E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης έχει φάει «τρία τελευταία γεύματα» και έχει παντρευτεί δύο φορές στην προσπάθειά του για μια δίκαιη δίκη

Ο Ρίτσαρντ Γκλόσιπ καταδικάστηκε πρώτη φορά το 1997 και έχει απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο

Δημοσίευση 10/10/2024 | 10:52

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης έχει φάει «τρία τελευταία γεύματα» και έχει παντρευτεί δύο φορές στην προσπάθειά του για μια δίκαιη δίκη

Η Οκλαχόμα έχει ορίσει ημερομηνίες εκτέλεσης εννέα φορές για τον θανατοποινίτη Ρίτσαρντ Γκλόσιπ. Το κράτος του έχει προσφέρει τρία «τελευταία γεύματα» και ο ίδιος έχει παντρευτεί δύο φορές εν αναμονή της εκτέλεσης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιτύχει μια πιο δίκαιη δίκη.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην οποία αμφισβητούσε την μέθοδο εκτέλεσής του, την θανατηφόρα ένεση, η οποία, όμως, απορρίφθηκε πριν 9 χρόνια.

Τώρα, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα, Γκέντνερ Ντράμοντ, παίρνει το μέρος του Γκλόσιπ στην προσπάθειά του να ανατρέψει την καταδίκη του για φόνο και τη θανατική ποινή του, σητν οποία καταδικάστηκε το 1997. Οι δικαστές θα ακούσουν τα επιχειρήματα του κατάδικου την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Φυσικά, δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, καθώς τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η τάση στις ΗΠΑ κατά της θανατικής ποινής, η οποία πλέον επιβάλλεται σε όλο και λιγότερες περιπτώσεις. Και, όπως αναφέρει το Associated Press, οι εισαγγελείς σε τουλάχιστον τρεις άλλες υποθέσεις θανατικής ποινής στην Αλαμπάμα και το Τέξας έχουν πιέσει για να οριστούν νέες δίκες ή τουλάχιστον να γλιτώσουν οι θανατοποινίτες από την προοπτική της εκτέλεσης.

«Όλες αυτές οι υποθέσεις λένε στο κοινό ότι το σύστημα της θανατικής ποινής, όπως χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο για να καταλήξει σε ένα δίκαιο και δίκαιο αποτέλεσμα», δήλωσε η Ρόμπιν Μαχέρ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές.

Η καταδίκη του για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του το 1997

Ο Γκλόσιπ καταδικάστηκε για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του, ιδιοκτήτη μοτέλ Μπάρι Βαν Τρις, το 1997 στην Οκλαχόμα Σίτι, την οποία οι Αρχές θεωρούσαν προμελετημένη.

Έπειτα, ένας άλλος άνδρας, ο Τζάστιν Σνιντ, παραδέχτηκε ότι λήστεψε και σκότωσε τον Βαν Τρις, αλλά κατέθεσε ότι το έκανε μόνο αφού ο Γκλόσιπ υποσχέθηκε να του πληρώσει 10.000 δολάρια. Ο Σνιντ έλαβε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή του και ήταν ο βασικός μάρτυρας κατά του Γκλόσιπ.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Γκλόσιπ είναι αθώος, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε δίκαιη δίκη. Μεταξύ των ανησυχιών του είναι ότι οι εισαγγελείς γνώριζαν ότι ο Σνιντ είπε ψέματα στο βήμα του μάρτυρα σχετικά με την ψυχιατρική του κατάσταση και τον λόγο που έπαιρνε το φάρμακο λίθιο που σταθεροποιεί τη διάθεση.

Ο Ντράμοντ ανέφερε επίσης ότι ένα κουτί αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση καταστράφηκε, συμπεριλαμβανομένων αποδείξεων μοτέλ, κουρτίνας μπάνιου και κολλητικής ταινίας, τα οποία ο δικηγόρος του Γκλόσιπ, Ντον Νάιτ, υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητα του Γκλόσιπ. Πολλοί πεώην εισαγγελείς και αστυνομικοί από όλες τις ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Γκλόσιπ.

