E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O Ράμα ετοιμάζει το πρώτο ανεξάρτητο κράτος ισλαμιστών στα πρότυπα του Βατικανού

Θα φιλοξενήσει το τάγμα των Bektashi που ιδρύθηκε στην Τουρκία τον 13ο αιώνα

Δημοσίευση 23/9/2024 | 10:02

O Ράμα ετοιμάζει το πρώτο ανεξάρτητο κράτος ισλαμιστών στα πρότυπα του Βατικανού

Για σχέδιο του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να δημιουργήσει το πρώτο ανεξάρτητο κράτος ισλαμιστών στα Τίρανα κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Hurriyet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα σχέδια του Ράμα αφορούν τους «Μπεκτασήδες», μια σύγχρονη έκφραση του ισλαμισμού, και βασίζονται πάνω στο πρότυπο του Βατικανού.

Όπως σημειώνεται οι Bektashi, είναι ένα σιιτικό σουφικό τάγμα που ιδρύθηκε στην Τουρκία τον 13ο αιώνα.

Ο Ράμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη χωρίς να είναι γνωστό αν συζήτησαν τα σχέδια αυτά, μίλησε στους New York Times και υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν το 2025 με στόχο «την προώθηση ενός ανεκτικού Ισλάμ για το οποίο η Αλβανία θα είναι υπερήφανη».

Ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία κράτους σε μια έκταση 109 στρεμμάτων στα Τίρανα με κατοίκους που θα έχουν τη δική τους διοίκηση και τα δικά τους διαβατήρια, όπως συμβαίνει με το Βατικανό.

Το σχετικό διάταγμα έχει αναλάβει να συντάξει, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, μια ομάδα δικηγόρων - ανάμεσά τους και ειδικοί στο διεθνές δίκαιο - με στόχο να εγκριθεί στη Βουλή.

Αν γίνει πραγματικότητα, το νέο κράτος θα διοικείται αππό τον δερβίση των Bektashi, Έντμοντ Μπραχιμάζ, γνωστό και ως Baba Mondi.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου κράτους θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεκτικότητα. Όπως δηλώνει «ο Αλλάχ δεν απαγορεύει τίποτα. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση του αλκοόλ, οι γυναίκες θα ντύνονται όπως θέλουν, θα υπάρχει μια μικρή ομάδα ασφαλείας αλλά όχι στρατός, δικαστήρια και συνοριοφύλακες. Αξίζουμε ένα κράτος. Εμείς είμαστε οι μόνοι που λέμε την αλήθεια για το Ισλάμ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη: 50 σωματεία του πολιτισμού στο πλευρό του απεργού πείνας Πάνο Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Απευθύνουν κάλεσμα στο Σύνταγμα την Κυριακή (21/9)

Γιάμαλη: «Θέλουμε να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι και ασφαλείς είτε είμαστε μαύροι, γκέι, είτε φοράμε κοντές φούστες»

Ελλάδα Χτες
Το σχόλιο της Αναστασίας Γιάμαλη για την ισότητα και την ελευθερία, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ένα ζευγάρι ανδρών.

Πάνος Ρούτσι: Έχω υποσχεθεί στο παιδί μου ότι θα βρω τους δολοφόνους και θα τους βάλω στη φυλακή

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας του Ντένις Ρούτσι συνεχίζει την απεργία πείνας έξω από τη Βουλή, ζητώντας να του χορηγηθεί άδεια εκταφής του παιδιού του, προκειμένου να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Ανδρας έπνιξε την αδερφή του με σακούλα

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα ο άνδρας ήταν εκείνος που κάλεσε στο 100 και ενημέρωσε την Αστυνομία για το έγκλημα.

Σέρρες: Οργή αγροτών κατά του υφυπουργού Ανάπτυξης – Φυγαδεύτηκε από την αστυνομία

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν, από το πρωί του Σαββάτου, στο χώρο της Serexpo, στις Σέρρες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα.

Μαρία Καρυστιανού: «Βρώμικοι και απάνθρωποι Μητσοτάκης, Καραμανλής, Τριαντόπουλος»

Ελλάδα Χτες
Κατάθεση ψυχής από τη Μαρία Καρυστιανού. «Αγγιξα κάθε οστό του παιδιού μου, ως τελευταίο χάδι και αναγνώρισα κάτι που δεν ανέφερε καμία ιατροδικαστική» – Τι απαντά σχετικά με το 25% δημοσκόπησης που δείχνει επιθυμία να δημιουργήσει κόμμα;

«Αγώνας δρόμου» για την πιστοποίηση στα ασανσέρ ‑ Έρχονται σφραγίσεις και πρόστιμα

Ελλάδα Χτες
Στην πράξη, η εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά προβληματική.

To NATO στις επάλξεις: Στόχευαν το Ταλίν τα ρωσικά αεροσκάφη; «Στο κόκκινο» η κατάσταση στη Βαλτική

Κόσμος Χτες
Το πρωί η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Χάος από κυβερνοεπίθεση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Κόσμος Χτες
Στόχος τα συστήματα check-in και επιβίβασης