E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Ξεκίνησαν σήμερα εν μέσω αντιδράσεων οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα ‑ Πώς γίνονται

Ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα - Μέτωπο της Ελλάδας με τις χώρες πρώτης υποδοχής

Δημοσίευση 16/9/2024 | 10:33

Γερμανία: Ξεκίνησαν σήμερα εν μέσω αντιδράσεων οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα ‑ Πώς γίνονται

Στα δυτικά και βόρεια σύνορα της Γερμανίας επεκτείνονται από σήμερα και για έξι μήνες οι έλεγχοι, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση.

Για «στοχευμένους» και «έξυπνους» σταθερούς και κινητούς ελέγχους κάνει λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και καθησυχάζει όσους εκφράζουν ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά αυστηρότερα μέτρα.

Για «πολύ μεγάλο αριθμό» ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία και «ανάγκη να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο» μίλησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Ουζμπεκιστάν.

Ήδη από τα μεσάνυχτα προς την Δευτέρα ισχύει πλέον και στα σύνορα προς την Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Γαλλία το καθεστώς ελέγχου που εφαρμόζεται ήδη στα σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία. Όποιος θέλει να εισέλθει οδικώς στην Γερμανία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να παρουσιάσει στην γερμανική αστυνομία τα σχετικά έγγραφα. Θα ελέγχονται επίσης φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφορών - τόσο οι οδηγοί όσο και το φορτίο τους.

Υπερασπιζόμενη τις κυβερνητικές αποφάσεις, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε χθες το βράδυ στην BILD ότι η Γερμανία δεν εφαρμόζει αυθαίρετα εθνικά μέτρα τα οποία βλάπτουν την Ευρώπη, αλλά ενεργεί «σε στενό συντονισμό» με τους γείτονές της. Στόχος, τόνισε, είναι «να περιοριστεί περαιτέρω η παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουν οι διακινητές, να εγκαταλείψουν οι εγκληματίες την δράση τους, να εντοπίζονται και να εμποδίζονται οι ισλαμιστές». Απαντώντας σε όσους εκφράζουν ανησυχία για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, η κυρία Φέζερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα. «Δεν θα έχουμε κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά έξυπνους ελέγχους, όπως απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», ενώ η ροή των μετακινήσεων και των μεταφορών, οι επιχειρήσεις και το εμπόριο θα επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο, δήλωσε η υπουργός. Τα σύνορα της Γερμανίας περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται σε όμορες χώρες - και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και επομένως δεν θα ελέγχονται όλες οι διελεύσεις. Για κάτι τέτοιο άλλωστε θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο προσωπικό από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, το συνδικάτο της οποίας έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για τις νέες, από σήμερα, απαιτήσεις. «Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα ασχολείται με την συγκέντρωση δυνάμεων» μέχρι την τελευταία στιγμή, προειδοποίησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιακών Αστυνομικών Αντρέας Ρόσκοπφ, μιλώντας στο RND και εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις της υπουργού αιφνιδίασαν ακόμη και την αστυνομία. «Πρέπει να προσέξουμε να μην καταλήξουμε σε μόνιμη υπερβολική επιβάρυνση, καθώς οι έλεγχοι θα διαρκέσουν έξι μήνες η και περισσότερο», δήλωσε ο κ. Ρόσκοπφ. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ δήλωσε μάλιστα ότι πιθανότατα δεν θα επαρκούν ούτε οι προγραμματισμένες επιπλέον 1.000 θέσεις στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία και ζήτησε το θέμα να ληφθεί υπ' όψιν και ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξήγησε από την πλευρά του ότι η κυβέρνησή του ενεργεί «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο μέγιστο τις επιλογές» της. «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία είναι πολύ μεγάλος και ότι είναι κατανοητό το συμφέρον της γερμανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο μέσω της καλής διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι έχει αρχίσει «να μιλά πολύ προσεκτικά με τους ηγέτες των γειτονικών χωρών και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κάνει λόγο για ημίμετρα και ζητά τα γερμανικά σύνορα να είναι «εντελώς κλειστά» για ανθρώπους χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό προϋποθέτει όμως την κήρυξη κατάστασης, κάτι που η κυβέρνηση μέχρι τώρα απορρίπτει. Η Νάνσι Φέζερ δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί νομικά η ανάγκη για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που τα κέντρα πρώτης υποδοχής έχουν πληρότητα μόνο κατά 50%. Επιπλέον, θα έπρεπε η κυβέρνηση να δηλώσει ότι η αστυνομία έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων έχει προκαλέσει την αντίδραση και των γειτονικών χωρών, με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να χαρακτηρίζει τα μέτρα «απαράδεκτα» και τον αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί όποιον απορρίπτεται στα γερμανικά σύνορα. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στο «Χ» «Καλώς ήλθατε στο κλαμπ!», απευθυνόμενος στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ στην Ολλανδία ο αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς έκανε λόγο για «καλή ιδέα», σχολιάζοντας τις γερμανικές ανακοινώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο εργοστάσιο Βιολάντα: Τα πιθανά αίτια της καταστροφής

