 Αυγούστου, και την επόμενη μέρα εισήχθη στο νοσοκομείο με οξεία νεφρική ανεπάρκεια, όπου κατέληξε στις 19 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της 34χρονης, οι εξετάσεις έδειξαν τοξικά επίπεδα καδμίου στον οργανισμό της. Ωστόσο, μετά από εντολή για εκταφή των σορών των δύο γυναικών τον Νοέμβριο του 2013, ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα αρσενικού στα σπλάχνα τους.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις σε δείγματα αίματος και ούρων επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αρσενικού, ειδικά μετά την έξοδό της από τη ΜΕΘ, όπου η κατάσταση της υγείας της είχε παρουσιάσει ύφεση λόγω της απαγόρευσης εξωτερικής τροφής. Ο 43χρονος λέκτορας του ΑΠΘ φαινομενικά ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή με τη σύζυγό του, η οποία εργαζόταν στη βιβλιοθήκη του ίδιου πανεπιστημίου, και το παιδί τους. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το ζευγάρι προσπαθούσε να αποκτήσει και δεύτερο παιδί.

Ωστόσο, η πορεία της ζωής τους πήρε απρόσμενη τροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης, αποκαλύφθηκε ότι ο καθηγητής είχε συνάψει σχέση με μια φοιτήτρια του από τη Ρωσία, ενώ ακόμα ήταν παντρεμένος με την 34χρονη. Μετά τον θάvατo της συζύγου του, άρχισε να συζεί με τη με τη νέα σύντροφό του και απέκτησε μαζί της ένα δεύτερο παιδί. Ο κατηγορούμενος, στην απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε πως η σχέση του με τη Γεωργιανή φοιτήτρια του ξεκίνησε μετά τον θάvατo της συζύγου του.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι θάvατoι οφείλονται σε μόλυνση από το νερό στην εξοχική τους κατοικία στη Χαλκιδική, καθώς και από τροφές που κατανάλωναν οι δύο γυναίκες λόγω της διατροφής τους. Παρ’ όλα αυτά, οι Αρχές κατέχουν στοιχεία που δείχνουν πως η σχέση του με τη Ρωσίδα είχε ξεκινήσει πριν από τον θάvατo της 34χρονης. Ο καθηγητής επέμενε πως πρόκειται για σκευωρία εναντίον του, αλλά τα στοιχεία από τις τοξικολογικές αναλύσεις έδειξαν μια πολύ διαφορετική εικόνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Απολογήθηκε η αστυνομικός για θανατηφόρα έκθεση ‑ Τι υποστήριξε

Ελλάδα 14.11.2025
Πρόκειται για την αστυνομικό που πρότεινε στην κοπέλα να καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της, αλλά αρνήθηκε

Πάνος Ρούτσι για την παρουσία του σε υπνοθεραπεύτρια: «Ο Ντένι δεν ήταν γραφτό να φύγει»

Ελλάδα 14.11.2025
Απάντηση σε όσα του καταλογίζουν για τη συμμετοχή του σε εκπομπή υπνοθεραπεύτριας έδωσε με ανάρτησή του ο Πάνος Ρούτσι

Σοβαρό ατύχημα στο Ηράκλειο: Το χέρι του καρφώθηκε σε κάγκελο περίφραξης

Ελλάδα 14.11.2025
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το τμήμα του σίδερου που παρέμενε καρφωμένο στο χέρι του

Εύα Καϊλή: «Με κρατούσαν στην απομόνωση, με απειλούσαν ότι θα δώσουν την κόρη μου στην πρόνοια»

Πολιτική 14.11.2025
ΟΙ δηλώσεις της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια εμφάνισής της σε πολιτική εκπομπή της Ιταλικής τηλεόρασης

Η μεγάλη απόδραση: Φώκια γλιτώνει από όρκες πηδώντας σε βάρκα φωτογράφου

Κόσμος 14.11.2025
Η φώκια κατάφερε να βγει από το νερό και να αναρριχηθεί σε μια πλατφόρμα στην πρύμνη της βάρ

«Δεν μου άρεσε η στάση του σώματός της και μπήκα να δω αν είναι καλά»: Σε βαρύ κλίμα η κηδεία της 49χρονης αρτοποιού

Ελλάδα 14.11.2025
Η γυναίκα έχασε την ζωή της όταν καθάριζε το ζυμωτήριο στο φούρνο που διατηρεί και το φουλάρι που φορούσε, πιάστηκε στο μηχάνημα

Κως: Νεαρός βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε αρχαιολογικό χώρο

Ελλάδα 14.11.2025
Ο νεαρός στην Κω εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε σημείο του αρχαιολογικού χώρου του Ιπποκράτη

«Μπλόκο» στη δημοσίευση αποσπασμάτων της «Ιθάκης» του Αλέξη Τσίπρα: Τι προβλέπει η προσωρινή διαταγή

Πολιτική 14.11.2025
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίστηκε για τις 20 Απριλίου 2026

Εκτέλεσαν δημόσια την TikΤoker Μαριάμ Σισέ στο Μάλι

Κόσμος 14.11.2025
Eίχε λάβει πολλαπλές απειλές για τη ζωή της