E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Politico: 13 δισ. ευρώ πρόστιμο για την Apple

Μεγάλη νίκη της ΕΕ

Δημοσίευση 10/9/2024 | 13:22

Politico: 13 δισ. ευρώ πρόστιμο για την Apple

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε μια αιφνιδιαστική νίκη εναντίον της Apple, επιβάλλοντας έναν αναδρομικό φόρο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου.

Το δικαστήριο απέρριψε μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που ανέτρεψε την απόφαση της Επιτροπής ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της Apple με την Ιρλανδία ήταν παράνομες.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη βοήθεια, την οποία η χώρα καλείται να ανακτήσει», δήλωσε την Τρίτη το Δικαστήριο, τονίζοντας ότι η απόφασή ήταν η «τελική κρίση επί του θέματος».

Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για τη «σταυροφορία» της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ενάντια στον «επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό», που στοχεύει κυρίως τις πολυεθνικές των ΗΠΑ, καθώς προηγούμενες υποθέσεις παραπαίουν στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση της Apple ήταν μέρος μιας σειράς ερευνών που στόχευαν στο πώς χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσέφεραν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για κρατήσουν στο έδαφός τους τα ευρωπαϊκά τους γραφεία.

Η σημερινή απόφαση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο δύο από τις μονάδες του τεχνολογικού γίγαντα φορολογήθηκαν στην Ιρλανδία για το χειρισμό αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πωλήσεις της εταιρείας εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Το 2020 δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή είχε άδικο όταν υποστήριζε ότι στις εν λόγω μονάδες είχε δοθεί «επιλεκτικό πλεονέκτημα», ουσιαστικά ένα φορολογικό πλεονέκτημα που δεν προσφέρθηκε σε άλλους και συνεπώς αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με το Politico, οι διαμάχες της Apple με την ΕΕ έχει πλέον διευρυνθεί, μετά την επιβολή προστίμου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία, νωρίτερα φέτος, για τους κανόνες του καταστήματος εφαρμογών. Πλέον, αντιμετωπίζει επίσης τρεις έρευνες σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού.

Ο Vestager είπε τον Ιούνιο ότι η Apple αφήνει μια «θλιβερή επίγευση παράνομης συμπεριφοράς». Η φορολογική υπόθεση από μόνη της «δείχνει ότι η Apple συνεισφέρει πολύ, πολύ λίγο όσον αφορά τους φόρους», ανέφερε.

Η Apple υποστήριξε το 2017 ότι είχε πραγματικό φορολογικό συντελεστή 21% στα ξένα κέρδη. Η Επιτροπή είπε ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της για τα ευρωπαϊκά κέρδη ήταν 1% το 2003 και 0,005% το 2014.

Ο εκπρόσωπος της Apple Julien Trosdorf δήλωσε την Τρίτη ότι η υπόθεση: «ποτέ δεν αφορούσε το πόσο φόρο πληρώνουμε αλλά σε ποια κυβέρνηση καλούμαστε να τους πληρώσουμε».

«Πάντα πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε και ποτέ δεν υπήρξε ειδική συμφωνία», είπε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτείται από το διεθνές φορολογικό δίκαιο, το εισόδημά μας υπόκειται ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Η Apple είναι «ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την Τρίτη πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρές καταγγελίες στον Ασπρόπυργο: «Ξέφραγο αμπέλι, κανένα μέτρο ασφαλείας»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Μπορεί να γίνει ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα στην περιοχή και να θρηνήσουμε θύματα»

Σαντορίνη: Τελεσίγραφο ξενοδόχων στην Trivago ‑ «Πληρώστε καμπάνια προβολής ή πάμε δικαστικά»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Trivago θα πρέπει να προχωρήσει με δικά της έξοδα σε μία ακριβή διαφημιστική καμπάνια για το νησί

Πέθανε η Πάολα Ρεβενιώτη σε ηλικία 68 ετών

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ποια ήταν η Πάολα Ρεβενιώτη

Ιός Δυτικού Νείλου: Πού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του 2026 και τι προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της φετινής περιόδου και καλεί τους πολίτες να τηρούν άμεσα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Τόκιο: Συνελήφθη γυναίκα που έραψε τα χείλια της συγκατοίκου της

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το θύμα ζήτησε βοήθεια με σημείωμα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη που κρατούσε δύο ανήλικα παιδιά σε «τρώγλη» με ακαθαρσίες ζώων

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το περιστατικό ήρθε στο φως το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από επώνυμες καταγγελίες που κινητοποίησαν τις αρχές

11 τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, οι 3 διασωληνωμένοι

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ανησυχία για φορτηγό με δεξαμενή προπανίου που είναι μέσα στην επιχείρηση

Διασωληνωμένος νεαρός που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από βουτιά στη Σκάλα Περαίας

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Στο σημείο που βούτηξε τα νερά είναι αρκετά ρηχά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι

Η Γερουσιαστής από την Παραγουάη έβρισε τον Εμπαπέ: «Ο πουτ...ς γιος δεν έδωσε το χέρι στον τερματοφύλακά μας»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Ένας Γάλλος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Η Γαλλία είναι ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Μοντεσκιέ, ο Βίκτορ Ουγκό, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ» είπε στη Γερουσία η Σελέστε Αμαρίγια

15χρονος μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια στην Ουαλία ‑ Η παιδική εγκληματικότητα έχει ξεφύγει

Κόσμος 09.07.2026
Καθηγήτρια στην Ουαλία κατέθεσε ότι μαθητής τη μαχαίρωσε στο κεφάλι μέσα σε τάξη. Ο 16χρονος αρνείται την απόπειρα ανθρωποκτονίας

Πυρκαγιά τα ξημερώματα στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο ‑ Με αναπνευστικά προβλήματα δύο ασθενείς

Ελλάδα 09.07.2026
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/7) στον 1ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο» σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές και πυροσβεστικές Αρχές.