E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αττική: Βαρύ το πλήγμα ‑ Κάηκαν τουλάχιστον 100.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις

Σε Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων, Βαρνάβας Μαραθώνας, Διόνυσος το μεγαλύτερο χτύπημα - Τεράστια και η οικολογική καταστροφή

Δημοσίευση 13/8/2024 | 08:45

Αττική: Βαρύ το πλήγμα ‑ Κάηκαν τουλάχιστον 100.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις

Tεράστιες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, χωράφια, ακόμα και δημόσια κτίρια που έγιναν στάχτη, αφήνει πίσω του ο συνεχιζόμενος πύρινος εφιάλτης στην Αττική.

Η φωτιά, από την οποία έχασε τη ζωή της και μια γυναίκα, σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου, έχει κατακάψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα, ενώ οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι, εκτός από την τεράστια φυσική καταστροφή και τα ζώα που απανθρακώθηκαν, τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες φτάνουν τα 100, με δεκάδες καμένες επιχειρήσεις κάθε είδους και αυτοκίνητα.

Από τον Βαρνάβα, όπου ξεκίνησε, η πυρκαγιά, υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, ένωσε τις διάσπαρτες εστίες της σε ένα ενιαίο μέτωπο στη βορειοανατολική Αττική, καίγοντας στην Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, ενώ επεκτάθηκε μέχρι και στον αστικό ιστό, σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Προς το παρόν και καθώς συνεχίζεται η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, δεν είναι δυνατή η ακριβής αποτύπωση των καταστροφών, όμως κάποια πρώτα στοιχεία υπάρχουν. Έστω και προσεγγιστικά, τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αλλά και οι δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Firε Information for Resource Management System) της NASA, δείχνουν ότι οι φλόγες πέρασαν από έκταση περίπου 100.000 στρεμμάτων στην Αττική.

Την ίδια ώρα και καθώς ο δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης, ανέφερε πως έχουν καεί 10 σπίτια στην περιοχή Κρασά, ο πρόεδρος Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, έκανε μια πρώτη εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό των σπιτιών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. «Τα σπίτια που θα υποστούν ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 100», εκτίμησε ο κ. Σιώμος, μιλώντας στο Open.

Οι εικόνες που έρχονται από τον Βαρνάβα καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως σε αυτή την περιοχή να βρίσκονται τα περισσότερα σπίτια που κάηκαν, με πολλά να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα να έχουν καμένες στέγες, κουφώματα κ.α., ενώ στο Νταού Πεντέλης, είναι συγκλονιστικές οι εικόνες σπιτιών που έχουν καταρρεύσει και έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια μετά το πέρασμα της φωτιάς.

Όμως δεν είναι μόνο τα σπίτια και εκατοντάδες αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες. Εκτός από την τεράστια καταστροφή στον φυσικό πλούτο της Αττικής και τα εκατοντάδες ζώα (150 περίπου ζώα έχουν μεταφερθεί στις δομές που δημιουργήθηκαν εκτάκτως, με 4 να νοσηλεύονται με εγκαύματα και 2 να καταλήγουν), καταστροφές υπέστησαν υποδομές, όπως στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά και δημόσια κτίρια, όπως γήπεδα.

Στην πύρινη λαίλαπα, στις περιοχές από τις οποίες πέρασε, οι φλόγες καταβρόχθισαν και επιχειρήσεις. Εργοστάσιο χημικών, αποθήκη ξυλείας, εταιρεία πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, βενζινάδικα, αποθήκες, βιοτεχνίες, περιουσίες κάθε είδους, καθώς και χωράφια- όπως αμπέλια, καταστράφηκαν από τον πύρινο εφιάλτη…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Συνελήφθη διαιτητής αγώνων τάε κβον ντο για «στήσιμο» αγώνων ‑ Πιάστηκε επ` αυτοφώρω

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Μεταξύ άλλων, υποσχόταν διακρίσεις, ένταξη στην Εθνική ομάδα και μόρια για πανεπιστήμιο

Ο επικεφαλής της OpenAI ίσως μπορούσε να αποτρέψει πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο ‑ Ζήτησε «συγγνώμη»

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Αλτμαν ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του Τάμπλερ Ριτζ

«Εγώ κι εσύ μαζί»: Απίθανη ανάρτηση Μακρόν για συνάντηση με Μητσοτάκη

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Ο Μακρόν δίνει το στίγμα της ελληνογαλλικής φιλίας με το «Εγώ κι εσύ μαζί» από Αλκίνοο και Πανούση

Βαρβαρότητα σε live μετάδοση σε reality στη Σερβία

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Στο πλατό του Elita

Επικό σύνθημα οπαδών του Αρη για Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έλα εδώ καλό μου παλικάρι…»

E-Daily 3.Left 25.04.2026
Αποθέωση για τον «Greek Freak» που βρίσκεται στο «Αλεξάνδρειο» με τον αδερφό του Θανάση, τη μητέρα τους Βερόνικα και τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης, Ρίτσαρντ Σιάο.

Δημοσκόπηση GPO: Στο 29,6% η ΝΔ, στο 15,9% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πτώση της τάξης του 2,3% στην πρόθεση ψήφου, υποχωρώντας στο 23,8%

Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αυστηρότερους ελέγχους αλλά και διαφοροποιημένα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίγεται στις φλόγες στη μέση του δρόμου ‑ Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Oι επιβαίνοντες πρόλαβαν να απομακρυνθούν έγκαιρα από το φλεγόμενο όχημα

Συνελήφθη διαιτητής Taekwondo για «στημένους» αγώνες, ζητούσε 1.000 ευρώ από αθλητές

Ελλάδα 25.04.2026
Υποσχόταν διάκριση, ένταξη στην Εθνική και μόρια για πανεπιστήμιο – Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με τα χρήματα

Αυτές είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα ‑ Νέα έκθεση από το ΑΠΘ

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Πέντε ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας στον νέο χάρτη - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και τι αλλάζει στον αντισεισμικό σχεδιασμό