E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζερεφός: Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες

«Το ίδιο και οι δήμοι που έχουν ευθύνες – Δεν αποκλείω εμπρησμό»

Δημοσίευση 13/8/2024 | 16:54

Ζερεφός: Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες

«Αν με ρωτούσε ένας απλός πολίτης για ποιο λόγο η Αθήνα κάηκε, η απάντηση θα ήταν ότι ο άνεμος καθόρισε τα πάντα και, όπου τρύπωσε η φωτιά, βρήκε έδαφος ξηρό, σχετική υγρασία του εδάφους κάτω από 10% και άναψαν οι φωτιές. Επομένως, ήταν θέμα καθαρά των ισχυρών ανέμων», δήλωσε, ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.

«Δεν αποκλείω εμπρησμό»

Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε στην αρχή της ομιλίας του, «Και έχω ένα μεγάλο ερώτημα: Όπως ξέρετε, κάηκε από τον Βαρνάβα μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου. Αν δείτε την ευθεία, αυτή είναι η ευθεία της κυρίαρχης διεύθυνσης των ανέμων που ονομάζονται “ετησίες”, είναι τα μελτέμια. Λοιπόν, πότε ξεκίνησε και πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά; Κανείς δεν το βρήκε. Και πραγματικά προβληματίζομαι. Τι έγινε;». Όσο για το αν πιστεύει ότι πρόκειται για εμπρησμό υπογράμμισε ότι «είναι επιστημονικής φαντασίας μεν, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και αυτό. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι σιγά σιγά θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε αυτό το κακόγουστο παιχνίδι της φύσης, δηλαδή μέσα στην κλιματική κρίση, να υπάρχουν απρόσεκτοι που ανάβουν φωτιά για τον δικό του λόγο ο καθένας και αψηφούν και τα βαριά πρόστιμα και το ότι είναι κακούργημα. Και ίσως αυτό που λείπει είναι αυτό που κάνουν οι ξένοι. Αυτό λέγεται η περιπολία της γειτονιάς. Σε κάθε γειτονιά ο καθένας κατασκοπεύει τον άλλον μήπως κάνει κάτι παράνομο», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες»

Ερωτηθείς για το τι πήγε λάθος με τη φωτιά στην Αττική, αν ήταν μόνο ο άνεμος η αιτία ή υπήρξαν και κάποιες οργανωτικές επιχειρησιακές αδυναμίες ή λάθος συνεννοήσεις δεν παρέλειψε να σημειώσει το εξής: «Οι αδυναμίες τις οποίες τουλάχιστον εγώ είδα, επειδή ζω στο Πεντελικό όρος και κυκλοφορώ, είδα ότι υπήρχαν πάρα πολλά κλαδιά τα οποία οι άνθρωποι τα κόψανε, καθάρισαν κάποια οικόπεδα. Και προσέξτε, όχι όλα, κάποια. Δηλαδή εγώ θα έλεγα ας υποθέσουμε ότι είναι περίπου το 60% που καθαρίστηκε, μπορεί και το 70. Το υπόλοιπο 30% δεν καθαρίστηκε. Τώρα θα είμαι κακός να προτείνω στην πολιτεία ότι αυτοί που δεν καθάρισαν και συμμετείχαν τα οικόπεδά τους σε αυτή τη φοβερή καταστροφή, θα πρέπει να τους καταλογισθεί το κόστος που έπαθαν από τις ζημιές οι άνθρωποι που καήκανε; Δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας νόμος που να αποδίδει δίκαιο και τότε θα τους δείτε πώς θα τρέχουν όλοι να τα καθαρίσουν.

Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους και δεν έχουν μεριμνήσει για να τα καθαρίσουν, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες που έχασαν την επιχείρησή τους, το σπίτι τους, την οικία τους. Εγώ θα το εισηγηθώ αυτό το πράγμα και γραπτώς στον κ. Κικίλια και νομίζω ότι είναι εύλογο. Και εκεί μέσα μπαίνει και η ευθύνη των δημοτικών αρχόντων. Ξέρετε πόσα κλαδιά πετιούνται δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών; Ξέρετε ότι συνεχώς ζούμε με τον κίνδυνο να αναφλέγονται αυτά τα κλαδιά; Για τον α ή β λόγο; Δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά.

