E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζερεφός: Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες

«Το ίδιο και οι δήμοι που έχουν ευθύνες – Δεν αποκλείω εμπρησμό»

Δημοσίευση 13/8/2024 | 16:54

Ζερεφός: Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες

«Αν με ρωτούσε ένας απλός πολίτης για ποιο λόγο η Αθήνα κάηκε, η απάντηση θα ήταν ότι ο άνεμος καθόρισε τα πάντα και, όπου τρύπωσε η φωτιά, βρήκε έδαφος ξηρό, σχετική υγρασία του εδάφους κάτω από 10% και άναψαν οι φωτιές. Επομένως, ήταν θέμα καθαρά των ισχυρών ανέμων», δήλωσε, ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.

«Δεν αποκλείω εμπρησμό»

Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε στην αρχή της ομιλίας του, «Και έχω ένα μεγάλο ερώτημα: Όπως ξέρετε, κάηκε από τον Βαρνάβα μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου. Αν δείτε την ευθεία, αυτή είναι η ευθεία της κυρίαρχης διεύθυνσης των ανέμων που ονομάζονται “ετησίες”, είναι τα μελτέμια. Λοιπόν, πότε ξεκίνησε και πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά; Κανείς δεν το βρήκε. Και πραγματικά προβληματίζομαι. Τι έγινε;». Όσο για το αν πιστεύει ότι πρόκειται για εμπρησμό υπογράμμισε ότι «είναι επιστημονικής φαντασίας μεν, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και αυτό. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι σιγά σιγά θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε αυτό το κακόγουστο παιχνίδι της φύσης, δηλαδή μέσα στην κλιματική κρίση, να υπάρχουν απρόσεκτοι που ανάβουν φωτιά για τον δικό του λόγο ο καθένας και αψηφούν και τα βαριά πρόστιμα και το ότι είναι κακούργημα. Και ίσως αυτό που λείπει είναι αυτό που κάνουν οι ξένοι. Αυτό λέγεται η περιπολία της γειτονιάς. Σε κάθε γειτονιά ο καθένας κατασκοπεύει τον άλλον μήπως κάνει κάτι παράνομο», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες»

Ερωτηθείς για το τι πήγε λάθος με τη φωτιά στην Αττική, αν ήταν μόνο ο άνεμος η αιτία ή υπήρξαν και κάποιες οργανωτικές επιχειρησιακές αδυναμίες ή λάθος συνεννοήσεις δεν παρέλειψε να σημειώσει το εξής: «Οι αδυναμίες τις οποίες τουλάχιστον εγώ είδα, επειδή ζω στο Πεντελικό όρος και κυκλοφορώ, είδα ότι υπήρχαν πάρα πολλά κλαδιά τα οποία οι άνθρωποι τα κόψανε, καθάρισαν κάποια οικόπεδα. Και προσέξτε, όχι όλα, κάποια. Δηλαδή εγώ θα έλεγα ας υποθέσουμε ότι είναι περίπου το 60% που καθαρίστηκε, μπορεί και το 70. Το υπόλοιπο 30% δεν καθαρίστηκε. Τώρα θα είμαι κακός να προτείνω στην πολιτεία ότι αυτοί που δεν καθάρισαν και συμμετείχαν τα οικόπεδά τους σε αυτή τη φοβερή καταστροφή, θα πρέπει να τους καταλογισθεί το κόστος που έπαθαν από τις ζημιές οι άνθρωποι που καήκανε; Δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας νόμος που να αποδίδει δίκαιο και τότε θα τους δείτε πώς θα τρέχουν όλοι να τα καθαρίσουν.

Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους και δεν έχουν μεριμνήσει για να τα καθαρίσουν, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες που έχασαν την επιχείρησή τους, το σπίτι τους, την οικία τους. Εγώ θα το εισηγηθώ αυτό το πράγμα και γραπτώς στον κ. Κικίλια και νομίζω ότι είναι εύλογο. Και εκεί μέσα μπαίνει και η ευθύνη των δημοτικών αρχόντων. Ξέρετε πόσα κλαδιά πετιούνται δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών; Ξέρετε ότι συνεχώς ζούμε με τον κίνδυνο να αναφλέγονται αυτά τα κλαδιά; Για τον α ή β λόγο; Δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά.

Μπορεί να αρχίσει μια μικρή και να εξελιχθεί σε μεγάλη, όπως έγινε στην περίπτωση του Βαρνάβα, την οποία μάλιστα την πρόλαβαν και στα πρώτα πέντε λεπτά (…)».

Σχετικά με το αν είναι και η ευθύνη των δήμων μεγάλη και για το αν θα προστεθούν και οι δημοτικοί άρχοντες σε αυτούς που οφείλουν να πληρώσουν τη ζημιά την οποία υπέστησαν, τόνισε: «Ασφαλώς. Θα πρέπει, λοιπόν, οι οικοπεδούχοι που δεν καθάρισαν και ο κάθε δήμος που δεν μάζεψε να συνυπολογιστεί στους υπαίτιους, στους οφειλέτες, να πληρώσουν το κόστος της καταστροφής. Το κόστος είναι τεράστιο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός – Μπέτις 1‑0: Ηρωική νίκη με 10 παίκτες και προβάδισμα πρόκρισης στο Europa League

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ταμπόρδα έσκορε από πέναλτι στο 88` και έδωσε στον Παναθηναϊκό το πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς με τη Μπέτις για τη φάση των «16».

Αυτοκίνητο «πέταξε» πάνω από δρόμο και καρφώθηκε σε σκαλωσιές στη Νέα Υόρκη – Δείτε το σοκαριστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Από καθαρή τύχη το όχημα δεν χτύπησε τρεις ανθρώπους που στέκονταν στη νησίδα εκείνη τη στιγμή

Χάος σε αεροδρόμιο στη Ρώμη – Ασπρισαν οι πίστες από το χαλάζι και οι οροφές μετατράπηκαν σε «καταρράκτες»

Κόσμος Χτες
Εργαζόμενοι και επιβάτες απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας

Εμμανουήλ Καραλής: Με το «Ferto» του Akylas έγινε η παρουσίασή του «Μανόλο» ‑ Δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η παρουσίαση του Εμμανουήλ Καραλής στο μίτινγκ της Ουψάλα έγινε με το τραγούδι «Ferto» του Akylas.

Σύλληψη Πολωνού για κατασκοπεία στη βάση της Σούδας

Κόσμος Χτες
Οι κινήσεις του παρακολουθούνταν διακριτικά από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ πριν τη σύλληψη

Φρίκη! Γυναίκα κρατούσε σκλάβα άλλη γυναίκα για 25 χρόνια – Της έριχνε υγρό πιάτων και χλωρίνη στο πρόσωπο

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία είπε ότι η δράστις «αποανθρωποποίησε» πλήρως το θύμα

Πέθανε ο Γιάννης Ευθυμίου του θρυλικού συγκροτήματος OPA

Ελλάδα Χτες
Ο Γιώργος Γκικοδήμας, επίσης μέλος των O.P.A., με ανάρτηση στο Facebook αποχαιρέτησε τον φίλο και συνεργάτη του

Καιρός: Το «Super El Niño» έρχεται το φετινό καλοκαίρι ‑ Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Καιρός Χτες
Η μεγάλη μετάβαση που ξεκινά τώρα - Τι δείχνουν οι χάρτες του ECMWF

Θρίλερ με τον θάνατο 2 αδελφών από πυρκαγιά σε σπίτι στο Χόλιγουντ ‑ Ύποπτος κατά συρροή εμπρηστής

Κόσμος Χτες
Ο καθ`υποψίαν δράστης κατηγορείται για δύο ανθρωποκτονίες και 11 κατηγορίες κακουργηματικού εμπρησμού - Φέρεται να έβαλε άλλες δέκα φωτιές στο Χόλιγουντ

Αναστάσιος Γκόνης: Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Ελλάδα Χτες
«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με σεβασμό τον πρώην Βουλευτή Επικρατείας και Επίτιμο Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου» αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Φρίκη στην Τουρκία: Σκότωσε την κόρη του και δήλωσε την εξαφάνισή της στις Αρχές

Κόσμος Χτες
Δύο ημέρες μετά την υποτιθέμενη εξαφάνιση της 13χρονης κόρης του, έβαλε τέλος στη ζωή του