E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Ξεκίνησαν σήμερα εν μέσω αντιδράσεων οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα ‑ Πώς γίνονται

Ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα - Μέτωπο της Ελλάδας με τις χώρες πρώτης υποδοχής

Δημοσίευση 16/9/2024 | 10:33

Γερμανία: Ξεκίνησαν σήμερα εν μέσω αντιδράσεων οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα ‑ Πώς γίνονται

Στα δυτικά και βόρεια σύνορα της Γερμανίας επεκτείνονται από σήμερα και για έξι μήνες οι έλεγχοι, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση.

Για «στοχευμένους» και «έξυπνους» σταθερούς και κινητούς ελέγχους κάνει λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και καθησυχάζει όσους εκφράζουν ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά αυστηρότερα μέτρα.

Για «πολύ μεγάλο αριθμό» ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία και «ανάγκη να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο» μίλησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Ουζμπεκιστάν.

Ήδη από τα μεσάνυχτα προς την Δευτέρα ισχύει πλέον και στα σύνορα προς την Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Γαλλία το καθεστώς ελέγχου που εφαρμόζεται ήδη στα σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία. Όποιος θέλει να εισέλθει οδικώς στην Γερμανία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να παρουσιάσει στην γερμανική αστυνομία τα σχετικά έγγραφα. Θα ελέγχονται επίσης φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφορών - τόσο οι οδηγοί όσο και το φορτίο τους.

Υπερασπιζόμενη τις κυβερνητικές αποφάσεις, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε χθες το βράδυ στην BILD ότι η Γερμανία δεν εφαρμόζει αυθαίρετα εθνικά μέτρα τα οποία βλάπτουν την Ευρώπη, αλλά ενεργεί «σε στενό συντονισμό» με τους γείτονές της. Στόχος, τόνισε, είναι «να περιοριστεί περαιτέρω η παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουν οι διακινητές, να εγκαταλείψουν οι εγκληματίες την δράση τους, να εντοπίζονται και να εμποδίζονται οι ισλαμιστές». Απαντώντας σε όσους εκφράζουν ανησυχία για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, η κυρία Φέζερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα. «Δεν θα έχουμε κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά έξυπνους ελέγχους, όπως απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», ενώ η ροή των μετακινήσεων και των μεταφορών, οι επιχειρήσεις και το εμπόριο θα επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο, δήλωσε η υπουργός. Τα σύνορα της Γερμανίας περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται σε όμορες χώρες - και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και επομένως δεν θα ελέγχονται όλες οι διελεύσεις. Για κάτι τέτοιο άλλωστε θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο προσωπικό από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, το συνδικάτο της οποίας έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για τις νέες, από σήμερα, απαιτήσεις. «Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα ασχολείται με την συγκέντρωση δυνάμεων» μέχρι την τελευταία στιγμή, προειδοποίησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιακών Αστυνομικών Αντρέας Ρόσκοπφ, μιλώντας στο RND και εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις της υπουργού αιφνιδίασαν ακόμη και την αστυνομία. «Πρέπει να προσέξουμε να μην καταλήξουμε σε μόνιμη υπερβολική επιβάρυνση, καθώς οι έλεγχοι θα διαρκέσουν έξι μήνες η και περισσότερο», δήλωσε ο κ. Ρόσκοπφ. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ δήλωσε μάλιστα ότι πιθανότατα δεν θα επαρκούν ούτε οι προγραμματισμένες επιπλέον 1.000 θέσεις στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία και ζήτησε το θέμα να ληφθεί υπ' όψιν και ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξήγησε από την πλευρά του ότι η κυβέρνησή του ενεργεί «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο μέγιστο τις επιλογές» της. «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία είναι πολύ μεγάλος και ότι είναι κατανοητό το συμφέρον της γερμανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο μέσω της καλής διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι έχει αρχίσει «να μιλά πολύ προσεκτικά με τους ηγέτες των γειτονικών χωρών και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κάνει λόγο για ημίμετρα και ζητά τα γερμανικά σύνορα να είναι «εντελώς κλειστά» για ανθρώπους χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό προϋποθέτει όμως την κήρυξη κατάστασης, κάτι που η κυβέρνηση μέχρι τώρα απορρίπτει. Η Νάνσι Φέζερ δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί νομικά η ανάγκη για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που τα κέντρα πρώτης υποδοχής έχουν πληρότητα μόνο κατά 50%. Επιπλέον, θα έπρεπε η κυβέρνηση να δηλώσει ότι η αστυνομία έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων έχει προκαλέσει την αντίδραση και των γειτονικών χωρών, με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να χαρακτηρίζει τα μέτρα «απαράδεκτα» και τον αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί όποιον απορρίπτεται στα γερμανικά σύνορα. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στο «Χ» «Καλώς ήλθατε στο κλαμπ!», απευθυνόμενος στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ στην Ολλανδία ο αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς έκανε λόγο για «καλή ιδέα», σχολιάζοντας τις γερμανικές ανακοινώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ενώ ισχύει εκεχειρία στη Γάζα;

Κόσμος 24.12.2025
Ρεπορτάζ των New York Times για την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα και τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων

Υπουργείο Παιδείας: Τα 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2026‑2027

Ελλάδα 24.12.2025
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Τουρκία: Σενάρια δολιοφθοράς – Βάζουν στο κάδρο Ελλάδα και Ισραήλ για την πτώση του Falcon 50

Κόσμος 24.12.2025
H τουρκική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οργανωμένης επίθεσης πίσω από τη συντριβή του λιβυκού αεροσκάφους

Χριστούγεννα 2025: Τα δρομολόγια των ΜΜΜ στην Αθήνα

Ελλάδα 24.12.2025
Πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ και λεωφορεία

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050

Tech + Science 24.12.2025
Υπάρχει υποκατάστατο;

Τραγωδία στη Βραζιλία: Κοριτσάκι 2 χρονών έπεσε σε λίμνη και το κατασπάραξαν τα πιράνχας

Κόσμος 24.12.2025
Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό συμβάν δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα

«Τα λόγια τους είναι σαν ήχος από κούφιο ντενεκέ»: «Πυρά» Ερντογάν κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Ελλάδα 24.12.2025
«Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε»

Πάτρα: Παιδιά είπαν τα κάλαντα και πληρώθηκαν με IRIS

Ελλάδα 24.12.2025
Παρά τις καιρικές συνθήκες

Σοβαρά τραυματισμένη 14χρονη που βγήκε για να πει τα κάλαντα

Ελλάδα 24.12.2025
Όπως περιέγραψε η ίδια έπεσε από πατίνι που εντόπισε ενεργοποιημένο σε πεζοδρόμιο

Με «υπεργρίπη» το 50% των περιστατικών στο Παίδων ‑ Τα συμπτώματα και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ελλάδα 24.12.2025
Η «υπεργρίπη» έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα - Τι είπε παιδίατρος για το νέο στέλεχος

Πυκνό χιόνι στο Καϊμακτσαλάν: Ανοιξε το χιονοδρομικό κέντρο ‑ Το έστρωσε για τα καλά

Ελλάδα 24.12.2025
Το πυκνό χιόνι που έπεσε στο Καϊμακτσαλάν είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο - Χιόνια και στο Ανήλιο Μετσόβου

Ιερέας προτείνει… «κοινωνική κάθαρση» για τον Βινίσιους μετά την επίμαχη χειρονομία

Αθλητικά Νέα 24.12.2025
O Πατέρας Ανχελ, μιλώντας στο ραδιόφωνο στην εκπομπή «El Larguero», αναφέρθηκε στην επίμαχη χειρονομία του Βραζιλιάνου προς τον Αλόνσο και στην αντικατάστασή του