E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το γιγαντιαίο άγαλμα που κρύβει δωμάτια στο εσωτερικό του ‑ Πού βρίσκεται

Το μυστικό ενός κομψοτεχνήματος του 16ου αιώνα

Δημοσίευση 19/9/2024 | 00:15

Το γιγαντιαίο άγαλμα που κρύβει δωμάτια στο εσωτερικό του ‑ Πού βρίσκεται
collage

Η Villa di Pratolino στη Φλωρεντία χτίστηκε τη δεκαετία του 1570 από τον Francesco de Medici, τον Μέγα Δούκα της Τοσκάνης. Ο Francesco πιστεύεται ότι έχτισε τη βίλα για τη διάσημη Βενετσιάνα ερωμένη του, Bianca Cappello.

Όταν ο Montaigne επισκέφτηκε τους τεράστιους κήπους της Villa di Pratolino το 1580, οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν ακόμη ημιτελείς, ο Γάλλος φιλόσοφος εντυπωσιάστηκε από τη σύνθετη σειρά των θαυμάτων που κινούνται με νερό.

Ο Montaigne περιέγραψε μονοπάτια και σκάλες θολωτές με πίδακες νερού, μαρμάρινα γλυπτά και άλλα θαυμαστά έργα. Δυστυχώς, μετά το θάνατο του Δούκα της Τοσκάνης, η όμορφη βίλα σύντομα καταστράφηκε και πολλά από τα γλυπτά μεταφέρθηκαν σε άλλους κήπους. Ωστόσο, το πιο εκπληκτικό θαύμα της Villa di Pratolino παραμένει εκεί μέχρι σήμερα: ο Κολοσσός των Απεννίνων, ο πέτρινος θεός των ποταμών.

Κατασκευάστηκε από τον διάσημο Ιταλό γλύπτη Giambologna και αντιπροσωπεύει την άγρια φύση των βουνών της Ιταλίας. Ο κολοσσός, που έχει ύψος 11,5 μέτρα ονομάζεται Appennino. Το εντυπωσιακό αυτό άγαλμα κρύβει στο εσωτερικό του δωμάτια με διάφορες λειτουργίες που έδιναν ζωή στον κολοσσό. Ένα τέρας που κρατά με το αριστερό του χέρι, διοχέτευε νερό από ένα υπόγειο ρυάκι, ενώ το κεφάλι του περιείχε έναν τζάκι.

View this post on Instagram

A post shared by VMI (@vmi__official)

Οι θάλαμοι εκτείνονται σε τρία επίπεδα και είναι προσβάσιμοι από το πίσω μέρος.

Στην κορυφή του κολοσσού, βρίσκει κανείς μια αίθουσα αρκετά μεγάλη για μια μικρή ορχήστρα και στο κεφάλι του γίγαντα, υπάρχει ένα μικρό δωμάτιο με τζάκι. Εκεί άναβαν δάδες για να φωτίσουν τα μάτια του γίγαντα. Το τζάκι ήταν η πηγή του καπνού που έβγαινε από τα ρουθούνια του γίγαντα και ένα κρυφό δίκτυο σωλήνων νερού έκανε τον κολοσσό να κλαίει και να ιδρώνει.

Οι θάλαμοι, ή οι σπηλιές, εμφάνιζαν επίσης άλλα κρυμμένα θαύματα που ήταν βέβαιο ότι θα εντυπωσίαζαν τους πιο τολμηρούς τουρίστες που τόλμησαν να μπουν στις σπηλιές του γίγαντα.

Στο ισόγειο, υπάρχει μια σπηλιά με μια οκταγωνική βρύση αφιερωμένη στη Θέτυ, τη μητέρα των θεών του ποταμού στην ελληνική μυθολογία. 

Η Villa di Pratolini βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βόρεια της Φλωρεντίας της Ιταλίας, στη σκιά των Απεννίνων βουνών. Η βίλα αγοράστηκε από την επαρχία της Φλωρεντίας το 1981 και σήμερα, το πάρκο και ο απίστευτος Κολοσσός των Απεννίνων είναι προσβάσιμοι στο κοινό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της