E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκίνησε η επίθεση των Ισραηλινών ‑ Χτυπούν ιρανικές βάσεις στη Συρία και τη νότια Βηρυτό

Με ΝΟΤΑΜ η Τεχεράνη έκλεισε τον δυτικό εναέριο χώρο του Ιράν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2024 | 00:24

Ξεκίνησε η επίθεση των Ισραηλινών ‑ Χτυπούν ιρανικές βάσεις στη Συρία και τη νότια Βηρυτό

Νύχτα αγωνίας στη Μέση Ανατολή καθώς όπως όλα δείχνουν το Ισραήλ προχωρά σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου με βαλλιστικούς πυραύλους.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ χτύπησε στο Ντέιρ Αλ Ζορ τις σημαντικές ιρανικές βάσεις της Συρίας.

Νωρίτερα, δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίθεση των ισραηλινών στο Ιράν είναι θέμα ωρών. Ο κίνδυνος της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έρχεται πλέον όλα και πιο κοντά...

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας» είπε σε διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να απαντήσει και θα το κάνει, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το Τελ Αβίβ είχε ήδη δώσει εντολή στα μαχητικά F-35 να ανάψουν τις μηχανές τους...

Εν μέσω αυτών των προειδοποιήσεων, η Τεχεράνη εξέδωσε ΝΟΤΑΜ αργά το βράδυ του Σαββάτου με την οποία έκλεισε τον δυτικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις των εμπορικών σκαφών, κίνηση που δείχνει ότι και οι ίδιοι ανέμεναν την επίθεση των ισραηλινών.

Παράλληλα με το χτύπημα στο Ιράν, οι Ισραηλινοί εντείνουν την στρατιωτική πίεση και προς τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε ένα νέο μπαράζ βομβαρδισμών. Νωρίτερα είχε καλέσει τους κατοίκους συγκεκριμένων κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού να τα εκκενώσουν αμέσως, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Δείτε βίντεο από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό

Ζήτημα ωρών λένε οι ισραηλινές στρατιωτικές πηγές

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό ανέφεραν το Σάββατο πως το αναμενόμενο ισραηλινό χτύπημα στην Τεχεράνη – ως απάντηση για την 2η σε πέντε μήνες επίθεση με πυραύλους προς το Τελ Αβίβ – είναι ζήτημα ωρών.

Συγκεκριμένα ανώτερη στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το βρετανικό δίκτυο iTV ανέφερε πως τα μαχητικά του Ισραήλ έχουν ήδη λάβει διαταγές αναφορικά με τους στόχους και έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και οι φόρτωση πυραύλων.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν το Ισραήλ έχει επικοινωνήσει το πλήρες σχέδιο του χτυπήματος στην Ουάσιγκτον και εάν έχει λάβει το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα επέμεινε πως η επιχείρηση – απάντηση στο Ιράν θα γίνει σε συνεργασία των δυνάμεων ΗΠΑ και Ισραήλ.

Στο μεταξύ οι IDF έκαναν γνωστό ότι υπήρξαν χτυπήματα από ιρανικούς πυραύλους στις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας στο Nevatim και στο Tel Nof. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις δεν έπληξαν κανένα αεροσκάφος και οι βάσεις είναι πλήρως λειτουργικές, ανέφεραν.

Ως «εισαγωγή» στο χτύπημα προς το Ιράν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα πριν από λίγο ανέφερε: «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση - ούτε το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις - και έτσι θα το κάνουμε».

Δείτε βίντεο


Κλείνει τον εναέριο χώρο στις εμπορικές πτήσεις το Ιράν

Στο μεταξύ η Ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένες περιοχές του δυτικού εναέριου χώρου της χώρας θα είναι κλειστές για τις εμπορικές πτήσεις κάθε βράδυ, από τις 20:00 έως τις 04:31, λόγω «Στρατιωτικής Άσκησης»

Επίθεση Νετανιάχου σε Μακρόν

Στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα πριν από λίγο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος νωρίτερα σήμερα ζήτησε να σταματήσει η αποστολή όπλων στο Ισραήλ όσο δεν υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Σε έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για «ντροπή που θα τους ακολουθεί ακόμη και χρόνια μετά τη νίκη στον σημερινό πόλεμο». Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα και για τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο. Η Γαλλία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Λίβανο με τον Μακρόν να βρίσκεται στη χώρα και πριν από τέσσερα χρόνια λίγο μετά την έκρηξη που σάρωσε το λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Δείτε βίντεο

Μέσω διαρροής το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το μήνυμα Νετανιάχου και την αντίδρασή του στην Γαλλική πρόταση για εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ μονολεκτικά "υπερβολικό".

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητέρα έσφαξε με μπαλτά τα δύο παιδιά της για να εκδικηθεί τον σύζυγο

Κόσμος 06.05.2025
Ζητούσε λεφτά για να μετακομίσει

Εκλογή νέου πάπα: Πότε θα βγει ο πρώτος καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα

Κόσμος 06.05.2025
Από μεθαύριο Πέμπτη, κάθε ημέρα θα διεξάγονται τέσσερις ψηφοφορίες

Παναθηναϊκός: Πυροτεχνήματα έξω από το ξενοδοχείο της Αναντολού Εφές τα ξημερώματα

Αθλητικά Νέα 06.05.2025
Σε λίγες ώρες το καθοριστικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ

Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία: Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς, στη δεύτερη ψηφοφορία

Κόσμος 06.05.2025
Εξελέγη τελικά καγκελάριος Γερμανίας ο Φρίντριχ Μερτς, στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας

Αναίρεση της αθώωσης του Γιάννου Παπαντωνίου από τον Αρειο Πάγο

Ελλάδα 06.05.2025
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει αν ο πρώην υπουργός καθίσει ξανά στο εδώλιο

Ζαχαράκη: «Όποιος συμμετέχει σε επεισόδια θα χάνει τη φοιτητική ιδιότητα»

Πολιτική 06.05.2025
Η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας μετά τα επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη

Μυστήριο στη Γαλλία: Η 28χρονη βρέθηκε νεκρή – Έγκλημα, ατύχημα ή κάτι πιο σκοτεινό;

Κόσμος 06.05.2025
Η 28χρονη Αγκάτ Χιλερέ είχε βγει για τζόκινγκ από το σπίτι της στη μικρή πόλη Βιβόν της δυτικής Γαλλίας το πρωί της 10ης Απριλίου και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της - Η σορός της εντοπίστηκε την Κυριακή, 4 Μαΐου, σε θαμνώδη περιοχή έξω από την πόλη

Ακρωτηριάστηκε ο 44χρονος εργάτης που τραυματίστηκε στην εθνική οδό Μουδανιών ‑ Θεσσαλονίκης: Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Ελλάδα 06.05.2025
Ο άνδρας τραυματίστηκε όταν αυτοκίνητο έπεσε στο φορτηγό που έβαζε σήμανση για έργα ασφαλτόστρωσης στην έξοδο προς Χαλκιδική

Γερμανία: Σήμερα στις 16:15 ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την καγκελαρία

Κόσμος 06.05.2025
Βρέθηκε, κατά τα φαινόμενα, η λύση για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Bundestag για την ανάδειξη νέου καγκελάριου

Ιταλία: Ο υπουργός Παιδείας ζητά να απαγορευθούν τα κινητά στα σχολεία σε όλη την ΕΕ

Κόσμος 06.05.2025
«Στις 12 Μαΐου θα επισημοποιήσω το αίτημα για να υπάρξει σύσταση για την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία στις χώρες της ΕΕ μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 14 ετών», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Κτηματολόγια της Αττικής για εγκληματική οργάνωση με δωροληψίες ‑ Έχουν συλληφθεί 9 άτομα

Κόσμος 06.05.2025
Υπάλληλοι των Κτηματολογίων έπαιρναν χρήματα για να προχωρούν γρήγορα υποθέσεις - Η επιχείρηση είναι ακόμα σε εξέλιξη

Τραγικό! Δύο νεκροί σε αγώνες μοτοσυκλέτας

Κόσμος 06.05.2025
Ένα τραγικό συμβάν στον αγώνα του Ούλτον Παρκ για το BSB βύθισε στο πένθος τον κόσμο των motorsports σε όλο τον κόσμο