E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλησιάζει τη Φλόριντα ο καταστροφικός τυφώνας Μίλτον

Εκατομμύρια κάτοικοι έχουν οδηγηθεί σε εκκένωση - Live εικόνα

Δημοσίευση 9/10/2024 | 20:07

Πλησιάζει τη Φλόριντα ο καταστροφικός τυφώνας Μίλτον

Ο τυφώνας Μίλτον προσεγγίζει τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντας σήμερα, αφήνοντας στους κατοίκους μονάχα λίγες ώρες για να εκκενώσουν την περιοχή ή να προστατευτούν προτού η καταιγίδα προκαλέσει μια απειλητική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, σε μια περιοχή που επλήγη από τον κυκλώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες.

Εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής άνω των 483 χιλιομέτρων έχουν λάβει εντολές να απομακρυνθούν και οι αρχές εξέδωσαν ολοένα και πιο επείγουσες προειδοποιήσεις σήμερα το πρωί, καθώς πλησιάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Μάικλ Τιλέντα, ο οποίος επισκεπτόταν τον γιο του στην Τάμπα, είπε ότι θα υπακούσει στις οδηγίες των αρχών να απομακρυνθεί.

«Εάν κανείς γνωρίζει ο,τιδήποτε σχετικά με τη Φλόριντα, όταν δεν απομακρύνεσαι, εφόσον οι αρχές δώσουν εντολή, μπορεί να πεθάνεις», είπε ο Τιλέντα.

«Το σπίτι μπορεί να αντικατασταθεί. Τα πράγματα μπορούν να αντικατασταθούν. Είναι καλύτερο να φύγεις από την πόλη».

Η επικεφαλής Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Σαρασότα Σάντρα Ταπφουμανέγι είπε στο CNN ότι οι άνθρωποι που ζουν στις φραγματικές νησίδες στην κομητεία της, λίγο πιο νότια από την Τάμπα, είναι πιθανόν να μην επιζήσουν από τις πλημμύρες, με το ύψος του νερού να αναμένεται μεταξύ 3 και σχεδόν 5 μέτρων.

Ο τυφώνς βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη μητροπολιτική περιοχή του Κόλπου της Τάμπας, όπου διαμένουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι λένε ότι η πορεία της καταιγίδας θα μπορούσε να μεταβληθεί πριν από την άφιξή της που αναμένεται αργά σήμερα το βράδυ.

Στις 16.00 ώρα Ελλάδας, το «μάτι» της καταιγίδας βρισκόταν σε απόσταση 405 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Τάμπας. Η καταιγίδα εξασθένισε λίγο, σε κατηγορίας 4 κυκλώνα, ωστόσο παραμένει «ένας εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 249 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

US braces for Hurricane Milton
Ο Μίλτον αναμένεται να διατηρήσει την ισχύ του καθώς θα διασχίζει τη χερσόνησο της Φλόριντας, απειλώντας με καταστροφικές πλημμύρες τις ακτές του Ατλαντικού.

Αν και η ταχύτητα των ανέμων ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, το μέγεθος της καταιγίδας μεγαλώνει, θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερες παράκτιες περιοχές.

Αξιωματούχοι μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η δήμαρχος της Τάμπας Τζέιν Κάστορ προειδοποίησαν τους πολίτες στις ζώνες εκκένωσης να απομακρυνθούν ειδάλλως κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις προειδοποίησε εκ νέου σήμερα ότι «αυτός ο κυκλώνας έχει σημαντικό αντίκτυπο και θα προκαλέσει πολλές ζημιές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, φορτηγά πραγματοποιούν δρομολόγια 24 ώρες το 24ωρο για να καθαρίσουν τους όγκους συντριμμιών που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ελίν, προτού ο Μίλτον ενδεχομένως τα διασκορπίσει με κίνδυνο να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Η FEMA έχει μεταφέρει εκατομμύρια λίτρα νερού, εκατομμύρια γεύματα και άλλες προμήθειες και προσωπικό στην περιοχή.

«Θέλω οι πολίτες να το ακούσουν από εμένα απευθείας, η FEMA είναι έτοιμη», δήλωσε η Ντιάν Γκρίσγουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, προσθέτοντας πως θα ταξιδέψει στη Φλόριντα σήμερα.

Περίπου το 2,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ βρίσκεται στην πορεία του Μίλτον, δήλωσε ο Ράιαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ του Oxford Economics. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις ενέργειας έχουν αναστείλει ήδη μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Φλόριντα.

Τα μεγάλα θεματικά πάρκα της Φλόριντας σταματούν τη λειτουργία τους ενόψει της καταιγίδας, με την Disney World, τα Universal Studios και τη SeaWorld να σχεδιάζουν να κλείσουν αργότερα σήμερα.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικράτησε στους δρόμους που οδηγούν εκτός της Τάμπας χθες, ενώ περίπου στο 17% των σχεδόν 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντας εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη τραγωδία του 1999 – Έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Τα τραγικά νέα από το τροχαίο στην Ρουμανία, «ξύπνησαν» σπαρακτικές μνήμες από το δυστύχημα του 1999 στα Τέμπη, όταν έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν την ζωή τους επιστρέφοντας από την Αθήνα

Θρήνος στην Αλεξάνδρια Ημαθίας για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία: «Προχτές κόψαμε βασιλόπιτα μαζί»

Ελλάδα Χτες
Για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων μίλησε ο Στέφανος Δελιόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας

Βιολάντα: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης, ο υπεύθυνος ασφαλείας και ο προϊστάμενος της βάρδιας για την πολύνεκρη τραγωδία

Ελλάδα Χτες
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας με πέντε νεκρές εργαζόμενες – Βαριές κατηγορίες και έρευνα σε πλήρη εξέλιξη

Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από εργαζόμενους που σώθηκαν – «Η κόρη μου είναι σε σοκ»

Ελλάδα Χτες
Σοκαρισμένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι που είδαν τις πέντε συναδέλφους τους να χάνονται μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα και οι ίδιοι να σώζονται από καθαρή τύχη

Μελάνια Τραμπ: «Έκοψε» μόλις ένα εισιτήριο στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της στη Βρετανία

Κόσμος Χτες
«Χαμηλές» στη Βρετανία οι πωλήσεις εισιτηρίων για το νέο ντοκιμαντέρ της Μελάνια Τραμπ

Κατολίσθηση στη Σικελία αφήνει μια πόλη στο χείλος του γκρεμού

Κόσμος Χτες
Σπίτια κρέμονται σε μήκος τεσσάρων χλμ

Ακραίο ψύχος στις ΗΠΑ: 30 νεκροί ‑ Είκοσι πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κόσμος Χτες
Πολικές θερμοκρασίες και προβλήματα στις υποδομές αφήνουν χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ρεύμα - Στους 30 νεκρούς ανέβηκε ο τραγικό απολογισμός από το ακραίο ψύχος

ΠΑΟΚ: Οπαδοί του Δικεφάλου επιστρέφουν από την Ουγγαρία στην Τιμισοάρα για να βρεθούν δίπλα στους τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Φίλοι του ΠΑΟΚ, που προπορευόταν στο ταξίδι προς τη Λιόν, συγκλονισμένοι από τον θάνατο των συνοπαδών τους επιστρέφουν προς τον τόπο του δυστυχήματος

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα με τους 7 νεκρούς φιλάθλους στη Ρουμανία

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη ενημέρωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία