E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στη μοριοδότηση

Μείωση των προθεσμιών - Ενίσχυση εντοπιότητας στελεχών

Δημοσίευση 5/9/2024 | 09:37

ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στη μοριοδότηση

Ενίσχυση εντοπιότητας στελεχών σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς προορισμούς και υποχρέωση παραμονής στη θέση για μία 15ετία προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Ενίσχυση της μοριοδότησης της εντοπιότητας των υποψηφίων σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους και υποχρέωση παραμονής στη θέση για μια 15ετία προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, 40 μόρια για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού

Οπως αναφέρουν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, η μείωση του πληθυσμού των ορεινών και νησιωτικών δήμων, σε συνδυασμό με την έλλειψη στέγης και το υψηλό κόστος αυτής, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές αυτές. Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη εντονότερο, καθώς πολλοί από τους υποψηφίους που διορίζονται στις προσφερόμενες θέσεις, τελικά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται.

Με στόχο να λυθεί το πρόβλημα αυτό, λοιπόν, οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών εισήγαγαν την αύξηση της μοριοδότησης για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Προβλέπονται, συγκεκριμένα, 40 μόρια για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού και επιπλέον 20 μόρια για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους, με την υποχρέωση, όμως, να παραμείνουν στον φορέα και στον τόπο όπου διορίστηκαν για 15 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με την υφιστάμενη μοριοδότηση της εντοπιότητας, οι αυξήσεις φτάνουν κατά περίπτωση έως και τον τριπλασιασμό των μορίων.

Την ίδια στιγμή, προχωρά η κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2024 και 2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του 2023, με βάση τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέταση και το κριτήριο της εντοπιότητας, όπου αυτό προβλέπεται. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ικανοποιείται το βασικό αίτημα των επιτυχόντων του διαγωνισμού που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2023, προκειμένου να εκκινήσει η επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο Δημόσιο, μια διαδικασία που έχει αργήσει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.

Ταυτόχρονα, δε, αναμένεται να στελεχωθούν σύντομα (εντός της επόμενης χρονιάς) οι υπηρεσίες του Δημοσίου, καλύπτοντας, όπως τονίζουν από το υπουργείο Εσωτερικών, χιλιάδες θέσεις σε κομβικούς φορείς για τη λειτουργία του κράτους που σήμερα παραμένουν κενές.

Μείωση των προθεσμιών
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, δίνεται λύση σε ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαδικασίας προσλήψεων, που δεν είναι άλλο από τις χρονικές καθυστερήσεις. Ετσι, προωθείται η μείωση των προθεσμιών για τη δήλωση αποδοχής του διορισμού (εντός 15 ημερών), για την υποβολή των δικαιολογητικών διορισμού (εντός 15 ημερών) και του ίδιου του διορισμού (εντός 20 ημερών), ενώ προβλέπεται ότι η προθεσμία ελέγχου των δικαιολογητικών δεν κωλύει την ανάληψη της υπηρεσίας.

Διευκρινίζεται, μάλιστα, πως οι διοριστέοι, οι οποίοι τελικά δεν αποδέχονται τον διορισμό ή παραιτούνται εντός του πρώτου έτους, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πρόσληψης για τρία χρόνια. Στο μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η θέσπιση του ενιαίου μπόνους παραγωγικότητας, του συστήματος, δηλαδή, κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

Εξάλλου, από την αρχή του νέου έτους θα γνωστοποιούνται οι ετήσιοι στόχοι κάθε φορέα και άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτών θα καλούνται να τους πετύχουν. Με την επίτευξη των στόχων, το 40% του τελικού ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται υποχρεωτικά ισομερώς μεταξύ των υπαλλήλων του φορέα και το υπόλοιπο 60% θα κατανέμεται σε συνάρτηση με τη συνεισφορά κάθε εργαζόμενου στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί.

Πάντως, το ανώτατο ύψος της ανταμοιβής για κάθε δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά αλλάζει και ο τρόπος που διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση. Ετσι, εκτός από τον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr, όπου υποβάλλονται από τους πολίτες τα σχόλια σε όλες τις διαβουλεύσεις των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, πλέον στο diavoulefsiypes.gr οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν, με απλά λόγια, ποιος είναι ο σκοπός κάθε άρθρου τόσο του εν λόγω νομοσχεδίου όσο κι εκείνου για τη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Nέο νομοσχέδιο ‑ Επίδομα 150 ευρώ ανά παιδί, 72 δόσεις και επιστροφή ενοικίου

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ψηφίζεται έως τις 24 Ιουνίου και περιλαμβάνει επίδομα παιδιού, ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις και διεύρυνση της επιστροφής ενοικίου.

Έμπολα στο Κονγκό: Τι αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Με 676 κρούσματα και 136 θανάτους, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των ασθενών σχεδόν διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, ενώ παραπληροφόρηση και ένοπλη βία παρεμποδίζουν την αντιμετώπιση.

«Παράθυρο» εξοικονόμησης για όσους έχουν στεγαστικό – Τι αλλάζει στα step up δάνεια

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Η μετατροπή των step up δανείων σε τοκοχρεωλυτικά με σταθερό επιτόκιο 3% μπορεί να εξοικονομήσει στους δανειολήπτες έως και 90.800 ευρώ, με το συνολικό όφελος να αγγίζει το 41%.

Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο γνωστός τραγουδιστής Oliver Tree σκοτώθηκε στη σύγκρουση των ελικοπτέρων

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Το βράδυ της Κυριακής 14/6 συγκρούστηκαν στον αέρα δύο ελικόπτερα

Θεσσαλονίκη: Έσπασε το ρεκόρ Γκίνες για το ζεϊμπέκικο με πάνω από 750 χορευτές

Ελλάδα 15.06.2026
Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν χορευτές από 10 χώρες

ΒΙΝΤΕΟ: Ο «Σκοπελίτης» συνόδευσε τον «καπετάν Γιάννη» στην τελευταία του κατοικία

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Το θρυλικό πλοίο που σημάδεψε τις Μικρές Κυκλάδες αποχαιρέτησε τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τη θάλασσα

ΗΠΑ – Ιράν: Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ για τη συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την επίσημη υπογραφή να προγραμματίζεται στη Γενεύη στις 19 Ιουνίου.

Μουντιάλ 2026: Η Γερμανία διέλυσε 7‑1 το Κουρασάο στην πρεμιέρα – Δείτε τα γκολ

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Εθνική Γερμανίας επικράτησε με συντριπτικό σκορ του Κουρασάο, το οποίο πανηγύρισε ιστορικό γκολ στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Κομενένσια έγραψε ιστορία στο Μουντιάλ 2026: Πέτυχε το παρθενικό γκολ του Κουρασάο στη διοργάνωση, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λιβάνο Κομενένσια στο 21ο λεπτό ισοφάρισε το σκορ που είχε ανοίξει ο Ενμέτσα της Γερμανίας στο 5ο λεπτό

Ανακαινίζω 2026: Από αύριο οι βεβαιώσεις επιλεξιμότητας ‑ Ποιοι θα λάβουν επιδότηση έως 36.000 ευρώ

Ελλάδα Χτες
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω 2026»