E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Στα θρανία οι υποψήφιοι σύζυγοι ‑ Η εκκλησία θα κάνει μαθήματα λίγο πριν τον γάμο

Ο κ. Φιλόθεος πρότεινε την επιστροφή των μελλόνυμφων στα θρανία

Δημοσίευση 4/10/2024 | 09:49

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Στα θρανία οι υποψήφιοι σύζυγοι ‑ Η εκκλησία θα κάνει μαθήματα λίγο πριν τον γάμο

Σχολές υποψηφίων ζευγαριών που σκέφτονται να παντρευτούν σκέφτεται να δημιουργήσει η Εκκλησία με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίας «Τα Νέα» κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης ημέρας των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, εισηγήθηκε μια σειρά πρακτικών μέτρων με σκοπό να αντιμετωπιστεί η αποδυνάμωση της παραδοσιακής οικογένειας που συντελείται στη σύγχρονη εποχή, όπως είπε.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως «οι θεωρούμενες λειτουργικές δυσχέρειες σχετικά με την παραδοσιακή οικογένεια μαζί με τον ατομοκεντρικό τρόπο της σύγχρονης πραγματικότητας, οδηγούν όλο και περισσότερα ζευγάρια στη διάρρηξη της συζυγικής σχέσης, τον χωρισμό και το διαζύγιο». Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε την επιστροφή των μελλόνυμφων στα θρανία για… εντατικά μαθήματα προτού ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας.

Όπως γράφουν «Τα Νέα» στις προτάσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία κεντρικού ταμείου για την ενίσχυση των κυήσεων, η περαιτέρω ανάπτυξη των Σχολών Γονέων που λειτουργούν με ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η δημιουργία Βιωματικών Ομάδων Γονέων και η διοργάνωση κατασκηνωτικού τριημέρου για οικογένειες.

Παράλληλα, ο κ. Φιλόθεος επισήμανε ότι θα πρέπει η Εκκλησία να προχωρήσει σε έρευνα και καταγραφή των οικογενειακών προβλημάτων και να καταρτίσει τους κληρικούς και τα εκκλησιαστικά στελέχη για τα συγκεκριμένα θέματα. Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία σταθμών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας της οικογένειας και για την παροχή βοήθειας σε οικογένειες εξαρτημένων ατόμων από ουσίες, τυχερά παιχνίδια ή από το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο μητροπολίτης Θεόφιλος τόνισε ότι σήμερα «οι θεσμοί, τόσο της Εκκλησίας όσο και της παραδοσιακής οικογένειας, αποτελούν στόχο αρνητικής κριτικής ή και εστιασμένης αποδόμησης, αφού: α) συνιστούν θεσμούς που απαιτούν μακροχρόνια δέσμευση σε συγκεκριμένο πλαίσιο, β) προσδίδουν στα μέλη τους ορισμένη ταυτότητα και γ) υπάρχει έντονη προβολή, κυρίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, των αρνητικών φαινομένων που μπορεί να εκδηλώνονται στο πλαίσιο των δύο θεσμών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται επικοινωνιακά η παραδοσιακή οικογένεια σαν ένας κοινωνικός θεσμός που «γεννά» προβλήματα, χωρίς αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση· και μάλιστα όταν η όντως λειτουργική οικογένεια είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι αποτελεί παράγοντα προφύλαξης και διαφύλαξης της ψυχικής υγείας παιδιών και γονέων».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αύριο, Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση της Σχολής Γονέων, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Μητρόπολης (Νικ. Πλαστήρα 65, Πυλαία). Θέμα της συνάντησης είναι «Η πνευματική άσκηση και η ασκητική της αγάπης στη σύγχρονη οικογένεια», με ομιλητές τους: π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο και π. Βαρνάβα Γιάγκου, ενώ, όπως αναφέρεται, υπάρχει πρόβλεψη για φύλαξη παιδιών 4-12 χρόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Απελαθήκαμε από το Ισραήλ» λένε Έλληνες συνδικαλιστές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Γιώτα Λαζαροπούλου που απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους συνδικαλιστές ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στη Ραμάλα. Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα Χτες
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος Χτες
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος Χτες
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα Χτες
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα