E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι εργαζόμενοι της Boeing απέρριψαν την αύξηση μισθού και προχώρησαν σε απεργία

Σχεδόν το 95% των μελών του συνδικάτου που ψήφισαν στην ψηφοφορία απέρριψε τη συμφωνία για τους μισθούς, ενώ το 96% τάχθηκε υπέρ της απεργίας.

Δημοσίευση 13/9/2024 | 09:32

Οι εργαζόμενοι της Boeing απέρριψαν την αύξηση μισθού και προχώρησαν σε απεργία
Φωτογραφία από Martin Lopez

Οι εργαζόμενοι της Boeing πρόκειται να κατέβουν σε απεργία, αφού απέρριψαν —με συντριπτική πλειοψηφία— μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων και της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών, η οποία περιελάμβανε αύξηση μισθών κατά 25%.

Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι παράγουν αεροπλάνα όπως το 737 Max και το 777 στις περιοχές του Σιάτλ και του Πόρτλαντ, πρόκειται να αφήσουν κάτω τα εργαλεία τους από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η επίσχεση εργασίας αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες, καθώς αγωνίζεται να αποκαταστήσει τη φήμη της μετά από μια σειρά ζητημάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων δύο θανατηφόρων συντριβών.

«Τα μέλη μας μίλησαν δυνατά και ξεκάθαρα απόψε»

Πρόκειται επίσης για ένα σημαντικό πλήγμα για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing, Kelly Ortberg, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο μήνα με αποστολή να αλλάξει την πορεία της επιχείρησης.

Σχεδόν το 95% των μελών του συνδικάτου που ψήφισαν στην ψηφοφορία απέρριψε τη συμφωνία για τους μισθούς, ενώ το 96% τάχθηκε υπέρ της απεργίας.

«Τα μέλη μας μίλησαν δυνατά και ξεκάθαρα απόψε», δήλωσε ο Jon Holden, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών και Εργατών Αεροδιαστημικής Περιφέρειας 751.

«Απεργούμε τα μεσάνυχτα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι εκπρόσωποι του συνδικάτου συμβούλευσαν τα μέλη να υποστηρίξουν την προσωρινή συμφωνία.

«Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για απεργία»

Ο Ortberg απηύθυνε επίσης μια ύστατη έκκληση προς τους εργαζομένους, προειδοποιώντας ότι μια απεργία θα έθετε σε κίνδυνο την «ανάκαμψη της εταιρείας».

«Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για απεργία, τουλάχιστον από τη σκοπιά της διοίκησης, η τρέχουσα κατάσταση την καθιστά ακόμη πιο προβληματική», δήλωσε ο Greg Waldron, διευθύνων συντάκτης στην Ασία στον ιστότοπο αεροπορικών ειδήσεων FlightGlobal.

«Παρόλα αυτά, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η απεργία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αεροπορικών εταιρειών που έχουν παραγγείλει 737 Max θα το παρακολουθούν στενά», πρόσθεσε ο Waldron.

Εκτός από την αύξηση του μισθού κατά 25% για τέσσερα χρόνια, η προκαταρκτική συμφωνία που απέρριψαν οι εργαζόμενοι περιελάμβανε τη δέσμευση της Boeing να κατασκευάσει το επόμενο εμπορικό αεροπλάνο της στην περιοχή του Σιάτλ, εάν το έργο ξεκινούσε κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Το συνδικάτο είχε αρχικά ως στόχο μια σειρά από βελτιώσεις στα πακέτα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μισθού κατά 40%.

Η τρέχουσα σύμβαση μεταξύ της Boeing και των συνδικάτων επιτεύχθηκε το 2008 μετά από απεργία οκτώ εβδομάδων.

Το 2014, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν τη συμφωνία, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ιταλός για τη διπλή δολοφονία μητέρας και γιου

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η προφυλάκισή του βασίστηκε στην έλλειψη στοιχείων για την υπόθεση

Athens Pride 2026: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, δείτε φωτογραφίες

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Η Αθήνα κινείται σήμερα στους ρυθμούς του Athens Pride 2026 - Μεγάλη συναυλία στις 21:00 με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών

Ισόβια στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ στη Χαλκιδική για το δυστύχημα με τον 19χρονο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ομόφωνα ένοχοι είχαν κριθεί ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του, ένοχος για απλή συνέργεια ο μηχανικός, για θανατηφόρα έκθεση και έκθεση σε κίνδυνο ο χειριστής - Ελεύθεροι ως το Εφετείο οι τρεις πλην του ιδιοκτήτη

Γρεβενά: Συνελήφθη ο δήμαρχος έπειτα από μήνυση εργαζόμενης για εξύβριση και απειλή

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο δήμαρχος Γρεβενών προσήλθε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα

ΗΠΑ: Αφαιρέθηκε με με χειροκροτημάτα και φωνές το όνομα του Τραμπ από το Κέντρο Κένεντι, μετά από δικαστική απόφαση

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ειδικά συνεργεία κατέβασαν την επιγραφή τα ξημερώματα στην Ουάσινγκτον - Το δικαστήριο έκρινε ότι η μετονομασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς έγκριση του Κογκρέσου

Πάτρα: Αθωώθηκε πατέρας που κοιμήθηκε δίπλα στην 9χρονη κόρη του – Τον είχε μηνύσει η πρώην σύζυγός του

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Καταπέλτης ο δικηγόρος για την εργαλειοποίηση των παιδιών

«Έφυγε» ο άνθρωπος που συνέδεσε τις Μικρές Κυκλάδες – Θλίψη για τον Γιάννη Σκοπελίτη

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Βαθιά συγκίνηση στην Αμοργό και ακύρωση εκδήλωσης

Χαλκιδική: Ένοχοι και οι 4 κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Το τραγικό δυστύχημα είχε σημειωθεί το 2024 στο Πευκοχώρι

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την πρόσβαση αλλοδαπών στα δύο κορυφαία μοντέλα AI της Anthropic

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε την Anthropic να αναστείλει την πρόσβαση στα μοντέλα Fable 5 και Mythos 5, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας - Αφορά κυβερνήσεις, εταιρείες ακόμη και τους χρήστες

Πατέρας δικάστηκε και αθωώθηκε γιατί αποκοιμήθηκε δίπλα στην 9χρονη κόρη του, τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του

Ελλάδα 13.06.2026
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών τον απάλλαξε από την κατηγορία της ενδοοικογενειακής προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας – Τι υποστήριξε η υπεράσπιση

Διευθυντής εστιατορίου σώζει κοριτσάκι που κρέμεται από το μπαλκόνι

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Αγνωστο πώς το παιδί βρέθηκε να κρέμεται στο κενό

Αγοράκι έκανε τρύπα σε ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ρενέ Μαγκρίτ

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ένα απρόσμενο περιστατικό σε μουσείο της Ιερουσαλήμ