E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος είναι ο ισραηλινός επιχειρηματίας που συνελήφθη για συνωμοσία δολοφονίας του Νετανιάχου

Με τις οδηγίες του Ιράν

Δημοσίευση 19/9/2024 | 13:29

Ποιος είναι ο ισραηλινός επιχειρηματίας που συνελήφθη για συνωμοσία δολοφονίας του Νετανιάχου

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν ισραηλινό πολίτη, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι εμπλέκεται σε υποστηριζόμενη από το Ιράν συνωμοσία δολοφονίας με στόχο μέλη της ισραηλινής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας διευκρίνισαν ότι ο συλληφθείς είναι επιχειρηματίας με διασυνδέσεις στην Τουρκία, ο οποίος είχε παραστεί σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις στο Ιράν για να συζητηθεί η πιθανότητα δολοφονίας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ή του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας Σιν Μπετ.

Η σύλληψη έγινε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σιν Μπετ και η ισραηλινή αστυνομία.

«Ισραηλινός πολίτης είχε στρατολογηθεί από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να προωθήσει την δολοφονία Ισραηλινών προσωπικοτήτων. Αυτός εισήλθε λαθραία δύο φορές στο Ιράν και είχε πληρωθεί για να πραγματοποιήσει αποστολές», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι ο Νετανιάχου, ο Γκάλαντ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι βρίσκονταν μεταξύ των στόχων.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάζεται ως ο 73χρονος Μότι Μάμαν από τη νότια πόλη Άσκελον, παραπέμφθηκε σε δίκη την Πέμπτη, μετά την οποία η Σιν Μπετ αποκάλυψε λεπτομέρειες της έρευνας, αναφέρουν οι Times of Israel.

Σύμφωνα με την έρευνα της Σιν Μπετ και της αστυνομίας, ο Μάμαν ήταν επιχειρηματίας που ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Τουρκία, όπου είχε επιχειρηματικές και κοινωνικές σχέσεις με τούρκους και ιρανούς υπηκόους.

Ο Μαμάν, όπως αναφέρθηκε στις ειδήσεις του καναλιού 12, είπε στους ερευνητές: «Είναι καλό που με συλλάβατε, δεν ξέρω πού θα μπορούσε να είχε πάει αυτό».

Πηγή με γνώση των λεπτομερειών της έρευνας δήλωσε στο δίκτυο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, ο ύποπτος δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Ο δικηγόρος του Μάμαν δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε «λάθος κρίση» και συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας.

Η σύλληψη αυτή δείχνει τον πόλεμο μεταξύ υπηρεσιών Πληροφοριών που διεξάγεται παράλληλα με την κλιμακούμενη σύγκρουση στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Σιν Μπετ αποκάλυψε μια, σύμφωνα με την υπηρεσία, συνωμοσία του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ για τη δολοφονία πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ισραηλινής άμυνας. Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για τον πρώην αρχηγό του επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Άμυναςμ Μοσέ Γιααλόν.

Η ανακοίνωση για τη σύλληψη έρχεται μία ημέρα αφού η Χεζμπολάχ επλήγη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από επίθεση προηγμένης τεχνολογίας κατά την οποία πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως συσκευές επικοινωνίας προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 450.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει άμεσα την επίθεση αυτή, αλλά πολλές πηγές ασφαλείας δηλώνουν ότι έγινε από την ισραηλινή υπηρεσία εξωτερικής ασφαλείας Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακινητοποιήθηκε τρένο της Hellenic Train στο δρομολόγιο Καμίνια ‑ Αγιος Ανδρέας λόγω «αστοχίας υποδομής»

Ελλάδα Χτες
Λόγω αστοχίας υποδομής, σύμφωνα με την εταιρεία, σταμάτησε η αμαξοστοιχία 13353 – Με λεωφορεία τα δρομολόγια στο τμήμα Αγ. Ανδρέας – Καμίνια

Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο τραπέζι του διαλόγου μετά από εβδομάδες στα μπλόκα – Ανοίγουν οι δρόμοι, χωρίς να αποσύρονται τα τρακτέρ

Ελλάδα Χτες
Εν αναμονή της συνάντησης στο Μαξίμου, οι αποκλεισμοί χαλαρώνουν, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Ντόναλντ Τραμπ: Προανήγγειλε επίθεση στο Μεξικό;

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε μία δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας πως η χώρα συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ

Σέρρες: Προφυλακιστέος ο 15χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμού του 17χρονου

Ελλάδα Χτες
Φυγαδεύτηκε από το δικαστικό μέγαρο

Χαμενεΐ: Ο αλαζόνας Τραμπ θα «πέσει» σαν τον Φαραώ και τον Σάχη, έχει τα χέρια του λερωμένα με αίμα

Κόσμος Χτες
Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, υποστήριξε ότι ομάδες ανθρώπων «με πρόθεση την καταστροφή» προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της χώρας, με στόχο να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες

Κόσμος Χτες
Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα

Κόσμος Χτες
Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα

Απίστευτο σκηνικό με θύμα τον Γιώργο Κούτσια – Του επιτέθηκε συμπαίκτης του

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής δέχτηκε επίθεση από συμπαίκτη του στο φιλικό Βικτόρια Πλζεν – Λουγκάνο και προς τιμήν του δεν αντέδρασε καθόλου.