E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι εργαζόμενοι της Boeing απέρριψαν την αύξηση μισθού και προχώρησαν σε απεργία

Σχεδόν το 95% των μελών του συνδικάτου που ψήφισαν στην ψηφοφορία απέρριψε τη συμφωνία για τους μισθούς, ενώ το 96% τάχθηκε υπέρ της απεργίας.

Δημοσίευση 13/9/2024 | 09:32

Οι εργαζόμενοι της Boeing απέρριψαν την αύξηση μισθού και προχώρησαν σε απεργία
Φωτογραφία από Martin Lopez

Οι εργαζόμενοι της Boeing πρόκειται να κατέβουν σε απεργία, αφού απέρριψαν —με συντριπτική πλειοψηφία— μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων και της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών, η οποία περιελάμβανε αύξηση μισθών κατά 25%.

Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι παράγουν αεροπλάνα όπως το 737 Max και το 777 στις περιοχές του Σιάτλ και του Πόρτλαντ, πρόκειται να αφήσουν κάτω τα εργαλεία τους από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η επίσχεση εργασίας αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες, καθώς αγωνίζεται να αποκαταστήσει τη φήμη της μετά από μια σειρά ζητημάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων δύο θανατηφόρων συντριβών.

«Τα μέλη μας μίλησαν δυνατά και ξεκάθαρα απόψε»

Πρόκειται επίσης για ένα σημαντικό πλήγμα για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing, Kelly Ortberg, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο μήνα με αποστολή να αλλάξει την πορεία της επιχείρησης.

Σχεδόν το 95% των μελών του συνδικάτου που ψήφισαν στην ψηφοφορία απέρριψε τη συμφωνία για τους μισθούς, ενώ το 96% τάχθηκε υπέρ της απεργίας.

«Τα μέλη μας μίλησαν δυνατά και ξεκάθαρα απόψε», δήλωσε ο Jon Holden, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών και Εργατών Αεροδιαστημικής Περιφέρειας 751.

«Απεργούμε τα μεσάνυχτα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι εκπρόσωποι του συνδικάτου συμβούλευσαν τα μέλη να υποστηρίξουν την προσωρινή συμφωνία.

«Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για απεργία»

Ο Ortberg απηύθυνε επίσης μια ύστατη έκκληση προς τους εργαζομένους, προειδοποιώντας ότι μια απεργία θα έθετε σε κίνδυνο την «ανάκαμψη της εταιρείας».

«Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για απεργία, τουλάχιστον από τη σκοπιά της διοίκησης, η τρέχουσα κατάσταση την καθιστά ακόμη πιο προβληματική», δήλωσε ο Greg Waldron, διευθύνων συντάκτης στην Ασία στον ιστότοπο αεροπορικών ειδήσεων FlightGlobal.

«Παρόλα αυτά, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η απεργία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αεροπορικών εταιρειών που έχουν παραγγείλει 737 Max θα το παρακολουθούν στενά», πρόσθεσε ο Waldron.

Εκτός από την αύξηση του μισθού κατά 25% για τέσσερα χρόνια, η προκαταρκτική συμφωνία που απέρριψαν οι εργαζόμενοι περιελάμβανε τη δέσμευση της Boeing να κατασκευάσει το επόμενο εμπορικό αεροπλάνο της στην περιοχή του Σιάτλ, εάν το έργο ξεκινούσε κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Το συνδικάτο είχε αρχικά ως στόχο μια σειρά από βελτιώσεις στα πακέτα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μισθού κατά 40%.

Η τρέχουσα σύμβαση μεταξύ της Boeing και των συνδικάτων επιτεύχθηκε το 2008 μετά από απεργία οκτώ εβδομάδων.

Το 2014, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν τη συμφωνία, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νετανιάχου: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Χαμενεΐ δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή»

Κόσμος 28.02.2026
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η σορός του ανώτατου ηγέτη του Ιράν βρέθηκε στα ερείπια κτηρίου στην Τεχεράνη που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή.

Τρομερός Καραλής στην Παιανία: Πέταξε στα 6,17μ και «διέλυσε» το πανελλήνιο ρεκόρ, βίντεο

Αθλητικά Νέα 28.02.2026
Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ στην Παιανία - Πήδηξε στα 6,07μ και στη συνέχεια «πέταξε» στα 6,17μ που είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο

Το Ντουμπάι δέχεται επίθεση: «Βροχή» πυραύλων και drones ‑ Εκρήξεις στο διάσημο νησί Palm

Κόσμος 28.02.2026
Σκηνές από ταινίες καταστροφής στο Ντουμπάι που «πληρώνει» τα αντίποινα του Ιράν για την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση

Πανικός στο Ντουμπάι: Εκκενώνεται το Μπουρτζ Χαλίφα

Κόσμος 28.02.2026
Συνεχίζονται οι ιρανικές επιθέσεις στο Ντουμπάι

Κλείνει η βάση στη Σούδα

Ελλάδα 28.02.2026
Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

Σε κατάσταση συναγερμού η Euroleague

Αθλητικά Νέα 28.02.2026
Ο αγώνας της Τρίτης Χάποελ Τελ Αβίβ – Παρί θα γίνει στη Σόφια εφόσον ανοίξουν τα αεροδρόμια στο Ισραήλ – Τι συμβαίνει με τις ελληνικές ομάδες

Φωτιά σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση

Κόσμος 28.02.2026
Οι φλόγες καίνε στο εσωτερικού του ξενοδοχείου και εξαπλώνονται

«Κάθε πιλότος είχε ένα όνομα»: Το παρασκήνιο της επίθεσης ΗΠΑ‑Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
Η κοινή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Roaring Lion», είχε ως βασικό αντικείμενο την προσβολή κρίσιμων στρατιωτικών και διοικητικών υποδομών του Ιράν

Καρυστιανού: Είχα έτοιμη την ομιλία μου, αλλά δεν ήθελαν να μιλήσω και αποχώρησα από τη συγκέντρωση

Ελλάδα 28.02.2026
Περίπου δύο ώρες μετά την άφιξή της, διαπίστωσε ότι η οργανωτική επιτροπή είχε ήδη πρόγραμμα ομιλιών

Εγκαταλείπουν μαζικά στην Τεχεράνη οι Ιρανοί: Ουρές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, δείτε φωτογραφίες

Κόσμος 28.02.2026
Ο ανώτατος φορέας εθνικής ασφάλειας του Ιράν είχε προηγουμένως συμβουλεύσει τους κατοίκους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την πόλη για λόγους ασφαλείας