E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

WSJ: Ο Ρώσος «έμπορος του θανάτου» επέστρεψε στο διεθνές εμπόριο όπλων μετά την απελευθέρωσή του από τις ΗΠΑ

Φέρεται να προσπαθεί να μεσολαβήσει για την πώληση μικρών όπλων στους Χούτι της Υεμένης - Ελληνοαμερικανός ο δικηγόρος της που τον εκπροσώπησε στις ΗΠ

Δημοσίευση 7/10/2024 | 12:43

WSJ: Ο Ρώσος «έμπορος του θανάτου» επέστρεψε στο διεθνές εμπόριο όπλων μετά την απελευθέρωσή του από τις ΗΠΑ

Στο διεθνές εμπόριο όπλων φέρεται να έχει επιστρέψει ο Βίκτορ Μπουτ, ο Ρώσος έμπορος όπλων που είχε φυλακισθεί στις ΗΠΑ και στη συνέχεια ανταλλάχθηκε με την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Αφού επέστρεψε στη Ρωσία μετά την ανταλλαγή φυλακισμένων τον Δεκέμβριο 2022, ο 57χρονος Μπουτ εντάχθηκε στο πιστό στο Κρεμλίνο υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά έχει κρατήσει έκτοτε σχετικά χαμηλό προφίλ.

Επικαλούμενη πηγή στις ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας την οποία δεν κατονομάζει, καθώς και άλλες ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η WSJ έγραψε ότι ο Μπουτ, ο επονομαζόμενος «έμπορος του θανάτου», προσπαθεί να μεσολαβήσει για την πώληση μικρών όπλων στους Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Όταν απεσταλμένοι των Χούτι πήγαν τον Αύγουστο στη Μόσχα για να διαπραγματευθούν την αγορά αυτόματων όπλων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, συνάντησαν ένα οικείο πρόσωπο: τον μυστακοφόρο Μπουτ», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές της.

Τα όπλα δεν έχουν ακόμα παραδοθεί, σύμφωνα με τη WSJ, προσθέτοντας ότι σ' αυτά δεν περιλαμβάνονται ρωσικοί πύραυλοι κατά πλοίων ούτε αντιαεροπορικοί πύραυλοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τις αμερικανικές στρατιωτικές προσπάθειες για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούτι.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία ενώ το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσουν.

Η WSJ αναφέρει ότι ο Στηβ Ζήσου, ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος της Νέας Υόρκης που εκπροσώπησε τον Μπουτ στις ΗΠΑ, αρνήθηκε να πει αν ο πελάτης του συναντήθηκε με τους Χούτι, και ότι εκπρόσωπος των Χούτι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ποιος είναι ο Βίκτορ Μπουτ

Ο Μπουτ ήταν ένας από τους περισσότερο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο πριν από τη σύλληψή του, το 2008 στην Ταϊλάνδη, με πολλαπλές κατηγορίες που σχετίζονται με λαθρεμπόριο όπλων. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και το 2012 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών από δικαστήριο στο Μανχάταν.

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Μπουτ ήταν ένας από τους πιο διαβόητους εμπόρους όπλων, καθώς πωλούσε όπλα σε κράτη παρίες, ανταρτικές οργανώσεις και αιματοβαμμένους πολέμαρχους στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Η ζωή του ενέπνευσε το 2005 μια χολιγουντιανή ταινία με τίτλο «Κυρίαρχος του Πολέμου» (Lord of War) και πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ στο ρόλο του Γιούρι Ορλόφ, ενός εμπόρου όπλων ο χαρακτήρας του οποίου είχε βασιστεί σε γενικές γραμμές στον Μπουτ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η γνωστή Ιταλίδα ηθοποιός Λέα Μασάρι

Κόσμος Χτες
Μεσουράνησε στον ιταλικό και τον γαλλικό κινηματογράφο

ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν διαφωνούν για το μέγεθος της καταστροφής στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Κόσμος Χτες
H ιρανική Βουλή επιτάχυνε διαδικασίες για περιορισμό της συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Κάνει απεργία πείνας ο Αζέρος που κατηγορείται για κατασκοπεία στη Σούδα

Ελλάδα Χτες
Αρνείται να συνεργαστεί με τις Αρχές

Μητέρα οπαδός θεωριών συνομωσιών έπεισε την καρκινοπαθή κόρη της να μην κάνει χημειοθεραπείες: Πέθανε 7 μήνες μετά

Κόσμος Χτες
Τον Ιούλιο του 2024, η Παλόμα τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη ζωής μετά από καρδιακή ανακοπή - Λίγες ημέρες αργότερα, σε ηλικία μόλις 23 ετών, απεβίωσε

Εδώ θα κάνουν έρευνες Λιβύη ‑ Τουρκία

Ελλάδα Χτες
Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων

«Μεγάλη πρόοδο» προς μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα βλέπει ο Τραμπ

Κόσμος Χτες
Επικαλούμενος τον ειδικό απεσταλμένο, Στιβ Γουίτκοφ

Wall Street Journal: H Shell κινείται για την εξαγορά της BP έναντι 80 δισ. δολαρίων

Οικονομία Χτες
Μια κίνηση που, αν ευοδωθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία στον πετρελαϊκό κλάδο εδώ και δεκαετίες

Αγρια επίθεση σε υπάλληλο του ΚΕΠ Ερμούπολης: Πολίτης τον γρονθοκόπησε και τον δάγκωσε

Ελλάδα Χτες
Ο πολίτης επισκέφτηκε το ΚΕΠ και ζήτησε φωνάζοντας να εξυπηρετηθεί με αποτέλεσμα ο υπάλληλος να του ζητήσει να χαμηλώσει τον τόνο της φωνής του και τότε ξέσπασε καβγάς - Καταδικάζει ο δήμος σε ανακοίνωσή του

Τραγωδία στη Φλόριντα: Νεκρός 29χρονος που χτυπήθηκε από κεραυνό στη διάρκεια του ταξιδιού του μέλιτος

Κόσμος Χτες
Του έγινε ΚΑΡΠΑ στο σημείο και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή

Ανάλυση Jerusalem Post: «Η σύγκρουση Ισραήλ‑Τουρκίας μπορεί να είναι αναπόφευκτη»

Κόσμος Χτες
«Ο Ερντογάν έχει προσευχηθεί για την καταστροφή του Ισραήλ. Εάν η ιδεολογία υπερισχύσει του πραγματισμού, η ένοπλη σύγκρουση μπορεί να είναι αναπόφευκτη», αναφέρει σε ανάλυση του στην Jerusalem Post, Ισραηλινός αξωματούχος

Η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία για σεισμικές έρευνες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές

Κόσμος Χτες
Σε εφαρμογή επιχειρεί να βάλει η Τρίπολη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Δεκάλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη‑ Ερντογάν στη Χάγη ‑ «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε»

Ελλάδα Χτες
Οι δύο ηγέτες αναζητούν ημερομηνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας