E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025

Δημοσίευση 9/9/2024 | 09:13

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για περίπου 735.000 αυτοαπασχολούμενους με ατομικές επιχειρήσεις που υπάγονται στο σύστημα των τεκμηρίων φορολόγησης.

Δηλαδή, το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025 (για τη χρήση του 2024). Το μέτρο αυτό, από μόνο του, θα προκαλέσει μειώσεις έως 325 ευρώ στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Τι αλλάζει

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κι ορισμένες βελτιώσεις στο ίδιο το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, ώστε να αρθούν κάποιες στρεβλώσεις και αδικίες που έχουν προκύψει κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος, η οποία έγινε με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι αλλαγές αφορούν στην επέκταση της μείωσης του τεκμαρτού ποσού εισοδήματος κατά 50% και σε χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους (σήμερα το όριο ανέρχεται σε 500 κατοίκους), καθώς και σε μία διορθωτική παρέμβαση στο κριτήριο της δαπάνης μισθοδοσίας, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Σύμφωνα με την παρέμβαση αυτή, σε περίπτωση κατά την οποία σε μια επιχείρηση ο μέγιστος καταβαλλόμενος μισθός είναι υψηλότερος του κατώτατου, η προσθήκη του κριτηρίου του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού, αλλά επί του κατώτατου με τις όποιες προσαυξήσεις λόγω τριετιών.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, σήμερα, όπως ισχύει το σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης, σε μια επιχείρηση με 6 χρόνια λειτουργίας και με δύο εργαζομένους, όπου ο ένας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 10.920 ευρώ τον χρόνο και ο άλλος με μεγαλύτερο μισθό ύψους 20.000 ευρώ τον χρόνο, λαμβάνονται υπόψη τα 20.000 ευρώ και επ’ αυτών προστίθεται ποσό ίσο με το 5% τυχόν επιπλέον διαφοράς του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης από τον μέσο όρο του τζίρου του κλάδου της. Με την αλλαγή που θα γίνει, η προσθήκη της διαφοράς του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, αλλά επί του κατώτατου μισθού των 10.920 ευρώ. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση αυτή είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση είναι μικρότερο του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, θα λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού το ποσό των 20.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέσσερα χρόνια φυλακή στoν Σουηδό «Πέλικο» που εξέδωσε τη σύζυγό του σε περισσότερους από 100 άνδρες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για «διακεκριμένη μαστροπεία», καθώς και για απόπειρα βιασμού, επίθεση και απειλές σχετικά με γεγονότα που εκτείνονται σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών

Πολωνία: Δολοφονήθηκε Ρώσος καλλιτέχνης που ασκούσε κριτική στο Κρεμλίνο ‑ Δέχθηκε 5 σφαίρες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ρώσος καλλιτέχνης που επικρίνει το Κρεμλίνο δολοφονήθηκε στην Πολωνία

Σοκαριστικό βίντεο ‑ Εύβοια: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε δύο μαθήτριες Γυμνασίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Στον καβγά συμμετείχαν και άλλες μαθήτριες που είχαν δημιουργήσει έναν «κλοιό» γύρω τους

Πέθανε η ηθοποιός Ece Irtem σε ηλικία 35 ετών

E-Daily 3.Left 16.06.2026
Η αιτία θανάτου

Γεωργιάδης: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά o θάνατος της νοσηλεύτριας στο Ναύπλιο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Τι αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για το περιστατικό

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαμιώτης

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Σε ηλικία 68 ετών

Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί ‑ Ποιοι θα δουν έως και 450 ευρώ στους λογαριασμούς τους

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση, δεν συμψηφίζεται με οφειλές και δεν προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές - Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο εδώλιο για δηλητηρίαση αδέσποτων γατών με φόλες

Ελλάδα 16.06.2026
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φόνο ζώου συντροφιάς κατά συρροή και σε απόπειρα, με χρήση δηλητηριώδους ουσίας

Θύμα άγριας επίθεσης φύλακας στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου

Ελλάδα 16.06.2026
Οι ελλείψεις σε προσωπικό βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και οι αφόρητες συνθήκες κράτησης που επικρατούν δοκιμάζουν του κρατούμενους

Μάρω Κοντού: Νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Η ηθοποιός παρακολουθείται παράλληλα από πνευμονολόγους λόγω πνευμονολογικού προβλήματος που αντιμετωπίζει