E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σέρρες ‑ SOS: Πυρκαγιά καίει για 26η μέρα σε παρθένο δάσος ‑ Δεν πετούν πλέον εναέρια μέσα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα στην πλατεία Αγκίστρου

Δημοσίευση 12/8/2024 | 12:40

Σέρρες ‑ SOS: Πυρκαγιά καίει για 26η μέρα σε παρθένο δάσος ‑ Δεν πετούν πλέον εναέρια μέσα

Πώς κινείται το μέτωπο της φωτιάς που καίει παρθένο δάσος - Η αποναρκοθέτηση, οι χρηματοδοτήσεις και η ανάγκη νέων δρόμων

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του δήμου Σιντικής στις Σέρρες, που βλέπουν τη φωτιά στο όρος Όρβηλος να κατακαίει παρθένο δάσος για 26η συνεχή ημέρα.

Εδώ και πέντε ημέρες δεν γίνεται καμία προσπάθεια κατάσβεσης, καταγγέλλει ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Τάτσιος, μιλώντας στη Voria, ζητώντας επιτακτικά την αποστολή εναέριου μέσου για να περιοριστεί το μέτωπο.

Μάλιστα, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη έως τώρα σε έκταση πυρκαγιά στην Ελλάδα φέτος, με την καμένη γη να υπολογίζεται σε 26.000 στρέμματα. Το απόγευμα, δε, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγκίστρου με στόχο να σταλεί «ηχηρό μήνυμα» στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

«Μέχρι πριν πέντε ημέρες πετούσαν (σ.σ. εναέρια μέσα), γίνονταν φιλότιμες προσπάθειες, εδώ και πέντε μέρες όμως βλέπουμε ότι ενώ συνεχίζει και καίγεται ο Όρβηλος, δεν γίνεται απολύτως καμία προσπάθεια. Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε αβοήθητοι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σιντικής. Ο ίδιος εξηγεί πως τις πρώτες ημέρες της φωτιάς κάηκε το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι Σερρών και αυτή τη στιγμή το μέτωπο πλησιάζει στο Άγκιστρο και καίει κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

«Το πευκοδάσος στο Αχλαδοχώρι κάηκε, τελείωσε, τεράστια οικολογική καταστροφή και τώρα είναι από την πλευρά του Αγκίστρου όπου έχουμε οξιά. Δεν είναι γρήγορη η μετάδοση της φωτιάς, γιατί η οξιά δεν καίγεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο είναι φωτιά, η οποία επεκτείνεται. Κι αυτό που περιμένουμε είναι τι; Να βρέξει;» λέει ο κ. Τάτσιος αγανακτισμένος. «Δεν μπορεί το Άγκιστρο που είναι από τα πιο τουριστικά μέρη στην Ελλάδα να βλέπει μια φωτιά χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος επί πέντε ημέρες. Η εστία είναι γύρω στο 1 χλμ, πριν τέσσερις ημέρες κάπνιζε μόνο και αυτή τη στιγμή έχει ξαναφουντώσει, το μέτωπο είναι μεγάλο και το βλέπουμε να κατεβαίνει» προσθέτει.

Γιατί δεν πλησιάζουν επίγειες δυνάμεις

Δύο είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιντικής, για τους οποίους δεν μπορούν να επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις. Αφενός το δύσβατο της περιοχής που δυσχεραίνει τη μετάβαση των κατασβεστικών δυνάμεων και αφετέρου η ύπαρξη πολεμικού υλικού στο σημείο από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, που έχει σαν αποτέλεσμα να εκρήγνυνται συνέχεια βλήματα και νάρκες.

«Ήρθαν δασοκομάντος αλλά όταν πλησιάζουν στη φωτιά και ακούν εκρήξεις έχουν εντολή να φύγουν, για να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες» σημειώνει ο κ. Τάτσιος, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη να σταλούν εναέρια μέσα στο μέτωπο. «Η πυροσβεστική εκεί που μπορεί να κάνει αντιπυρική ζώνη θα μπορέσει να την πιάσει, αλλά δεν είναι σωστό να μην υπάρχει μέριμνα. Μίλησα με τον υπουργό (σ.σ. Πολιτικής Προστασίας), μου είπε ότι έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα, χθες μάλιστα υπήρξε και το θέμα με την Αττική. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει το κράτος, θέμα του υπουργείου είναι να έχει και τα μέσα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσα μέτωπα. Ξέραμε όλοι από τον χειμώνα, μας ειδοποιούσαν ότι θα έχουμε παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και ανομβρία, οπότε θέλαμε να έχουμε την υποστήριξη» τονίζει ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Τα εναέρια μέσα δεν σβήνουν, την περιορίζουν τη φωτιά, γιατί αν δεν πατήσει πόδι πυροσβέστη η φωτιά δεν σβήνει. Το κράτος όμως δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες συνθήκες, για αυτό χτυπάμε το καμπανάκι ώστε την επόμενη φορά να είμαστε έτοιμοι».

Η αποναρκοθέτηση, οι δίοδοι διαφυγής και οι χρηματοδοτήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, στις 19.00 το απόγευμα προγραμματίζεται συγκέντρωση στην πλατεία Αγκίστρου για να συνταχθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και θα αποσταλεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Με το εν λόγω ψήφισμα ο δήμος θα διαμαρτυρηθεί επιπλέον για τη μη ένταξή του στους 192 δήμους που έλαβαν χρηματοδότηση για πυροπροστασία, για την αποναρκοθέτηση της περιοχής καθώς και για την ανάγκη δημιουργίας επιπλέον διόδων διαφυγής από τους οικισμούς.

«Πώς ζητούν από μας, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τον δήμο, να ανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες - που μας την έχουν δώσει με νόμο πλέον αυτή την ευθύνη - όταν δεν μας έχουν στις χρηματοδοτήσεις για αυτή τη δουλειά;» διερωτάται ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Επίσης υπάρχουν θέματα με διόδους διαφυγής των χωριών μας. Όταν το Αχλαδοχώρι έχει μόνο έναν δρόμο πρόσβασης και δεν έχει άλλη έξοδο διαφυγής, αν η φωτιά ήταν από κάτω και όχι από πάνω αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για νέο Μάτι. Για αυτό θα ζητήσουμε στη σημερινή διαμαρτυρία να φτιάξει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με δικά του χρήματα τη διασύνδεση Αχλαδοχωρίου-Αγκίστρου, έτσι ώστε και τα δύο χωριά να αποκτήσουν κι άλλη δίοδο διαφυγής».

Αναφορικά με το πολεμικό υλικό επισημαίνει: «Η αποναρκοθέτηση των αχαρτογράφητων ναρκοπεδίων των πολέμων πρέπει κάποτε να γίνει. Πριν 20 χρόνια ξανακάηκε η περιοχή και τότε η δικαιολογία ήταν η ίδια. Είκοσι χρόνια μετά έχουμε την ίδια δικαιολογία; Αυτό είναι ντροπή για την Ελλάδα του 2024. Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις με σοβαρότητα» καταλήγει ο κ. Τάτσιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραήλ για Νατάνζ: «Δεν βομβαρδίσαμε εμείς» – Πληροφορίες για αμερικανικές βόμβες bunker buster

Κόσμος 21.03.2026
Αξιωματούχοι του IDF αρνήθηκαν οποιαδήποτε ισραηλινή εμπλοκή στην επίθεση κατά της πυρηνικής εγκατάστασης, ενώ ισραηλινό δίκτυο επικαλείται πηγές που «δείχνουν» τις ΗΠΑ.

Καταγγελία από Λόλα Νταϊφά: «Ο Τσαγκαράκης πουλούσε τα κλεμμένα μου κοσμήματα στην εκπομπή του»

Ελλάδα 21.03.2026
Η έφοδος του ελληνικού FBI στην αποθήκη του στο Ελληνικό αποκάλυψε εκτεταμένο κύκλωμα πλαστογράφησης έργων τέχνης, ενώ παράλληλα συνελήφθη και υπάλληλος της γκαλερί του.

Χαλκιδική: Εξελίξεις με το διαμελισμένο πτώμα σε βαλίτσα ‑ «Μάλλον είναι η κόρη μου η Φωτεινή»

Ελλάδα 21.03.2026
Πατέρας αγνοούμενης ισχυρίζεται πως η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα με την κόρη του

Τρεις εβδομάδες πολέμου με αντιφατικά μηνύματα από Τραμπ: «Δεν θέλω εκεχειρία» αλλά… μείωση επιχειρήσεων

Κόσμος 21.03.2026
Μόνο το 7% των Αμερικανών υποστηρίζουν την πραγματοποίηση χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν

Μερομήνια 2026: Τι προβλέπουν για το Πάσχα ‑ Πώς θα σουβλίσουμε φέτος

Καιρός 21.03.2026
Η ψυχρή και ασταθής εκκίνηση της άνοιξης δημιουργεί ερωτήματα

7χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό ατύχημα σε πάρκο στη Βέροια

Ελλάδα 21.03.2026
Το παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ υπέστη και ρήξη σπλήνας - Στήθηκε «γέφυρα σωτηρίας» για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη

Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία σε απόσταση 4000 χιλιομέτρων

Κόσμος 21.03.2026
Το γεγονός αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς η βάση του Ντιέγκο Γκάρσια βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4.000 χιλιομέτρων από το ιρανικό έδαφος

Πρωτόγνωρες εικόνες από την κακοκαιρία Τερέζα στις Κανάριες Νήσους: Θυελλώδεις άνεμοι και γιγαντιαία κύματα, χιόνισε στην Τενερίφη

Κόσμος Χτες
Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 140 χλμ/ώρα, δρόμοι πλημμύρισαν, ακυρώθηκαν πτήσεις, ενώ οι Αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις φοβούμενες για τη σωματική ακεραιότητα ντόπιων και τουριστών

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός tiktoker bodybuilder – Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο γυμναστήριό του για αναβολικά

Ελλάδα Χτες
Ο 34χρονος έχει έντονη δραστηριότητα στα social media - Έρευνα της αστυνομίας για κύκλωμα διακίνησης αναβολικών

Σοκ στην Τουρκία: Πυροβόλησαν και σκότωσαν 21χρονο ποδοσφαιριστή

Κόσμος Χτες
Δέχθηκε πυροβολισμούς από αγνώστους