E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης έχει φάει «τρία τελευταία γεύματα» και έχει παντρευτεί δύο φορές στην προσπάθειά του για μια δίκαιη δίκη

Ο Ρίτσαρντ Γκλόσιπ καταδικάστηκε πρώτη φορά το 1997 και έχει απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο

Δημοσίευση 10/10/2024 | 10:52

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης έχει φάει «τρία τελευταία γεύματα» και έχει παντρευτεί δύο φορές στην προσπάθειά του για μια δίκαιη δίκη

Η Οκλαχόμα έχει ορίσει ημερομηνίες εκτέλεσης εννέα φορές για τον θανατοποινίτη Ρίτσαρντ Γκλόσιπ. Το κράτος του έχει προσφέρει τρία «τελευταία γεύματα» και ο ίδιος έχει παντρευτεί δύο φορές εν αναμονή της εκτέλεσης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιτύχει μια πιο δίκαιη δίκη.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην οποία αμφισβητούσε την μέθοδο εκτέλεσής του, την θανατηφόρα ένεση, η οποία, όμως, απορρίφθηκε πριν 9 χρόνια.

Τώρα, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα, Γκέντνερ Ντράμοντ, παίρνει το μέρος του Γκλόσιπ στην προσπάθειά του να ανατρέψει την καταδίκη του για φόνο και τη θανατική ποινή του, σητν οποία καταδικάστηκε το 1997. Οι δικαστές θα ακούσουν τα επιχειρήματα του κατάδικου την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Φυσικά, δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, καθώς τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η τάση στις ΗΠΑ κατά της θανατικής ποινής, η οποία πλέον επιβάλλεται σε όλο και λιγότερες περιπτώσεις. Και, όπως αναφέρει το Associated Press, οι εισαγγελείς σε τουλάχιστον τρεις άλλες υποθέσεις θανατικής ποινής στην Αλαμπάμα και το Τέξας έχουν πιέσει για να οριστούν νέες δίκες ή τουλάχιστον να γλιτώσουν οι θανατοποινίτες από την προοπτική της εκτέλεσης.

«Όλες αυτές οι υποθέσεις λένε στο κοινό ότι το σύστημα της θανατικής ποινής, όπως χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο για να καταλήξει σε ένα δίκαιο και δίκαιο αποτέλεσμα», δήλωσε η Ρόμπιν Μαχέρ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές.

Η καταδίκη του για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του το 1997

Ο Γκλόσιπ καταδικάστηκε για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του, ιδιοκτήτη μοτέλ Μπάρι Βαν Τρις, το 1997 στην Οκλαχόμα Σίτι, την οποία οι Αρχές θεωρούσαν προμελετημένη.

Έπειτα, ένας άλλος άνδρας, ο Τζάστιν Σνιντ, παραδέχτηκε ότι λήστεψε και σκότωσε τον Βαν Τρις, αλλά κατέθεσε ότι το έκανε μόνο αφού ο Γκλόσιπ υποσχέθηκε να του πληρώσει 10.000 δολάρια. Ο Σνιντ έλαβε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή του και ήταν ο βασικός μάρτυρας κατά του Γκλόσιπ.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Γκλόσιπ είναι αθώος, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε δίκαιη δίκη. Μεταξύ των ανησυχιών του είναι ότι οι εισαγγελείς γνώριζαν ότι ο Σνιντ είπε ψέματα στο βήμα του μάρτυρα σχετικά με την ψυχιατρική του κατάσταση και τον λόγο που έπαιρνε το φάρμακο λίθιο που σταθεροποιεί τη διάθεση.

Ο Ντράμοντ ανέφερε επίσης ότι ένα κουτί αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση καταστράφηκε, συμπεριλαμβανομένων αποδείξεων μοτέλ, κουρτίνας μπάνιου και κολλητικής ταινίας, τα οποία ο δικηγόρος του Γκλόσιπ, Ντον Νάιτ, υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητα του Γκλόσιπ. Πολλοί πεώην εισαγγελείς και αστυνομικοί από όλες τις ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Γκλόσιπ.

Γιατί καθυστερούσε η θανάτωση του Γκλόσιπ

Σημειώνεται ότι προγραμματισμένη ώρα για την εκτέλεσή του ήρθε και παρήλθε, καθώς ένα από τα φάρμακα που περιέχεται στην θανατηφόρα ένεση και χρησιμοποιούσε το εν λόγω σωφρωνιστικό ίδρυμα στην Οκλαχόμα δεν ταίριαζε με τα πρωτόκολλα εκτέλεσης.

«Αυτό είναι απλά τρελό», είπε τότε ο Γκλόσιπ, 61 ετών τώρα, αφού έμαθε για τη σύγχυση ναρκωτικών, η οποία τελικά οδήγησε σε σχεδόν επτά χρόνια μορατόριουμ των εκτελέσεων στην Οκλαχόμα.

Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενοίκιο 30 ευρώ για 119 τετραγωνικά στο Χαλάνδρι: Τα πιο ακραία μισθώματα που δηλώθηκαν στην ΑΑΔΕ

Ελλάδα 02.12.2025
Η διασταύρωση για την επιστροφή ενοικίου έφερε στο φως εξαιρετικά χαμηλά δηλωθέντα μισθώματα

Δήμητρα Ματσούκα: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή ‑ Ένοχη για όλες τις κατηγορίες η ηθοποιός

Ελλάδα 02.12.2025
Η ίδια δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και στη διαδικασία παρευρέθηκε μόνο ο δικηγόρος της

Βέλγιο: Συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι για απάτη με κοινοτικά κονδύλια

Κόσμος 02.12.2025
Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στην διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

GLP‑1: Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση από τον ΠΟΥ ‑ Οι δύο πρώτες οδηγίες

Tech + Science 02.12.2025
Ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το Reuters, την επόμενη εβδομάδα τις κατευθυντήριες οδηγίες του για την κλινική διαχείριση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους

Ισχυρισμός «βόμβα» από διάσημο συγγραφέα για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε

Κόσμος 02.12.2025
«Ήταν μια τεράστια σταρ, και κατά κάποιον τρόπο το πέταξε στα σκουπίδια»

Έλληνες χόρεψαν χασάπικο κάτω από την Αγία Σοφία – Έντονη αντίδραση από τους Τούρκους

Ελλάδα 02.12.2025
«Το ζητούμενό μας δεν ήταν να κάνουμε κάποια προβοκάτσια, όπως είπαν κάποιοι»

Ανατροπή στη δολοφονία του Γιώργου Καριώτη: «Εγώ τον δολοφόνησα, ο γιος του είναι άδικα στη φυλακή»

Ελλάδα 02.12.2025
Νέα εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση της δολοφονίας του 75χρονου Γιώργου Καρυώτη τον Ιούνιο του 2022

Κριστιάνο εναντίον μηχανής: Πώς ο Ρονάλντο νίκησε το ανίκητο ρομπότ‑τερματοφύλακα

Αθλητικά Νέα 02.12.2025
Γνωστός Αμερικανός YouTuber – εφευρέτης προκάλεσε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να τεθεί αντιμέτωπος με τον ανίκητο ρομποτικό τερματοφύλακά του και η «απάντηση» του Πορτογάλου θύμισε ότι το ρομπότ της μπάλας είναι... ο ίδιος!

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Τι θα πληρώσουμε φέτος για μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Ελλάδα 02.12.2025
Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία ενόψει Χριστουγέννων

Τρόμος με γuμνό άνδρα έξω από δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω

Ελλάδα 02.12.2025
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας