E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέση Ανατολή: Αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Η Χαμάς δε θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για εκεχειρία

Δημοσίευση 14/8/2024 | 15:49

Μέση Ανατολή: Αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Τη μη συμμετοχή της στον νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ανακοίνωσε η Χαμάς, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη εκεχειρίας μέσω διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα διεξαχθούν την Πέμπτη 15 Αυγούστου στο Κατάρ, ενώ ιρανικές πηγές αναφέρουν ότι η επίτευξη εκεχειρίας θα μπορούσε να αποτρέψει μια επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν πει πως αναμένουν ότι οι έμμεσες συνομιλίες θα προχωρήσουν όπως έχει σχεδιαστεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, την Πέμπτη και πως μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμη δυνατή. Ωστόσο ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή που αναμενόταν να ξεκινήσει την Τρίτη.

Τι λέει το Ιράν για μια επίθεση στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους μόνο μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα συγκρατούσε το Ιράν από μια άμεση ανταπόδοση στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του τον περασμένο μήνα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στις αυριανές συνομιλίες, όμως η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, ζήτησε ένα εφικτό σχέδιο για εφαρμογή μιας πρότασης την οποία έχει ήδη αποδεχθεί αντί περισσότερων συνομιλιών.

«Η Χαμάς είναι δεσμευμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό ώστε να εφαρμοστεί», δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι, προσθέτοντας ότι τυχόν νέα διαπραγμάτευση «επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης ώστε να διαπράξει περισσότερες σφαγές».

Οι επιδιώξεις Ισραήλ και Χαμάς

Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα είχε σκοπό να θέσει τέλος στις μάχες στη Γάζα και να διασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πολλών Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, όμως οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες για το τι θα ακολουθήσει και για άλλα θέματα.

Η Χαμάς θέλει μια συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως θα συμφωνήσει σε μία παύση των μαχών μόνο ώστε να επιτραπεί η επιστροφή όσο μεγαλύτερου αριθμού ομήρων είναι δυνατό. Έχει πει κατ΄επανάληψη των ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με την εξάλειψη της Χαμάς.

Το ενδεχόμενο ολοκληρωτικού πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Στην προσπάθεια να αποτραπεί μια ξεχωριστή κλιμάκωση ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία από το τελευταίο υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ στα νότια προάστεια της Βηρυτού τον περασμένο μήνα, ο Άμος Χόκσταϊν, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στη Βηρυτό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει πως ένας ολοκληρωτικός πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ μπορεί να αποφευχθεί, όμως το Ισραήλ και η Χαμάς πρέπει να κινηθούν προς μια ειρηνευτική συμφωνία για τη Γάζα χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε διασυνοριακές επιθέσεις στο Ισραήλ σε σύντομο χρόνο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα σε ανταπόδοση της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 250 συνελήφθησαν ως όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, στο πιο ισχυρό πλήγμα εναντίον του Ισραήλ στην ιστορία του.

Ισραηλινά πυρά, που αρχικά είχαν περιοριστεί στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο, θέτουν τώρα στο στόχαστρο υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και άλλους βορειότερα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια διπλωματική λύση μπορεί να επιτευχθεί επειδή συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως κανείς δεν θέλει πραγματικά έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ», είπε ο Χόκσταϊν έπειτα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, ισχυρό σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Ο Χόκσταϊν είπε πως συζήτησε με τον Μπέρι σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο που βρίσκεται στο τραπέζι για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας πως η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης στην επίτευξη διπλωματικής λύσης στον Λίβανο που θα αποτρέψει το ξέσπασμα ενός ευρύτερου πολέμου.

«(Ο Μπέρι) και εγώ συμφωνήσαμε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και (πως) δεν υπάρχουν πλέον βάσιμες δικαιολογίες από οποιαδήποτε πλευρά για οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χόκσταϊν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μικάτι δήλωσε πως οι συνομιλίες με Άραβες και Δυτικούς ηγέτες έχουν ενταθεί λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στον Λίβανο και στην περιοχή.

«Έχουμε ενώπιόν μας αβέβαιες ευκαιρίες για διπλωματία η οποία τώρα κινείται για να αποτρέψει τον πόλεμο και να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα», είπε ο Μικάτι σε ομιλία πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ μπορούν να αποφύγουν τον πόλεμο, ο Χόκσταϊν είπε: «Το ελπίζω. Το πιστεύω».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Δεν μπορούσα να πω ούτε το όνομά μου»: Η σοκαριστική μαρτυρία μιας Ουκρανής μετά από τον ξυλοδαρμό της στο Ντουμπάι

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Η σοκαριστική υπόθεση της Maria Kovalchuk παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα περιστατικά που καταγράφηκαν στο Ντουμπάι το 2025

Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Drone επιτέθηκε σε εργαστήριο ελέγχου εξωτερικής ραδιενέργειας

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Νέα Μάκρη: Αγρια δoλoφovία 36χρονου ‑ Συνελήφθη η σύζυγός του

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως για την υπόθεση

Μετρό: Ποιοι σταθμοί της Γραμμής 2 θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα και αύριο

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη Γραμμή 2 του Μετρό την Κυριακή (3/5) και την Δευτέρα (4/5) λόγω εργασιών στο Μετρό

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα αποτελούσαν σημαντικό μέρος της ζωής στον αρχαίο κόσμο

Σε τροχιά γύρω από τη Γη οι 4 πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι για πρόληψη των πυρκαγιών

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από την OroraTech, αποτελεί το πρώτο εθνικό δορυφορικό σύστημα σχεδιασμένο για την ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών

Εταιρεία λάνσαρε chatbot που επιτρέπει συνομιλίες με τον «Ιησού» έναντι 1,99 δολαρίων το λεπτό

Tech + Science 03.05.2026
Εταιρεία χρεώνει άτομα 1,99 δολάρια ανά λεπτό για να μιλήσουν με το Avatar του Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη.

Στέφανος Γαβάκης: Πέθανε ο θρυλικός εκφωνητής του Ολυμπιακού

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ο επί δεκαετίες εκφωνητής του Ολυμπιακού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών

O Λάκης Λαζόπουλος ανακοινώνει το τέλος της θεατρικής του διαδρομής

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ταυτόχρονα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, με διαφορετικές αναζητήσεις και προοπτικές

Οριστικό τέλος στα πανωτόκια: Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες από το νέο θεσμικό πλαίσιο που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Πρόκειται για δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ, καταναλωτικά και χωρίς εγγυήσεις - Μέσα στον Μάιο η διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Τελευταία μέρα για αιτήσεις – Οδηγίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 350.000 αιτήσεις για τις 300.000 επιταγές

Χειμωνιάτικο σκηνικό με χιόνια σε Πάρνηθα και Πεντέλη Μάη μήνα – Μέρες Ιανουαρίου ζει η Αττική

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