E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025

Δημοσίευση 9/9/2024 | 09:13

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για περίπου 735.000 αυτοαπασχολούμενους με ατομικές επιχειρήσεις που υπάγονται στο σύστημα των τεκμηρίων φορολόγησης.

Δηλαδή, το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025 (για τη χρήση του 2024). Το μέτρο αυτό, από μόνο του, θα προκαλέσει μειώσεις έως 325 ευρώ στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Τι αλλάζει

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κι ορισμένες βελτιώσεις στο ίδιο το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, ώστε να αρθούν κάποιες στρεβλώσεις και αδικίες που έχουν προκύψει κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος, η οποία έγινε με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι αλλαγές αφορούν στην επέκταση της μείωσης του τεκμαρτού ποσού εισοδήματος κατά 50% και σε χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους (σήμερα το όριο ανέρχεται σε 500 κατοίκους), καθώς και σε μία διορθωτική παρέμβαση στο κριτήριο της δαπάνης μισθοδοσίας, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Σύμφωνα με την παρέμβαση αυτή, σε περίπτωση κατά την οποία σε μια επιχείρηση ο μέγιστος καταβαλλόμενος μισθός είναι υψηλότερος του κατώτατου, η προσθήκη του κριτηρίου του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού, αλλά επί του κατώτατου με τις όποιες προσαυξήσεις λόγω τριετιών.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, σήμερα, όπως ισχύει το σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης, σε μια επιχείρηση με 6 χρόνια λειτουργίας και με δύο εργαζομένους, όπου ο ένας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 10.920 ευρώ τον χρόνο και ο άλλος με μεγαλύτερο μισθό ύψους 20.000 ευρώ τον χρόνο, λαμβάνονται υπόψη τα 20.000 ευρώ και επ’ αυτών προστίθεται ποσό ίσο με το 5% τυχόν επιπλέον διαφοράς του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης από τον μέσο όρο του τζίρου του κλάδου της. Με την αλλαγή που θα γίνει, η προσθήκη της διαφοράς του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, αλλά επί του κατώτατου μισθού των 10.920 ευρώ. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση αυτή είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση είναι μικρότερο του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, θα λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού το ποσό των 20.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφόνησε τον γείτονά του όταν πήγε να του γκρεμίσει το σπίτι με εκσκαφέα: Αθωώθηκε από το δικαστήριο

Κόσμος Χτες
Το τραγικό περιστατικό στην Ιταλία είχε σημειωθεί ενώ η οικογένεια του 54χρονου δολοφόνου, Σάντρο Μουνιάι, έτρωγε παραδοσιακά εδέσματα, παραμονή των Θεοφανίων

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Αντικύθηρα

Ελλάδα Χτες
Το εστιακό βάθος είναι στα 23,9 χιλιόμετρα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργεί τη Δευτέρα η βασική γραμμή

Ελλάδα Χτες
Το ωράριο για την εορταστική περίοδο

Ορειβάτης άφησε τη σύντροφό του στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας για να φέρει βοήθεια και αυτή πέθανε από το κρύο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια

60.000 αφρικανικοί πιγκουίνοι πέθαναν από ασιτία καθώς τα αποθέματα σαρδέλας καταρρέουν

Tech + Science Χτες
Το 2024, το είδος κατατάχθηκε επισήμως «κρισίμως κινδυνεύον», με λιγότερα από 10.000 ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία

Συναγερμός για τους «τιμωρούς των παιδόφιλων» στη Θεσσαλονίκη – Οι τρεις ενέδρες και οι ξυλοδαρμοί

Ελλάδα Χτες
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τους ξυλοδαρμούς βρίσκονται άτομα που έχουν αναλάβει το ρόλο των τιμωρών των παιδόφιλων

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην ΕΕ: Αναλάβετε την πλειονότητα των δαπανών για το ΝΑΤΟ έως το 2027

Κόσμος Χτες
Αν η προθεσμία δεν τηρηθεί, η Ουάσινγκτον μπορεί να σταματήσει να συμμετέχει σε ορισμένους μηχανισμούς συντονισμού άμυνας του ΝΑΤΟ

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» η Λάρισα ‑ Θύμισαν «Βενετία» τα Μεσάγγαλα

Ελλάδα Χτες
Εικόνες χάους στη Λάρισα με το σφοδρό σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Byron

Κατηγορούμενος που δικαζόταν για ενδοοικογενειακή βία πέθανε στην Ευελπίδων πριν ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου

Ελλάδα Χτες
Κατέρρευσε σε διακοπή της δίκης και δεν υπήρξε χρόνος ούτε καν να χρησιμοποιηθεί απινιδωτής που υπάρχει στα δικαστήρια

Υπερχείλιση φρεατίου λόγω της κακοκαιρίας στην Καλλιθέα – Η απάντηση του Δήμου

Ελλάδα Χτες
Το γεγονός κατέγραψαν πολίτες σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα

Εγκρίθηκε η Νομική του πανεπιστημίου Λευκωσίας UNIC Athens ‑ Ποιες κόπηκαν

Ελλάδα Χτες
Με ένα ναι και δύο όχι από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των Νομικών Σχολών των μη κρατικών πανεπιστημίων