E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πασίγνωστος άνδρας που μίλησε πρώτος για τα δικαιώματα των ζώων πριν 500 χρόνια

Πρωτοπόρος και σε αυτό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2024 | 01:05

Ο πασίγνωστος άνδρας που μίλησε πρώτος για τα δικαιώματα των ζώων πριν 500 χρόνια
@Wikimedia Commons

O Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ένας Ιταλός πολυμαθής της Αναγέννησης, γνωστός εξίσου για το εξαιρετικά του έργα τέχνης όσο και για την επιστημονική του ιδιοφυΐα.

Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σχετικά με αυτόν είναι ότι είναι ένας από τους πρώτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων στην ιστορία, που πήρε θέση ενάντια σε εκείνους που τα εκμεταλλεύονται για φαγητό, ρούχα και διασκέδαση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμπόνια του ντα Βίντσι για τα ζώα ήταν ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο ξεχώριζε μεταξύ των συνομηλίκων του τού 16ου αιώνα. Εντελώς μπροστά από την εποχή του, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι είναι επίσης ζώα, χωρίς κανένα ειδικό θεόδοτο δικαίωμα να αρνηθούν την αυτονομία ενός άλλου όντος. Σε πολλές περιπτώσεις στα γραπτά του, ο ντα Βίντσι καταδίκασε τη στρεβλή έλλειψη ηθικής της ανθρωπότητας προς τα άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του να κάνει πράγματα όπως να κλέβει τα μωρά τους και να τα σκοτώνει για φαγητό.

Υπάρχει ένα διάσημο ανέκδοτο στο οποίο λέγεται ότι ο Ντα Βίντσι αγόραζε και απελευθέρωνε συνήθως πουλιά που πωλούνταν ως τροφή και ως «κατοικίδια» στην Ιταλία εκείνη την εποχή. Το 1550 μ.Χ., ο Τζόρτζιο Βαζάρι έγραψε ότι ο ντα Βίντσι έπαιρνε τα πουλιά «με το δικό του χέρι από τα κλουβιά τους και αφού πλήρωνε για αυτά και τα άφηνε να πετάξουν στον αέρα, αποκαθιστώντας τα στη χαμένη τους ελευθερία».

Οι ιστορικοί σημειώνουν ότι προτιμούσε να ντύνεται με λινά, αντί να φοράει ρούχα από γούνες ζώων, και θεωρούσε κάποια εργαλεία που κατασκευάζονταν από ζώα ως τερατώδη. Σχετικά με το θέμα της κλοπής μελιού από τις μέλισσες, έγραψε ότι «πολλοί θα κλέψουν βάναυσα τα αποθέματά τους και την τροφή τους και θα πνιγούν από ανθρώπους που δεν έχουν λογική. Ω δικαιοσύνη του Θεού! Γιατί δεν ξυπνάς για να δεις τα πλάσματα σου που καταχρώνται το ένα το άλλο έτσι;»

Σημείωσε επίσης τη σκληρή και άθλια ύπαρξη ζώων που χρησιμοποιούνται για εργασία. Έγραψε ότι για τη σκληρή δουλειά τους, τα γαϊδούρια «τους ανταποδίδουμε πείνα και δίψα, πόνο και χτυπήματα, κατάρες και ηχηρή κακοποίηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «άρωμα» που έγινε παγίδα θανάτου: Η γυναίκα που έχασε τη ζωή της από ένα μπουκαλάκι Nina Ricci

E-Daily 1.Hero 25.07.2026
Η υπόθεση της Ντον Στέρτζες εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σοκαριστικές συνέπειες της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και αποκάλυψε πόσο επικίνδυνο μπορεί να παραμείνει ένα χημικό όπλο ακόμη και μήνες μετά τη χρήση του.

Λίγα λεπτά από την Αθήνα βρίσκεται ένας από τους 10 πιο καλά κρυμμένους κήπους της Ευρώπης

E-Daily 1.Hero 25.07.2026
Δεν είναι από τα μέρη που θα βρει κανείς εύκολα στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, όμως θεωρείται ένας από τους πιο γαλήνιους και εντυπωσιακούς αστικούς κήπους της Ευρώπης.

Το τελευταίο γράμμα από τον Τιτανικό: «Περνάμε υπέροχα» λίγο πριν από την τραγωδία

E-Daily 3.Left 25.07.2026
Η ζωή στον Τιτανικό πριν από την καταστροφή μέσα από ένα σπάνιο γράμμα

Ο Ιρανός που έμεινε για 18 χρόνια σε ένα αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left 25.07.2026
Από το 1988 μέχρι το 2006

Αθηνά Ωνάση: Οι δύο ξαφνικές αλλαγές στη ζωή της που προκαλούν ερωτήματα

E-Daily 3.Left Χτες
Η 41χρονη κληρονόμος αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής Groupe Casino για «προσωπικούς λόγους» και αλλάζει όνομα το «Athina Onassis Horse Show»

Έριξαν 60.000 λίτρα χλωρίνης στον ωκεανό και ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα εκπλήσσουν

E-Daily 3.Left Χτες
Το πείραμα του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole στον Κόλπο του Μέιν έδειξε αύξηση της αλκαλικότητας του νερού, ανοίγοντας νέες προοπτικές στη μάχη κατά της οξίνισης των ωκεανών.

Η Γαλλία έκλεισε sex club στο Παρίσι ανοίγοντας μια συζήτηση για τα όρια της σeξουαλικής ελευθερίας

E-Daily 3.Left Χτες
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε το κλείσιμο της Factory, ενός κλαμπ gang bang στο 15ο διαμέρισμα, ανοίγοντας μια ευρύτερη συζήτηση για τα όρια της σeξουαλικής ελευθερίας στη Γαλλία.

Γυάρος: Από τόπος εξορίας σε καταφύγιο άγριας ζωής

E-Daily 3.Left Χτες
Μια φωτογραφία ήταν αρκετή

Πώς αυτά τα γαιδουράκια έγιναν το νέο όπλο κατά των δασικών πυρκαγιών

E-Daily 3.Left Χτες
Η αρχαία μέθοδος που επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές

Σε αυτά τα θερμά λουτρά μπαίνεις γuμνός ‑ αλλά έχουν κανόνες

E-Daily 3.Left Χτες
Η επίσκεψη συνοδεύεται από συγκεκριμένους κανόνες