E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πάγος στα φτερά η πιο πιθανή αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος στη Βραζιλία με 61 νεκρούς ‑ 3ήμερο πένθος στη χώρα

Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2024 | 10:24

Ο πάγος στα φτερά η πιο πιθανή αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος στη Βραζιλία με 61 νεκρούς ‑ 3ήμερο πένθος στη χώρα

Ενεργή προειδοποίηση για πάγο στην περιοχή που κινούνταν το ATR-72 υπήρχε την ώρα που προέκυψε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία που κόστισε τη ζωή των 61 επιβαινόντων.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα, η ιστοσελίδα Flightradar24, η οποία καταγράφει τις πτήσεις των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών, μοιράστηκε δεδομένα μεταξύ των οποίων και μια ενεργή προειδοποίηση για πάγο μεταξύ των 12.000 και 21.000 ποδιών στην περιοχή. Το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Βινέδο, στο Σάο Πάολο, βρισκόταν στα 17.000 πόδια όταν ξεκίνησε την καθοδική του πορεία.

Ο αεροναυπηγός, Σέλσο Φαρία ντε Σόουζα, ειδικός των αεροπορικών δυστυχημάτων και επικεφαλής της βραζιλιάνικης Ένωσης για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών, κρίνοντας από τις φωτογραφίες του αεροσκάφους, επιβεβαίωσε ότι θα περίμενε να βρει πάγο που θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στα φτερά του. Ο πάγος θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στα φτερά του μοιραίου αεροσκάφους και πως το σύστημα αποπαγοποίησης των φτερών για κάποιον λόγο δεν λειτούργησε. Σύμφωνα με τον ειδικό η υπόθεση αυτή έχει 95% πιθανότητες να επιβεβαιωθεί ως η αιτία του δυστυχήματος.

Πριν από το δυστύχημα, ο πιλότος που πέταξε από το Guarulhos την Παρασκευή, ανέφερε τον σχηματισμό πάγου στο παράθυρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν ήταν κάτι σύνηθες, αλλά η πρώτη φορά που του είχε συμβεί στα 16 χρόνια εμπειρίας του.

Το αεροσκάφος αναχώρησε από το Κασκαβέλ στις 11.56 το πρωί και συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή του Βινέδο περίπου στις 1:25 το μεσημέρι.

Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί

Οι αρχές μετά από έρευνες ανέσυραν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου στον τόπο της συντριβής στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Γκιγιέρμι Ντερίτε, Γενικό Γραμματέα Ασφαλείας του Σάο Πάολο. Το μαύρο κουτί περιέχει κρίσιμα δεδομένα που θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους.

Κατάλληλο για πτήση το αεροπλάνο

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη και το πλήρωμά του ήταν κατάλληλα για πτήση.

Το αεροσκάφος που χειριζόταν η Voepass και συνετρίβη κοντά στην πόλη Βινχέδο ήταν «ένα ATR-72, κατασκευασμένο το 2010 και σε καλή λειτουργική κατάσταση, με έγκυρα πιστοποιητικά καταχώρησης και αξιοπλοΐας», ανέφερε η δήλωση.

«Η πτήση είχε τέσσερα μέλη πληρώματος τη στιγμή του ατυχήματος και όλα ήταν επαρκώς αδειοδοτημένα και είχαν έγκυρα προσόντα», ανέφερε η δήλωση. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίσει «να παρακολουθεί την παροχή βοήθειας στα θύματα και τις οικογένειές τους από την εταιρεία. Επιπλέον, η Υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών».

Τεράστια καταστροφή

Οι εναέριες εικόνες από την αεροπορική συντριβή σε γειτονιά της Βραζιλίας αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Το βίντεο δείχνει τα συντρίμμια πολύ κοντά σε ένα σπίτι στο Βινχέδο — μια κατοικημένη περιοχή στη δυτική πλευρά του Σάο Πάολο.

Δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων από το Flightradar24 δείχνουν ότι το αεροσκάφος έπεσε περίπου 17.000 πόδια μέσα σε μόλις ένα λεπτό. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι το αεροπλάνο έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού που ανήκε σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

Στις εναέριες εικόνες φαίνεται η μύτη του αεροσκάφους και τα παράθυρα του πιλοτηρίου. Πίσω από αυτό, καμένα κομμάτια του αεροπλάνου σκορπίζονται στο έδαφος, ενώ η ουρά του φαίνεται σε μερικά δέντρα.


