E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πασίγνωστος άνδρας που μίλησε πρώτος για τα δικαιώματα των ζώων πριν 500 χρόνια

Πρωτοπόρος και σε αυτό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2024 | 01:05

Ο πασίγνωστος άνδρας που μίλησε πρώτος για τα δικαιώματα των ζώων πριν 500 χρόνια
@Wikimedia Commons

O Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ένας Ιταλός πολυμαθής της Αναγέννησης, γνωστός εξίσου για το εξαιρετικά του έργα τέχνης όσο και για την επιστημονική του ιδιοφυΐα.

Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σχετικά με αυτόν είναι ότι είναι ένας από τους πρώτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων στην ιστορία, που πήρε θέση ενάντια σε εκείνους που τα εκμεταλλεύονται για φαγητό, ρούχα και διασκέδαση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμπόνια του ντα Βίντσι για τα ζώα ήταν ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο ξεχώριζε μεταξύ των συνομηλίκων του τού 16ου αιώνα. Εντελώς μπροστά από την εποχή του, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι είναι επίσης ζώα, χωρίς κανένα ειδικό θεόδοτο δικαίωμα να αρνηθούν την αυτονομία ενός άλλου όντος. Σε πολλές περιπτώσεις στα γραπτά του, ο ντα Βίντσι καταδίκασε τη στρεβλή έλλειψη ηθικής της ανθρωπότητας προς τα άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του να κάνει πράγματα όπως να κλέβει τα μωρά τους και να τα σκοτώνει για φαγητό.

Υπάρχει ένα διάσημο ανέκδοτο στο οποίο λέγεται ότι ο Ντα Βίντσι αγόραζε και απελευθέρωνε συνήθως πουλιά που πωλούνταν ως τροφή και ως «κατοικίδια» στην Ιταλία εκείνη την εποχή. Το 1550 μ.Χ., ο Τζόρτζιο Βαζάρι έγραψε ότι ο ντα Βίντσι έπαιρνε τα πουλιά «με το δικό του χέρι από τα κλουβιά τους και αφού πλήρωνε για αυτά και τα άφηνε να πετάξουν στον αέρα, αποκαθιστώντας τα στη χαμένη τους ελευθερία».

Οι ιστορικοί σημειώνουν ότι προτιμούσε να ντύνεται με λινά, αντί να φοράει ρούχα από γούνες ζώων, και θεωρούσε κάποια εργαλεία που κατασκευάζονταν από ζώα ως τερατώδη. Σχετικά με το θέμα της κλοπής μελιού από τις μέλισσες, έγραψε ότι «πολλοί θα κλέψουν βάναυσα τα αποθέματά τους και την τροφή τους και θα πνιγούν από ανθρώπους που δεν έχουν λογική. Ω δικαιοσύνη του Θεού! Γιατί δεν ξυπνάς για να δεις τα πλάσματα σου που καταχρώνται το ένα το άλλο έτσι;»

Σημείωσε επίσης τη σκληρή και άθλια ύπαρξη ζώων που χρησιμοποιούνται για εργασία. Έγραψε ότι για τη σκληρή δουλειά τους, τα γαϊδούρια «τους ανταποδίδουμε πείνα και δίψα, πόνο και χτυπήματα, κατάρες και ηχηρή κακοποίηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από δολοφόνος σε θρύλο της τέχνης: Η σκοτεινή ζωή του Καραβάτζιο που μοιάζει με κινηματογραφικό σενάριο

Stories 31.01.2026
Βία, φυγή, ενοχή και λύτρωση: πώς η αιματοβαμμένη ζωή του ιδιοφυούς ζωγράφου σημάδεψε για πάντα την τέχνη του

Οι καρχαρίες επιτίθενται: Η αλήθεια πίσω από τον πανικό στην Αυστραλία

Stories 31.01.2026
ι κρύβεται πίσω από τις 4 επιθέσεις σε 48 ώρες

400 άνθρωποι στη μέση του πουθενά: Η φυλή που ζει χωρίς ρεύμα, λεφτά και δρόμους

Νέα Εποχή 31.01.2026
400 άνθρωποι, χιλιάδες τάρανδοι και μια ζωή απόλυτα δεμένη με τη φύση – Η ιστορία των Tsaatan που αρνούνται να εγκαταλείψουν τον νομαδικό τους κόσμο

«Μυστράς του Αιγαίου»: Το απρόσιτο χωριό που έγινε σύμβολο αντίστασης ‑ Χτίστηκε για να μη φαίνεται

Ιστορικά 31.01.2026
Η αληθινή ιστορία πίσω από το χωριό-φάντασμα που δεν κατακτήθηκε ποτέ εύκολα

Γιατί πρέπει στ’ αλήθεια να ανησυχούμε για τη Gen Z;

Stories 31.01.2026
Τι αναφέρει άρθρο της VOX

Τα μέρη του πλανήτη με τα πιο καταθλιπτικά ονόματα που μπορείς να φανταστείς

Stories 31.01.2026
Μπορεί να είναι απλές πόλεις, κορυφές ή νησιά, όμως οι λέξεις που τις ονομάζουν σε στοιχειώνουν.

Γιατί τα fashion brands έχουν δικές τους καφετέριες;

Stories 31.01.2026
Όταν ένα fashion brand ανοίγει τη δική του καφετέρια, δεν το κάνει απλά για να πουλάει καφέ...

Όταν δυο ΑΙ συναντήθηκαν σε μια τηλεφωνική κλήση

Νέα Εποχή 31.01.2026
Μια συνομιλία μεταξύ δύο chatbots

Τα σκουλαρίκια που σώζουν ζωές: 16χρονη μαθήτρια από τη Νότια Αφρική δημιούργησε συσκευή‑ασπίδα απέναντι στη βία

Νέα Εποχή Χτες
Μοιάζουν με απλό κόσμημα, αλλά με ένα κρυφό πάτημα καλούν βοήθεια, στέλνουν το στίγμα σου και καταγράφουν τον δράστη