E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Ξεκίνησαν σήμερα εν μέσω αντιδράσεων οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα ‑ Πώς γίνονται

Ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα - Μέτωπο της Ελλάδας με τις χώρες πρώτης υποδοχής

Δημοσίευση 16/9/2024 | 10:33

Γερμανία: Ξεκίνησαν σήμερα εν μέσω αντιδράσεων οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα ‑ Πώς γίνονται

Στα δυτικά και βόρεια σύνορα της Γερμανίας επεκτείνονται από σήμερα και για έξι μήνες οι έλεγχοι, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση.

Για «στοχευμένους» και «έξυπνους» σταθερούς και κινητούς ελέγχους κάνει λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και καθησυχάζει όσους εκφράζουν ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά αυστηρότερα μέτρα.

Για «πολύ μεγάλο αριθμό» ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία και «ανάγκη να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο» μίλησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Ουζμπεκιστάν.

Ήδη από τα μεσάνυχτα προς την Δευτέρα ισχύει πλέον και στα σύνορα προς την Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Γαλλία το καθεστώς ελέγχου που εφαρμόζεται ήδη στα σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία. Όποιος θέλει να εισέλθει οδικώς στην Γερμανία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να παρουσιάσει στην γερμανική αστυνομία τα σχετικά έγγραφα. Θα ελέγχονται επίσης φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφορών - τόσο οι οδηγοί όσο και το φορτίο τους.

Υπερασπιζόμενη τις κυβερνητικές αποφάσεις, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε χθες το βράδυ στην BILD ότι η Γερμανία δεν εφαρμόζει αυθαίρετα εθνικά μέτρα τα οποία βλάπτουν την Ευρώπη, αλλά ενεργεί «σε στενό συντονισμό» με τους γείτονές της. Στόχος, τόνισε, είναι «να περιοριστεί περαιτέρω η παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουν οι διακινητές, να εγκαταλείψουν οι εγκληματίες την δράση τους, να εντοπίζονται και να εμποδίζονται οι ισλαμιστές». Απαντώντας σε όσους εκφράζουν ανησυχία για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, η κυρία Φέζερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα. «Δεν θα έχουμε κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά έξυπνους ελέγχους, όπως απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», ενώ η ροή των μετακινήσεων και των μεταφορών, οι επιχειρήσεις και το εμπόριο θα επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο, δήλωσε η υπουργός. Τα σύνορα της Γερμανίας περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται σε όμορες χώρες - και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και επομένως δεν θα ελέγχονται όλες οι διελεύσεις. Για κάτι τέτοιο άλλωστε θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο προσωπικό από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, το συνδικάτο της οποίας έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για τις νέες, από σήμερα, απαιτήσεις. «Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα ασχολείται με την συγκέντρωση δυνάμεων» μέχρι την τελευταία στιγμή, προειδοποίησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιακών Αστυνομικών Αντρέας Ρόσκοπφ, μιλώντας στο RND και εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις της υπουργού αιφνιδίασαν ακόμη και την αστυνομία. «Πρέπει να προσέξουμε να μην καταλήξουμε σε μόνιμη υπερβολική επιβάρυνση, καθώς οι έλεγχοι θα διαρκέσουν έξι μήνες η και περισσότερο», δήλωσε ο κ. Ρόσκοπφ. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ δήλωσε μάλιστα ότι πιθανότατα δεν θα επαρκούν ούτε οι προγραμματισμένες επιπλέον 1.000 θέσεις στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία και ζήτησε το θέμα να ληφθεί υπ' όψιν και ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξήγησε από την πλευρά του ότι η κυβέρνησή του ενεργεί «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο μέγιστο τις επιλογές» της. «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία είναι πολύ μεγάλος και ότι είναι κατανοητό το συμφέρον της γερμανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο μέσω της καλής διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι έχει αρχίσει «να μιλά πολύ προσεκτικά με τους ηγέτες των γειτονικών χωρών και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κάνει λόγο για ημίμετρα και ζητά τα γερμανικά σύνορα να είναι «εντελώς κλειστά» για ανθρώπους χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό προϋποθέτει όμως την κήρυξη κατάστασης, κάτι που η κυβέρνηση μέχρι τώρα απορρίπτει. Η Νάνσι Φέζερ δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί νομικά η ανάγκη για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που τα κέντρα πρώτης υποδοχής έχουν πληρότητα μόνο κατά 50%. Επιπλέον, θα έπρεπε η κυβέρνηση να δηλώσει ότι η αστυνομία έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων έχει προκαλέσει την αντίδραση και των γειτονικών χωρών, με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να χαρακτηρίζει τα μέτρα «απαράδεκτα» και τον αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί όποιον απορρίπτεται στα γερμανικά σύνορα. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στο «Χ» «Καλώς ήλθατε στο κλαμπ!», απευθυνόμενος στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ στην Ολλανδία ο αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς έκανε λόγο για «καλή ιδέα», σχολιάζοντας τις γερμανικές ανακοινώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία και Ισπανία στις φλόγες: «Η φωτιά έγινε ξανά απρόβλεπτη» – Πάνω από 375.000 εκτοπισμένοι σε πρωτοφανή πύρινη κρίση

