E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πούτιν: Τι είναι ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνει στην Ευρώπη

Οι αποκαλύψεις από τους φακέλους του FBI

Δημοσίευση 5/9/2024 | 17:17

Πούτιν: Τι είναι ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνει στην Ευρώπη

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε την Τετάρτη σε κατηγορίες κατά δύο Ρώσων πολιτών και κατέσχεσε περισσότερους από 30 websites domain που συνδέονται με εκστρατεία επιρροής και προπαγάνδας στις αμερικανικές εκλογές.

Ωστόσο, πέρα από αυτή τη σημαντική εξέλιξη, τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το FBI αποκαλύπτουν και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: μια επιχείρηση από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, που στόχευε πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες επιρροής σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκστρατεία του Κρεμλίνου στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Politico είχε ως κύριο στόχο τη διάσπαση, την αποδυνάμωση της εικόνας των ΗΠΑ και την υπονόμευση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, σύμφωνα με μια σειρά ρωσικών εγγράφων, υπομνημάτων και πρακτικών, για τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία. Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται σε δικαστική κατάθεση του FBI, ως μέρος των κατηγοριών. Το αρχείο, που αποτελείται από 277 σελίδες, αναλύει τις ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων.

Ένα από τα υπομνήματα από το ρωσικό «Πρακτορείο Κοινωνικού Σχεδιασμού» περιγράφει ένα σχέδιο που στοχεύει να επηρεάσει τους πολίτες μέσω αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακάμπτοντας τα φίλτρα των πλατφορμών για τους ψεύτικους λογαριασμούς (bots). Το εν λόγω πρακτορείο, σύμφωνα με την κατάθεση του FBI, λειτουργεί υπό τις οδηγίες του αναπληρωτή διευθυντή της διοίκησης του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Κιριγένκο.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ότι στόχος της εκστρατείας είναι να προκαλέσει στο κοινό τόσο λογικές αντιδράσεις (π.χ., «γιατί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία;») όσο και συναισθηματικές (π.χ., «οι Αμερικανοί είναι καθάρματα!»). Οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας στηρίζονταν επίσης στη χρήση διπλών τομέων (doppelgänger domains), οι οποίοι διασκόρπιζαν ψεύτικα άρθρα και περιεχόμενο που φαινόταν να προέρχονται από έγκυρα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτοί οι τομείς περιλάμβαναν ψεύτικες εκδοχές μέσων όπως το Reuters, το Der Spiegel, το Bild, το Le Monde, το Le Parisien, το Welt, το FAZ, το Süddeutsche Zeitung, το Delfi και άλλα. Η χρηματοδότηση αυτών των τομέων γινόταν με τη χρήση κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI.

Η Γερμανία αναγνωρίστηκε ως ένας ιδιαίτερα ευάλωτος στόχος για τη ρωσική επιρροή. «Οι Γερμανοί είναι πιο εξαρτημένοι από τους Γάλλους», αναφέρει ένα από τα ρωσικά έγγραφα, πιθανώς αναφερόμενο στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και τις εξαγωγές. Ένα άλλο εσωτερικό σημείωμα τόνιζε την ανάγκη να «δυσφημιστούν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ» και, κατά δεύτερον, να πειστούν οι Γερμανοί να αντιταχθούν στις «αναποτελεσματικές πολιτικές των κυρώσεων».

Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει μια επιχείρηση με την ονομασία «Διεθνής Υποκίνηση Συγκρούσεων», η οποία στόχευε συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο στόχος αυτής της επιχείρησης ήταν να κλιμακώσει τις εσωτερικές εντάσεις στις δύο χώρες, προωθώντας τα συμφέροντα της Ρωσίας, καθώς και να επηρεάσει πραγματικές συγκρούσεις και να δημιουργήσει τεχνητές καταστάσεις σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας ψεύτικα άρθρα, παράγοντες επιρροής και στοχευμένες αναρτήσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το έγγραφο προσθέτει ότι το σχέδιο αποσκοπούσε στη «σταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης» σε Γαλλία και Γερμανία μέσω της διάδοσης ψευδών αφηγήσεων, ψεύτικων βίντεο, εγγράφων, καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών και ψεύτικων και πραγματικών δηλώσεων από influencers.

Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνταν για να ενισχύσουν τις εντάσεις και να δημιουργήσουν σύγχυση στους πολίτες, εξυπηρετώντας τελικά τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Η αποκάλυψη αυτών των εγγράφων φωτίζει το βάθος της ρωσικής επιρροής και τις συντονισμένες προσπάθειες του Κρεμλίνου να αποσταθεροποιήσει τη Δύση μέσω σύνθετων στρατηγικών ψυχολογικού πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος Χτες
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος