E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νορβηγία: Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας οφείλονται σε δασική πυρκαγιά κοντά στο Τσέρνομπιλ

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας δήλωσε ότι 399 πυροσβέστες συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς

Δημοσίευση 18/9/2024 | 18:26

Νορβηγία: Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας οφείλονται σε δασική πυρκαγιά κοντά στο Τσέρνομπιλ

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου (Cs-137) που εντοπίσθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ρωσία στην Αρκτική οφείλονται πιθανότατα σε δασική πυρκαγιά που σημειώθηκε κοντά στο Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, όπου είχε σημειωθεί το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο.

Η Νορβηγική Αρχή για τη Ραδιενέργεια και την Πυρηνική Ασφάλεια (DSA) ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι μετρήσεις που είχε κάνει έδειξαν «πολύ χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού καισίου στα Σβάνχοβντ και Βικσγιοεφγιέλ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική.

Η αρχή, προσθέτει στην ανακοίνωση της, ανίχνευσε αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου (Cs-137) στο Σβάνχβοντ την περίοδο 9-16 Σεπτεμβρίου και στο Βικσγιοεφγιέλ στο διάστημα 5-12 Σεπτεμβρίου, αλλά τα επίπεδα δεν εξέθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπους ή το περιβάλλον.

«Η DSA βρίσκει πάντα καίσιο σε όλους τους σταθμούς φίλτρων αέρα στη Νορβηγία, και αυτό συχνά προέρχεται από ανάδευση σκόνης από παλιές καταπτώσεις από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση.

«Αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η δασική πυρκαγιά γύρω από το Τσέρνομπιλ».

Υψηλότερα επίπεδα καισίου και ραδονίου

Η αρχή ραδιενέργειας και πυρηνικής ενέργειας της Φινλανδίας αναφέρει επίσης σε ανακοίνωση της ότι ανιχνεύθηκαν ελαφρώς πιο υψηλά επίπεδα καισίου και στους έξι σταθμούς της συλλογής.

«Οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν είναι πολύ μικρές»,

Το υψηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε τώρα είναι τα 11 μικρομπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, ενώ οι κανονικές μετρήσεις στους σταθμούς είναι μικρότερες του ενός μιρκομπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, αναφέρει, προσθέτοντας ότι μετρήσεις αυτές είναι πολύ μικρές.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει επίσης ότι ο μέσος όρος συγκέντρωσης ραδονίου στα φινλανδικά σπίτια είναι 90 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερο.

« Συνεπώς πρόκειται πράγματι για μικροσκοπικές ποσότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις 26 Απριλίου 1986, ο 4ος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ της Σοβιετικής Ένωσης τέθηκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και πυρκαγιά που κατέστρεψε το κτίριο του αντιδραστήρα και απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα να διασπαρούν ποσότητες ιωδιου-131, καισίου-134 και καισίου-137, σε τμήματα της βόρειας Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας, της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής - Τι λένε οι εμπειρογνώμονες

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας (DSNS) δήλωσε ότι 399 πυροσβέστες συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή του Κιέβου.

Η εν λόγω δήλωση ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν αξιολόγηση και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν εντός του φυσιολογικού ορίου. Η δήλωση δεν διευκρίνιζε πού σημειώθηκε η πυρκαγιά, αλλά ένας εκπρόσωπος της DSNS επιβεβαίωσε αργότερα στην εφημερίδα Ukrainska Pravda, ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, ότι η πυρκαγιά βρισκόταν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ.

«Υποθέσαμε ότι οι εκπομπές θα μπορούσαν ενδεχομένως να προέρχονται από δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ουκρανίας, οι οποίες μπορεί να σήκωσαν ραδιενέργεια στον αέρα», δήλωσε η πυρηνική αρχή της Φινλανδίας, προσθέτοντας ότι τα ρεύματα αέρα προέρχονταν από την κατεύθυνση του Τσέρνομπιλ.

Ερωτηθείς σχετικά με την εν λόγω ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις από τις δικές μας αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με αυξημένα επίπεδα ισοτόπων στην ατμόσφαιρα, δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις σχετικά με απειλές για την ανθρώπινη υγεία, ως εκ τούτου δεν έχω τίποτα να πω στην περίπτωση αυτή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα 21.06.2026
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος 21.06.2026
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος 21.06.2026
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα 21.06.2026
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα

Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Ομπράντοβιτς ‑ Γιαννακόπουλος: «Ο βασιλιάς γύρισε»

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναλαμβάνει τον πάγκο του Παναθηναϊκού για τα επόμενα τρία χρόνια - Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή με κοινή φωτογραφία από το Σούνιο