E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Καμπανάκι» για την Αττική: Ελάχιστες οι δυνατότητες φυσικής αναγέννησης

Η Αττική χάνει με πολύ μεγάλο ρυθμό τα δάση της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/8/2024 | 16:42

«Καμπανάκι» για την Αττική: Ελάχιστες οι δυνατότητες φυσικής αναγέννησης

Χιλιάδες καμένες εκτάσεις άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Αττική ξεκινώντας από τον Βαρνάβα και φτάνοντας μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου.

Η εικόνα της επόμενη ημέρας είναι αποκαρδιωτική ενώ οι ειδικοί εκφράζουν τον βαθύ προβληματισμό του για το τεράστιο μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην πολυπληθή περιφέρεια της Ελλάδας.

Ο υπεύθυνος δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές, της WWF Hellas, Ηλίας Τζηρίτης, μίλησε επ’ αυτών στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε ζήσει να έχουν καεί περίπου 700.000 στρέμματα στην Αττική. Η Αττική χάνει με πολύ μεγάλο ρυθμό τα δάση της και το οξύμωρο είναι ότι φιλοξενεί τις μεγαλύτερες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στην χώρα. Και επαγγελματικές και εθελοντικές, άρα κάνουμε κάτι λάθος. Το βλέπουμε με εμφατικό τρόπο, και στην περίπτωση της ΒΑ Αττικής που καίγεται εμφατικά από το 1981», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Τζηρίτης για το εάν αποκαθίσταται η φύση: «Η φύση για να αποκατασταθεί έχει συγκεκριμένα όρια. Ειδικά στην ΒΑ Αττική πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν ξανακαεί το 2008-09. Που σημαίνει ότι κάποια δεν έχουν πια την δυνατότητα φυσικής αναγέννησης. Τείνουν κάποιες περιοχές να ερημοποιηθούν. Κάποια κομμάτια βλάστησης θα τα χάσουμε για πάντα. Αυτό γίνεται σε Χίο, Αχαΐα, Λαύριο. Βλέπουμε ότι οι φωτιές ξαναμπήκαν σε σημεία που έχουν ξανακαεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πεντέλη γενικότερα. Μετά θα έχουμε πρόβλημα με βροχοπτώσεις, διάβρωση, χάνουμε χώμα που είναι σημαντικό όχι μόνο για την απορρόφηση των υδάτων αλλά και για την τεχνητή αναδάσωση».

«Στην Πεντέλη έχουν γίνει άπειρες αναδασώσεις και όλο αυτό χάνεται μέσα σε δύο μέρες. τα ζώα σε πολλές περιπτώσεις προσαρμόζονται. Το πρόβλημα είναι κυρίως στα ερπετά που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, και εκεί εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες απώλειες. Τα πτηνά ή τα θηλαστικά μπορούν να μετακινηθούν. Το θέμα είναι πως κανείς δεν ασχολείται με το πώς προσαρμόζονται τα είδη μετά από μία πυρκαγιά και πώς αυτό βοηθά τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν», σημείωσε.

Τρομάζει ο χάρτης με τις καμένες εκτάσεις

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής μετά τη φωτιά στην Αττική.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η φωτιά έχει ομοιότητες με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2009. Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13054 εκτάρια δασικής και περιαστικής έκτασης με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το χάρτη, το 60% των περιοχών που κάηκαν στην τωρινή φωτιά της Αττικής, είχαν καεί ξανά το 2009 «γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η συγκριτική απεικόνιση με τη φωτιά του 2009

Η ανακοίνωση του Κέντρου αναφέρει: «Η λεπτομερής αποτίμηση των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική 11-12 Αυγούστου 2024 έδειξε ότι κάηκαν συνολικά 9.948 εκτάρια γης, (99.480 στρέμματα μικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης) από τα οποία σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Copernicus CLMS Corine Land Cover το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαµνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19.5% εκτάσεις µε αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, 12% γεωργικές εκτάσεις, και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση.

Η πυρκαγιά αυτή είναι η 2η δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά στην ίδια περιοχή που συνέβη το 2009. Μάλιστα ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την εν λόγω καταγραφή είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην πρόσφατη πυρκαγιά με την αντίστοιχη του 2009.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στα Καλύβια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιόρισαν άμεσα τη φωτιά

AI ανάρτηση Τραμπ δείχνει βομβαρδισμό ιρανικών πλοίων

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ανάρτησε AI επίθεση κατά Ιράν

Voucher «ανάσα» για το καλοκαίρι: Όλα τα pass και οι επιδοτήσεις που μπορούν να σου πληρώσουν διακοπές το 2026

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κοινωνικός Τουρισμός, Youth Pass, κατασκηνώσεις, Market Pass και ειδικά voucher για νησιά: Ποιοι δικαιούνται χρήματα και πώς μπορούν να μειώσουν τα έξοδα των φετινών διακοπών

Τουρκία: Επέμβαση αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του CHP ‑ Επεισόδια οπαδών Οζέλ ‑ Κιλιτσντάρογλου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τα κεντρικά γραφεία του CHP έχουν εκκενωθεί - Ο Özgür Özel έχει φύγει από τα κεντρικά γραφεία

Αυστραλία: Νεκρός 39χρονος που δέχτηκε επίθεση από καρχαρία στο κεφάλι, ενώ έκανε ψαροντούφεκο

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο 39χρονος πέθανε επιτόπου, πάνω στη ράμπα επιβίβασης του σκάφους που είχε έρθει για τον διασώσει

Χανιά: Αγωνίζεται για τη ζωή της το 3χρονο κοριτσάκι – Στο στόχαστρο οι θάνατοι δύο άλλων παιδιών της οικογένειας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Δύο παιδιά της ίδιας οικογένειας είχαν πεθάνει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που ερευνούν τώρα οι Αρχές

Ηλεία: Τραγικό τροχαίο στη Ζαχάρω – 29χρονος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε σε σταθμευμένη νταλίκα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο νεαρός οδηγός έχασε ακαριαία τη ζωή του μετά τη σύγκρουση του Ι.Χ. του με νταλίκα στη Ζαχάρω Ηλείας

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ ΗΠΑ και Ισραήλ εν καιρώ πολέμου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο Μοτζταμπά Κιάν απαγχονίστηκε νωρίς το πρωί - κατηγορήθηκε ότι διέρρευσε στοιχεία για μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας

Τραγωδία στον 9ο Πλαστήριο δρόμο: 46χρονος δρομέας κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του στην Καρδίτσα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ματαιώθηκαν οι υπόλοιποι αγώνες και οι απονομές μετά τον θάνατο του αθλητή

Νέα ρύθμιση χρεών ανοίγει παράθυρο σύνταξης: Μεγάλη ευκαιρία για αγρότες και επαγγελματίες

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 30.000 ευρώ και αποπληρωμή σε 72 δόσεις δίνουν σε περίπου 250.000 επαγγελματίες και αγρότες τη δυνατότητα να «ξεμπλοκάρουν» τη συνταξιοδότησή τους

Πάτρα: Αστυνομικοί έσπασαν πόρτα για να σώσουν γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον άνδρα της

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η κακοποιημένη γυναίκα φώναζε για βοήθεια, καθώς ο σύζυγός της την χτυπούσε μέσα στο σπίτι τους, χωρίς αυτή να μπορεί να αντιδράσει

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες

Κόσμος 24.05.2026
Κεντρικό ζητούμενο ο βαθμός του πολιτικού κατακερματισμού