E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτιά στο Βαρνάβα: Εφιαλτική νύχτα στις φλόγες και τιτάνια μάχη να κρατήσουν περιορισμένη τη φωτιά μέχρι να ξημερώσει

Οι 3 γραμμές άμυνας για περιορισμό της φωτιάς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/8/2024 | 23:12

Φωτιά στο Βαρνάβα: Εφιαλτική νύχτα στις φλόγες και τιτάνια μάχη να κρατήσουν περιορισμένη τη φωτιά μέχρι να ξημερώσει

H μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα συνεχίζει να καίει, με την κατάσταση πλέον να είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα.

Αυτό που τώρα προσπαθούν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην επιχείρηση της κατάσβεσης, είναι να περιορίσουν την πυρκαγιά όσο γίνεται μέχρι να ξημερώσει ώστε να μπουν και πάλι στη μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα.

Οι 3 γραμμές άμυνας της Πυροσβεστικής

Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στον Βαρνάβα τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, καθώς, όπως είπε, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια έχοντας προκαλέσει και ζημιές «Οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί βόρεια στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά στο Γραμματικό και νότια στη Σταμάτα με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Στη φωτιά επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε οι θυελλώδεις άνεμοι εξάπλωσαν αστραπιαία τη φωτιά παρά το γεγονός ότι η πρώτη ρίψη νερού από εναέριο μέσο έγινε πέντε λεπτά από την έναρξη της.

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη πέντε λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και σε δέκα λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις οι ισχυροί άνεμοι την ξάπλωσαν αστραπιαία δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά με συνεχόμενες κλειδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης» εξήγησε.

Έχουν εκκενωθεί 10 οικισμοί

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 10 οικισμοί:

  • Βαρνάβας, Μοναστήρι Παναγιάς
  • Βόθωνας, Καλέντζι
  • Πουρίθι
  • Μικροχώρι Ωρωπού,
  • Γραμματικό
  • Σταμάτα
  • Ροδόπολη
  • Αμυγδαλέζα Σταμάτας

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Εξασθενούν οι άνεμοι το βράδυ, αλλά θα ενισχυθούν ξανά τις πρώτες πρωινές ώρες

Δύσκολες ώρες στη Σταμάτα: Πολλοί κάτοικοι βρίσκονται μαζεμένοι στην κεντρική πλατεία

Στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτοικοι, η αστυνομία, Πυροσβεστική και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της πυρκαγιάς που έχει φτάσει στη Γαλήνη.

Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ ανήσυχο, κάποιοι πηγαίνουν νερό στους ηλικιωμένους γονείς τους που μένουν εκεί. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στη Γαλήνη. Είναι στην κατεύθυνση της Ροδόπολης.

Υπάρχουν εθελοντές στο σημείο που μαζεύουν κατοικίδια σκυλιά που δεν μπόρεσαν να τα πάρουν οι ιδιοκτήτες τους.

Οι άνεμοι είναι ακόμα ισχυροί και φόβος όλων είναι να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το Διόνυσο. Έχει σταλεί μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας.

Εκκενώνεται κατασκήνωση στο Γραμματικό

Σε εξέλιξη είναι η εκκένωση της κατασκήνωσης Sports Village Athitaki στο Γραμματικό, λόγω του πύρινου μετώπου που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική.

Τετρακόσια παιδιά μεταφέρονται στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Στη μάχη και δυνάμεις του στρατού

SOS για τα τετράποδα

H Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς αυτές τις δύσκολες ώρες λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο μεταξύ φορέων, οργανώσεων, εθελοντών, πολιτών, σωμάτων ασφαλείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε λειτουργία βρίσκονται ήδη δυο γραμμές 2131361085 και 2131361033, στις οποίες μπορείτε να αναφέρετε ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο από την πύρινη λαίλαπα. Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας της ΕΓ με τον οργανισμό Save Your Hood βρίσκονται έμπειροι εθελοντές του τόσο στο τηλεφωνικό κέντρο, όσο και στο πεδίο.

Ο Δήμος Μαραθώνα σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Dogs’ Voice δημιούργησαν εξ αρχής χώρους υποδοχής ζώων σε κίνδυνο στο Δημαρχείο Γραμματικού και στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

Κόσμος Χτες
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην

Παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όπως ανέφερε, η παραίτηση αποτελεί πράξη διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψής της

Φρίκη στη Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βiασμούς και σeξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 45χρονος εργαζόταν σε κλινικές στα περίχωρα του Βερολίνου και φέρεται να διέπραξε τους βiασμούς και τις κακοποιήσεις μεταξύ του 2013 και του 2025

Κομισιόν: Εγκρίθηκε σχεδιασμός για ευκολότερα διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος Χτες
Οι τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα απλοποιούν τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για διασυνοριακά ταξίδια

Θρίλερ στα Χανιά: Σορός σε αποσύνθεση εντοπίστηκε στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανίων

Ελλάδα Χτες
Πολίτες αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν τις Αρχές

Επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία για τον Σαρκοζί

Κόσμος Χτες
Η πρόταση της εισαγγελίας είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό

O διάφανος εξωγήινος: Η φωτογραφία ενός πλάσματος που το FBI χαρακτηρίζει «αληθινή»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αρχική εικόνα αναλύθηκε τόσο στην Ταϊβάν όσο και στις ΗΠΑ, και δεν διαπιστώθηκαν σημάδια επεξεργασίας, αλλοίωσης ή σύνθεσης