E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι εργαζομένοι του δημόσιου τομέα στη Σουηδία θα υποχρεούνται να καταδίδουν στις αρχές παράτυπους μετανάστες

Έντονες αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο

Δημοσίευση 11/8/2024 | 19:14

Οι εργαζομένοι του δημόσιου τομέα στη Σουηδία θα υποχρεούνται να καταδίδουν στις αρχές παράτυπους μετανάστες

Ένα νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Σουηδίας, βάσει του οποίου δημοσίοι υπαλλήλοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταδίδουν στις αρχές παράτυπους μετανάστες, έχει προκαλεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα, με ορισμένους να μιλούν για ένα «νομοσχέδιο χαφιέδων» και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, η οποία έχει καταδικαστεί από εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, βιβλιοθηκάριους ως «εντελώς απάνθρωπη».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι μεταξύ των πολλών μέτρων που συμπεριλήφθησαν σε μια συμφωνία το 2022 που συνήφθη μεταξύ τεσσάρων δεξιών κομμάτων, μια συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν τρία κεντροδεξιά κόμματα με κοινοβουλευτική υποστήριξη από βουλευτές του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος, Σουηδοί Δημοκράτες (SD).

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το SD, ένα κόμμα του οποίου το μανιφέστο επιδιώκει να δημιουργήσει στη χώρα ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στην Ευρώπη για μη Ευρωπαίους, έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας, και το μέτρο αυτό άρχισε να επεξεργάζεται για να γίνει νόμος. Μια κοινοβουλευτική επιτροπή έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιου νόμου, με στόχο να παρουσιάσει τα ευρήματά της στην κυβέρνηση έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, η ιδέα, ότι έως και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, από οδοντιάτρους μέχρι δασκάλους, θα αναγκαστούν να αναφέρουν στις αρχή οποιαδήποτε επαφή έχουν με ασθενείς, φοιτητές που δεν έχουν έγγραφα παραμονής στην χώρα, έχει βρει αντίθεση από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, από υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων μέχρι επαγγελματικές ενώσεις.

Έντονες αντιδράσεις

«Αυτή η πρόταση είναι εντελώς απάνθρωπη», δήλωσε η Μισέλ Λεβόϊ από την Πλατφόρμα για τη Διεθνή Συνεργασία για τους Μετανάστες χωρίς Έγγραφα. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εκτεταμένες, με ανθρώπους να διστάζουν ενδεχομένως να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να είναι απρόθυμοι να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ή να μην αναφέρουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους.

Επαγγελματικές ενώσεις τόνισαν ότι το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη για την οποία εργάστηκαν τόσο πολύ να οικοδομήσουν και αντ ‘αυτού να τροφοδοτήσει τον ρατσισμό και να ενισχύσει τον στιγματισμό.

Η Λεβόϊ περιέγραψε τα μέτρα ως μέρος μιας αυξανόμενης τάσης σε όλη την Ευρώπη για ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με μετανάστες που δεν έχουν έγγραφα. Η φινλανδική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις υποχρεώσεις αναφοράς ατόμων χωρίς έγγραφα.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, περισσότερες από 150 σουηδικές περιφέρειες, δήμοι, συνδικαλιστικές ενώσεις και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν ταχθεί ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Μεταξύ των κλάδων που έχουν εκφραστεί δημόσια για το θέμα είναι ο Σουηδικός Ιατρικός Σύλλογος (SMA). «Έγινα γιατρός για να βοηθάω ανθρώπους, όχι να τους παρακολουθώ και να τους καταδίδω», είπε η Σοφία Ρίντγκρεν Στάλε, πρόεδρος της SMA.

Για μήνες, η SMA υποστηρίζει ότι η υποχρέωση να καταδίδεις ανθρώπους, εναντιώνεται στους κανόνες και τις αρχές επαγγελματικής δεοντολογίας που ορίζουν ότι η περίθαλψη πρέπει να παρέχεται σε όποιον έχει ανάγκη και ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις. «Θεωρούμε πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει ανθρώπους να μην τολμούν να αναζητήσουν φροντίδα υπό τον φόβο μήπως τους καταδώσουν», πρόσθεσε η Στάλε.

