E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί κιτρινίζουν οι σελίδες από τα βιβλία

Γιατί ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του στα βιβλία μας

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 30/9/2024 | 00:19

Γιατί κιτρινίζουν οι σελίδες από τα βιβλία
pexels

Για άλλους το κίτρινο χρώμα των φύλλων είναι αποκρουστικό, για άλλους δίνει μια έξτρα γοητεία σε ένα βιβλίο.

Αν έχετε παλιά βιβλία στο σπίτι, εφημερίδες ή καποια τετράδια με παλιές σημειώσεις από το σχολείο, θα δείτε ότι τα φύλλα έχουν αλλάξει χρώμα, και απο λευκά έχουν πάρει μια κίτρινη απόχρωση.

Η καθηγήτρια χημείας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, Σούζαν Ρίτσαρντσον, εξηγεί γιατι το λευκό χάνεται με τι πάροδο του χρόνου και δίνει τη θέση του στο κίτρινο.

Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού κατασκευάζεται από ξύλο, και το ξύλο αποτελείται από λιγνίτη και κυτταρίνη.

Η κυτταρίνη είναι μια άχρωμη ουσία και εμείς την αντιλαμβανόμαστε σας λευκή γιατί αντανακλά το φως του ήλιου.

Η λιγνίνη όμως είναι μια ουσία που αντιδρά εύκολα και σε μεγάλο βαθμό με το οξυγόνο, και με τη πάροδο του χρόνου το φύλλο μετά την οξείδωση το φύλλο γίνεται η κίτρινη ή καφέ.

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που εκδίδουν βιβλία, προσπαθούν να έχει το φύλλο λιγότερη λιγνίνη, κάτι που ανεβάζει το κόστος, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δούμε το λευκό να εξφανίζεται.

Αντίθετα στις εφημερίδες που πρέπει να κρατηθεί το κόστος εκτύπωσης χαμηλό η λιγνίνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα για αυτό και θα δείτε εφημερίδες να κιτρίνουν ακόμα και σε 15 ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος εγκατέλειψε υπεραυτοκίνητα αξίας εκατομμυρίων κοντά σε αεροδρόμιο ‑ το μυστήριο του LAX

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Δεκάδες σπάνια hypercars αξίας έως 95 εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν παρκαρισμένα πίσω από συρματοπλέγματα κοντά στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.

Η γυναίκα που έσωσε περισσότερα από 10.000 παιδιά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – Και η ιστορία σχεδόν την ξέχασε

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η άγνωστη ηρωίδα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου που αψήφησε ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα

Η φάρσα με την πίτσα on air, που έκανε τον Βασίλη Λεβέντη τηλεοπικό θρύλο

E-Daily 1.Hero 03.07.2026
Η σκηνή έμεινε στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης

Ποιος ήταν τελικά ο «παίδαρος» στο θρυλικό τραγούδι της Ρίτας Σακελλαρίου;

E-Daily 3.Left Χτες
Παρότι έχουν περάσει χρόνια από την κυκλοφορία του, πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται ποιος ήταν

10 μέρη‑«παράδεισος» όπου ζεις σαν βασιλιάς με τα μισά λεφτά – Δες πού μετακομίζουν όλοι!

E-Daily 3.Left Χτες
Πόσο κοστίζει πραγματικά μια ζωή στον παράδεισο; Οι χώρες όπου το πορτοφόλι σου… ανασαίνει!

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία «έδιωξε» την AI και γιατί επέστρεψε στους ανθρώπους μηχανικούς

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Ford παραδέχτηκε λάθος εκτίμηση μετά από τρία χρόνια εξάρτησης από την τεχνητή νοημοσύνη, με σοβαρά προβλήματα ποιότητας να οδηγούν στην επαναπρόσληψη 350 μηχανικών.

Ποιος είναι ο ψαράς που επιβίωσε 8 μέρες μόνος στον Ειρηνικό και πώς τα κατάφερε

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο 42χρονος Τζούνιορ Απιούτα εντοπίστηκε από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας έπειτα από οκτώ ημέρες επιβίωσης στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού.