E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ: Ανοιξαν οι κάλπες – Ποιοι και πώς ψηφίζουν, τα εκλογικά τμήματα ‑

Αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το 2021 η συμμετοχή στις εκλογές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2024 | 09:09

Εκλογές για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ: Ανοιξαν οι κάλπες – Ποιοι και πώς ψηφίζουν, τα εκλογικά τμήματα ‑
pasok.gr

Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σήμερα, 6 Οκτωβρίου 2024, με τον δεύτερο γύρο να διεξάγεται στις 13 Οκτωβρίου, με σκοπό την ανάδειξη προέδρου του κόμματος, έπειτα από τις ευρωεκλογές του 2024. Στην κούρσα για τη διαδοχή έχουν θέσει υποψηφιότητα έξι στελέχη του κόμματος: Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί. Είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 19:00 το βράδυ, εκτός κι αν η αρμόδια επιτροπή του κόμματος (ΕΔΕΚΑΠ) αποφασίσει να δώσει παράταση εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ακόμη σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων, ιδίως στα μεγάλα εκλογικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν τα μέλη του κόμματος και επιπλέον όσοι άλλοι άνω των 16 το επιθυμούν δηλώνοντας, σ όποιο εκλογικό κέντρο προσέλθουν, πως θέλουν να εγγραφούν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι κι υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Όλοι οι ψηφοφόροι θα καταβάλουν ως αντίτιμο το ποσό των 3 ευρώ. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους για την ταυτοπροσωπία αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο (π.χ δίπλωμα οδήγησης).

Το ψηφοδέλτιο είναι κοινό με αλφαβητική σειρά των υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) και μπαίνει σταυρός προτίμησης.

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων κι αν δεν το καταφέρει τότε οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε β γύρο την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το 2021 η συμμετοχή στις εκλογές

Μηνύματα μαζικής συμμετοχής στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα, αφού η προσέλευση σε σχέση με την αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγεσίας το 2021 είναι – αυτήν την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες- αυξημένη κατά 30%!

Την προηγούμενη φορά στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είχαν ψηφίσει γύρω στις 9 το πρωί 13.764 μέλη και φίλοι, ενώ τώρα φαίνεται ότι το ενδιαφέρον είναι σαφώς εντονότερο- γεγονός που προεξοφλεί ότι η προσέλευση θα ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ- εφόσον συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Να σημειωθεί ότι το 2021 είχαν ψηφίσει συνολικά στον πρώτο γύρο 270 χιλιάδες.

Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 21:00 το βράδυ.


Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε συγκέντρωση στην Πάτρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «με το σύγχρονο πρόγραμμα, με το πολιτικό ήθος, με την υπευθυνότητα, με το ρεαλισμό, με την ανανέωση, μπορεί και πιστεύω ότι θα είναι το κόμμα που θα γκρεμίσει τη ΝΔ από την κυβέρνηση».

Ο Παύλος Γερουλάνος από την Πάτρα υπογράμμισε την ανάγκη καθαρού πολιτικού στίγματος: «Πάμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Πάμε να τους δώσουμε ξανά ελπίδα. Γιατί μόνο έτσι θα ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της» δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία.

«Για ένα ΠΑΣΟΚ που δεν ετεροπροσδιορίζεται» έκανε λόγο η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Ό, τι και να γίνει θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Όποιος δεν είναι στην πρώτη γραμμή και όποιος την κάνει ή όποιος δημιουργήσει πρόβλημα, θεωρώ ότι αυτό θα είναι πολιτικό έγκλημα», τόνισε.

Με περιοδεία στη Δυτική Αττική η Άννα Διαμαντοπούλου ολοκλήρωσε την προεκλογική της εκστρατεία. «Να ψηφίσετε για την επόμενη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για να ξεκινήσουμε μαζί ένα νέο ταξίδι για το μεγάλο, δημιουργικό και ελκυστικό ΠΑΣΟΚ. Για την Ελλάδα που δεν αφήνει κανέναν πίσω», ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.

Στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλου στα Χανιά κατέθεσε ο Χάρης Δούκας. «Πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη ανατροπή για την πολύ μεγάλη αλλαγή, για τη νέα αλλαγή. Πάμε δυνατά. Πάμε ενωτικά», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηνών.

Τη δημιουργία της μεγάλης παράταξης θέτει ως στόχο ο Μιχάλης Κατρίνης, λέγοντας: «ελάτε να χτίσουμε μαζί μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα εμπνεύσει, θα συνθέσει και θα νικήσει».

Η διαδικασία και τα εκλογικά τμήματα

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα έναν διαδραστικό χάρτη με όλα τα εκλογικά τμήματα, διευκολύνοντας τα μέλη και τους φίλους του κινήματος ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν το πιο κοντινό σε αυτούς εκλογικό τμήμα και να μάθουν πού ψηφίζουν.

Βασικές πληροφορίες

  • Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα διαρκέσει από τις 07:00 πμ έως τις 19:00 μμ, τόσο για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024, εφόσον προκύψει.
  • Οι Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008).
  • Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης (νέου τύπου).
  • Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.
  • Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.
  • Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
  • Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.
  • Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Πώς ψηφίζετε

Ο εκλογέας:

  • Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι «υποδοχής» με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
  • Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
  • Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
  • Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το εκλογικό τμήμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πεθαίνει» για καφέ ο Νετανιάχου: Δείτε το βίντεο με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου

Κόσμος Χτες
Αγαπώ το έθνος μου μέχρι θανάτου, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραγγέλνοντας καφέ

Χανιά: Το χρονικό με τον ομαδικό βιασμό 17χρονης ‑ «Έγινε με τη θέλησή της», λένε οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα Χτες
Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι - Η 17χρονη κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της και τη βιντεοσκόπηση της ειδεχθούς πράξης

Σκληρό bullying σε 11χρονη από ανηλίκους ‑ Την έβαλαν να γονατίσει και να ζητήσει «συγγνώμη»

Ελλάδα Χτες
Επτά κορίτσια και δύο αγόρια ασκούσαν bullying σε 11χρονη και βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους

ΕΝΦΙΑ 2026: Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά στην ΑΑΔΕ – Δείτε τα εδώ

Οικονομία Χτες
Τα εκκαθαριστικά αφορούν περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις

Σεισμός αισθητός στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 1 χλμ βορειοανατολικά των Σπάτων

«Ποτέ Ξανά»: Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Αουσβιτς

Ελλάδα Χτες
Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για την Θεσσαλονίκη, αφού το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Καλάθι του Νονού: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Οικονομία Χτες
Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι του Νονού» θα φέρουν ειδική σήμανση στα ράφια για διευκόλυνση των καταναλωτών

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: «Ατομα με κράνη εισέβαλαν σε αγώνα πόλο παίδων»

Ελλάδα Χτες
Νέα καταγγελία για περιστατικό οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του 20χρονου οπαδού του ΠΑΟΚ

23χρονος έπεσε από μπαλκόνι στη Γαστούνη ‑ Νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Ελλάδα Χτες
Ο άνδρας επιχειρήσε να μετακινηθεί από το ένα μπαλκόνι στο άλλο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Βίντεο‑ντοκουμέντο από τη στιγμή της φονικής σύγκρουσης

Ελλάδα Χτες
Το βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης είναι αποκαλυπτικό όσον αφορά τις παραβάσεις του αστυνομικού

F1: Ματαιώνονται και επίσημα τα GP σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία

Αθλητικά Νέα Χτες
Η F1 επιβεβαίωσε και επίσημα ότι οι αγώνες σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία δεν θα διεξαχθούν φέτος λόγω του πολέμου στο Ιράν

Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Τέσσερις προσαγωγές Τούρκων υπηκόων

Ελλάδα Χτες
Τρεις άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διερχόμενου αυτοκινήτου στη λεωφόρο Μαραθώνος και στη συνέχεια διέφυγαν