E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζερεφός: Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες

«Το ίδιο και οι δήμοι που έχουν ευθύνες – Δεν αποκλείω εμπρησμό»

Δημοσίευση 13/8/2024 | 16:54

Ζερεφός: Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες

«Αν με ρωτούσε ένας απλός πολίτης για ποιο λόγο η Αθήνα κάηκε, η απάντηση θα ήταν ότι ο άνεμος καθόρισε τα πάντα και, όπου τρύπωσε η φωτιά, βρήκε έδαφος ξηρό, σχετική υγρασία του εδάφους κάτω από 10% και άναψαν οι φωτιές. Επομένως, ήταν θέμα καθαρά των ισχυρών ανέμων», δήλωσε, ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.

«Δεν αποκλείω εμπρησμό»

Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε στην αρχή της ομιλίας του, «Και έχω ένα μεγάλο ερώτημα: Όπως ξέρετε, κάηκε από τον Βαρνάβα μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου. Αν δείτε την ευθεία, αυτή είναι η ευθεία της κυρίαρχης διεύθυνσης των ανέμων που ονομάζονται “ετησίες”, είναι τα μελτέμια. Λοιπόν, πότε ξεκίνησε και πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά; Κανείς δεν το βρήκε. Και πραγματικά προβληματίζομαι. Τι έγινε;». Όσο για το αν πιστεύει ότι πρόκειται για εμπρησμό υπογράμμισε ότι «είναι επιστημονικής φαντασίας μεν, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και αυτό. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι σιγά σιγά θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε αυτό το κακόγουστο παιχνίδι της φύσης, δηλαδή μέσα στην κλιματική κρίση, να υπάρχουν απρόσεκτοι που ανάβουν φωτιά για τον δικό του λόγο ο καθένας και αψηφούν και τα βαριά πρόστιμα και το ότι είναι κακούργημα. Και ίσως αυτό που λείπει είναι αυτό που κάνουν οι ξένοι. Αυτό λέγεται η περιπολία της γειτονιάς. Σε κάθε γειτονιά ο καθένας κατασκοπεύει τον άλλον μήπως κάνει κάτι παράνομο», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες»

Ερωτηθείς για το τι πήγε λάθος με τη φωτιά στην Αττική, αν ήταν μόνο ο άνεμος η αιτία ή υπήρξαν και κάποιες οργανωτικές επιχειρησιακές αδυναμίες ή λάθος συνεννοήσεις δεν παρέλειψε να σημειώσει το εξής: «Οι αδυναμίες τις οποίες τουλάχιστον εγώ είδα, επειδή ζω στο Πεντελικό όρος και κυκλοφορώ, είδα ότι υπήρχαν πάρα πολλά κλαδιά τα οποία οι άνθρωποι τα κόψανε, καθάρισαν κάποια οικόπεδα. Και προσέξτε, όχι όλα, κάποια. Δηλαδή εγώ θα έλεγα ας υποθέσουμε ότι είναι περίπου το 60% που καθαρίστηκε, μπορεί και το 70. Το υπόλοιπο 30% δεν καθαρίστηκε. Τώρα θα είμαι κακός να προτείνω στην πολιτεία ότι αυτοί που δεν καθάρισαν και συμμετείχαν τα οικόπεδά τους σε αυτή τη φοβερή καταστροφή, θα πρέπει να τους καταλογισθεί το κόστος που έπαθαν από τις ζημιές οι άνθρωποι που καήκανε; Δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας νόμος που να αποδίδει δίκαιο και τότε θα τους δείτε πώς θα τρέχουν όλοι να τα καθαρίσουν.

Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους και δεν έχουν μεριμνήσει για να τα καθαρίσουν, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες που έχασαν την επιχείρησή τους, το σπίτι τους, την οικία τους. Εγώ θα το εισηγηθώ αυτό το πράγμα και γραπτώς στον κ. Κικίλια και νομίζω ότι είναι εύλογο. Και εκεί μέσα μπαίνει και η ευθύνη των δημοτικών αρχόντων. Ξέρετε πόσα κλαδιά πετιούνται δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών; Ξέρετε ότι συνεχώς ζούμε με τον κίνδυνο να αναφλέγονται αυτά τα κλαδιά; Για τον α ή β λόγο; Δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά.

Μπορεί να αρχίσει μια μικρή και να εξελιχθεί σε μεγάλη, όπως έγινε στην περίπτωση του Βαρνάβα, την οποία μάλιστα την πρόλαβαν και στα πρώτα πέντε λεπτά (…)».

Σχετικά με το αν είναι και η ευθύνη των δήμων μεγάλη και για το αν θα προστεθούν και οι δημοτικοί άρχοντες σε αυτούς που οφείλουν να πληρώσουν τη ζημιά την οποία υπέστησαν, τόνισε: «Ασφαλώς. Θα πρέπει, λοιπόν, οι οικοπεδούχοι που δεν καθάρισαν και ο κάθε δήμος που δεν μάζεψε να συνυπολογιστεί στους υπαίτιους, στους οφειλέτες, να πληρώσουν το κόστος της καταστροφής. Το κόστος είναι τεράστιο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πετράλωνα: Δεν προχωρά η πραγματογνωμοσύνη λόγω διαφωνίας για το ποιος θα απομακρύνει τα μπάζα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος φορέας αναλαμβάνει την απομάκρυνση των συντριμμιών, με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» η πραγματογνωμοσύνη

Τέλος τα μπλοκάκια: Οι κλήσεις της Τροχαίας περνούν στην ψηφιακή εποχή

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Το νέο σύστημα αναμένεται να μειώσει σημαντικά τη γραφειοκρατία βάζοντας τέλος στις επισκέψεις σε Α.Τ και περιττή ταλαιπωρία

Καιρός: Ανοδος της θερμοκρασίας από τις 10 Ιουλίου ‑ Ποια η πρόγνωση για την Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας θα σημειωθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με πρόγνωση του Θεόδωρου Κολυδά

Πέθανε στα 37 της η τραγουδίστρια του «Party Rock Anthem» Λόρεν Μπένετ

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Τα αίτια θανάτου της τραγουδίστριας δεν έχουν ανακοινωθεί δημόσια - Αφησε πίσω της μία 6χρονη κόρη

Στα όρια διπλωματικής κρίσης έφτασαν Γαλλία και Παραγουάη με αφορμή τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μουντιάλ

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο πρόεδρος της Παραγουάης έγραψε στον Γάλλο πρόεδρο καταδικάζοντας τα σχόλια που έγιναν

Ο γάτος του Βέλγου πρωθυπουργού «τρολάρει» τον Τραμπ μετά την ήττα των ΗΠΑ στο Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Ο Μάξιμος, ο διάσημος γάτος του Βέλγου πρωθυπουργού «τρολάρει» τον Τραμπ μετά τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Θρίλερ με την Κινέζα που αγνοείται στην Αρτέμιδα: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν έφυγε με τη θέλησή της» λέει ο σύζυγός της

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Το τι συνέβη μέσα στο μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας δεν το ξέρω, δεν υπήρχε περίπτωση να κουβαλούσε πολλά χρήματα, είπε ο Βασίλης Καραβασίλης

Αγνοούμενος 11χρονος από τις ΗΠΑ βρέθηκε ζωντανός μετά από τρία χρόνια, είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο ανήλικος που τον είχε αρπάξει η μητέρα του εντοπίστηκε στις ΗΠΑ έπειτα από έλεγχο στα σύνορα βάζοντας τέλος στην αγωνία

Βενεζουέλα: Συγκλονιστικό βίντεο από το χτύπημα των 7,5 Ρίχτερ στην Λα Γκουάιρα ‑ Αδειασε πισίνα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο επίσημος απολογισμός αναφέρει πάνω από 3.500 νεκρούς και 16.740 τραυματίες.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πούλησε πάνω από 200.000 πλαστά προφυλακτικά στην Ευρώπη

Κόσμος 07.07.2026
Σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης κατάφερε να βρει τα ίχνη του εξαγωγέα - Τα πλαστά προφυλακτικά είναι επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις με σeξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Olaf

«Ξύπνησε» η Αίτνα: Αναστολή πτήσεων στο αεροδρόμιο της Κατάνια λόγω της ηφαιστειακής τέφρας

Κόσμος 07.07.2026
Η Αίτνα παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα από το Σαββατοκύριακο.