E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αττική: Βαρύ το πλήγμα ‑ Κάηκαν τουλάχιστον 100.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις

Σε Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων, Βαρνάβας Μαραθώνας, Διόνυσος το μεγαλύτερο χτύπημα - Τεράστια και η οικολογική καταστροφή

Δημοσίευση 13/8/2024 | 08:45

Αττική: Βαρύ το πλήγμα ‑ Κάηκαν τουλάχιστον 100.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις

Tεράστιες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, χωράφια, ακόμα και δημόσια κτίρια που έγιναν στάχτη, αφήνει πίσω του ο συνεχιζόμενος πύρινος εφιάλτης στην Αττική.

Η φωτιά, από την οποία έχασε τη ζωή της και μια γυναίκα, σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου, έχει κατακάψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα, ενώ οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι, εκτός από την τεράστια φυσική καταστροφή και τα ζώα που απανθρακώθηκαν, τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες φτάνουν τα 100, με δεκάδες καμένες επιχειρήσεις κάθε είδους και αυτοκίνητα.

Από τον Βαρνάβα, όπου ξεκίνησε, η πυρκαγιά, υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, ένωσε τις διάσπαρτες εστίες της σε ένα ενιαίο μέτωπο στη βορειοανατολική Αττική, καίγοντας στην Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, ενώ επεκτάθηκε μέχρι και στον αστικό ιστό, σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Προς το παρόν και καθώς συνεχίζεται η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, δεν είναι δυνατή η ακριβής αποτύπωση των καταστροφών, όμως κάποια πρώτα στοιχεία υπάρχουν. Έστω και προσεγγιστικά, τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αλλά και οι δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Firε Information for Resource Management System) της NASA, δείχνουν ότι οι φλόγες πέρασαν από έκταση περίπου 100.000 στρεμμάτων στην Αττική.

Την ίδια ώρα και καθώς ο δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης, ανέφερε πως έχουν καεί 10 σπίτια στην περιοχή Κρασά, ο πρόεδρος Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, έκανε μια πρώτη εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό των σπιτιών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. «Τα σπίτια που θα υποστούν ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 100», εκτίμησε ο κ. Σιώμος, μιλώντας στο Open.

Οι εικόνες που έρχονται από τον Βαρνάβα καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως σε αυτή την περιοχή να βρίσκονται τα περισσότερα σπίτια που κάηκαν, με πολλά να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα να έχουν καμένες στέγες, κουφώματα κ.α., ενώ στο Νταού Πεντέλης, είναι συγκλονιστικές οι εικόνες σπιτιών που έχουν καταρρεύσει και έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια μετά το πέρασμα της φωτιάς.

Όμως δεν είναι μόνο τα σπίτια και εκατοντάδες αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες. Εκτός από την τεράστια καταστροφή στον φυσικό πλούτο της Αττικής και τα εκατοντάδες ζώα (150 περίπου ζώα έχουν μεταφερθεί στις δομές που δημιουργήθηκαν εκτάκτως, με 4 να νοσηλεύονται με εγκαύματα και 2 να καταλήγουν), καταστροφές υπέστησαν υποδομές, όπως στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά και δημόσια κτίρια, όπως γήπεδα.

Στην πύρινη λαίλαπα, στις περιοχές από τις οποίες πέρασε, οι φλόγες καταβρόχθισαν και επιχειρήσεις. Εργοστάσιο χημικών, αποθήκη ξυλείας, εταιρεία πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, βενζινάδικα, αποθήκες, βιοτεχνίες, περιουσίες κάθε είδους, καθώς και χωράφια- όπως αμπέλια, καταστράφηκαν από τον πύρινο εφιάλτη…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Φωτιά στα Καλύβια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιόρισαν άμεσα τη φωτιά

AI ανάρτηση Τραμπ δείχνει βομβαρδισμό ιρανικών πλοίων

Κόσμος 24.05.2026
Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ανάρτησε AI επίθεση κατά Ιράν

Voucher «ανάσα» για το καλοκαίρι: Όλα τα pass και οι επιδοτήσεις που μπορούν να σου πληρώσουν διακοπές το 2026

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κοινωνικός Τουρισμός, Youth Pass, κατασκηνώσεις, Market Pass και ειδικά voucher για νησιά: Ποιοι δικαιούνται χρήματα και πώς μπορούν να μειώσουν τα έξοδα των φετινών διακοπών

Τουρκία: Επέμβαση αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του CHP ‑ Επεισόδια οπαδών Οζέλ ‑ Κιλιτσντάρογλου

Κόσμος 24.05.2026
Τα κεντρικά γραφεία του CHP έχουν εκκενωθεί - Ο Özgür Özel έχει φύγει από τα κεντρικά γραφεία