Γιατί καθυστερούσε η θανάτωση του Γκλόσιπ

Σημειώνεται ότι προγραμματισμένη ώρα για την εκτέλεσή του ήρθε και παρήλθε, καθώς ένα από τα φάρμακα που περιέχεται στην θανατηφόρα ένεση και χρησιμοποιούσε το εν λόγω σωφρωνιστικό ίδρυμα στην Οκλαχόμα δεν ταίριαζε με τα πρωτόκολλα εκτέλεσης.

«Αυτό είναι απλά τρελό», είπε τότε ο Γκλόσιπ, 61 ετών τώρα, αφού έμαθε για τη σύγχυση ναρκωτικών, η οποία τελικά οδήγησε σε σχεδόν επτά χρόνια μορατόριουμ των εκτελέσεων στην Οκλαχόμα.

Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο δυστύχημα στη Θηβών ‑ Χαλκίδας: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πλαγιομετωπική σύγκρουση

Ελλάδα 05.02.2026
Από τη σφοδρή σύγκρουση έχασε τη ζωή του ένας 57χρονος, ενώ έχει τραυματιστεί και ένας 52χρονος

Κρήτη: Νέο επεισόδιο βίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους ‑ 13χρονος ξυλοκόπησε συμμαθητή του στο σχολείο

Ελλάδα 05.02.2026
Χειροπέδες στη μητέρα του 13χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Αυστραλία: «Σοβαρό έγκλημα» η εξαφάνιση του 4χρονου Γκας Λαμόντ ‑ Ταυτοποιήθηκε ο βασικός ύποπτος

Κόσμος 05.02.2026
Κάποιος που ζούσε με τον τετράχρονο Γκας Λαμόντ θεωρείται πλέον ύποπτος για την εξαφάνισή του, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως σοβαρό έγκλημα

Επίδομα παιδιού 2026: Δύο αλλαγές που φέρνουν ανατροπές – Τι αλλάζει από τον Μάιο

Οικονομία 05.02.2026
Η νέα ενιαία βάση δεδομένων που ενεργοποιείται τον Ιούνιο και οι αλλαγές στη διανομή του επιδόματος παιδιού

Καλώδιο 1 χιλιομέτρου χρησιμοποιούσαν για ρευματοκλοπές στον Ασπρόπυργο!

Ελλάδα 05.02.2026
Αντρες της ΕΛΑΣ εντόπισαν καλώδιο 1 χιλιομέτρου το οποίο χρησιμοποιούνταν για ρευματοκλοπές!

Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων – Οι 4 μεγάλες αλλαγές

Οικονομία 05.02.2026
Ανοίγει ο δρόμος για αγοραπωλησίες κατασχεμένων ακινήτων.

Στις 18 του μήνα τελειώνει ο μισθός για το 62,1% των ελληνικών νοικοκυριών

Οικονομία 05.02.2026
Η μεσαία τάξη στη χώρα μας πιέζεται ασφυκτικά όπως προκύπτει από τα στοιχεία της νέας έρευνας που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Γερμανία: Από εγκεφαλική αιμορραγία πέθανε ο Τούρκος ελεγκτής που ξυλοκοπήθηκε από 26χρονο Έλληνα, ήταν πατέρας 2 παιδιών

Κόσμος 05.02.2026
Ο Έλληνας δεν είχε εισιτήριο και όταν ο 36χρονος του ζήτησε να κατέβει από το τρένο, άρχισε να τον χτυπάει στο κεφάλι

Χίος: Οι σπαρακτικές μαρτυρίες δύτη και γιατρών και η κάμερα του Λιμενικού που ήταν κλειστή

Ελλάδα 05.02.2026
«Λύγισαν» γιατροί, νοσηλευτές και δύτες από την ανείπωτη τραγωδία με τους μετανάστες στη Χίο

Γερμανικές κορβέτες: Αυτός είναι ο 54χρονος Έλληνας που κρατείται για σαμποτάζ – Τα ρίχνει όλα στον Ρουμάνο

Κόσμος 05.02.2026
Το Συμβούλιο Εφετών Θράκης αποφασίζει για την έκδοσή του ή όχι στη Γερμανία - Τι λέει ο πατέρας του 54χρονου