E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παρασκευή και 13 ή Τρίτη και 13 είναι γρουσούζικη μέρα για τους Έλληνες

Οι δύο διαφορετικές ιστορίες

Δημοσίευση 13/9/2024 | 17:53

Παρασκευή και 13 ή Τρίτη και 13 είναι γρουσούζικη μέρα για τους Έλληνες

Η Παρασκευή και 13 είναι γρουσούζικη μέρα για τη Δύση και άρρηκτα συνδεδεμένη με δεισιδαιμονίες, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα, που η κακοτυχία εκφράζεται από την Τρίτη και 13.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές γιατί θεωρείται ατυχής ο αριθμός 13 και οι παραπάνω μέρες, όμως δύο ιστορίες περιγράφουν τις διαφορές στη δυτική και ελληνική παράδοση, παρότι συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν εδώ και αιώνες.

Η Παρασκευή και 13 συνδέεται με την κρίση που πέρασε η Καθολική Εκκλησία τον 14ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, οι Ναΐτες ιππότες, ένα μοναστικό καθολικό τάγμα που ιδρύθηκε για την προστασία των Αγίων Τόπων και για να επεκτείνει την επιρροή του Πάπα, έφτασε στο σημείο να δρα αυτόνομα, λόγω οικονομικής και πολιτικής δύναμης.

Το 1307 ο Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος Δ’, ο «Ωραίος», με την ανοχή του Πάπα Κλήμη, κήρυξε παράνομο το τάγμα και οδήγησε στην πυρά τους επικεφαλής του με συνοπτικές διαδικασίες με βάση την παράδοση (η εξουδετέρωση των Ναΐτών διήρκησε σχεδόν μια δεκαετία στην πραγματικότητα).

Τότε, ο τελευταίος Μέγας Μάγιστρος Ζακ ντε Μολαί λίγο πριν καεί ζωντανός, καταράστηκε τον Πάπα και τον Γάλλο μονάρχη, με τον Κλήμη να πεθαίνει 30 μέρες αργότερα και τον Φίλιππο 8 μήνες μετά.

Αντιθέτως, στην ελληνική παράδοση γρουσούζικη δεν είναι η Παρασκευή και 13, αλλά η Τρίτη και 13 που συνδέεται με τις δύο Αλώσεις της Κωνσταντινούπολης, την προδοσία και την υποταγή.

Η πρώτη Άλωση έγινε από τους Σταυροφόρους στις 13 Απριλίου 1204, οι οποίοι αν και σύμμαχοι του Βυζαντίου, τελικά κατέκτησαν την πρωτεύουσα του και μεγάλο μέρος των εδαφών του.

Έπειτα, η δεύτερη Άλωση που θεωρητικά έγινε Τρίτη και 13, αποδίδεται στην τελική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453. Αν και στην πραγματικότητα η Άλωση πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου, επικράτησε η πεποίθηση ότι έγινε στις 13 και ημέρα Τρίτη, κάτι που συνδέεται και με τον μύθο της κερκόπορτας, δηλαδή της πόρτας στα τείχη που άφησε ανοιχτή ένας προδότης για να πέσει η Πόλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρώτο παγκοσμίως: Το ελληνικό θερινό σινεμά που κατέκτησε τον κόσμο

Νέα Εποχή 13.03.2026
Το ιστορικό σινεμά της Πλάκας βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των θερινών κινηματογράφων και ανάμεσα στα 30 καλύτερα σινεμά του πλανήτη

Η Θεσσαλονικιά που έγινε δισεκατομμυριούχος: Η γυναίκα με τα 27 δισ. δολάρια που κινεί μια παγκόσμια τραπεζική αυτοκρατορία

Πρόσωπα 13.03.2026
Από τη μετανάστευση στη Βραζιλία μέχρι την κορυφή της παγκόσμιας λίστας πλούτου – η άγνωστη στην Ελλάδα ιστορία της πλουσιότερης Ελληνίδας στον κόσμο

Αφησε την Αθήνα για ένα νησί και δεν το μετάνιωσε ποτέ ‑ πώς είναι η ζωή στα Κύθηρα;

Stories 13.03.2026
Η ιστορία της Μαρίζας Καρύδη που άφησε την πόλη για το νησί

Βενζινάδικο πρόσφερε δωρεάν καύσιμα σε όποιον φορούσε μπικίνι: Περίμεναν γυναίκες, αλλά...

Stories 13.03.2026
Το θέαμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ονειρεύονταν οι διοργανωτές

Μια σχέση κόντρα στην εποχή – Ο Μαρίνος, η Μπαλανίκα και ένας θυελλώδης έρωτας

Πρόσωπα 13.03.2026
Ένας δεσμός που άφησε την δική του ιστορία

Τι πάθηση έχει ο άνθρωπος με τα περισσότερα δόντια στον κόσμο

Stories 13.03.2026
Η σπάνια πάθηση που του χάρισε παγκόσμιο ρεκόρ

Η μεταμόρφωση της Αθήνας: Πώς ήταν 27 κτίρια στο κέντρο της πόλης πριν την κατεδάφισή τους

Ιστορικά Χτες
«Μικρές και μεγάλες αρχιτεκτονικές απώλειες, γλαφυρή αποτύπωση της μετάλλαξης μιας πόλης»

Τον φωνάζουν «βαμπίρ της Σιγκαπούρης»: Είναι 60 ετών και μοιάζει με 30

Stories Χτες
Δείχνει δεκαετίες νεότερος από την πραγματική του ηλικία.

Πού βρίσκεται τελικά η Ελλάδα στον παγκόσμιο «χάρτη» του IQ;

Νέα Εποχή Χτες
Τα στοιχεία δείχνουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες, με το εκπαιδευτικό σύστημα, την οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες να παίζουν καθοριστικό ρόλο