E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025

Δημοσίευση 9/9/2024 | 09:13

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για περίπου 735.000 αυτοαπασχολούμενους με ατομικές επιχειρήσεις που υπάγονται στο σύστημα των τεκμηρίων φορολόγησης.

Δηλαδή, το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025 (για τη χρήση του 2024). Το μέτρο αυτό, από μόνο του, θα προκαλέσει μειώσεις έως 325 ευρώ στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Τι αλλάζει

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κι ορισμένες βελτιώσεις στο ίδιο το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, ώστε να αρθούν κάποιες στρεβλώσεις και αδικίες που έχουν προκύψει κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος, η οποία έγινε με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι αλλαγές αφορούν στην επέκταση της μείωσης του τεκμαρτού ποσού εισοδήματος κατά 50% και σε χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους (σήμερα το όριο ανέρχεται σε 500 κατοίκους), καθώς και σε μία διορθωτική παρέμβαση στο κριτήριο της δαπάνης μισθοδοσίας, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Σύμφωνα με την παρέμβαση αυτή, σε περίπτωση κατά την οποία σε μια επιχείρηση ο μέγιστος καταβαλλόμενος μισθός είναι υψηλότερος του κατώτατου, η προσθήκη του κριτηρίου του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού, αλλά επί του κατώτατου με τις όποιες προσαυξήσεις λόγω τριετιών.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, σήμερα, όπως ισχύει το σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης, σε μια επιχείρηση με 6 χρόνια λειτουργίας και με δύο εργαζομένους, όπου ο ένας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 10.920 ευρώ τον χρόνο και ο άλλος με μεγαλύτερο μισθό ύψους 20.000 ευρώ τον χρόνο, λαμβάνονται υπόψη τα 20.000 ευρώ και επ’ αυτών προστίθεται ποσό ίσο με το 5% τυχόν επιπλέον διαφοράς του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης από τον μέσο όρο του τζίρου του κλάδου της. Με την αλλαγή που θα γίνει, η προσθήκη της διαφοράς του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, αλλά επί του κατώτατου μισθού των 10.920 ευρώ. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση αυτή είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση είναι μικρότερο του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, θα λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού το ποσό των 20.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα: Καταστράφηκε ολοσχερώς ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Tην ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί

Ryanair: Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο του αεροπλάνου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λεπτό προς λεπτό το αδιανόητο θρίλερ εν πτήσει – Όσα λέει η σύζυγος του σέρβου επιβάτη

Έντονη αντίδραση της Αγκυρας στον διορισμό Φίτο ως ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, έσπευσε να απορρίψει τον διορισμό αυτόν και την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ επανέφερε την ακραία θέση περί λύσης των «δύο κρατών»

ΗΠΑ: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα με καμικάζι – drones σε ιρανικό υποβρύχιο

Κόσμος Χτες
Ο αμερικανικός στρατός δημοσιεύει βίντεο από την πρώτη επίθεση με καμικάζι - drones εναντίον ιρανικού υποβρυχίου

ΗΠΑ: Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια πυροβολισμών με πράκτορες της ICE στο Μέιν

Κόσμος Χτες
Οι αρχές έκλεισαν έναν δρόμο και αξιωματούχοι του FBI συνδράμουν στην επιχείρηση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Χτες
Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσει και τελικά να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά στον Λαγκαδά

ΗΠΑ: Βίσονας πήρε στο κυνήγι ηλικιωμένο και τον εκτόξευσε στον αέρα – Τρομακτικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ηλικιωμένος μαζί με τον εγγονό προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες του άγριου ζώου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν και το εξόργισαν