E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στεγαστικά δάνεια: Τα προγράμματα που δίνουν λύσεις ‑ Ποιους αφορούν

Οχτώ προγράμματα που δίνουν λύσεις στο «Στεγαστικό»

Δημοσίευση 15/9/2024 | 18:43

Στεγαστικά δάνεια: Τα προγράμματα που δίνουν λύσεις ‑ Ποιους αφορούν

Δύο νέα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής θα ξεκινήσουν με τη νέα χρονιά ενώ παράλληλα έρχονται βελτιώσεις στο «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και στα υπόλοιπα στεγαστικά προγράμματα του υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Πρόκειται για μια δέσμη πρωτοβουλιών που ξεπερνούν σε αξία τα 2 δισ. ευρώ, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», αυξημένες ενισχύσεις για την ανακαίνιση κτηρίων, την κοινωνική αντιπαροχή και τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές περιλαμβάνει η νέα στεγαστική πολιτική.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνδυάζει τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες με πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στις κατασκευές με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά κατοικίας και να συγκρατηθούν τα ενοίκια.

Το «Σπίτι μου 2»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για περίπου 20.000 δικαιούχους, με στόχο τη διευκόλυνση της αγοράς πρώτης κατοικίας με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα: έως 20.000 ευρώ για άγαμους έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ/παιδί έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια +5.000 ευρώ/παιδί Το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.

Με αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε αυτά είναι κύριες κατοικίες, είτε είναι δευτερεύουσες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι δεν υπόκεινται σε εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, με το υπουργείο να εκτιμά πως θα βοηθήσει περίπου 20.000 δικαιούχους.

Στο 60% η επιδότηση για το Ανακαινίζω – Νοικιάζω

Σε λίγες μέρες θα έρθει η διάταξη για τη βελτίωση των όρων του Προγράμματος Ανακαινίζω Νοικιάζω. Η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση έως 13.330.

Οι όροι που παραμένουν:

  • Να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα
  • Οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€.
  • Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο.
  • Ο προϋπολογισμός του προγράμματος στα 50 εκ. ευρώ.
  • Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και µε δαπάνες του αναδόχου & εκμίσθωση διαμερισμάτων.

Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.

Στέγαση και Εργασία

Το βελτιωμένο πρόγραμμα, «Στέγαση και Εργασία» αφορά τουλάχιστον 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πληρώνει για τρία χρόνια το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής ενώ προσθέσαμε και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά.

Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1 + 1 χρόνο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για ένα χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

Απευθύνεται επίσης σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με προτεραιότητα σε µονογονείς, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκ. ευρώ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

Στέγαση δημοσίων υπαλλήλων

Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ΥΚΟΙΣΟ προχωράει στον εντοπισμό δημοτικών και κρατικών κτιρίων προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία δασκάλων, γιατρών, κα.

Φέτος οι ανάγκες στέγασης δασκάλων, γιατρών κλπ. σε 31 νησιωτικούς Δήμους ανέρχονται σε 3.086.

Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους ενώ οι μικρότερες στο Ληξούρι και συγκεκριμένα 4.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Ελλάδα 18.04.2026
Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νεογέννητο βρέφος ‑ Δίωξη για εμπορία ανθρώπων

Ελλάδα 18.04.2026
Συναγερμός στις Αρχές της Θεσσαλονίκης

Τι είναι ο αποφρακτικός ειλεός με τον οποίο διαγνώστηκε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη

Ελλάδα 18.04.2026
Πώς προκαλείται, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ουκρανία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο

Κόσμος 18.04.2026
Τουλάχιστον 2 νεκροί και ο δράστης

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Ελλάδα 18.04.2026
Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Ελλάδα 18.04.2026
Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Ελλάδα 18.04.2026
Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» ‑ Είχε ειλεό

Ελλάδα 18.04.2026
Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Ελλάδα 18.04.2026
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Καιρός 18.04.2026
Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της

Ελλάδα 18.04.2026
Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Αγρια επίθεση σε διαιτητή στη Ρόδο: Παίκτης σε τουρνουά μπάσκετ τον γρονθοκόπησε μετά από τεχνική ποινή

Αθλητικά Νέα 18.04.2026
Μήνυση και έντονες αντιδράσεις για το περιστατικό βίας