E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα λειτουργεί το ελληνικό FBI

Οι αρμοδιότητες και οι υποδιευθύνσεις

Δημοσίευση 8/10/2024 | 11:33

Πώς θα λειτουργεί το ελληνικό FBI

Ο υποστράτηγος Φώτης Ντουΐτσης αναλαμβάνει χρέη διοικητή και ο υποστράτηγος Γιώργος Τζήμας χρέη υποδιευθυντή - Το πεδίο δράσης της ΔΟΑΕ

Ξεκινά τη λειτουργία της η νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που θα λειτουργεί στα πρότυπα του FBI και θα έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Χθες Δευτέρα (7/10) εκδόθηκε η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων και των ταξιάρχων που θα στελεχώσουν την υπηρεσία με τον υποστράτηγο Φώτη Ντουΐτση να αναλαμβάνει χρέη διοικητή και τον υποστράτηγο Γιώργο Τζήμα να αναλαμβάνει χρέη υποδιευθυντή.

Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (όπως είναι η επίσημη ονομασία της νέας υπηρεσίας), σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο, είναι η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων ή διασυνοριακών, η έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την έρευνα για τα βασικά αδικήματα, η παρακολούθηση της εξέλιξης και των τάσεων των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, καθώς και η μελέτη των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων καταπολέμησής τους.

Όπως εξήγησαν στο protothema.gr αστυνομικές πηγές, «από εδώ και πέρα τις σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος που έχουν ανθρωποκτονίες, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κα., θα τις αναλαμβάνει αυτή η υπηρεσία. Σε αυτή θα πηγαίνουν οι υποθέσεις από όλη την Ελλάδα που αφορούν σε οργανωμένο έγκλημα και θα γίνεται η διαχείριση τους από έναν κεντρικό πυρήνα».

Στο πεδίο δράσης της υπηρεσίας θα περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία με Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα αντιμετώπισης των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, η παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο προσωπικό των αρμόδιων περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, η συνεργασία με άλλες κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλες Αρχές και υπηρεσίες και ιδίως την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, ζητούμενο είναι η συνεργασία της ΔΑΟΕ με την EUROPOL, την INTERPOL και με συναρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες της χώρας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, καθώς επίσης η αξιοποίηση πληροφοριών από όλες τις υπηρεσίες, στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Σημειώνεται πως στη ΔΑΟΕ θα υπάγονται οι Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών, Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων και Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

Ελλάδα 21.04.2026
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

Ελλάδα 21.04.2026
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Ελλάδα 21.04.2026
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

Ελλάδα 21.04.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

Οικονομία 21.04.2026
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία 21.04.2026
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος 21.04.2026
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

Ελλάδα 21.04.2026
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων

Θρίλερ με τα μολυσμένα βαζάκια της HiPP: Η εταιρεία καταγγέλλει πως είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού

Κόσμος 21.04.2026
Η εταιρεία βρεφικών τροφών HiPP ανακοίνωσε χθες ότι είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού, αφού ένα βαζάκι βρεφικής τροφής της μολυσμένο με ποντικοφάρμακο βρέθηκε στην Αυστρία