Μπορεί να αρχίσει μια μικρή και να εξελιχθεί σε μεγάλη, όπως έγινε στην περίπτωση του Βαρνάβα, την οποία μάλιστα την πρόλαβαν και στα πρώτα πέντε λεπτά (…)».

Σχετικά με το αν είναι και η ευθύνη των δήμων μεγάλη και για το αν θα προστεθούν και οι δημοτικοί άρχοντες σε αυτούς που οφείλουν να πληρώσουν τη ζημιά την οποία υπέστησαν, τόνισε: «Ασφαλώς. Θα πρέπει, λοιπόν, οι οικοπεδούχοι που δεν καθάρισαν και ο κάθε δήμος που δεν μάζεψε να συνυπολογιστεί στους υπαίτιους, στους οφειλέτες, να πληρώσουν το κόστος της καταστροφής. Το κόστος είναι τεράστιο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο συλλήψεις για τον αυτοπυροβολισμό της 43χρονης στο Σκοπευτήριο Μαλεβιζίου – «Το είχε προσχεδιάσει» λέει ο εκπαιδευτής

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Υπό εξέταση το προσωρινό δελτίο αθλητικής ιδιότητας της γυναίκας – Διατάχθηκε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για την υπογραφή

Πυρκαγιά σε δάσος στο Αμμόνι Κορινθίας – Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Εξήντα δύο πυροσβέστες, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης

Υπό έλεγχο η φωτιά σε ξενοδοχείο στην πλατεία Κάνιγγος ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρικό πατίνι που εξερράγη

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συντονισμένες προσπάθειες για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ενοίκων - 40χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εγκαύματα στα άκρα

Βίντεο αποκαλύπτει την άτακτη πορεία φλεγόμενου αυτοκινήτου που κατέληξε σε κολόνα της ΔΕΗ στη Βούλα

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Το αυτοκίνητο, που φαίνεται να ανάφτηκε από βραχυκύκλωμα, έπεσε πάνω στην κολόνα προκαλώντας διακοπή ρεύματος στην περιοχή

Τα ζευγάρια των «32» του Μουντιάλ και οι ημερομηνίες των αγώνων

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συμπληρώθηκε το παζλ της φάσης των «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Τα 16 ζευγάρια των νοκ-άουτ και οι ημερομηνίες των αγώνων

Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα νέου γενικευμένου πολέμου – Η συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν καταρρέει

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η αλληλουχία νέων στρατιωτικών πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σε συνδυασμό με την ένταση στον Λίβανο, φέρνει εκ νέου την περιοχή «στο κόκκινο»

Τροχαίο με νεκρό στη Βαρυμπόμπη: Οδηγός απανθρακώθηκε μετά από πρόσκρουση σε τοιχίο

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Ανδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε τοιχίο και άρπαξε φωτιά

Μουντιάλ 2026: Τριάρα Αργεντινής με Μέσι, κορυφή για Αγγλία‑Κολομβία και ιστορική Λ.Δ. Κονγκό

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η Αργεντινή έκανε το 3/3 με νέα γκολάρα του Μέσι, ενώ Αγγλία και Κολομβία πήραν την πρωτιά στους ομίλους τους και η Λ.Δ. Κονγκό έγραψε ιστορία με πρόκριση στους «32».

Αλλαγές από σήμερα στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω εργασιών: Ποιοι σταθμοί κλείνουν στις 21:40

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αντικατάστασης σιδηροτροχιών – Πώς θα κινούνται οι συρμοί και η έκτακτη λεωφορειακή γραμμή Χ21

WRC Ραλλυ Ακρόπολις 2026: Τραυματισμός Πληρώματος, διακόπηκε και το Μαίναλο 2

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Τραυματισμό του τουρκικού πληρώματος των Τουρκάν/Αλμπαϊρακ είχαμε λίγο πριν το τέλος της τρίτης ημέρας όταν το αγωνιστικό τους προσγειώθηκε με το εμπρός μέρος έπειτα από άλμα.

Η στιγμή που 11χρονο αγόρι ανασύρεται ζωντανό από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα

Κόσμος 28.06.2026
Το παιδί διασώθηκε στην Καραμπαγέδα, σε επιχείρηση πυροσβεστών της Βενεζουέλας και της ομάδας USAR Colombia 1