E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πούτιν: Τι είναι ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνει στην Ευρώπη

Οι αποκαλύψεις από τους φακέλους του FBI

Δημοσίευση 5/9/2024 | 17:17

Πούτιν: Τι είναι ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνει στην Ευρώπη

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε την Τετάρτη σε κατηγορίες κατά δύο Ρώσων πολιτών και κατέσχεσε περισσότερους από 30 websites domain που συνδέονται με εκστρατεία επιρροής και προπαγάνδας στις αμερικανικές εκλογές.

Ωστόσο, πέρα από αυτή τη σημαντική εξέλιξη, τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το FBI αποκαλύπτουν και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: μια επιχείρηση από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, που στόχευε πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες επιρροής σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκστρατεία του Κρεμλίνου στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Politico είχε ως κύριο στόχο τη διάσπαση, την αποδυνάμωση της εικόνας των ΗΠΑ και την υπονόμευση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, σύμφωνα με μια σειρά ρωσικών εγγράφων, υπομνημάτων και πρακτικών, για τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία. Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται σε δικαστική κατάθεση του FBI, ως μέρος των κατηγοριών. Το αρχείο, που αποτελείται από 277 σελίδες, αναλύει τις ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων.

Ένα από τα υπομνήματα από το ρωσικό «Πρακτορείο Κοινωνικού Σχεδιασμού» περιγράφει ένα σχέδιο που στοχεύει να επηρεάσει τους πολίτες μέσω αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακάμπτοντας τα φίλτρα των πλατφορμών για τους ψεύτικους λογαριασμούς (bots). Το εν λόγω πρακτορείο, σύμφωνα με την κατάθεση του FBI, λειτουργεί υπό τις οδηγίες του αναπληρωτή διευθυντή της διοίκησης του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Κιριγένκο.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ότι στόχος της εκστρατείας είναι να προκαλέσει στο κοινό τόσο λογικές αντιδράσεις (π.χ., «γιατί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία;») όσο και συναισθηματικές (π.χ., «οι Αμερικανοί είναι καθάρματα!»). Οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας στηρίζονταν επίσης στη χρήση διπλών τομέων (doppelgänger domains), οι οποίοι διασκόρπιζαν ψεύτικα άρθρα και περιεχόμενο που φαινόταν να προέρχονται από έγκυρα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτοί οι τομείς περιλάμβαναν ψεύτικες εκδοχές μέσων όπως το Reuters, το Der Spiegel, το Bild, το Le Monde, το Le Parisien, το Welt, το FAZ, το Süddeutsche Zeitung, το Delfi και άλλα. Η χρηματοδότηση αυτών των τομέων γινόταν με τη χρήση κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI.

Η Γερμανία αναγνωρίστηκε ως ένας ιδιαίτερα ευάλωτος στόχος για τη ρωσική επιρροή. «Οι Γερμανοί είναι πιο εξαρτημένοι από τους Γάλλους», αναφέρει ένα από τα ρωσικά έγγραφα, πιθανώς αναφερόμενο στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και τις εξαγωγές. Ένα άλλο εσωτερικό σημείωμα τόνιζε την ανάγκη να «δυσφημιστούν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ» και, κατά δεύτερον, να πειστούν οι Γερμανοί να αντιταχθούν στις «αναποτελεσματικές πολιτικές των κυρώσεων».

Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει μια επιχείρηση με την ονομασία «Διεθνής Υποκίνηση Συγκρούσεων», η οποία στόχευε συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο στόχος αυτής της επιχείρησης ήταν να κλιμακώσει τις εσωτερικές εντάσεις στις δύο χώρες, προωθώντας τα συμφέροντα της Ρωσίας, καθώς και να επηρεάσει πραγματικές συγκρούσεις και να δημιουργήσει τεχνητές καταστάσεις σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας ψεύτικα άρθρα, παράγοντες επιρροής και στοχευμένες αναρτήσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το έγγραφο προσθέτει ότι το σχέδιο αποσκοπούσε στη «σταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης» σε Γαλλία και Γερμανία μέσω της διάδοσης ψευδών αφηγήσεων, ψεύτικων βίντεο, εγγράφων, καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών και ψεύτικων και πραγματικών δηλώσεων από influencers.

Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνταν για να ενισχύσουν τις εντάσεις και να δημιουργήσουν σύγχυση στους πολίτες, εξυπηρετώντας τελικά τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Η αποκάλυψη αυτών των εγγράφων φωτίζει το βάθος της ρωσικής επιρροής και τις συντονισμένες προσπάθειες του Κρεμλίνου να αποσταθεροποιήσει τη Δύση μέσω σύνθετων στρατηγικών ψυχολογικού πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Νέοι δασμοί σε πάνω από 80 χώρες

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ο ενιαίος δασμός 10% που έληγε τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) αντικαθίσταται από νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Τραμπ

ΗΠΑ: Γιος σκότωσε τον πατέρα του με μπαστούνι μπέιζμπολ μπροστά σε αστυνομικό

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ο 38χρονος δέχτηκε πυρά αστυνομικού αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές του

Νέα χαρτονομίσματα ευρώ: Μπετόβεν, Κάλλας και ευρωπαϊκή φύση στα σχέδια της ΕΚΤ

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Τα 10 σχέδια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα θα υποβληθούν σε δημόσια διαβούλευση

ΒΙΝΤΕΟ ‑ Παλαιό Φάληρο: Επιτέθηκε σε γυναίκα για να της αρπάξει την τσάντα στην είσοδο της πολυκατοικίας

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η γυναίκα αντέδρασε αστραπιαία και δεν παρέδωσε την τσάντα της

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα ‑ 8 χρόνια από την εθνική τραγωδία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγγενείς, επιζώντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα

Ελλάδα Χτες
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα

Ηράκλειο Κρήτης: Νεκρή βρέθηκε 55χρονη μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής

Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση κατά του Ιράν – Είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω τον πόλεμο»

Ελλάδα Χτες
Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες εντολές προς τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα

Νεκρή γυναίκα στην Ανω Σύρο – Βρέθηκε μαχαιρωμένη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση έχει τεθεί υπό κράτηση

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Χανιά ‑ Με σοβαρά εγκαύματα ο ιδιοκτήτης

Ελλάδα Χτες
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που δραστηριοποιείται στην επισκευή πολυεστερικών σκαφών

Χειροπέδες σε 64χρονη γιαγιά: Έκλεβε λίρες και κοσμήματα από τον εγγονό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Γιαγιά στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη επειδή φέρεται να έκλεψε χρυσές λίρες και κοσμήματα από τον 31χρονο εγγονό της.