E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πούτιν: Τι είναι ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνει στην Ευρώπη

Οι αποκαλύψεις από τους φακέλους του FBI

Δημοσίευση 5/9/2024 | 17:17

Πούτιν: Τι είναι ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνει στην Ευρώπη

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε την Τετάρτη σε κατηγορίες κατά δύο Ρώσων πολιτών και κατέσχεσε περισσότερους από 30 websites domain που συνδέονται με εκστρατεία επιρροής και προπαγάνδας στις αμερικανικές εκλογές.

Ωστόσο, πέρα από αυτή τη σημαντική εξέλιξη, τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το FBI αποκαλύπτουν και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: μια επιχείρηση από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, που στόχευε πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες επιρροής σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκστρατεία του Κρεμλίνου στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Politico είχε ως κύριο στόχο τη διάσπαση, την αποδυνάμωση της εικόνας των ΗΠΑ και την υπονόμευση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, σύμφωνα με μια σειρά ρωσικών εγγράφων, υπομνημάτων και πρακτικών, για τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία. Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται σε δικαστική κατάθεση του FBI, ως μέρος των κατηγοριών. Το αρχείο, που αποτελείται από 277 σελίδες, αναλύει τις ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων.

Ένα από τα υπομνήματα από το ρωσικό «Πρακτορείο Κοινωνικού Σχεδιασμού» περιγράφει ένα σχέδιο που στοχεύει να επηρεάσει τους πολίτες μέσω αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακάμπτοντας τα φίλτρα των πλατφορμών για τους ψεύτικους λογαριασμούς (bots). Το εν λόγω πρακτορείο, σύμφωνα με την κατάθεση του FBI, λειτουργεί υπό τις οδηγίες του αναπληρωτή διευθυντή της διοίκησης του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Κιριγένκο.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ότι στόχος της εκστρατείας είναι να προκαλέσει στο κοινό τόσο λογικές αντιδράσεις (π.χ., «γιατί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία;») όσο και συναισθηματικές (π.χ., «οι Αμερικανοί είναι καθάρματα!»). Οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας στηρίζονταν επίσης στη χρήση διπλών τομέων (doppelgänger domains), οι οποίοι διασκόρπιζαν ψεύτικα άρθρα και περιεχόμενο που φαινόταν να προέρχονται από έγκυρα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτοί οι τομείς περιλάμβαναν ψεύτικες εκδοχές μέσων όπως το Reuters, το Der Spiegel, το Bild, το Le Monde, το Le Parisien, το Welt, το FAZ, το Süddeutsche Zeitung, το Delfi και άλλα. Η χρηματοδότηση αυτών των τομέων γινόταν με τη χρήση κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI.

Η Γερμανία αναγνωρίστηκε ως ένας ιδιαίτερα ευάλωτος στόχος για τη ρωσική επιρροή. «Οι Γερμανοί είναι πιο εξαρτημένοι από τους Γάλλους», αναφέρει ένα από τα ρωσικά έγγραφα, πιθανώς αναφερόμενο στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και τις εξαγωγές. Ένα άλλο εσωτερικό σημείωμα τόνιζε την ανάγκη να «δυσφημιστούν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ» και, κατά δεύτερον, να πειστούν οι Γερμανοί να αντιταχθούν στις «αναποτελεσματικές πολιτικές των κυρώσεων».

Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει μια επιχείρηση με την ονομασία «Διεθνής Υποκίνηση Συγκρούσεων», η οποία στόχευε συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο στόχος αυτής της επιχείρησης ήταν να κλιμακώσει τις εσωτερικές εντάσεις στις δύο χώρες, προωθώντας τα συμφέροντα της Ρωσίας, καθώς και να επηρεάσει πραγματικές συγκρούσεις και να δημιουργήσει τεχνητές καταστάσεις σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας ψεύτικα άρθρα, παράγοντες επιρροής και στοχευμένες αναρτήσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το έγγραφο προσθέτει ότι το σχέδιο αποσκοπούσε στη «σταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης» σε Γαλλία και Γερμανία μέσω της διάδοσης ψευδών αφηγήσεων, ψεύτικων βίντεο, εγγράφων, καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών και ψεύτικων και πραγματικών δηλώσεων από influencers.

Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνταν για να ενισχύσουν τις εντάσεις και να δημιουργήσουν σύγχυση στους πολίτες, εξυπηρετώντας τελικά τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Η αποκάλυψη αυτών των εγγράφων φωτίζει το βάθος της ρωσικής επιρροής και τις συντονισμένες προσπάθειες του Κρεμλίνου να αποσταθεροποιήσει τη Δύση μέσω σύνθετων στρατηγικών ψυχολογικού πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

Σοκάρει η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα: «Πέθανε επειδή η κόρη της τόλμησε να είναι υποψήφια»

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την υπόθεση της 72χρονης από την Ελλάδα σε διάσκεψη με εκπροσώπους από πάνω από 60 χώρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αποχαιρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ με μια μόνο λέξη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με έναν λακωνικό αποχαιρετισμό.

Θύελλα αντιδράσεων: Σερβιτόρος μπήκε στη θάλασσα για να εξυπηρετήσει πελάτες

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Βίντεο από παραλία της Πάρου ξαναανοίγει τη συζήτηση για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στον τουρισμό.

Σάλος στις ΗΠΑ: Σχολική αστυνομικός έκανε σeξ με συνάδελφό της μέσα σε γυμνάσιο την ώρα των μαθημάτων

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η 37χρονη σχολική αστυνομικός του Νάσβιλ παραιτήθηκε αφού παραδέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις εpωτικές συναντήσεις με συνάδελφό της εντός σχολείου, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στους διαδρόμους.

Καταδικασμένη νεοναζίστρια τρανς στη Γερμανία μεταφέρθηκε τελικά σε ανδρικές φυλακές

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η 55χρονη Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ εκδόθηκε από την Τσεχία και οδηγήθηκε αρχικά σε γυναικεία φυλακή της Σαξονίας, για να μεταφερθεί αργότερα σε ανδρικό σωφρονιστικό κατάστημα.

Εφάπαξ: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από το 2027 και τι αλλάζει στον υπολογισμό

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ενιαίο σύστημα υπολογισμού εφάπαξ από το 2027, για να περιοριστούν οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Βόμβες Τραμπ για την Κίνα: «Επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2020 – Έκλεψε στοιχεία ψηφοφόρων»

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο για κλοπή δεδομένων 220 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και παρέμβαση στις εκλογές, ανακοινώνοντας αποχαρακτηρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων.

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Ποια είναι η κατάσταση της 7χρονης που παλεύει μόνη της στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η μικρή κόρη της οικογένειας που αποδεκατίστηκε στο τροχαίο με το βυτιοφόρο παραμένει διασωληνωμένη στο Ιπποκράτειο, χωρίς κανέναν συγγενή στο πλευρό της.

Κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί: Ποιοι μπορούν να τους ξεμπλοκάρουν τώρα μέσω ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί ψηφιακή διαδικασία άρσης κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών για οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Τραγωδία στο Περού: Τουλάχιστον 14 νεκροί μετά από πτώση μίνι βαν σε γκρεμό

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Το δυστύχημα έγινε σε γκρεμό στο βόρειο Περού, ανάμεσα στα θύματα και παιδί.

Υπόθεση Marfin: Παραβιάσεις καταγγέλλει ο δικηγόρος της 46χρονης που αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης καταγγέλλει δημοσιοποίηση φωτογραφιών και ονομάτων χωρίς εισαγγελική διάταξη και προαναγγέλλει νομικές ενέργειες κατά μέσων και χρηστών.