E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκινά η παραγωγή των 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Τα αεροσκάφη θα αποτελούν τον μόνιμο στόλο του rescEU και θα φιλοξενούνται από Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία

Δημοσίευση 13/8/2024 | 16:39

Ξεκινά η παραγωγή των 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Ξεκινά και επισήμως η παραγωγή των δώδεκα αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα αποτελούν τον μόνιμο στόλο του rescEU, του μηχανισμού, ο οποίος, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, συνδράμει τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αντιμετωπίζουν επιδημίες, αιφνίδιες πλημμύρες, καταιγίδες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Ο μόνιμος αυτός πυροσβεστικός στόλος ο οποίος θα φιλοξενείται από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα είναι διαθέσιμος σταδιακά από τα τέλη του 2027, όταν και αναμένεται να παραδοθεί η πρώτη παρτίδα των καινούργιων πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Τα κράτη μέλη αγοράζουν απευθείας δέκα ακόμη αεροσκάφη

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δέκα ακόμα πυροσβεστικά αεροσκάφη αγοράζονται απευθείας από τα κράτη μέλη για την ενίσχυση των εθνικών στόλων τους. Η Ελλάδα και η Κροατίας ήταν από τα βασικά κράτη - μέλη της ΕΕ , οι κυβερνήσεις των οποίων υπέγραψαν συμφωνία με την Canadian Commercial Corporation για την απόκτηση των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία την εποχή της κλιματικής κρίσης που διανύουμε. Καθώς οι περίοδοι δασικών πυρκαγιών γίνονται όλο και μεγαλύτερες, περισσότερο θανατηφόρες και απρόβλεπτες, εργαζόμαστε άοκνα για να ενισχύσουμε τις ικανότητες πυρόσβεσης της ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, συμπληρώνοντας ότι «η σημερινή ανακοίνωση αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεσμεύεται να ενισχύσει και να εντείνει τις προσπάθειες αυτές. Ευχαριστώ όλα τα κράτη μέλη με τα οποία συνεργαστήκαμε για να επιταχύνουμε την αγορά των τόσο αναγκαίων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Χάρη στη συνεργασία μας, τηρούμε το χρονοδιάγραμμα που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόκτηση ενός νέου, μόνιμου στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.»

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κονδύλια της ΕΕ θα επιτρέψουν την απόκτηση συνολικά 12 νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων, τα οποία θα διανεμηθούν σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) και σε έναν αριθμό ελικοπτέρων. Αυτοί θα γίνουν ο «μόνιμος στόλος του rescEU». Τα πρώτα αεροπλάνα αναμένεται να παραδοθούν το 2027, ενώ η πρώτη παρτίδα ελικοπτέρων αναμένεται να φτάσει το 2026.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Μαντλίν Μακάν

Κόσμος 17.09.2025
Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν πλέον νομική βάση για να κρατήσουν τον Κριστιάν Μπρικνέρ στη φυλακή, αφού εξέτισε την ποινή του για βιασμό

Η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που μένει έγκυος με εξωσωματική μετά από καρκίνο του ενδομητρίου

Ελλάδα 17.09.2025
Η πρώτη στην Ελλάδα εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου

Διαμαντίδης και Παπαλουκάς στο Εurobasket: Οι viral αντιδράσεις τους στα καλάθια της Εθνικής

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Οι θρύλοι του ελληνικού μπάσκετ έγιναν viral

Αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε Έβρο και Αιγαίο

Ελλάδα 17.09.2025
Στόχος είναι να ελεγχθεί η ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον απόηχο των τουρκικών αναγγελιών για έρευνες του «Πίρι Ρέις»

Κοινή ανάρτηση Αντετοκούνμπο ‑ Σενγκιούν: «Ο αθλητισμός είναι για να μας ενώνει, όχι να μας χωρίζει»

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Η ανάρτηση Σενγκιούν για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα σχόλια για τον Γιάννη, οι απειλές προς τη Μαράια, το live του Αντετοκούνμπο και το τέλος της κόντρας

Καιρός: Σε ποιες περιοχές περιμένουμε σήμερα βροχές

Καιρός 17.09.2025
Πόσο θα δείξουν τα θερμόμετρα σήμερα

«Επιχείρηση‑σκούπα» για τις ξεχασμένες φορολογικές δηλώσεις από την εφορία

Οικονομία 17.09.2025
Στέλνει σημειώματα με φόρους σε χιλιάδες φορολογούμενους - Στο στόχαστρο πρώτα οι υποθέσεις του 2019

Χαλκιδική: Λύκος επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα 5χρονο κοριτσάκι σε παραλία

Ελλάδα 17.09.2025
Το κορίτσι έπαιζε αμέριμνο στην παραλία, όταν ο λύκος της επιτέθηκε

Διανομέας στον Κορυδαλλό δάγκωσε και έκοψε δάχτυλο οδηγού για μια θέση πάρκινγκ

Ελλάδα 17.09.2025
Κατά τη διάρκεια καβγά ο διανομέας δέχτηκε απανωτά χτυπήματα και απάντησε με δάγκωμα

Champions League: Απίθανη πρεμιέρα με θέαμα και ανατροπές ‑ Δείτε τα 23 γκολ της βραδιάς

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Η αυλαία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής γιορτής άνοιξε με ιδανικό τρόπο

Εξώδικο–φωτιά για τα Τέμπη: Ρούτσι & Καρυστιανού σε μάχη για την εκταφή θυμάτων

Ελλάδα Χτες
Το παρασκήνιο πίσω από το εξώδικο Ρούτσι και Καρυστιανού για τις εκταφές