E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι εργαζόμενοι της Boeing απέρριψαν την αύξηση μισθού και προχώρησαν σε απεργία

Σχεδόν το 95% των μελών του συνδικάτου που ψήφισαν στην ψηφοφορία απέρριψε τη συμφωνία για τους μισθούς, ενώ το 96% τάχθηκε υπέρ της απεργίας.

Δημοσίευση 13/9/2024 | 09:32

Οι εργαζόμενοι της Boeing απέρριψαν την αύξηση μισθού και προχώρησαν σε απεργία
Φωτογραφία από Martin Lopez

Οι εργαζόμενοι της Boeing πρόκειται να κατέβουν σε απεργία, αφού απέρριψαν —με συντριπτική πλειοψηφία— μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων και της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών, η οποία περιελάμβανε αύξηση μισθών κατά 25%.

Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι παράγουν αεροπλάνα όπως το 737 Max και το 777 στις περιοχές του Σιάτλ και του Πόρτλαντ, πρόκειται να αφήσουν κάτω τα εργαλεία τους από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η επίσχεση εργασίας αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες, καθώς αγωνίζεται να αποκαταστήσει τη φήμη της μετά από μια σειρά ζητημάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων δύο θανατηφόρων συντριβών.

«Τα μέλη μας μίλησαν δυνατά και ξεκάθαρα απόψε»

Πρόκειται επίσης για ένα σημαντικό πλήγμα για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing, Kelly Ortberg, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο μήνα με αποστολή να αλλάξει την πορεία της επιχείρησης.

Σχεδόν το 95% των μελών του συνδικάτου που ψήφισαν στην ψηφοφορία απέρριψε τη συμφωνία για τους μισθούς, ενώ το 96% τάχθηκε υπέρ της απεργίας.

«Τα μέλη μας μίλησαν δυνατά και ξεκάθαρα απόψε», δήλωσε ο Jon Holden, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών και Εργατών Αεροδιαστημικής Περιφέρειας 751.

«Απεργούμε τα μεσάνυχτα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι εκπρόσωποι του συνδικάτου συμβούλευσαν τα μέλη να υποστηρίξουν την προσωρινή συμφωνία.

«Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για απεργία»

Ο Ortberg απηύθυνε επίσης μια ύστατη έκκληση προς τους εργαζομένους, προειδοποιώντας ότι μια απεργία θα έθετε σε κίνδυνο την «ανάκαμψη της εταιρείας».

«Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για απεργία, τουλάχιστον από τη σκοπιά της διοίκησης, η τρέχουσα κατάσταση την καθιστά ακόμη πιο προβληματική», δήλωσε ο Greg Waldron, διευθύνων συντάκτης στην Ασία στον ιστότοπο αεροπορικών ειδήσεων FlightGlobal.

«Παρόλα αυτά, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η απεργία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αεροπορικών εταιρειών που έχουν παραγγείλει 737 Max θα το παρακολουθούν στενά», πρόσθεσε ο Waldron.

Εκτός από την αύξηση του μισθού κατά 25% για τέσσερα χρόνια, η προκαταρκτική συμφωνία που απέρριψαν οι εργαζόμενοι περιελάμβανε τη δέσμευση της Boeing να κατασκευάσει το επόμενο εμπορικό αεροπλάνο της στην περιοχή του Σιάτλ, εάν το έργο ξεκινούσε κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Το συνδικάτο είχε αρχικά ως στόχο μια σειρά από βελτιώσεις στα πακέτα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μισθού κατά 40%.

Η τρέχουσα σύμβαση μεταξύ της Boeing και των συνδικάτων επιτεύχθηκε το 2008 μετά από απεργία οκτώ εβδομάδων.

Το 2014, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν τη συμφωνία, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης σε προαύλιο σχολείου της Πάτρας

Ελλάδα 19.11.2025
Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης από την εισαγγελία

Σε συναγερμό η Πολωνία: Στέλνει 10.000 στρατιώτες σε κρίσιμες υποδομές ‑ Φοβάται χτύπημα τα Χριστούγεννα

Κόσμος 19.11.2025
Προειδοποιήσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας ενόψει της εορταστικής περιόδου - Νωρίτερα η Βαρσοβία διέταξε την εσπευσμένη απογείωση πολωνικών και συμμαχικών μαχητικών, μετά τις ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία

Η τρομακτική στιγμή που ένοπλοι εισβάλουν σε εκκλησία στη Νιγηρία

Κόσμος 19.11.2025
Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα προτού διαφύγουν

Καρέ ‑ καρέ ο ξυλοδαρμός του 58χρονου στον Νέο Κόσμο, που τον οδήγησε στο θάνατο

Ελλάδα 19.11.2025
Σοκαριστικό βίντεο - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 29χρονο που σκότωσε τον 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Ελλάδα 19.11.2025
Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 80% των δραστών άνδρες

Αρκούδα εισέβαλε σε κατάστημα και κυνήγησε 11χρονο στις ΗΠΑ

Κόσμος 19.11.2025
«Ήταν περίπου μισό μέτρο μακριά μου, νόμιζα ότι θα με φάει», είπε ο 11χρονος

Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οικονομία 19.11.2025
Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τον οριστικό πίνακα δικαιούχων χαμηλής περιόδου, όπως διαμορφώθηκε μετά την ανακατανομή των αδιάθετων ποσών της υψηλής περιόδου

Γιάννης Πλούταρχος: «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι λάθος, δε ζητάω συγγνώμη», λέει η εμμονική θαυμάστρια μετά την καταδίκη

Ελλάδα 19.11.2025
Την ενοχή της εμμονικής θαυμάστριας του Γιάννη Πλούταρχου αποφάσισε το δικαστήριο χθες 18 Νοεμβρίου

Χαμός με την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα: «Έχουμε να δουμε τέτοιες προ ‑ παραγγελίες από την εποχή του Χάρι Πότερ»

Πολιτική 19.11.2025
«Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 3 Δεκέμβρη στο Παλλάς»

Ελεύθερος με όρους ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης που είπε «το περιπολικό δεν είναι ταξί» στην Κυριακή Γρίβα

Ελλάδα 19.11.2025
«Η φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί» δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, είναι μία άστοχη φράση», σημείωσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου αστυνομικού