E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος είναι ο ισραηλινός επιχειρηματίας που συνελήφθη για συνωμοσία δολοφονίας του Νετανιάχου

Με τις οδηγίες του Ιράν

Δημοσίευση 19/9/2024 | 13:29

Ποιος είναι ο ισραηλινός επιχειρηματίας που συνελήφθη για συνωμοσία δολοφονίας του Νετανιάχου

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν ισραηλινό πολίτη, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι εμπλέκεται σε υποστηριζόμενη από το Ιράν συνωμοσία δολοφονίας με στόχο μέλη της ισραηλινής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας διευκρίνισαν ότι ο συλληφθείς είναι επιχειρηματίας με διασυνδέσεις στην Τουρκία, ο οποίος είχε παραστεί σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις στο Ιράν για να συζητηθεί η πιθανότητα δολοφονίας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ή του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας Σιν Μπετ.

Η σύλληψη έγινε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σιν Μπετ και η ισραηλινή αστυνομία.

«Ισραηλινός πολίτης είχε στρατολογηθεί από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να προωθήσει την δολοφονία Ισραηλινών προσωπικοτήτων. Αυτός εισήλθε λαθραία δύο φορές στο Ιράν και είχε πληρωθεί για να πραγματοποιήσει αποστολές», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι ο Νετανιάχου, ο Γκάλαντ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι βρίσκονταν μεταξύ των στόχων.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάζεται ως ο 73χρονος Μότι Μάμαν από τη νότια πόλη Άσκελον, παραπέμφθηκε σε δίκη την Πέμπτη, μετά την οποία η Σιν Μπετ αποκάλυψε λεπτομέρειες της έρευνας, αναφέρουν οι Times of Israel.

Σύμφωνα με την έρευνα της Σιν Μπετ και της αστυνομίας, ο Μάμαν ήταν επιχειρηματίας που ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Τουρκία, όπου είχε επιχειρηματικές και κοινωνικές σχέσεις με τούρκους και ιρανούς υπηκόους.

Ο Μαμάν, όπως αναφέρθηκε στις ειδήσεις του καναλιού 12, είπε στους ερευνητές: «Είναι καλό που με συλλάβατε, δεν ξέρω πού θα μπορούσε να είχε πάει αυτό».

Πηγή με γνώση των λεπτομερειών της έρευνας δήλωσε στο δίκτυο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, ο ύποπτος δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Ο δικηγόρος του Μάμαν δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε «λάθος κρίση» και συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας.

Η σύλληψη αυτή δείχνει τον πόλεμο μεταξύ υπηρεσιών Πληροφοριών που διεξάγεται παράλληλα με την κλιμακούμενη σύγκρουση στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Σιν Μπετ αποκάλυψε μια, σύμφωνα με την υπηρεσία, συνωμοσία του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ για τη δολοφονία πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ισραηλινής άμυνας. Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για τον πρώην αρχηγό του επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Άμυναςμ Μοσέ Γιααλόν.

Η ανακοίνωση για τη σύλληψη έρχεται μία ημέρα αφού η Χεζμπολάχ επλήγη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από επίθεση προηγμένης τεχνολογίας κατά την οποία πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως συσκευές επικοινωνίας προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 450.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει άμεσα την επίθεση αυτή, αλλά πολλές πηγές ασφαλείας δηλώνουν ότι έγινε από την ισραηλινή υπηρεσία εξωτερικής ασφαλείας Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία Χτες
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος Χτες
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων