E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Politico: 13 δισ. ευρώ πρόστιμο για την Apple

Μεγάλη νίκη της ΕΕ

Δημοσίευση 10/9/2024 | 13:22

Politico: 13 δισ. ευρώ πρόστιμο για την Apple

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε μια αιφνιδιαστική νίκη εναντίον της Apple, επιβάλλοντας έναν αναδρομικό φόρο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου.

Το δικαστήριο απέρριψε μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που ανέτρεψε την απόφαση της Επιτροπής ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της Apple με την Ιρλανδία ήταν παράνομες.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη βοήθεια, την οποία η χώρα καλείται να ανακτήσει», δήλωσε την Τρίτη το Δικαστήριο, τονίζοντας ότι η απόφασή ήταν η «τελική κρίση επί του θέματος».

Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για τη «σταυροφορία» της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ενάντια στον «επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό», που στοχεύει κυρίως τις πολυεθνικές των ΗΠΑ, καθώς προηγούμενες υποθέσεις παραπαίουν στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση της Apple ήταν μέρος μιας σειράς ερευνών που στόχευαν στο πώς χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσέφεραν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για κρατήσουν στο έδαφός τους τα ευρωπαϊκά τους γραφεία.

Η σημερινή απόφαση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο δύο από τις μονάδες του τεχνολογικού γίγαντα φορολογήθηκαν στην Ιρλανδία για το χειρισμό αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πωλήσεις της εταιρείας εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Το 2020 δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή είχε άδικο όταν υποστήριζε ότι στις εν λόγω μονάδες είχε δοθεί «επιλεκτικό πλεονέκτημα», ουσιαστικά ένα φορολογικό πλεονέκτημα που δεν προσφέρθηκε σε άλλους και συνεπώς αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με το Politico, οι διαμάχες της Apple με την ΕΕ έχει πλέον διευρυνθεί, μετά την επιβολή προστίμου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία, νωρίτερα φέτος, για τους κανόνες του καταστήματος εφαρμογών. Πλέον, αντιμετωπίζει επίσης τρεις έρευνες σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού.

Ο Vestager είπε τον Ιούνιο ότι η Apple αφήνει μια «θλιβερή επίγευση παράνομης συμπεριφοράς». Η φορολογική υπόθεση από μόνη της «δείχνει ότι η Apple συνεισφέρει πολύ, πολύ λίγο όσον αφορά τους φόρους», ανέφερε.

Η Apple υποστήριξε το 2017 ότι είχε πραγματικό φορολογικό συντελεστή 21% στα ξένα κέρδη. Η Επιτροπή είπε ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της για τα ευρωπαϊκά κέρδη ήταν 1% το 2003 και 0,005% το 2014.

Ο εκπρόσωπος της Apple Julien Trosdorf δήλωσε την Τρίτη ότι η υπόθεση: «ποτέ δεν αφορούσε το πόσο φόρο πληρώνουμε αλλά σε ποια κυβέρνηση καλούμαστε να τους πληρώσουμε».

«Πάντα πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε και ποτέ δεν υπήρξε ειδική συμφωνία», είπε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτείται από το διεθνές φορολογικό δίκαιο, το εισόδημά μας υπόκειται ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Η Apple είναι «ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την Τρίτη πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα Χτες
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό

Φρικτός θάνατος για 21χρονη βασίλισσα ομορφιάς

Κόσμος Χτες
Αν και κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε λίγο αργότερα

Κάρτα Καυσαερίων: Έρχονται αλλαγές ‑ Από πού θα εκδίδεται, τα πρόστιμα αν δεν την βγάλετε

Ελλάδα Χτες
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τροποποιείται το πλαίσιο χορήγησης της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Ελλάδα Χτες
Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Καρυστιανού: «Δεν μίλησα για εισβολείς» – «Οι ζωές των μεταναστών ίδιες με αυτές που κόπηκαν στα Τέμπη»

Ελλάδα Χτες
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γίνει «επί πληρωμή αποθήκη ψυχών»

Λέσβος: Τα «κομμένα» 37 λεπτά της κάμερας που γεννούν νέα ερωτήματα για τον θάνατο του λιμενικού

Ελλάδα Χτες
Ανάλυση καρέ-καρέ με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης

Ταξί: Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται οι οδηγοί ‑ Η αιτία «πολέμου»

Ελλάδα Χτες
Στις νέες διατάξεις δεν αντιδρούν πλέον μόνον οι ταξιτζήδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Xάος τα ξημερώματα στο ΑΠΘ: Επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή ‑ Δεκάδες προσαγωγές

Ελλάδα Χτες
Πάνω από 210 προσαγωγές έγιναν, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.