E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται το τέλος της ανωνυμίας στο ίντερνετ;

Ο δικαστής που θέλει να βάλει τάξη στο διαδίκτυο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/8/2024 | 00:14

Έρχεται το τέλος της ανωνυμίας στο ίντερνετ;
pexels

Καθημερινά το διαδίκτυο κατακλύζουν fake news, ψεύτικες φωτογραφίες, σχόλια από ανώνυμους χρήστες και η διασπορά μίσους και παραπληροφόρησης καλά κρατεί.

Μετά τη δολοφονία ενός 11χρονου αγοριού στο Μοθεχόν του Τολέδο, ο δικαστής Μιγκέλ Άνχελ Αγκιλάρ, έχει ξεκινήσει αγώνα για να καταδικάζονται όσοι υποκινούν μίσος και επιθέσεις και κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που τους προσφέρει ένα ψεύτικο προφίλ.

Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν επειγόντως από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των χρηστών, όταν εμπλέκονται σε υποθέσεις διασποράς ψευδών ειδήσεων με καταστροφικές συνέπειες για τα θύματα.

Το ζητούμενο είναι να σταματήσει ο διασυρμός ειδικά στις μικρότερες ηλικίες και κυρίως οι επιθέσεις απέναντι σε αδυνάμους, μέσω της υποκίνησης βίας.

Αφορμή για την πρόταση αυτή αποτελεί η φρικτή δολοφονία του 11χρονου Ματέο την Κυριακή 18 Αυγούστου, ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του σε ένα γήπεδο κοντά στο σπίτι του, όταν δολοφονήθηκε από έναν κουκουλοφόρο άνδρα, ο οποίος τον μαχαίρωσε πάνω από 11 φορές. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένας 20χρονος, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά και χρόνια ψυχολογικά προβλήματα. Ο ύποπτος βρισκόταν στην περιοχή του Τολέδο για να επισκεφθεί τον πατέρα του.

Ωστόσο, μετά το σοκαριστικό περιστατικό, εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποδίδουν την επίθεση σε μετανάστες και ειδικότερα με τους λεγόμενους menas, ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ισπανία, στην πλειονότητά τους από τη βόρεια Αφρική. Σκοπός ήταν να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να υπάρχουν αναταραχές στη περιοχή.

Από το 2022 και μετά κάθε χρόνο σημειώνεται ρεκόρ παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει τα κατάλληλα εφόδια σε όσους θέλουν να παραπληροφορήσουν και να δημιουργήσουν κλίμα για συγκεκριμένους λόγους.

Εκβιασμοί, συκοφαντίες, ακόμα και απειλή της σωματικής ακεραιότητος είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν κάποιος πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου νιώθει πως δεν υπάρχει τιμωρία.

Ο Αγκιλάρ δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη 21 Αυγούστου, ότι αυτοί που προχωρούν σε ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο θα πρέπει να ταυτοποιούνται και ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναγκάζονται να αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, σε περίπτωση που το ζητήσει η δικαιοσύνη.

Στις δηλώσεις του, ο δικαστής τοποθετήθηκε ρητά κατά του στιγματισμού κοινωνικών ομάδων, ενώ τόνισε πως «Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν γνωρίζουν ότι μπορούν να αναγνωριστούν και κυρίως αν η δικαιοσύνη θέλει να ξέρει ποιοι είναι».

Ο Αγκιλάρ επισήμανε μια περίπτωση το 2019, όταν ένας YouTuber στη Βαρκελώνη καταδικάστηκε σε 15 μήνες για την ανάρτηση ενός εξευτελιστικού βίντεο με έναν άστεγο. Του επιβλήθηκε ποινή να καταβάλει στο θύμα 20.000 ευρώ και παράλληλα του απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί το YouTube για πάντα. «Τώρα είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να γίνει νομοθεσία», είπε, παρόλο που αναγνώρισε τη δυσκολία του να καταταχθεί η ρητορική μίσους στα εγκλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ήταν η αδερφή του Μότσαρτ που η ιστορία άφησε στη σκιά

Πρόσωπα 12.02.2026
Η Μαρία Αννα «Νάνερλ» Μότσαρτ ήταν παιδί–θαύμα ισάξιο του Βόλφγκανγκ, όμως οι κανόνες της εποχής της στέρησαν τη θέση που άξιζε στο πάνθεον της μουσικής

Την αποκαλούσαν «άσχημη» – Αρνήθηκε την πλαστική και μεταμορφώθηκε με μακιγιάζ

Πρόσωπα 12.02.2026
Χωρίς πλαστικές επεμβάσεις μια 50χρονη Κινέζα άλλαξε τη ζωή της με πείσμα

Τρομερή ανατροπή στο θάνατο του Kurt Cobain: Πώς πέθανε τελικά ο ροκ σταρ;

Stories 12.02.2026
Γιατί ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάτι καταλάβαμε λάθος

Ο σκιώδης στόλος του Ιράν: Πως τα δεξαμενόπλοια ‑ φαντάσματα απειλούν τους ωκεανούς

Stories 12.02.2026
Το ερώτημα δεν είναι «αν» θα συμβεί το ατύχημα, αλλά «πότε»

«Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες»: Το έθιμο της Tσικνοπέμπτης που έφερε αντιδράσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 12.02.2026
Δεν υπάρχει λόγος να στήνονται ψησταριές σε σχολικούς χώρους, λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ

Η YouTuber με τα 20 εκατομμύρια followers που μια μέρα απλώς χάθηκε από τα μάτια μας

Πρόσωπα Χτες
Όταν έχεις χτίσει ένα ολόκληρο ψηφιακό σύμπαν, αλλά διαλέγεις συνειδητά τη σιωπή

Η γυναίκα που ξυπνάει κάθε μέρα στο 1994 – και έγινε η πραγματική έμπνευση πίσω από ταινία

Πρόσωπα Χτες
Ζει την ίδια μέρα εδώ και 30 χρόνια: η ζωή με μηδέν νέες αναμνήσεις

Το αρχαιότερο ξύλινο εργαλείο στον κόσμο βρέθηκε στην Ελλάδα ‑ ποια ήταν η χρήση του

Stories Χτες
Η ανακάλυψη που αποδεικνύει ότι οι πρώτοι άνθρωποι ήταν πιο εφευρετικοί απ’ όσο νομίζαμε

Τα παιδιά του 2026 δεν θα είναι απλώς digital ‑ Η πιο «διαφορετική» γενιά όλων γεννιέται τώρα

Νέα Εποχή Χτες
Η νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα στην αόρατη κυριαρχία της AI

Boda Girls: Οι αναβάτριες που μεταφέρουν εγκύους δωρεάν εκεί που τα ασθενοφόρα δεν φτάνουν

Νέα Εποχή Προχτές
Οι Boda Girls της Κένυας γεφυρώνουν το πιο επικίνδυνο κενό στην υγειονομική περίθαλψη