E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

CIA και ΜΙ6 προειδοποιούν: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη

Κοινό άρθρο γνώμης των επικεφαλής της MI6 και CIA

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2024 | 19:56

CIA και ΜΙ6 προειδοποιούν: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων, η οποία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κρούουν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Οι διευθυντές της MI6 και της CIA σε κοινό άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Financial Times, σημειώνουν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής παγκόσμια τάξη πραγμάτων – το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και παρείχε άνοδο του βιοτικού επιπέδου, των ευκαιριών και της ευημερίας – απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η επιτυχής καταπολέμηση αυτού του κινδύνου» είναι το θεμέλιο της ειδικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ».

Ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ που εργάζεται για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί μια πιο λεπτομερής πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Έπειτα από 11 μήνες πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Μπερνς επεσήμανε ότι εργάζεται πολύ σκληρά πάνω «σε κείμενα και δημιουργικές φόρμουλες» σε συνεργασία με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να καταλήξουν σε μια πρόταση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία.

«Θα κάνουμε αυτή την πιο λεπτομερή πρόταση, ελπίζω τις επόμενες μερικές ημέρες, και μετά θα δούμε», επεσήμανε ο Μπερνς σε εκδήλωση των Financial Times στο Λονδίνο στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας (MI6) Ρίτσαρντ Μουρ, σε μια άνευ προηγουμένου κοινή τους εμφάνιση.

Ο Μπερνς πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πρόσθεσε ότι ελπίζει οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές να αναγνωρίσουν «ότι έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουν μερικές δύσκολες επιλογές και μερικούς δύσκολους συμβιβασμούς».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της CIA, το 90% του κειμένου έχει συμφωνηθεί, όμως το τελευταίο 10% είναι πάντα το πιο δύσκολο.

«Η ελπίδα μου είναι, ξέρετε, να κατανοήσουν τι διακυβεύεται εδώ και να είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν μπροστά σε αυτή τη βάση», σημείωσε.

Στήριξη της Ουκρανίας

Οι Μπερνς και Μουρ υπογράμμισαν τις κοινές προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, με τον Βρετανό αρχικατάσκοπο να τονίζει ότι είναι κρίσιμο η Δύση να συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο.

Σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου το Κίεβο έχει καταλάβει κάποιες περιοχές, ο Μουρ έκανε λόγο για μια «παράτολμη και θαρραλέα» κίνηση της Ουκρανίας να προσπαθήσει να αλλάξει το παιχνίδι.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο καιρό οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να διατηρηθούν εκεί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η εισβολή αυτή έφερε τον πόλεμο κοντά στους Ρώσους.

Ο Μπερνς χαρακτήρισε την επιχείρηση «σημαντικό τακτικό επίτευγμα» για τους Ουκρανούς και εκτίμησε ότι αποκάλυψε τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν βλέπει ενδείξεις ότι έχει αποδυναμωθεί η εξουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι στην αρχή του πολέμου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον έστειλε να συναντηθεί με έναν Ρώσο ομόλογό του για να τον προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση που η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Υπήρξε μια στιγμή το φθινόπωρο του 2022, όταν πιστεύω πως υπήρξε πραγματικά κίνδυνος χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», επεσήμανε ο διευθυντής της CIA. «Εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ξεκάθαρη άποψη για το θέμα. Οπότε δεν πιστεύω ότι έχουμε την πολυτέλεια να μας τρομοκρατήσει αυτή η απειλή για τη χρήση στρατιωτικής βίας ή ο εκφοβισμός».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 16χρονος

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Το δίκυκλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους

Επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Μόνιμο και διευρυμένο πλέον το επίδομα

Οι πλούσιοι Κινέζοι χάνουν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η Κίνα επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων

Χανιά: Θρίλερ με την 25χρονη μητέρα της 3χρονης ‑ Έχουν δηλωθεί 2 γεννήσεις και τα παιδιά αγνοούνται

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Θολό τοπίο με τα παιδιά της 25χρονης, φέρεται να έχει γεννήσει έξι - Στο νοσοκομείο είναι τα τέσσερα

Η Ρωσία προειδοποιεί τους ξένους πολίτες στο Κίεβο: Εγκαταλείψτε αμέσως την ουκρανική πρωτεύουσα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Νωρίτερα, μια ρωσική επίθεση στην επαρχία του Χαρκόβου άφησε τουλάχιστον δύο νεκρούς και 19 τραυματίες, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που επιτέθηκαν και παρέσυραν με το ΙΧ τους τρανς γυναίκα στην Καλλιθέα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Προέβησαν σε υβριστικές επιθέσεις σε βάρος της, ενώ παράλληλα της έριξαν αυγά και αντικείμενα - Την επόμενη ημέρα επέστρεψαν και την παρέσυραν με το όχημά τους