E-Daily 2.TopNews 27.07.2026
Εκατοντάδες σπίτια και τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί, ενώ οι αρχές επισημαίνουν ότι η κλιματική κρίση και οι ακραίες καιρικές συνθήκες καθιστούν τα πύρινα μέτωπα ολοένα πιο ανεξέλεγκτα

Βάσεις 2026: Το τμήμα που θα δεχτεί μόνο τέσσερις φοιτητές φέτος

E-Daily 2.TopNews 27.07.2026
Μόλις τέσσερις εισακτέοι για ένα Τμήμα στη Σάμο φέτος - μια κατάσταση που εγείρει ερωτήματα για το μέλλον των περιφερειακών σχολών.

Φρίκη στην Κολομβία: Νεκρή 21χρονη στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης ‑ Της πήραν το μωρό

E-Daily 2.TopNews 27.07.2026
Τα τελευταία πλάνα της κάμερας ασφαλείας δείχνουν τη Μαρία Καμίλα Ποτόσι σε μηχανή με γυναίκα που είχε γνωρίσει δύο μήνες πριν - και η οποία βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της έρευνας για τον θάνατό της

Τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κ23 κωπηλασίας ‑ στην κορυφή του κόσμου

E-Daily 2.TopNews 27.07.2026
Θριαμβευτική ολοκλήρωση για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κ23 κωπηλασίας με τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια - πρώτη στον πίνακα μεταλλίων.

Σοκ στις ΗΠΑ: Influencer δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της αφού τον κατήγγειλε για παιδοφιλία στο TikTok

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 43χρονη Sara Gilson έπεσε νεκρή στην Οκλαχόμα λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη δημόσια καταγγελία της, αφήνοντας πίσω της δύο παιδιά

Νεκρός από πυρά αστυνομικών ο δράστης της επίθεσης στο Pride του Βερολίνου: Τον βρήκαν σε κήπο και επιτέθηκε με μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια - Ο 21χρονος ήταν ήδη γνωστός εδώ και καιρό στις γερμανικές Αρχές

Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 208 χλμ/ώρα στην Αθηνών – Κορίνθου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 29χρονος εντοπίστηκε με radar στα Μέγαρα να υπερβαίνει κατά 78 χλμ/ώρα το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του για επικίνδυνη οδήγηση.

Πέταξε ο Τεντόγλου: Ισοφάρισε το Πανελλήνιο ρεκόρ με 8.66μ. στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μίλτος Τεντόγλου σημείωσε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τσάτουμα που έμενε αδιάσπαστο από το 2007.

Δημοσκόπηση Marc: Πάνω από 30% η ΝΔ με 14 μονάδες διαφορά από την ΕΛΑΣ – Κατακρήμνιση ΣΥΡΙΖΑ στο 1,3%

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη με 30,8%, ο Μητσοτάκης πρώτος στην καταλληλότητα και σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες εκτιμούν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Έκρηξη σε πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ μετά από πρόσκρουση σε νάρκη

Κόσμος Χτες
Το δεξαμενόπλοιο είχε παρεκκλίνει από την καθορισμένη ιρανική διαδρομή διέλευσης, ενώ παραμένουν άγνωστες η ταυτότητά του και η έκταση των ζημιών.

Σουδανός εισέβαλε στο τούνελ του Μετρό φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπαρ» και συνελήφθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κατέβηκε στις γραμμές του Μετρό στην Αγία Παρασκευή και προχωρούσε πεζός προς Χαλάνδρι - Αντιστάθηκε στους αστυνομικούς κλωτσώντας τους και φτύνοντάς τους

Γαλλία: Η φωτιά απέχει 15 χλμ. από το Μπορντό – 240 σπίτια κάηκαν και εξετάζεται πλήρης εκκένωση

Κόσμος Χτες
Πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή, ενώ η πυρκαγιά στη Ζιρόντ καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.