E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα 3 σενάρια που τρομάζουν τις αγορές από Σεπτέμβρη

Όλα κρέμονται από μία κλωστή

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 20/8/2024 | 00:13

Τα 3 σενάρια που τρομάζουν τις αγορές από Σεπτέμβρη
pexels

Η πτώση στα περισσότερα χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το καμπανάκι που έκανε πολλούς να αναρωτιούνται αν οι χώρες είναι έτοιμες για μια ύφεση, ή για κάποιο γεγονός που μπορεί να κλυδωνίσει τις οικονομίες παγκοσμίως.

Η απάντηση είναι, ότι πλέον ξέρουν περισσότερα από το 2008 και την κρίση που τάραξε τις οικονομίες παγκοσμίως, αλλά ποτέ δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν ένα γεγονός που δεν υπολογίζαν ότι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αναταράξεων στις αγορές.

Ο νούμερο ένα κίνδυνος που έχουν στο μυαλό τους είναι η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Οι ειδικοί βλέπουν τη κλεψύδρα για την κατάπαυση του πυρός να αδειάζει, και όλοι πλέον έχουν στραμμένα τα βλέμματα στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.

Μια σύγκρουση μεταξύ τους θα προκαλέσει αναταράξεις τόσο στην ενέργεια, όσο και στο εμπόριο, αφού η περιοχή θα είναι επικίνδυνη για όσο καιρό κρατήσει ο πόλεμος.

Το χειρότερο σενάριο είναι η εμπλοκή του Ιράν, (όχι μέσω της Χεζμπολάχ, αλλά άμεσα), σενάριο που θα εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας και θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε βιομηχανία και νοικοκυριά.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και το νέο έτος. Η εισβολή των Ουκρανών στα εδάφη της Ρωσίας, έκανε πολλούς να ελπίζουν πως οι δύο χώρες θα καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όμως ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να τσαλακωθεί η εικόνα του και πολλοί κάνουν λόγο για κλιμάκωση των επιθέσεων και εμπλοκή και της Λευκορωσίας στη μάχη.

Μη ξεχνάμε πως από την Ουκρανία έρχεται τεράστια ποσότητα σιτηρών που ρυθμίζει το ύψος των τιμών, ενώ και το φυσικό αέριο θα εξαρτηθεί από τη ποσότητα που θα αφήσει να έρθει προς την Ευρώπη ο Πούτιν.

Ο τρίτος κίνδυνος ακούει στο όνομα Τραμπ και συνδέεται με την Κίνα. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής, τόνισε πως δεν θα συνεχίσει να στηρίζει την Ταιβάν, αν εκλεγεί κάτι που αν συμβεί ανοίγει την πόρτα για μια ακόμη πολεμική συγκρούση στον πλανήτη Γη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από την Πελοπόννησο στη Γερουσία των ΗΠΑ: Η άγνωστη Ελληνίδα που κατέκτησε την Αμερική

Πρόσωπα 15.04.2026
Η εντυπωσιακή διαδρομή της Adeline Jay Geo-Karis από μετανάστρια του 1922 σε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα και αξιωματικό του Ναυτικού

Πού αυξάνονται οι άθεοι και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Stories 15.04.2026
Η νέα τάση γύρω από τη θρησκεία

Πόλεμος χωρίς στρατό; Πώς drones και ρομπότ κατέλαβαν ρωσική θέση

Stories 15.04.2026
Η νέα εποχή του πολέμου είναι ήδη εδώ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

Stories Χτες
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Αγίου Γεωργίου 2026: Πότε «πέφτει» εφέτος η γιορτή

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για κινητή γιορτή

Η «βυθισμένη πολιτεία» που κρύβει σπίτια, δρόμους και μια ολόκληρη γέφυρα

Stories Χτες
Bρίσκεται σε βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα, όπου το φως του ήλιου δεν φτάνει σχεδόν καθόλου

Η ομάδα 5x5 που έγινε καταφύγιο για πατέρες που πενθούν

Stories Χτες
Μια κοινότητα που δεν αφήνει κανέναν μόνο

Το ρολόι που «ήταν εκεί» όταν γράφτηκε ιστορία: Χτύπησε στους ρυθμούς του Michael Jackson

Μουσική 11.04.2026
Πόσο αξίζει ένα κομμάτι από την κορυφή της μουσικής;