E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτιά στην Κορινθία: Στα 32 χλμ. το πύρινο μέτωπο ‑ Η κατάσταση είναι τραγική, λέει ο δήμαρχος

Μάχη να μην περάσει η φωτιά από το Ξυλόκαστρο στα Τρίκαλα: Τραυματίες δύο πυροσβέστες, ο ένας κόντεψε να χάσει το μάτι του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2024 | 19:34

Φωτιά στην Κορινθία: Στα 32 χλμ. το πύρινο μέτωπο ‑ Η κατάσταση είναι τραγική, λέει ο δήμαρχος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξεκίνησε να καίει από την Κυριακή 29/9 στην περιοχή του Ξυλόκαστρου. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών που δεν μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως πρόσθεσε «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Μέτωπο κατευθύνεται προς τα Τρίκαλα - Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 32 χιλομέτρων και κατευθύνεται στα Τρίκαλα Κορινθίας. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο προς το Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αντιμετωπιστεί. Οι άνεμοι έχουν μειωθεί, ωστόσο στο σημείο οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές κυρίως δυτικά προς Ευρωστίνα.

Ειδικότερα, για την κατάσβεση έχουν σπεύσει 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, επιχείρησαν περιοδικά 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Το μήνυμα του 112 για εκκένωση περιοχών

Εκκενώνονται οι οικισμοί Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη κι ‘Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από χθες το πρωί. Ειδικότερα μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Σοφιανά- Ρέθι Ξυλοκάστρου.

Συλληπτήρια του Κικίλια στις οικογένειες των θυμάτων

Τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας, εκφράζει μέσω ανάρτησής του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας αναφέρει:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νέων ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Οι δασικές πυρκαγιές είναι φοβερά επικίνδυνες όχι μόνο για τις περιουσίες αλλά και τις ζωές των ανθρώπων».

«Η κατάσταση παραμένει τραγική»

  «Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως προσθέτει, «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα». 

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηφαίστειο λάσπης εκρήγνυται στη μέση ενός δρόμου στην Ταϊβάν ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 14.11.2025
Οι τοπικές αρχές έσπευσαν να αποκλείσουν την περιοχή λόγω πιθανού κινδύνου - Τι είναι το ηφαίστειο λάσπης και πως εκρήγνυται

Συναγερμός στη Στοκχόλμη: Λεωφορείο έπεσε σε στάση, αναφορές για αρκετά θύματα

Κόσμος 14.11.2025
Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με ασθενοφόρα

Μάριον Τζόουνς: «Τα γόνατά μου κρέμονται από μία κλωστή, αλλά ακόμα στέκομαι όρθια»

Αθλητικά Νέα 14.11.2025
Η πρώην αθλήτρια στίβου που ήταν η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο, δημοσίευσε ένα βίντεο στο instagram όπου φαίνεται να δυσκολεύεται να κατέβει τις σκάλες του σπιτιού της

Γαύδος: Εντοπίστηκε σορός έξω από το λιμάνι Καραβέ

Ελλάδα 14.11.2025
Επιχειρεί σκάφος της Frontex

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Απολογήθηκε η αστυνομικός για θανατηφόρα έκθεση ‑ Τι υποστήριξε

Ελλάδα 14.11.2025
Πρόκειται για την αστυνομικό που πρότεινε στην κοπέλα να καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της, αλλά αρνήθηκε

Πάνος Ρούτσι για την παρουσία του σε υπνοθεραπεύτρια: «Ο Ντένι δεν ήταν γραφτό να φύγει»

Ελλάδα 14.11.2025
Απάντηση σε όσα του καταλογίζουν για τη συμμετοχή του σε εκπομπή υπνοθεραπεύτριας έδωσε με ανάρτησή του ο Πάνος Ρούτσι

Σοβαρό ατύχημα στο Ηράκλειο: Το χέρι του καρφώθηκε σε κάγκελο περίφραξης

Ελλάδα 14.11.2025
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το τμήμα του σίδερου που παρέμενε καρφωμένο στο χέρι του

Εύα Καϊλή: «Με κρατούσαν στην απομόνωση, με απειλούσαν ότι θα δώσουν την κόρη μου στην πρόνοια»

Πολιτική 14.11.2025
ΟΙ δηλώσεις της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια εμφάνισής της σε πολιτική εκπομπή της Ιταλικής τηλεόρασης

Η μεγάλη απόδραση: Φώκια γλιτώνει από όρκες πηδώντας σε βάρκα φωτογράφου

Κόσμος 14.11.2025
Η φώκια κατάφερε να βγει από το νερό και να αναρριχηθεί σε μια πλατφόρμα στην πρύμνη της βάρ

«Δεν μου άρεσε η στάση του σώματός της και μπήκα να δω αν είναι καλά»: Σε βαρύ κλίμα η κηδεία της 49χρονης αρτοποιού

Ελλάδα 14.11.2025
Η γυναίκα έχασε την ζωή της όταν καθάριζε το ζυμωτήριο στο φούρνο που διατηρεί και το φουλάρι που φορούσε, πιάστηκε στο μηχάνημα