E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκινά η παραγωγή των 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Τα αεροσκάφη θα αποτελούν τον μόνιμο στόλο του rescEU και θα φιλοξενούνται από Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία

Δημοσίευση 13/8/2024 | 16:39

Ξεκινά η παραγωγή των 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Ξεκινά και επισήμως η παραγωγή των δώδεκα αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα αποτελούν τον μόνιμο στόλο του rescEU, του μηχανισμού, ο οποίος, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, συνδράμει τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αντιμετωπίζουν επιδημίες, αιφνίδιες πλημμύρες, καταιγίδες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Ο μόνιμος αυτός πυροσβεστικός στόλος ο οποίος θα φιλοξενείται από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα είναι διαθέσιμος σταδιακά από τα τέλη του 2027, όταν και αναμένεται να παραδοθεί η πρώτη παρτίδα των καινούργιων πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Τα κράτη μέλη αγοράζουν απευθείας δέκα ακόμη αεροσκάφη

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δέκα ακόμα πυροσβεστικά αεροσκάφη αγοράζονται απευθείας από τα κράτη μέλη για την ενίσχυση των εθνικών στόλων τους. Η Ελλάδα και η Κροατίας ήταν από τα βασικά κράτη - μέλη της ΕΕ , οι κυβερνήσεις των οποίων υπέγραψαν συμφωνία με την Canadian Commercial Corporation για την απόκτηση των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία την εποχή της κλιματικής κρίσης που διανύουμε. Καθώς οι περίοδοι δασικών πυρκαγιών γίνονται όλο και μεγαλύτερες, περισσότερο θανατηφόρες και απρόβλεπτες, εργαζόμαστε άοκνα για να ενισχύσουμε τις ικανότητες πυρόσβεσης της ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, συμπληρώνοντας ότι «η σημερινή ανακοίνωση αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεσμεύεται να ενισχύσει και να εντείνει τις προσπάθειες αυτές. Ευχαριστώ όλα τα κράτη μέλη με τα οποία συνεργαστήκαμε για να επιταχύνουμε την αγορά των τόσο αναγκαίων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Χάρη στη συνεργασία μας, τηρούμε το χρονοδιάγραμμα που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόκτηση ενός νέου, μόνιμου στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.»

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κονδύλια της ΕΕ θα επιτρέψουν την απόκτηση συνολικά 12 νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων, τα οποία θα διανεμηθούν σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) και σε έναν αριθμό ελικοπτέρων. Αυτοί θα γίνουν ο «μόνιμος στόλος του rescEU». Τα πρώτα αεροπλάνα αναμένεται να παραδοθούν το 2027, ενώ η πρώτη παρτίδα ελικοπτέρων αναμένεται να φτάσει το 2026.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού στην Αθήνα

Ελλάδα 21.11.2025
Όλα όσα αλλάζουν από αύριο

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης Α

Ελλάδα 21.11.2025
Τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος

Το IRIS γίνεται υποχρεωτικό ‑ Αλλάζει ο τρόπος πληρωμών και αποδείξεων

Οικονομία 21.11.2025
Tι πρέπει να έχουν έτοιμο οι επιχειρήσεις

Σας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο από την Πολωνία; Γιατί δεν πρέπει να το σηκώσετε

Ελλάδα 21.11.2025
Τι δεν πρέπει να κάνετε αν δείτε κλήσεις από +48 και +3197

Νέα ταυτότητα: Οι κρίσιμες ενημερώσεις που δεν πρέπει να αμελήσεις

Ελλάδα 21.11.2025
Η έγκαιρη ενημέρωση είναι απαραίτητη

Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό ανήλικης από συνομήλικές της

Ελλάδα 21.11.2025
Προβληματισμό προκαλεί το μένος με το οποίο χτυπούν με χέρια και πόδια τα τέσσερα κορίτσια το θύμα τους

Τραγωδία στο Βόλο: Ένοχος μόνο για πλημμελήματα ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε παππού και βρέφος

Ελλάδα 21.11.2025
Το δικαστήριο τον απάλλαξε για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης - Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος Χτες
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός Χτες
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα Χτες
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