E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025

Δημοσίευση 9/9/2024 | 09:13

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για περίπου 735.000 αυτοαπασχολούμενους με ατομικές επιχειρήσεις που υπάγονται στο σύστημα των τεκμηρίων φορολόγησης.

Δηλαδή, το οριζόντιο «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ καταργείται οριστικά το 2025 (για τη χρήση του 2024). Το μέτρο αυτό, από μόνο του, θα προκαλέσει μειώσεις έως 325 ευρώ στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Τι αλλάζει

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κι ορισμένες βελτιώσεις στο ίδιο το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, ώστε να αρθούν κάποιες στρεβλώσεις και αδικίες που έχουν προκύψει κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος, η οποία έγινε με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι αλλαγές αφορούν στην επέκταση της μείωσης του τεκμαρτού ποσού εισοδήματος κατά 50% και σε χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους (σήμερα το όριο ανέρχεται σε 500 κατοίκους), καθώς και σε μία διορθωτική παρέμβαση στο κριτήριο της δαπάνης μισθοδοσίας, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Σύμφωνα με την παρέμβαση αυτή, σε περίπτωση κατά την οποία σε μια επιχείρηση ο μέγιστος καταβαλλόμενος μισθός είναι υψηλότερος του κατώτατου, η προσθήκη του κριτηρίου του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού, αλλά επί του κατώτατου με τις όποιες προσαυξήσεις λόγω τριετιών.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, σήμερα, όπως ισχύει το σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης, σε μια επιχείρηση με 6 χρόνια λειτουργίας και με δύο εργαζομένους, όπου ο ένας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 10.920 ευρώ τον χρόνο και ο άλλος με μεγαλύτερο μισθό ύψους 20.000 ευρώ τον χρόνο, λαμβάνονται υπόψη τα 20.000 ευρώ και επ’ αυτών προστίθεται ποσό ίσο με το 5% τυχόν επιπλέον διαφοράς του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης από τον μέσο όρο του τζίρου του κλάδου της. Με την αλλαγή που θα γίνει, η προσθήκη της διαφοράς του τζίρου δεν θα γίνεται επί του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, αλλά επί του κατώτατου μισθού των 10.920 ευρώ. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση αυτή είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος. Αν το ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση είναι μικρότερο του μέγιστου μισθού των 20.000 ευρώ, θα λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού το ποσό των 20.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προβλήματα με το Instagram – Χρήστες δεν μπορούν να στείλουν μήνυμα

Tech + Science 11.03.2026
Χιλιάδες αναφορές για τεχνικά προβλήματα με το Instagram παγκοσμίως

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Ελλάδα 11.03.2026
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας

Ο ΔΟΕ εισηγείται άνευ προηγουμένου αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

Κόσμος 11.03.2026
Θα αποδεσμευτούν πάνω από τα 182 εκατομμύρια βαρέλια

Αναστασία Ντραγκομίροβα: Θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο 5αθλο

Αθλητικά Νέα 11.03.2026
Η 23χρονη αθλήτρια που γράφει ιστορία με μια ξεχωριστή εκπροσώπηση

ΗΠΑ: 12χρονη πέθανε μετά από καβγά με κοπέλα στον δρόμο, bullying καταγγέλλει η μητέρα της

Κόσμος 11.03.2026
Σύμφωνα με όσα ακούγονται στο βίντεο, ο καβγάς ξεκίνησε αφού τα δύο κορίτσια διώχθηκαν από το σχολικό λεωφορείο

Τραμπ: Υπονοεί σύντομο τέλος στον πόλεμο με το Ιράν εν μέσω πιέσεων από το πετρέλαιο και τις εκλογές

Κόσμος 11.03.2026
Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και η πτώση της στήριξης των Αμερικανών ενισχύουν τα σενάρια αναζήτησης εξόδου από τη σύγκρουση

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές νάρκες για να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Ο χειρότερος εφιάλτης για την παγκόσμια οικονομία - Στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν εγκλωβισμένα περί τα 3.200 τάνκερ - Προειδοποίηση από Τραμπ

Στασιμοπληθωρισμός 2.0: Πώς το πετρέλαιο μας γυρίζει βίαια στη δεκαετία του ’70

Οικονομία Χτες
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει το πετρέλαιο, αναζωπυρώνει τον στασιμοπληθωρισμό και φέρνει τις κεντρικές τράπεζες σε αδιέξοδο, θυμίζοντας τη δεκαετία του ’70