E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί χτυπάμε ξύλο όταν θέλουμε να έχουμε καλή τύχη;

Η προέλευση της προληπτικής συνήθειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/9/2024 | 01:49

Γιατί χτυπάμε ξύλο όταν θέλουμε να έχουμε καλή τύχη;
@mosoimagestock/freepik.com

Παραδοσιακά, όταν μιλάτε για τη δική σας καλή τύχη, συνεχίζετε με ένα γρήγορο χτύπημα σε ένα κομμάτι ξύλο για να μην πάνε τα πράγματα άσχημα. Πιο πρόσφατα, το να λέμε απλά τη φράση χτυπήστε ξύλο, την αντικατέστησε το κυριολεκτικό χτύπημα. Λοιπόν, από πού προήλθαν όλα αυτά;

Πριν εμφανιστούν οι σύγχρονες θρησκείες για να χαλάσουν το πάρτι με τους κανόνες της ειδωλολατρίας, πολλές παγανιστικές ομάδες και άλλοι πολιτισμοί, από την Ιρλανδία μέχρι την Ινδία και σε όλον τον κόσμο, λάτρευαν ή μυθοποιούσαν τα δέντρα. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα δέντρα σε χρησμούς. Κάποιοι τα ενσωμάτωσαν σε τελετουργίες λατρείας. Και κάποιοι, όπως οι αρχαίοι Κέλτες, τα θεωρούσαν σπίτια ορισμένων πνευμάτων και θεών.

Οι συγγραφείς Stefan Bechtel και Deborah Aaronson προτείνουν και οι δύο δύο συνδέσεις μεταξύ του χτυπήματος στο ξύλο και αυτών των πνευμάτων στα αντίστοιχα βιβλία τους, “The Good Luck Book" και “Luck: The Essential Guide”.

Η πρώτη πιθανή προέλευση της φράσης “knock on wood” είναι μια πιο σύγχρονη, αντίστοιχη με το σάλο που έκαναν οι ειδωλολάτρες Ευρωπαίοι για να διώξουν τα κακά πνεύματα μακριά από τα σπίτια τους ή για να τα εμποδίσουν να ακούσουν και έτσι να μπορούν να καταστρέψουν την καλή τύχη ενός ατόμου.

Η άλλη προτεινόμενη προέλευση είναι ότι μερικοί από αυτούς τους λάτρεις των δέντρων έβαζαν τα χέρια τους σε ένα δέντρο όταν ζητούσαν χάρη από τα πνεύματα ή τους θεούς που ζούσαν μέσα σε αυτό, και άγγιζαν και ευχαριστούσαν το δέντρο μετά από μια καλή τύχη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Με την πάροδο των αιώνων, η θρησκευτική ιεροτελεστία μπορεί να μεταμορφώθηκε σε ένα προληπτικό χτύπημα που αναγνωρίζει την δύναμη της τύχης και τη διατηρεί.

«Σε κάθε περίπτωση, αναζητάτε προστασία από τον φθόνο και τον θυμό», έγραψε ο Bechtel. «Ο φθόνος των κακών πνευμάτων και ο θυμός των θεών, που έχουν αμυδρή άποψη για τους θνητούς με υπερβολική υπερηφάνεια, και που ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν είναι υπεύθυνοι για την καλή τύχη σου και δεν είσαι ευγνώμων».

Άλλη πιθανότητα; Ότι απλά προήλθε από το “Tig Touch-Wood”, ένα παιδικό παιχνίδι της βικτωριανής εποχής. Όπως περιγράφεται στο βιβλίο του 1891 “The Boy's Modern Playmate”, το "Tig" είναι το άτομο που είναι "It" και αφού έχει επιλεγεί ένας αριθμός δέντρων ως βάσεις, "εφόσον ο παίκτης αγγίζει ένα από αυτά τα εξουσιοδοτημένα σημεία, το Tig δεν μπορεί να τον αγγίξει. Η μόνη του ευκαιρία είναι να τον πιάσει καθώς πετούσε από τη μια θέση στην άλλη.»

Αλλά για όποιον μπορεί να είναι προληπτικός, είμαστε σίγουροι ότι το να χτυπάς ξύλο δεν είναι παιδικό παιχνίδι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων

Οι τρεις ρεπόρτερ που άλλαξαν για πάντα την ενημέρωση

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Στις αρχές Ιουλίου του 1882

Ποια πόλη κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο της καλύτερης στον κόσμο για να ζεις;

E-Daily 1.Hero 08.07.2026
Η ετήσια κατάταξη του Economist Intelligence Unit αξιολόγησε 173 πόλεις παγκοσμίως με βάση κρίσιμους δείκτες ποιότητας ζωής.

Όλοι το χόρεψαν, λίγοι ήξεραν γιατί γράφτηκε: Η σκοτεινή ιστορία του hit Children

E-Daily 3.Left Χτες
Το πιο μελαγχολικό club anthem των 90s είχε πίσω του μια τραγωδία

Το πιο διάσημο σχολείο του ελληνικού σινεμά βρίσκεται ακόμα εκεί και μοιάζει απίστευτα γνώριμο

E-Daily 3.Left Χτες
Το σχολείο από τα «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» υπάρχει ακόμα – Δείτε πώς είναι σήμερα το εμβληματικό σκηνικό της Αλίκης

Pepsi Number Fever: Το καπάκι της Pepsi που υποσχέθηκε μια περιουσία και έφερε...την κόλαση

E-Daily 3.Left Χτες
Ο διαγωνισμός αναψυκτικού που έφερε ταραχές και νεκρούς

Ο μεγαλύτερος και γελοίος απατεώνας τράπεζας ‑ Η απάτη που μοιάζει με ανέκδοτο

E-Daily 3.Left Χτες
Μοιάζει με ανέκδοτο κι όμως είναι αλήθεια

Δεν θα ανοιχτεί πριν από το 2276: Τι έκρυψαν οι ΗΠΑ κάτω από τη γη;

E-Daily 3.Left Χτες
Το «δώρο» των ΗΠΑ στους ανθρώπους;

Η γυναίκα που φύτεψε πάνω από 50 εκατομμύρια δέντρα και άλλαξε τον κόσμο – Η ιστορία της Wangari Maathai εμπνέει μέχρι σήμερα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη Αφρικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης και αφιέρωσε τη ζωή της στα δέντρα

Ποιοι είναι η Angela Nikolau και ο Ivan Beerkus, που αρραβωνιάστηκαν στην κορυφή του Empire State Building

E-Daily 3.Left Προχτές
Είναι δύο από τα πιο γνωστά πρόσωπα του λεγόμενου rooftopping