E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας Atena ‑ Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

4 απεγκλωβισμοί από τη Ζάκυνθο - Σε ποιες περιοχές ήχησε το 112

Δημοσίευση 10/9/2024 | 08:23

Καιρός: Στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας Atena ‑ Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Σε συναγερμό βρίσκεται πολιτεία και γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας για την κακοκαιρία Atena που ξεκίνησε ήδη να πλήττει τη χώρα και σύμφωνα με τις προγνώσεις, των μετεωρολόγων θα διαρκέσει έως και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης. Μάλιστα τα πρώτα μηνύματα από το 112 ήχησαν χθες στα κινητά των πολιτών στη Δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Παράλληλα, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εκδόθηκε την Κυριακή, αναβαθμίστηκε σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Αναφορικά με την Αττική, αυξημένες νεφώσεις οπότε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τρίτης θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες.

Το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας δέχθηκαν περιοχές της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιουνίου με ισχυρή βροχόπτωση και δυνατούς ανέμους κατά την διάρκεια της νύχτας.

Στη Ζάκυνθο κατέρρευσε τμήμα από τοιχίο, στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Καλλιτέρο, στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου- Καλαμακίου με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα του δρόμου.

Ακόμα έγιναν τουλάχιστον τέσσερις αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και καταστήματα, απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα από αυτοκίνητο στο χωριό Μαχαιράδο και έπιασε φωτιά ένας προβολέας στο σχολείο στο χωριό της Λιθακιάς.

Το νέο Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 09-09-2024/1300 τοπική ώρα με α.α. 2/2024 εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Η κακοκαιρία "ATENA", με βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο που κινείται ανατολικά επηρεάζοντας ήδη τα νησιά του Ιονίου, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Σε ποιες περιοχές ήχησε το 112

Μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ενόψει της κακοκαιρίας "ATENA".

Ειδικότερα, γύρω στις 18:00 , εκδόθηκε μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους περιοχών της Δυτικής Ελλάδας. Το μήνυμα προειδοποιούσε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις 10/09/2024 και καλούσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα γύρω στις 20:00 το 112 ήχησε αυτή την φορά σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Το μήνυμα του 112 προειδοποιούσε τους κατοίκους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 10/09/2024 ενώ τους καλούσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας, από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 10/09/2024. ‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία Atena στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας που έχουν ήδη ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας (9/9) και θα κρατήσουν μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Ο Θοδωρής Κολυδάς δημοσίευσε βίντεο με την κίνηση της κακοκαιρίας μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών, κλειστό το ρεύμα προς Αεροδρόμιο από την Ελευσίνα έως το Αιγάλεω

Ελλάδα 14.02.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως το πρωί της Δευτέρας – Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω Λεωφόρου Αθηνών και Κηφισού

«Θύελλα» στις ΗΠΑ από πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη στην επιχείρηση για τη σύλληψη Μαδούρο

Tech + Science 14.02.2026
Η ενδεχόμενη χρήση του μοντέλου Claude της Anthropic από τον αμερικανικό στρατό προκαλεί πολιτικές και θεσμικές τριβές, με το Πεντάγωνο να επανεξετάζει τη συνεργασία του με την εταιρεία

«Αυτές ήταν σκηνές εγκλήματος»: Η Ζιζέλ Πελικό αποκαλύπτει

Κόσμος 14.02.2026
Σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση, η Γαλλίδα αναφέρθηκε και στην επιστολή συμπαράστασης που της έστειλε η βασίλισσα Καμίλα, δείτε βίντεο

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Ελλάδα 14.02.2026
Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Εύβοια: Αστυνομικός που συνελήφθη ξυλοκόπησε τη γυναίκα που σε οικογενειακό τραπέζι μπροστά στα μάτια των παιδιών τους

Ελλάδα 14.02.2026
Η γυναίκα περιέγραψε στις αρχές τις σκηνές τρόμου που βίωσε από τον σύζυγό της

«Τίτλοι τέλους» από το ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

Ελλάδα 14.02.2026
Έκρινε νόμιμες τις περίκοπτες και αδύνατη δημοσιονομικά την επαναφορά των δώρων παρά τα πολυδιαφημιζόμενα πλεονάσματα

Νεκρός 55χρονος σε ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα

Ελλάδα 14.02.2026
Tον 55χρονο εντόπισε νεκρό ο συγκάτοικος του ο οποίος άμεσα ζήτησε τη συνδρομή του ΕΚΑΒ

Αποκάλυψη για τον «ασφυκτικό θάνατο» του Ναβάλνι: Δηλητηριάστηκε με τοξίνη βατράχου

Κόσμος 14.02.2026
Πέντε χώρες (Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Γαλλία) συνεργάστηκαν στην έρευνα για τα αίτια θανάτου του Ναβάλνι

Συνελήφθη ξανά ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα

Ελλάδα 14.02.2026
Η κατηγορία αναβαθμίστηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Ελλάδα 14.02.2026
Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

Κόσμος 14.02.2026
Οι δηλώσεις βασίζονται σε 72 προσωπικές αποστολές σε περιοχές πολέμου και τρομοκρατικών απειλών

Φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λαμία – Νεκρή γυναίκα, απεγκλωβίστηκαν μητέρα και παιδί

Ελλάδα 14.02.2026
Η ένοικος του σπιτιού εντοπίστηκε απανθρακωμένη