E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζερεφός: Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες

«Το ίδιο και οι δήμοι που έχουν ευθύνες – Δεν αποκλείω εμπρησμό»

Δημοσίευση 13/8/2024 | 16:54

Ζερεφός: Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες

«Αν με ρωτούσε ένας απλός πολίτης για ποιο λόγο η Αθήνα κάηκε, η απάντηση θα ήταν ότι ο άνεμος καθόρισε τα πάντα και, όπου τρύπωσε η φωτιά, βρήκε έδαφος ξηρό, σχετική υγρασία του εδάφους κάτω από 10% και άναψαν οι φωτιές. Επομένως, ήταν θέμα καθαρά των ισχυρών ανέμων», δήλωσε, ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.

«Δεν αποκλείω εμπρησμό»

Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε στην αρχή της ομιλίας του, «Και έχω ένα μεγάλο ερώτημα: Όπως ξέρετε, κάηκε από τον Βαρνάβα μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου. Αν δείτε την ευθεία, αυτή είναι η ευθεία της κυρίαρχης διεύθυνσης των ανέμων που ονομάζονται “ετησίες”, είναι τα μελτέμια. Λοιπόν, πότε ξεκίνησε και πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά; Κανείς δεν το βρήκε. Και πραγματικά προβληματίζομαι. Τι έγινε;». Όσο για το αν πιστεύει ότι πρόκειται για εμπρησμό υπογράμμισε ότι «είναι επιστημονικής φαντασίας μεν, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και αυτό. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι σιγά σιγά θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε αυτό το κακόγουστο παιχνίδι της φύσης, δηλαδή μέσα στην κλιματική κρίση, να υπάρχουν απρόσεκτοι που ανάβουν φωτιά για τον δικό του λόγο ο καθένας και αψηφούν και τα βαριά πρόστιμα και το ότι είναι κακούργημα. Και ίσως αυτό που λείπει είναι αυτό που κάνουν οι ξένοι. Αυτό λέγεται η περιπολία της γειτονιάς. Σε κάθε γειτονιά ο καθένας κατασκοπεύει τον άλλον μήπως κάνει κάτι παράνομο», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες»

Ερωτηθείς για το τι πήγε λάθος με τη φωτιά στην Αττική, αν ήταν μόνο ο άνεμος η αιτία ή υπήρξαν και κάποιες οργανωτικές επιχειρησιακές αδυναμίες ή λάθος συνεννοήσεις δεν παρέλειψε να σημειώσει το εξής: «Οι αδυναμίες τις οποίες τουλάχιστον εγώ είδα, επειδή ζω στο Πεντελικό όρος και κυκλοφορώ, είδα ότι υπήρχαν πάρα πολλά κλαδιά τα οποία οι άνθρωποι τα κόψανε, καθάρισαν κάποια οικόπεδα. Και προσέξτε, όχι όλα, κάποια. Δηλαδή εγώ θα έλεγα ας υποθέσουμε ότι είναι περίπου το 60% που καθαρίστηκε, μπορεί και το 70. Το υπόλοιπο 30% δεν καθαρίστηκε. Τώρα θα είμαι κακός να προτείνω στην πολιτεία ότι αυτοί που δεν καθάρισαν και συμμετείχαν τα οικόπεδά τους σε αυτή τη φοβερή καταστροφή, θα πρέπει να τους καταλογισθεί το κόστος που έπαθαν από τις ζημιές οι άνθρωποι που καήκανε; Δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας νόμος που να αποδίδει δίκαιο και τότε θα τους δείτε πώς θα τρέχουν όλοι να τα καθαρίσουν.

Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους και δεν έχουν μεριμνήσει για να τα καθαρίσουν, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες που έχασαν την επιχείρησή τους, το σπίτι τους, την οικία τους. Εγώ θα το εισηγηθώ αυτό το πράγμα και γραπτώς στον κ. Κικίλια και νομίζω ότι είναι εύλογο. Και εκεί μέσα μπαίνει και η ευθύνη των δημοτικών αρχόντων. Ξέρετε πόσα κλαδιά πετιούνται δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών; Ξέρετε ότι συνεχώς ζούμε με τον κίνδυνο να αναφλέγονται αυτά τα κλαδιά; Για τον α ή β λόγο; Δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά.

