E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισραήλ: Από το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου στα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα έναν χρόνο μετά

Πώς το Ισραήλ από την χειρότερη ημέρα της ιστορίας του έφτασε να μάχεται με όλους τους εχθρούς του παράλληλα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/10/2024 | 10:23

Ισραήλ: Από το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου στα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα έναν χρόνο μετά

Με το τραύμα ακόμα νωπό και πολεμώντας σε περισσότερα μέτωπα, το Ισραήλ τιμά σήμερα, πρώτη επέτειο της τραγωδίας, τα θύματα της χωρίς προηγούμενο επίθεσης που πραγματοποίησε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο έδαφός του, με την οποία ξέσπασε ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας.

Στη Ρεΐμ, στο μέρος όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ μουσικής Nova και όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι, ένα πλήθος έδωσε μέσα σε ατμόσφαιρα περισυλλογής το σήμα για την έναρξη αυτών των τελετών τηρώντας σιγή ενός λεπτού ακριβώς στις 06:29 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, οι υπνωτικοί ήχοι του τελευταίου μουσικού κομματιού που είχε ακουστεί πριν από ένα χρόνο στο χώρο αυτό, ακούστηκαν για μερικά λεπτά μπροστά σε ένα πλήθος οικογενειών που πενθούσαν, με μερικούς από τους παριστάμενους να έχουν αποτυπωμένα στα ρούχα τους το πρόσωπο του νεκρού συγγενή τους. Όταν η μουσική διακόπηκε ξαφνικά, όπως είχε γίνει την ημέρα της επίθεσης, μια κραυγή απόγνωσης έσπασε τη σιωπή.

Η επίθεση της Χαμάς οδήγησε στην πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους ή στο δρόμο, καθώς και στο χώρο όπου διεξαγόταν το μουσικό φεστιβάλ. Σκοτώθηκαν επίσης στρατιώτες σε βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, παρών στη συγκέντρωση, συναντήθηκε με οικογένειες θυμάτων.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθυνθεί στο έθνος. Άλλες συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στο Τελ Αβίβ, καθώς και το Νιρ Οζ, ένα κιμπούτς του οποίου τριάντα κάτοικοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Γάζα.


Αλλού, από το Σίδνεϊ ως το Βερολίνο, από το Μπουένος Άιρες ως τη Νέα Υόρκη, πολυάριθμες συγκεντρώσεις ή τελετές θα σηματοδοτήσουν την επέτειο αυτής της αιφνιδιαστικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 1.205 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα επίσημα ισραηλινά στοιχεία και στην οποία περιλαμβάνονται οι όμηροι που έχασαν τη ζωή τους κατά την ομηρεία τους.

Στη Γάζα, 101 όμηροι παραμένουν μέχρι σήμερα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την αποστολή τους να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Χαμάς στο θύλακα και να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητές της. Η επίθεσή τους στη λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του θυλάκου, που αριθμούσε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο το επίκεντρο του πολέμου μεταφέρεται όλο και περισσότερο προς βορράν, στο Λίβανο, όπου ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου, αφού η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση εξαπέλυσε ομοβροντία πυραύλων για να υποστηρίξει τη Χαμάς. Αυτό που άρχισε ως καθημερινές, αλλά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών, έχει κλιμακωθεί σε βομβαρδισμούς του προπύργιου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σε μια χερσαία επίθεση σε μεθοριακά χωριά που έχει στόχο την εξάλειψη των μαχητών της σ’ αυτά και να επιτραπεί σε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, να επιστρέψουν σ’ αυτά.


Η επίθεση του Ισραήλ, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχει προκαλέσει μαζική φυγή από το νότιο Λίβανο, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λονδίνο: Ουρές στα βενζινάδικα έν μέσω φόβων για εκτόξευση των τιμών

Κόσμος 03.03.2026
Αυξάνονται οι ουρές στα βενζινάδικα του Λονδίνου εν μέσω φόβων για αύξηση των τιμών που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πένθος στο ελληνικό βόλεϊ: Πέθανε ο Γκι Ρόζε Νάνγκα

Ελλάδα 03.03.2026
Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του ελληνικού βόλεϊ η είδηση του θανάτου του Γκι Ρόζε Νάνγκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 53 ετών

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία με πτήση μαχητικών αεροσκαφών ‑ Τι ισχύει

Ελλάδα 03.03.2026
Εκατοντάδες πολίτες ανησύχησαν όταν είδαν τα αεροπλάνα στον αέρα

Υπό κράτηση ο Γεωργιανός ύποπτος για κατασκοπεία στη Σούδα

Ελλάδα 03.03.2026
Στην Αθήνα o 36χρονος αζερικής καταγωγής – Τα στοιχεία της ΕΥΠ και οι έρευνες για πιθανές επαφές με το Ιράν

Το Netflix θα εξαφανιστεί αθόρυβα από 87 εκατομμύρια συσκευές σήμερα

Tech + Science 03.03.2026
Οι χρήστες που επηρεάζονται έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση στη συσκευή τους

Μέση Ανατολή: Εντολή σε Αμερικανούς πολίτες για άμεση εγκατάλειψη 12 χωρών

Κόσμος 03.03.2026
Οι χώρες «κινδύνου» για τους Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως την 1η Ιουνίου ‑ Πώς γίνεται η αυτόματη αντιστοίχιση

Οικονομία 03.03.2026
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ενάρξεων, μεταβολών και διακοπών εργασιών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών

«Ουρές» στα βενζινάδικα: Πού θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος

Ελλάδα 03.03.2026
Το ράλι περνά ήδη στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, με τους καταναλωτές να βλέπουν νέες επιβαρύνσεις στην αντλία και στους λογαριασμούς

«Αυτή την εβδομάδα θα ξεμείνουμε από τρόφιμα»: Πώς η επίθεση στο Ιράν δυσχεραίνει την κατάσταση στη Γάζα

Κόσμος 03.03.2026
Το Ισραήλ έχει κλείσει όλα τα σημεία διέλευσης προς τη Γάζα, απειλώντας να βυθίσει 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια νέα κρίση πείνας

Συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Κάρπαθο

Ελλάδα 03.03.2026
Στόχος είναι να ενισχυθεί η αντιαεροπορική θωράκιση της χώρας μετά τις πληροφορίες ότι το ιράν διαθέτει πυραύλους που μπορούν να φτάσουν έως την Ελλάδα