E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μεξικό: Αποκεφάλισαν δήμαρχο, έξι ημέρες αφού ανέλαβε το αξίωμα

Ήταν η έκτη δολοφονία δημάρχου από τις εκλογές του Ιουνίου στο Μεξικό

Δημοσίευση 7/10/2024 | 11:16

Μεξικό: Αποκεφάλισαν δήμαρχο, έξι ημέρες αφού ανέλαβε το αξίωμα

Συνεχίζονται τα φρικτά εγκλήματα στο Μεξικό, όπου ένας δήμαρχος αποκεφαλίστηκε, λίγες ημέρες αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Αλεχάντρο Άρκος Καταλάν, δήμαρχος της Τσιλπανσίνγκο, πρωτεύουσας της πολιτείας Γκερέρο στο νότιο Μεξικό, δολοφονήθηκε, ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, η κυβερνήτης Έβελιν Σαλγκάδο και ένας αξιωματούχος της πολιτικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Ο 43χρονος δήμαρχος, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από μόλις έξι ημέρες, αποκεφαλίσθηκε και το κεφάλι του τοποθετήθηκε στη σκεπή ενός ημιφορτηγού, σύμφωνα με φωτογραφία της μακάβριας σκηνής που αναπαρήχθη επανειλημμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά το φόνο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου της Τσιλπανσίνγκο, του Αλεχάντρο Άρκος Καταλάν, τον οποίο επιβεβαίωσε η γενική εισαγγγελία», ανέφερε η κυβερνήτης Σαλγκάδο μέσω του X. «Η απώλειά του βυθίζει στο πένθος ολόκληρη την κοινωνία της Γκερέρο και μας γεμίζει αγανάκτηση», πρόσθεσε η κυβερνήτης, η οποία ανήκει στο κυβερνών αριστερό Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (Morena).

«Δολοφόνησαν το δήμαρχό μας της Τσιλπανσίνγκο, τον Αλεχάντρο Άρκος, και πριν από μόλις τρεις ημέρες, τον γραμματέα του ίδιου δήμου, τον Φρανσίσκο Τάπια. Ήταν λιγότερο από μία εβδομάδα που είχαν αναλάβει καθήκοντα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου PRI Αλεχάντρο Μορένο.

Ο Αλεχάντρο Άρκος Καταλάν είχε κερδίσει το δήμο της Τσιλπανσίνγκο (283.354 κάτοικοι το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) στις εκλογές της 2ας Ιουνίου με το ψηφοδέλτιο της αντιοπολιτευόμενης συμμαχίας PRI-PRD-PAN.

Ο φόνος του έγινε πέντε ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων της προέδρου Κλαούδια Σέινμπαουμ, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει αύριο το εθνικό σχέδιό της για την ασφάλεια.

Η πολιτεία Γκερέρο έχει γίνει από τις πιο φονικές για υποψήφιους και εν ενεργεία αιρετούς αξιωματούχους, καθώς και για δημοσιογράφους.

Τουλάχιστον έξι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα δολοφονήθηκαν στην πολιτεία πριν από τις εκλογές της 2ας Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως 18 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

Κόσμος Χτες
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».