Σχέδιο νόμου

Η σουηδική κυβέρνηση τονίζει ότι η επιτροπή που προετοιμάζει το σχέδιο νόμου, εξετάζει παράλληλα αν η υποχρέωση παροχής πληροφοριών έρχεται σε σύγκρουση με επαγγελματικές αξίες, όπως στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι απαιτήσεις υποβολής αναφορών διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη της νόμιμης μετανάστευσης, επιτρέποντας στο κράτος να απελαύνει πιο αποτελεσματικά άτομα στα οποία αρνείται το άσυλο, υποστήριξε η δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης, Μαρία Μάλμερ Στένεγραντ.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσει τις ανησυχίες δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Τον Μάιο, το συμβούλιο επαγγελματικής δεοντολογίας που ιδρύθηκε από δύο σουηδικά σωματεία που εκπροσωπούν εκπαιδευτικούς δήλωσε ότι η υποχρέωση αναφοράς ανθρώπων, θα τους έθετε σε μια αδύνατη κατάσταση. «Εάν το σχέδιο γίνεται πραγματικότητα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τόσο σοβαρά προβλήματα δεοντολογίας για τους εκπαιδευτικούς που το συμπέρασμά μας είναι ότι η πολιτική ανυπακοή θα ήταν πιθανώς η μόνη λογική διέξοδος», ανέφερε στον ιστότοπό της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλάδα: Έκρηξη αριστούχων στα σχολεία ‑ «Καμπανάκι» για την υπερβαθμολόγηση

Ελλάδα 28.08.2025
Τα ελληνικά σχολεία παράγουν τα τελευταία χρόνια… πληθωρισμό αριστούχων

Η διοικήτρια της Fed, Λίζα Κουκ, μήνυσε τον Τραμπ – Αμφισβητεί το δικαίωμά του να την απολύσει

Κόσμος 28.08.2025
Στη μήνυσή της η Κουκ λέει ότι ο Τραμπ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία

Νίκαια: Συνελήφθη 43χρονος που είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα σε γυναικείες τουαλέτες

Ελλάδα 28.08.2025
Κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Μαρινάκης: Αν δώσουμε 13ο μισθό δεν έχουμε περιθώρια να δώσουμε τίποτε άλλο

Ελλάδα 28.08.2025
Όσα είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Συντονισμένη επίθεση του Ισραήλ στα προάστια της Δαμασκού – Στο στόχαστρο τουρκικός εξοπλισμός παρακολούθησης

Κόσμος 28.08.2025
Το Τελ Αβίβ δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες - Η μεταβατική Κυβέρνηση της Δαμασκού υπογράμμισε πως όντως υπήρξαν ισραηλινά χτυπήματα έξω από την πρωτεύουσα

Σοκ στην Παλλήνη: Ανδρας είχε βάλει κρυφή κάμερα σε γυναικείες τουαλέτες εταιρείας

Ελλάδα 28.08.2025
Βρήκαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο σπίτι του

Αγριος καβγάς τενιστριών στο US Open

Αθλητικά Νέα 28.08.2025
«Είσαι αμόρφωτη και χωρίς ήθος»

Ρόδος: Στρίπερ κατήγγειλε 26χρονο Αλβανό για βιασμό στο Φαληράκι

Ελλάδα 28.08.2025
Ο 26χρονος αρνείται τις κατηγορίες και ξεκαθαρίζει πως η επαφή ήταν συναινετική

Σφοδρές αντιδράσεις από ΕΕ και Βρετανία: «Ο Πούτιν δεν θέλει ειρήνη, σκοτώνει παιδιά και αμάχους»

Κόσμος 28.08.2025
Πυρά από Στάρμερ, Μακρόν την ώρα που η Μόσχα μιλάει για πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους

Ερωtικό τρίγωνο σε σχολείο στη Βρετανία ‑ Διευθυντής χτύπησε με «κάβουρα» τον αντίζηλο, δείτε βίντεο

Κόσμος 28.08.2025
Ο Αντονι Φέλτον επιτέθηκε στον συνάδελφό του γιατί πίστευε ότι είχε ερωτική σχέση με δασκάλα του σχολείου, με την οποία ο ίδιος είχε χωρίσει

Τι συνέβη τελικά με τη 12χρονη στη Σκωτία που έβγαλε μαχαίρι και τσεκούρι «για να υπερασπιστεί την αδελφή της»

Κόσμος 28.08.2025
Το βίντεο με την ανήλικη που κρατούσε τσεκούρι και μαχαίρι, τα memes και η παραπληροφόρηση

Θεσσαλονίκη: ΙΧ έπεσε πάνω σε τέσσερα σταθμευμένα οχήματα ‑ Συνελήφθη 31χρονος οδηγός

Ελλάδα 28.08.2025
Από το συμβάν δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα σταθμευμένα οχήματα