E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Politico: 13 δισ. ευρώ πρόστιμο για την Apple

Μεγάλη νίκη της ΕΕ

Δημοσίευση 10/9/2024 | 13:22

Politico: 13 δισ. ευρώ πρόστιμο για την Apple

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε μια αιφνιδιαστική νίκη εναντίον της Apple, επιβάλλοντας έναν αναδρομικό φόρο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου.

Το δικαστήριο απέρριψε μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που ανέτρεψε την απόφαση της Επιτροπής ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της Apple με την Ιρλανδία ήταν παράνομες.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη βοήθεια, την οποία η χώρα καλείται να ανακτήσει», δήλωσε την Τρίτη το Δικαστήριο, τονίζοντας ότι η απόφασή ήταν η «τελική κρίση επί του θέματος».

Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για τη «σταυροφορία» της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ενάντια στον «επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό», που στοχεύει κυρίως τις πολυεθνικές των ΗΠΑ, καθώς προηγούμενες υποθέσεις παραπαίουν στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση της Apple ήταν μέρος μιας σειράς ερευνών που στόχευαν στο πώς χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσέφεραν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για κρατήσουν στο έδαφός τους τα ευρωπαϊκά τους γραφεία.

Η σημερινή απόφαση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο δύο από τις μονάδες του τεχνολογικού γίγαντα φορολογήθηκαν στην Ιρλανδία για το χειρισμό αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πωλήσεις της εταιρείας εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Το 2020 δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή είχε άδικο όταν υποστήριζε ότι στις εν λόγω μονάδες είχε δοθεί «επιλεκτικό πλεονέκτημα», ουσιαστικά ένα φορολογικό πλεονέκτημα που δεν προσφέρθηκε σε άλλους και συνεπώς αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με το Politico, οι διαμάχες της Apple με την ΕΕ έχει πλέον διευρυνθεί, μετά την επιβολή προστίμου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία, νωρίτερα φέτος, για τους κανόνες του καταστήματος εφαρμογών. Πλέον, αντιμετωπίζει επίσης τρεις έρευνες σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού.

Ο Vestager είπε τον Ιούνιο ότι η Apple αφήνει μια «θλιβερή επίγευση παράνομης συμπεριφοράς». Η φορολογική υπόθεση από μόνη της «δείχνει ότι η Apple συνεισφέρει πολύ, πολύ λίγο όσον αφορά τους φόρους», ανέφερε.

Η Apple υποστήριξε το 2017 ότι είχε πραγματικό φορολογικό συντελεστή 21% στα ξένα κέρδη. Η Επιτροπή είπε ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της για τα ευρωπαϊκά κέρδη ήταν 1% το 2003 και 0,005% το 2014.

Ο εκπρόσωπος της Apple Julien Trosdorf δήλωσε την Τρίτη ότι η υπόθεση: «ποτέ δεν αφορούσε το πόσο φόρο πληρώνουμε αλλά σε ποια κυβέρνηση καλούμαστε να τους πληρώσουμε».

«Πάντα πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε και ποτέ δεν υπήρξε ειδική συμφωνία», είπε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτείται από το διεθνές φορολογικό δίκαιο, το εισόδημά μας υπόκειται ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Η Apple είναι «ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την Τρίτη πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αστροναύτες του Artemis II είδαν για πρώτη φορά «κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί»

Κόσμος 05.04.2026
Οι τέσσερις αστροναύτες της αποστολής Artemis II είδαν για πρώτη φορά μία αθέατη πλευρά της Σελήνης. “Είναι συγκλονιστικά εδώ πάνω”

Αποκαλύφθηκε το άγαλμα του Αριστοτέλη Ωνάση στο Ελληνικό

Ελλάδα 05.04.2026
Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Θεόδωρος Παπαγιάννης - Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δίπλα στο θρυλικό Boeing 727 «Mount Olympus» στο Πάρκο της Ολυμπιακής, στο Ελληνικό

Κλείνει από Δευτέρα η γέφυρα της Χαλκίδας – Οι ώρες λειτουργίας

Ελλάδα 05.04.2026
Σε ισχύ θα τεθούν από τη Δευτέρα (06/04) κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου της Χαλκίδας

LinkedIn: Κρυφός κώδικας ελέγχει ποιες επεκτάσεις έχει ο browser σας, σύμφωνα με έρευνα

Tech + Science 05.04.2026
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέσω των extensions το LinkedIn μπορεί να «χαρτογραφεί» συνήθειες χρηστών και εργαλεία που χρησιμοποιούν εταιρείες

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Κάιρο World Cup

Αθλητικά Νέα 05.04.2026
Μια ακόμα επιτυχία για τον “άρχοντα των κρίκων”

Συνεχίζει τις απειλές ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Ανοίξτε τα ή θα πάτε στην κόλαση»

Κόσμος 05.04.2026
Συνεχίζει να χάνει την ψυχραιμία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Τρoχαίo ατύχημα για την Τόρι Σπέλινγκ: Στο νοσοκομείο μαζί με τα τέσσερα παιδιά της

Κόσμος 05.04.2026
Ένα όχημα φέρεται να χτύπησε το SUV της ηθοποιού με μεγάλη ταχύτητα

Καιρός – Πάσχα: Ήλιος και υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά βροχές με ανέμους

Καιρός 05.04.2026
Τα δεδομένα δείχνουν ασθενή έως μέτρια ένδειξη για βροχές το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα

«Λύγισε» ο Νίκος Πλακιάς για τα κορίτσια του: «Πάντα αυτές οι θέσεις στο τραπέζι θα είναι αδειανές»

Ελλάδα 05.04.2026
Ο πατέρας των κοριτσιών μίλησε στην εκπομπή «Face 2 Face» της Κατερίνας Παναγοπούλου στο MEGA

Fuel Pass: Ανοίγει αύριο 6 Απριλίου η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Ελλάδα 05.04.2026
Τα εισοδηματικά κριτήρια βασίζονται στη φορολογική δήλωση του 2024, ενώ τα ποσά της επιδότησης κυμαίνονται από 25 έως 60 ευρώ

Η Αραμπατζή ζητά σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αποδείξει την αθωότητά της για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ελλάδα 05.04.2026
«Θέτω τον εαυτό μου, χωρίς καμία επιφύλαξη, στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής », τονίζει σε ανάρτησή της

Καλλιθέα: Συνελήφθη καθηγήτρια Γυμνασίου για ναρκωτικά

Ελλάδα 05.04.2026
Η καθηγήτρια συνελήφθη μαζί με έναν 17χρονο