E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στην τελική ευθεία το μετρό Θεσσαλονίκης: «Στο τέλος Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό»

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ

Δημοσίευση 5/9/2024 | 18:10

Στην τελική ευθεία το μετρό Θεσσαλονίκης: «Στο τέλος Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό»

Το μεγάλο έργο της κύριας γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για να παραδοθεί στο Ελληνικό Κράτος, όπως σημείωσε σήμερα η διοίκηση της ΑΚΤΩΡ, θυγατρικής του Ομίλου Intrakat, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της διοίκησης της Ελληνικό Μετρό.

«Το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος πρόσθεσε ότι πλέον απομένει να ολοκληρωθούν οι δοκιμές και ότι στο τέλος Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό. Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η εταιρεία τήρησε τη δέσμευσή της για παράδοση του έργου στην συγκεκριμένη ημερομηνία από την πρώτη στιγμή που ο Όμιλος Intrakat εξαγόρασε την ΑΚΤΩΡ στα τέλη του 2023. Και υπογράμμισε ότι το έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό μάθημα για το τι δεν πρέπει να γίνεται στην ανάληψη και την εκτέλεση ενός μεγάλου έργου, αλλά και για το πως αυτά πρέπει να υλοποιούνται, ώστε να ολοκληρώνονται σωστά, όπως συνέβη το τελευταίο έτος με την ΑΚΤΩΡ, στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εξήρε την τεράστια προσπάθεια που έκαναν οι άνθρωποι της ΑΚΤΩΡ τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο. Και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αυτό θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί, χωρίς την υποδειγματική συνεργασία μεταξύ αναδόχου και δημοσίου, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα πρέπει να μείνει ως παρακαταθήκη στα τεχνικά πράγματα της χώρας, καθώς μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερα έργα, στο μέλλον. «Ο στόχος επετεύχθη» πρόσθεσε ο κ. Εξάρχου. «Παραδίδουμε ενδεχομένως το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι ο σταθμός «Βενιζέλου» θα είναι ο πιο όμορφος σταθμός στην Ευρώπη. «Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε ένα στολίδι για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα συνολικά» κατέληξε.

87 ημέρες πριν την παράδοση

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Απέχουμε μόλις 87 ημέρες από την απόδοση του Μετρό στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης και η παράδοσή του στην υπηρεσία των πολιτών μετουσιώνει όλες τις επιδιώξεις που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής μας». Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Μέχρι σήμερα το συνολικό ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται στο 94,60%. Έχοντας ολοκληρώσει την κατασκευή του έργου, απομένει μόνο η ολοκλήρωση των δοκιμών των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και του τροχαίου υλικού». Παράλληλα παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες για την περαίωση του έργου.

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποδεικνύει, στην πράξη, πως σχεδιάζει, δρομολογεί, υλοποιεί και παραδίδει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, αναβαθμίζουν το επίπεδο των υποδομών στις υπηρεσίες μεταφορών, αναδεικνύουν το ρόλο και τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε ένα πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα», κατέληξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Νίκος Ταχιάος, σημείωσε: «Όταν ανακοινώνουμε τις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό, δεν σημαίνει ότι αύριο ξεκινάμε. Είμαστε σε αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων για να προχωρήσουν τα έργα. Δεν είναι μία απλή υπόθεση. Αυτή τη στιγμή, οι υποδομές δεν αποτελούν προτεραιότητα στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και κατά συνέπεια είναι μία μελλοντική άσκηση για το Υπουργείο μας, καθώς για να απευθυνθούμε στους Ευρωπαϊκούς Φορείς και στους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, θα πρέπει προηγουμένως να έχει παραδοθεί η βασική γραμμή. Για αυτό, η 30η Νοεμβρίου, είναι μέρα – ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Θα αλλάξει η εικόνα της πόλης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση της επέκτασης του Μετρό. Φθάνοντας στην παράδοσή του μπορούμε να περιορίσουμε τις αντιδικίες μόνο στα πολιτικά forum».

«Αυτή τη στιγμή η πόλη έχει ανάγκη από ένα έργο. Λέμε ότι, «ναι, μπορούμε να παραδώσουμε έργα». Ξέρουμε να κάνουμε έργα. Υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να τα υποστηρίξουν και θα κάνουμε έργα. Η πόλη πρέπει να αντλήσει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή της -γιατί δεν είναι θέμα μόνο της κεντρικής εξουσίας- και να έρθει μαζί μας για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα» κατέληξε ο κ. Ταχιάος.

Τι έγινε από τον Νοέμβριο του 2023

Στους 10 μήνες που η ΑΚΤΩΡ ελέγχεται από τον Όμιλο Intrakat έγινε μία τιτάνια προσπάθεια για την ανάταξη και την ολοκλήρωση του έργου, όπως:

- Η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, καθώς και η ανάδειξη και η συντήρησή τους, που φέρνει στη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά το νέο της μουσείο.
- H απόδοση των εργοταξιακών επιφανειών, που αποκαθιστά την κανονικότητα στην πόλη.
- Οι αρχιτεκτονικές εργασίες σε όλους σταθμούς του Μετρό
- Η κατασκευή και παράδοση του Αμαξοστασίου στην Ελληνικό Μετρό. 
- Η εγκατάσταση και οι δοκιμές των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων
- Οι έλεγχοι των δοκιμών - που είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια των επιβατών - για την τελική πιστοποίηση του έργου και την έκδοση της άδειας λειτουργίας.
- Η εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρίας λειτουργίας από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΑΚΤΩΡ σε όλα τα συστήματα λειτουργίας του Μετρό.   

Από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως και τον Αύγουστο του 2024, στο έργου του Μετρό, κατεγράφησαν 875.000 ώρες απασχόλησης εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοζάνη: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αμυγδαλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση των ζώων είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους κτηνιάτρους

Λουτράκι: Σορός άνδρα εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές διερευνούν αν η σορός ανήκει στον 38χρονο Ουκρανό υπήκοο που αγνοούνταν

Τέλος μίας εποχής στη Χίο: Πέθανε η κυρία Σμαράγδα, η τελευταία μόνιμη κάτοικος του Αναβάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Χίου για τον θάνατο της Σμαράγδας Παπαστυλιανού, της τελευταίας μόνιμης κατοίκου του Αναβάτου

Χαλάνδρι: Εργαστήριο αναβολικών κρυμμένο σε φαρμακείο – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεκατέσσερις συλλήψεις από την αστυνομία και κατάσχεση 40.000 παράνομων σκευασμάτων

Voucher για βιβλία έως 150 ευρώ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση σε εκδόσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χιλιάδες πολίτες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν βιβλία μέσω επιταγής από τη ΔΥΠΑ

Καταδίκη για Τζέιμς Δαλαμάγκα, τη σύντροφο και τον πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών επέβαλε το δικαστήριο στον Δαλαμάγκα

Σουηδία: «Όχι» από την αρχή Δημόσιας Υγείας σε smartphone πριν από τα 13 έτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος αυτής της νέας σύστασης είναι να «μειωθεί ο κίνδυνος τα παιδιά να εκτεθούν σε επιβλαβή περιεχόμενα»

Επίδομα αδείας 2026: Νέα ποσά μετά την αύξηση κατώτατου μισθού – Πότε και πώς καταβάλλεται

Οικονομία Χτες
Ποια είναι η ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος αδείας, ο τρόπος υπολογισμού του και τι αλλάζει φέτος

Θάνατος 71χρονου επιβάτη εν πλω σε πλοίο από Κω προς Πειραιά

Ελλάδα Χτες
Τραγικό τέλος για 71χρονο επιβάτη κατά τη διάρκεια πλου από την Κω με προορισμό τον Πειραιά

Συναγερμός στο Αμερικανικό Πεντάγωνο

Κόσμος Χτες
Εκκενώνονται και αποκλείονται όροφοι του κτιρίου

16χρονη επιχείρησε να το σκάσει ξυπόλητη για να ξεφύγει από τον 30χρονο σύζυγό της στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή απειλή και ενδοοικογενειακή παράνομη βία

Λευκάδα: Βέλγος τουρίστας έπεσε από βράχο για μία selfie

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Λευκάδας