E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Politico: 13 δισ. ευρώ πρόστιμο για την Apple

Μεγάλη νίκη της ΕΕ

Δημοσίευση 10/9/2024 | 13:22

Politico: 13 δισ. ευρώ πρόστιμο για την Apple

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε μια αιφνιδιαστική νίκη εναντίον της Apple, επιβάλλοντας έναν αναδρομικό φόρο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου.

Το δικαστήριο απέρριψε μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που ανέτρεψε την απόφαση της Επιτροπής ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της Apple με την Ιρλανδία ήταν παράνομες.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη βοήθεια, την οποία η χώρα καλείται να ανακτήσει», δήλωσε την Τρίτη το Δικαστήριο, τονίζοντας ότι η απόφασή ήταν η «τελική κρίση επί του θέματος».

Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για τη «σταυροφορία» της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ενάντια στον «επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό», που στοχεύει κυρίως τις πολυεθνικές των ΗΠΑ, καθώς προηγούμενες υποθέσεις παραπαίουν στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση της Apple ήταν μέρος μιας σειράς ερευνών που στόχευαν στο πώς χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσέφεραν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για κρατήσουν στο έδαφός τους τα ευρωπαϊκά τους γραφεία.

Η σημερινή απόφαση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο δύο από τις μονάδες του τεχνολογικού γίγαντα φορολογήθηκαν στην Ιρλανδία για το χειρισμό αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πωλήσεις της εταιρείας εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Το 2020 δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή είχε άδικο όταν υποστήριζε ότι στις εν λόγω μονάδες είχε δοθεί «επιλεκτικό πλεονέκτημα», ουσιαστικά ένα φορολογικό πλεονέκτημα που δεν προσφέρθηκε σε άλλους και συνεπώς αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με το Politico, οι διαμάχες της Apple με την ΕΕ έχει πλέον διευρυνθεί, μετά την επιβολή προστίμου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία, νωρίτερα φέτος, για τους κανόνες του καταστήματος εφαρμογών. Πλέον, αντιμετωπίζει επίσης τρεις έρευνες σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού.

Ο Vestager είπε τον Ιούνιο ότι η Apple αφήνει μια «θλιβερή επίγευση παράνομης συμπεριφοράς». Η φορολογική υπόθεση από μόνη της «δείχνει ότι η Apple συνεισφέρει πολύ, πολύ λίγο όσον αφορά τους φόρους», ανέφερε.

Η Apple υποστήριξε το 2017 ότι είχε πραγματικό φορολογικό συντελεστή 21% στα ξένα κέρδη. Η Επιτροπή είπε ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της για τα ευρωπαϊκά κέρδη ήταν 1% το 2003 και 0,005% το 2014.

Ο εκπρόσωπος της Apple Julien Trosdorf δήλωσε την Τρίτη ότι η υπόθεση: «ποτέ δεν αφορούσε το πόσο φόρο πληρώνουμε αλλά σε ποια κυβέρνηση καλούμαστε να τους πληρώσουμε».

«Πάντα πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε και ποτέ δεν υπήρξε ειδική συμφωνία», είπε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτείται από το διεθνές φορολογικό δίκαιο, το εισόδημά μας υπόκειται ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Η Apple είναι «ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την Τρίτη πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τα power bank, οι αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν νέα ηλεκτρονική συσκευή

Κόσμος Χτες
Ο παράξενος κανόνας για τα κινητά τηλέφωνα στα αεροδρόμια

Εντυπωσιακή βολίδα «σκίζει» τον αττικό ουρανό – Βίντεο από το σπάνιο φαινόμενο

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το φωτεινό φαινόμενο «μετέωρο» που προκύπτει από την είσοδο ενός στερεού σώματος από το διάστημα στην ατμόσφαιρα της Γης

Αγρίνιο: Συνελήφθη 49χρονη ‑ Κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τον πατέρα της

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη 49χρονη που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τον πατέρα της στο σπίτι τους στο Αγρίνιο.

Ληστεία στον Αλιάκμονα: «Ο γιος μου άρπαξε το όπλο του ληστή δεν είχε πιάσει ξανά όπλο στη ζώη του»

Ελλάδα Χτες
Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν την υπόθεση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ο δράστης να εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες επιθέσεις στην περιοχή

Καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του

Ελλάδα Χτες
Τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 ευρώ

Κέντημα και πλέξιμο το νέο μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο

Ελλάδα Χτες
Μέρος του πλαισίου «Πολιτιστική Παιδεία – Εργαστήρια Δημιουργίας και Χειροτεχνίας»

Σκούρτα Βοιωτίας: Ανδρας βρέθηκε απανθρακωμένος και με χειροπέδες μέσα σε αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Την υπόθεση ανέλαβε το ελληνικό FBI - Το αυτοκίνητο είχε πλαστές πινακίδες και είχε κλαπεί από περιοχή της Αττικής

ΗΠΑ: Αναταράξεις στα αμερικανικά αεροδρόμια ‑ Ακυρώθηκαν 1.000 πτήσεις

Κόσμος Χτες
Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα αμερικανικά αεροδρόμια

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς

Πολιτική Χτες
Eίχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό

Γερμανός Στρατηγός προεδοποιεί: «Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αύριο!»

Κόσμος Χτες
Δεν αποκλείει επίθεση της Ρωσίας στη Συμμαχίαα από το 2029 έαν συνεχιστούν οι προσπάθειές της για εξοπλισμό