E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανατροπές στην ασφάλιση επιχειρήσεων, ακινήτων και ΙΧ αυτοκινήτων φέρνουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Oι νέες αποφάσεις αναμένονται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά

Δημοσίευση 9/9/2024 | 19:38

Ανατροπές στην ασφάλιση επιχειρήσεων, ακινήτων και ΙΧ αυτοκινήτων φέρνουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης
Φωτογραφία από Tima Miroshnichenko

Η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης, επηρεάζοντας τακτικές για την κάλυψη κατοικιών, επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Οι νέες αποφάσεις αναμένονται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις για κάλυψη και οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να προσφέρουν νέα προϊόντα στους καταναλωτές.

Από τη μία πλευρά, οι αλλαγές αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά, καθώς η ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν φυσικές καταστροφές θα αυξηθεί, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους λόγω της προσθήκης μιας, επιπλέον, μη προβλεπόμενης δαπάνης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πέρα από τις κυβερνητικές ενέργειες, οι πολίτες θα πρέπει να ενισχύσουν την προστασία της περιουσίας τους.

Νέα μέτρα στην ασφάλιση ακινήτων
Η κυβέρνηση προωθεί κίνητρα για την ασφάλιση ακινήτων μέσω της αύξησης της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ από 10% σε 20% για κατοικίες αξίας έως 500.000€. Για ακίνητα με μεγαλύτερη αξία, η έκπτωση παραμένει στο 10%. Η αύξηση της έκπτωσης αναμένεται να ενθαρρύνει περισσότερους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους, καθιστώντας την ασφάλιση πιο οικονομικά προσιτή.

Ωστόσο, για όσους δεν ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, η απόφαση προβλέπει σημαντικές συνέπειες: σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, το κράτος δεν θα παρέχει αποζημιώσεις. Αυτή η νέα πολιτική αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους ιδιοκτήτες να στραφούν προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις και οχήματα
Η υποχρεωτική ασφάλιση επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 €. Οι επιχειρήσεις που δεν ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές δεν θα δικαιούνται αποζημιώσεις από το κράτος. Αυτό το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά.

Επιπλέον, η ασφάλιση των οχημάτων θα γίνει υποχρεωτική για φυσικές καταστροφές σε όσους συνάπτουν νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή ανανεώνουν το υπάρχον. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων, καθώς τα ασφαλιστικά συμβόλαια θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνουν κάλυψη για ζημιές από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, πιθανώς αναδιαμορφώνοντας τις πολιτικές τους και προσφέροντας νέα προϊόντα.

Επιπτώσεις για την ασφαλιστική αγορά
Η επιβολή υποχρεωτικής ασφάλισης αναμένεται να φέρει βαθιές αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας. Αφενός, θα αυξήσει τη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφετέρου θα οδηγήσει σε αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης του πληθυσμού, μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση του κράτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει τη συνείδηση του κινδύνου στους πολίτες και θα προωθήσει την ανάγκη για προληπτική προστασία των περιουσιακών στοιχείων. Η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί δυναμικά, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και προσιτές λύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Με ταξί αποχώρησε από το σπίτι του και επέστρεψε στη φυλακή

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, ο «Λάμπρος» της 17Ν επιστρέφει στο σωφρονιστικό κατάστημα

Η απόφαση του Παναθηναϊκού για τον Αταμάν

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Η ανακοίνωση της ΚΑΕ

Βρετανία: Σύλληψη 44χρονου οκτώ χρόνια αφού έσπρωξε γυναίκα μπροστά σε λεωφορείο

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Συνελήφθη ένας άνδρας που κατηγορείται ότι πριν οκτώ χρόνια παρά λίγο να τραυματίσει σοβαρά μία γυναίκα την οποία έσπρωξε μέσα στον δρόμο

Πάτρα: Ανδρας έσπασε την πόρτα και επιτέθηκε στη μητέρα του ‑ Την περιέλουσε με οινόπνευμα

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Ο 56χρονος κρατείται στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Το Ιράν «έχασε» τον πόλεμο αλλά κερδίζει στις διαπραγματεύσεις: Τα παγωμένα asset, τα 300 δισ. ανοικοδόμησης και τα διόδια

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών, άνοιγμα του Ορμούζ και 60ήμερες διαπραγματεύσεις

Επιστρέφει στη φυλακή ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση για αποφυλάκιση του πολυϊσοβίτη

Αίγιο: Καταρρέει το σενάριο του Ιταλού ‑ Βρέθηκαν «κατασκευασμένα» αποτυπώματα

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Στοιχεία που βρέθηκαν στη μονοκατοικία «μαρτυρούν» την ερασιτεχνική προσπάθεια του δράστη να σκηνοθετήσει τη σκηνή του εγκλήματος

Καρχαρίας ‑ «φάντασμα» καταγράφηκε ζωντανός – Επιστήμονες μιλούν για μοναδική ανακάλυψη

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Ένα «ζωντανό απολίθωμα» ηλικίας 125 εκατομμυρίων ετών

Ελεύθερος ο 35χρονος Βούλγαρος που κατηγορείται για κατασκοπεία στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι τράβηξε καταλάθος φωτογραφία

Ελλάδα 15.06.2026
Αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του

Πληθωρισμός 2026: Στο 3,8% βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος τον δείκτη στην Ελλάδα – Η ενέργεια ανεβάζει ξανά το κόστος ζωής

Οικονομία 15.06.2026
Η νέα έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφει εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία

Θεαματικές εικόνες στον Λευκό Οίκο για τα γενέθλια Τραμπ ‑ Οι αγώνες UFC σε οκτάγωνο κλουβί

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Οι εκδηλώσεις για τα 250 χρόνια από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ συνδυάστηκαν με τα 80ά γενέθλια Τραμπ