Ελλάδα 26.01.2026
Για ποιο λόγο ήταν λιγότεροι εργαζόμενοι στη βάρδια

Τουλάχιστον δέκα νεκροί από τη σφοδρή χιονοκαταιγίδα στις ΗΠΑ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρκετές πολιτείες

Κόσμος 26.01.2026
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί

Αποκαλύψεις για τον 46χρονο που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα: Γιατί έμεινε 4 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία της μητέρας του

Ελλάδα 26.01.2026
Κάτοικος της περιοχής ειδοποίησε τις Αρχές, καταγγέλλοντας ότι άκουσε κραυγές βοήθειας από το θύμα

Μαρουσάκης: Διαδοχικά κύματα κακοκαιριών θα σαρώσουν τη χώρα ‑ Την Τετάρτη έρχεται νέο

Καιρός 26.01.2026
Οι ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο

Τραμπ για Μινεάπολη: «Ο Πρέτι είχε ένα πολύ επικίνδυνο και απρόβλεπτο όπλο»

Κόσμος 26.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στη Wall Street Journal υπαινίχθηκε την απόσυρση των πρακτόρων της ICE από τη Μινεάπολη

Ξέφρενο ράλι για τον χρυσό: «Πάτησε» για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια

Οικονομία 26.01.2026
Σε νεά ιστορικά υψηλά επίπεδα οδήγησε τον χρυσό η τρελή πορεία που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, σπάζοντας και το φράγμα των 5.000 δολαρίων ανά ουγκιά

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Αυξάνονται τα πρόστιμα 100 ευρώ για τους παραβάτες

Ελλάδα 26.01.2026
Όσοι εξοφλούν το πρόστιμο επί τόπου ή εντός δέκα ημερών από τη βεβαίωσή του θα εξακολουθήσουν να δικαιούνται έκπτωση 50%

Η Ιαπωνία αποχαιρετά τα τελευταία της panda ‑ Επιστρέφουν στην Κίνα εν μέσω τεταμένων σχέσεων

Κόσμος 26.01.2026
Η αποχώρηση της Xiao Xiao και της Lei Lei από την Ιαπωνία, θα αφήσει την χώρα χωρίς πάντα για πρώτη φορά από το 1972

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ ‑ Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Κόσμος 26.01.2026
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ

Τέσσερις γυναίκες νεκρές από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα

Ελλάδα 26.01.2026
Τραυματίες ακόμη πέντε εργαζόμενοι και ένας πυροσβέστης

«Επανεξετάζουμε τα πάντα» λέει τώρα ο Τραμπ για την εν ψυχρώ εκτέλεση του 37χρονου

Κόσμος 26.01.2026
Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν ήταν σωστές οι ενέργειες των πρακτόρων της ICE