Μπορεί να αρχίσει μια μικρή και να εξελιχθεί σε μεγάλη, όπως έγινε στην περίπτωση του Βαρνάβα, την οποία μάλιστα την πρόλαβαν και στα πρώτα πέντε λεπτά (…)».

Σχετικά με το αν είναι και η ευθύνη των δήμων μεγάλη και για το αν θα προστεθούν και οι δημοτικοί άρχοντες σε αυτούς που οφείλουν να πληρώσουν τη ζημιά την οποία υπέστησαν, τόνισε: «Ασφαλώς. Θα πρέπει, λοιπόν, οι οικοπεδούχοι που δεν καθάρισαν και ο κάθε δήμος που δεν μάζεψε να συνυπολογιστεί στους υπαίτιους, στους οφειλέτες, να πληρώσουν το κόστος της καταστροφής. Το κόστος είναι τεράστιο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέος νόμος στις ΗΠΑ: Τα social media υποχρεώνονται να αφαιρούν revenge ρorn και deepfake ποpνογραφικό υλικό μέσα σε 48 ώρες

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
«Δεν μπορούν πλέον να κλείνουν τα μάτια σε αυτές τις φρικτές μορφές κακοποίησης στα social media»

Η αρχή του σeξ ήταν ένα θαλάσσιο πλάσμα ηλικίας 567 εκατ. ετών

E-Daily 3.Left 21.05.2026
Επιστήμονες εντόπισαν τα αρχαιότερα γνωστά ίχνη σeξουαλικής αναπαραγωγής σε οργανισμούς που ζούσαν στους αρχαίους ωκεανούς της Γης

Τραγωδία στο Μαρόκο με έντεκα νεκρούς από κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου στη Φεζ

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Σοκ από την ολονύχτια καταστροφή, ενώ τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν εγκλωβισμένους στα χαλάσματα

Μελβούρνη: Έκλεισαν αεροδρόμιο λόγω ύποπτου πακέτου και τελικά ήταν συσκευή αποτρίχωσης

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Διαπιστώθηκε ότι το «ύποπτο πακέτο» περιείχε τελικά μια συσκευή αποτρίχωσης με λέιζερ και ένα κουτί συσκευασίας για ζεστή σοκολάτα

Global Sumud Flotilla: Απελευθερώθηκαν οι ακτιβιστές και ξεκίνησαν οι απελάσεις

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Οι χώρες αναμένουν τον επαναπατρισμό των ακτιβιστών - Πώς θα γίνει

Παναθηναϊκός: Ακυρώθηκε η συνάντηση του Γιαννακόπουλου με τον Αταμαν

E-Daily 3.Left 21.05.2026
Ο ιδιοκτήτης της «πράσινης» ΚΑΕ φαίνεται να δίνει για την ώρα ψήφο εμπιστοσύνης στον Τούρκο προπονητή

Μεξικό: Λήστεψαν υπό την απειλή όπλου δημοσιογράφο ενώ μιλούσε live σε εκπομπή – Αφωνος ο παρουσιαστής

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Ο δράστης τον πλησίασε στο αυτοκίνητο και του ζήτησε λεφτά, κινητό και το κλειδί του αμαξιού - Το βίντεο

Οσμή στην Αττική: Παράνομη εκπομπή υγραερίου το πιθανότερο σενάριο – Τι λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Η ακριβής ταυτοποίηση τέτοιων περιστατικών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξειδικευμένος εξοπλισμός

Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης: Πώς θα εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες από το 2028

Πολιτική 21.05.2026
Σε μία Κυριακή θα αναδεικνύεται ο νικητής, εισάγεται η «εναλλακτική ψήφος» και ανοίγει ο δρόμος για ηλεκτρονική συμμετοχή