E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025

Δημοσίευση 9/9/2024 | 09:13

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για περίπου 735.000 αυτοαπασχολούμενους με ατομικές επιχειρήσεις που υπάγονται στο σύστημα των τεκμηρίων φορολόγησης.

Δηλαδή, το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025 (για τη χρήση του 2024). Το μέτρο αυτό, από μόνο του, θα προκαλέσει μειώσεις έως 325 ευρώ στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Τι αλλάζει

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κι ορισμένες βελτιώσεις στο ίδιο το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, ώστε να αρθούν κάποιες στρεβλώσεις και αδικίες που έχουν προκύψει κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος, η οποία έγινε με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι αλλαγές αφορούν στην επέκταση της μείωσης του τεκμαρτού ποσού εισοδήματος κατά 50% και σε χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους (σήμερα το όριο ανέρχεται σε 500 κατοίκους), καθώς και σε μία διορθωτική παρέμβαση στο κριτήριο της δαπάνης μισθοδοσίας, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Σύμφωνα με την παρέμβαση αυτή, σε περίπτωση κατά την οποία σε μια επιχείρηση ο μέγιστος καταβαλλόμενος μισθός είναι υψηλότερος του κατώτατου, η προσθήκη του κριτηρίου του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού, αλλά επί του κατώτατου με τις όποιες προσαυξήσεις λόγω τριετιών.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, σήμερα, όπως ισχύει το σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης, σε μια επιχείρηση με 6 χρόνια λειτουργίας και με δύο εργαζομένους, όπου ο ένας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 10.920 ευρώ τον χρόνο και ο άλλος με μεγαλύτερο μισθό ύψους 20.000 ευρώ τον χρόνο, λαμβάνονται υπόψη τα 20.000 ευρώ και επ’ αυτών προστίθεται ποσό ίσο με το 5% τυχόν επιπλέον διαφοράς του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης από τον μέσο όρο του τζίρου του κλάδου της. Με την αλλαγή που θα γίνει, η προσθήκη της διαφοράς του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, αλλά επί του κατώτατου μισθού των 10.920 ευρώ. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση αυτή είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση είναι μικρότερο του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, θα λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού το ποσό των 20.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φιλιππίνες: Η στιγμή που ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε την πόλη Τζένεραλ Σάντος, γκρεμίζοντας κτήρια

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε τις Φιλιππίνες το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα)

Τι ψηφίζει η Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Νέα δημοσκόπηση

«Δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν»: Η Τεχεράνη απορρίπτει ενδεχόμενη χρήση περιουσιακών στοιχείων για αποκατάσταση ζημιών

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαθέσουν ιρανικά κεφάλαια σε χώρες του Κόλπου για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές - Το συνολικό κόστος θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 58 δισ. δολάρια

Τι είναι η συμφωνία SOFA που υπογράφουν σήμερα Κύπρος και Γαλλία και προκαλεί τουρκική νευρικότητα

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Η Λευκωσία και το Παρίσι υπογράφουν συμφωνία για το καθεστώς στρατιωτικών δυνάμεων, ενισχύοντας τη συνεργασία τους στην Ανατολική Μεσόγειο – Τα οφέλη για την Κύπρο και η τουρκική ενόχληση

Νέοι κανόνες για τις άδειες εργαζομένων: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι ‑ Δείτε παραδείγματα

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τον συνολικό αριθμό ημερών αάδειας, ενώ φέρνουν μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία

Πυροσβεστική: 64 πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο σε όλη την Ελλάδα

Ελλάδα 08.06.2026
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πυρκαγιές φαίνεται να οφείλονται σε αμέλειες

Κρήτη: Αγριο ξύλο στις φυλακές Αλικαρνασσού ‑ Κρατούμενοι πιάστηκαν στα χέρια

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Αναστάτωση σημειώθηκε τις βραδινές ώρες της Κυριακής 7/6 στις φυλακές Αλικαρνασσού, στην Κρήτη.

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τις Φιλιππίνες – Καταρρεύσεις κτιρίων και νεκροί

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε αρκετές χώρες της Ασίας

Ξεφεύγει ξανά η κατάσταση – Το Ισραήλ σφυροκοπά το Ιράν παρά τις συστάσεις Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση - Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου

«Είτε είσαι ηλίθια είτε διεφθαρμένη»: Ο Τραμπ επιτέθηκε σε δημοσιογράφο του NBC και διέκοψε συνέντευξη, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
«Ας το αφήσουμε εδώ γιατί βαρέθηκα, ευχαριστώ γλυκιά μου, καλή διασκέδαση»