E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στεγαστικά δάνεια: Τα προγράμματα που δίνουν λύσεις ‑ Ποιους αφορούν

Οχτώ προγράμματα που δίνουν λύσεις στο «Στεγαστικό»

Δημοσίευση 15/9/2024 | 18:43

Στεγαστικά δάνεια: Τα προγράμματα που δίνουν λύσεις ‑ Ποιους αφορούν

Δύο νέα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής θα ξεκινήσουν με τη νέα χρονιά ενώ παράλληλα έρχονται βελτιώσεις στο «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και στα υπόλοιπα στεγαστικά προγράμματα του υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Πρόκειται για μια δέσμη πρωτοβουλιών που ξεπερνούν σε αξία τα 2 δισ. ευρώ, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», αυξημένες ενισχύσεις για την ανακαίνιση κτηρίων, την κοινωνική αντιπαροχή και τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές περιλαμβάνει η νέα στεγαστική πολιτική.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνδυάζει τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες με πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στις κατασκευές με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά κατοικίας και να συγκρατηθούν τα ενοίκια.

Το «Σπίτι μου 2»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για περίπου 20.000 δικαιούχους, με στόχο τη διευκόλυνση της αγοράς πρώτης κατοικίας με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα: έως 20.000 ευρώ για άγαμους έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ/παιδί έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια +5.000 ευρώ/παιδί Το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.

Με αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε αυτά είναι κύριες κατοικίες, είτε είναι δευτερεύουσες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι δεν υπόκεινται σε εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, με το υπουργείο να εκτιμά πως θα βοηθήσει περίπου 20.000 δικαιούχους.

Στο 60% η επιδότηση για το Ανακαινίζω – Νοικιάζω

Σε λίγες μέρες θα έρθει η διάταξη για τη βελτίωση των όρων του Προγράμματος Ανακαινίζω Νοικιάζω. Η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση έως 13.330.

Οι όροι που παραμένουν:

  • Να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα
  • Οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€.
  • Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο.
  • Ο προϋπολογισμός του προγράμματος στα 50 εκ. ευρώ.
  • Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και µε δαπάνες του αναδόχου & εκμίσθωση διαμερισμάτων.

Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.

Στέγαση και Εργασία

Το βελτιωμένο πρόγραμμα, «Στέγαση και Εργασία» αφορά τουλάχιστον 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πληρώνει για τρία χρόνια το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής ενώ προσθέσαμε και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά.

Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1 + 1 χρόνο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για ένα χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

Απευθύνεται επίσης σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με προτεραιότητα σε µονογονείς, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκ. ευρώ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

Στέγαση δημοσίων υπαλλήλων

Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ΥΚΟΙΣΟ προχωράει στον εντοπισμό δημοτικών και κρατικών κτιρίων προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία δασκάλων, γιατρών, κα.

Φέτος οι ανάγκες στέγασης δασκάλων, γιατρών κλπ. σε 31 νησιωτικούς Δήμους ανέρχονται σε 3.086.

Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους ενώ οι μικρότερες στο Ληξούρι και συγκεκριμένα 4.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου θα πληρώσει, λέει η μάνα του 16χρονου

Ελλάδα 07.01.2026
Βαριές κακώσεις σε όλο το σώμα του 17χρονου στις Σέρρες έδειξε η ιατροδικαστική

Αμερικανοί κομάντος κατέλαβαν τάνκερ από τη Βενεζουέλα μετά από κυνηγητό δύο εβδομάδων, στην περιοχή ρωσικά πολεμικά

Κόσμος 07.01.2026
Το πετρελαιοφόρο έπλεε υπό ρωσική σημαία και κατελήφθη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

Νέα απάτη μέσω QR codes ‑ Τι είναι το quishing και πώς να προστατευθείτε

Ελλάδα 07.01.2026
Μεγάλη προσοχή οφείλουν να δείξουν οι πολίτες σε άγνωστα QR codes που μπορεί να εντοπίσουν σε δημόσιους χώρους

ΑΜΚΑ: Πώς επηρεάζει τον καθαρό μισθό, ποιοι κερδίζουν

Ελλάδα 07.01.2026
Ο ΑΜΚΑ καθορίζει πλέον την παρακράτηση φόρου βάσει ηλικίας, αυξάνοντας καθαρούς μισθούς κυρίως για εργαζόμενους κάτω των 30, ενώ κάθε μετάβαση σε νέο ηλικιακό κλιμάκιο μειώνει αυτόματα τις αποδοχές

Νικόλας Φαραντούρης: Διεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για το κόμμα Καρυστιανού

Πολιτική 07.01.2026
Ο ευρωβουλευτής οφείλει να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, αναφέρει η ανακοίνωση

Μέτρα για αγρότες: Ηλεκτρικό ρεύμα στα 8,5 λεπτά και app για επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου τον Νοέμβριο

Ελλάδα 07.01.2026
Τα 6 μέτρα στη γραμμή “αυτά είναι τα μέτρα και δεν έχει άλλα”

Μπορούν οι στρατοί της Λατινικής Αμερικής να τα βάλουν με τις ΗΠΑ;

Κόσμος 07.01.2026
Ο Τραμπ απείλησε την Κολομβία, την Κούβα και το Μεξικό με στρατιωτική δράση. Θα μπορούσαν οι στρατοί τους να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ;

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν και ποιες Κυριακές λειτουργούν τα καταστήματα

Οικονομία 07.01.2026
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τις πρώτες μεγάλες εκπτώσεις του 2026

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ – Κόκκινη προειδοποίηση για αρκετές περιοχές

Καιρός 07.01.2026
Πού προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Η Μπριζίτ Μπαρντό πέθανε από καρκίνο

Πολιτισμός 07.01.2026
Είχε υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο πριν τελικά χάσει τη μάχη με την ασθένεια τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ο σύζυγός της

Καιρός ‑ Μαρουσάκης: Έρχεται νέο κύμα ψύχους με τσουχτερό κρύο και χιόνια

Καιρός 07.01.2026
Χωρισμένη σε δύο τμήματα η χώρα σήμερα σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο - Νέα επιδείνωση του καιρού το Σάββατο