Τρίημερο πενθος στην χώρα

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κήρυξε τρεις ημέρες πένθους ως ένδειξη στη συντριβή του αεροπλάνου που σκότωσε 61 ανθρώπους την Παρασκευή.

Ο Λούλα ανακοίνωσε το πένθος μέσω του λογαριασμού του στο X.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Σάο Πάολο, Ταρσίσιο ντε Φρέιτας, καθώς και ο Δήμος Βινχέδο, κήρυξαν επίσης τριήμερο πένθος για να τιμήσουν τα θύματα της συντριβής νωρίτερα την Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαχαίρωσαν περιπτερά στα Εξάρχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 13.04.2026
Ο τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»

Τραμπ για ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν: Αμεση «εξουδετέρωση» κάθε πλοίου που θα πλησιάσει

Πολιτική 13.04.2026
Από τις 17:00 ώρα Ελλάδας τέθηκε σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός λιμανιών του Ιράν

Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα σε Τουρκοκύπρια που είχε τραγουδήσει στην Κομοτηνή εμβατήριο για την καταστροφή της Σμύρνης, «θα το ξαναέκανα» λέει

Ελλάδα 13.04.2026
Η Ισίν Καρατζά είχε τραγουδήσει το εθνικιστικό τραγούδι σε εκδήλωση στην Κομοτηνή το καλοκαίρι του 2024 - Το βίντεο που ανήρτησε από το αεροδρόμιο

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν για την εξωτερική της πολιτική

Πολιτική 13.04.2026
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δημιουργεί προβλήματα και πόλεμο

Σημειωτόν από τον Ισθμό μέχρι την Κινέτα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα ‑ Δείτε live πού υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

Ελλάδα 13.04.2026
Καθυστερήσεις σημειώνονται και στα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου καθώς είναι κλειστό το πορθμείο - Καλύτερη είναι η εικόνα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας

Τραγωδία στους Παξούς: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο

Ελλάδα 13.04.2026
Ο ανήλικος επέβαινε σε μηχανή μαζί με έναν 17χρονο που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Από 16 Απριλίου νέο ψηφιακό μητρώο για καπνό και αλκοόλ

Οικονομία 13.04.2026
Υποχρεωτική εγγραφή σε ψηφιακή πλατφόρμα για κάθε επιχείρηση που πωλεί καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά - Η κυβέρνηση στοχεύει να περιορίσει απώλειες 800 εκατ. ευρώ ετησίως από λαθρεμπόριο

48χρονη influencer οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο Κορωπί, στο αυτοκίνητό της βρέθηκαν και δισκία με αναβολικά

Ελλάδα 13.04.2026
Η 48χρονη γυμνάστρια εντοπίστηκε να κινείται επικίνδυνα με το αυτοκίνητό της τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής

Θρίαμβος Μαγιάρ επί του Όρμπαν στην Ουγγαρία: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την αλλαγή σκυτάλης μετά από 16 χρόνια

Κόσμος 13.04.2026
To Politico καταγράφει τα νέα δεδομένα για Τραμπ, Πούτιν, Ουκρανία μετά τη νίκη του Πέτερ Μάγιαρ στις εκλογές της Κυριακής στην Ουγγαρία

«Ρώσοι σπίτια σας»: Γιατί πανηγυρίζουν οι ευρωπαϊστές για τoν Μάγιαρ – Τι σημαίνει η εκλογή του δεξιού πολιτικού στην Ουγγαρία

Κόσμος 13.04.2026
Η ήττα του Όρμπαν πιθανότατα σηματοδοτεί το τέλος της συγκρουσιακής στάσης της Ουγγαρίας μέσα στην ΕΕ

Ο Τραμπ ως... Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα Λέοντα γιατί «εξυπηρετεί τη ριζοσπαστική Αριστερά»

Κόσμος 13.04.2026
Γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο βρίσκονται η σημαία των ΗΠΑ, μια νοσοκόμα, στρατιωτικοί, αμερικανικά μαχητικά, ο αετός-σύμβολο των ΗΠΑ, το Αγαλμα της Ελευθερίας και το Καπιτώλιο

«Δεν έχει κανένα Χριστός Ανέστη»: Ιερέας στη Μαγνησία διέκοψε την Ανάσταση για τις κροτίδες, δείτε βίντεο

Ελλάδα 13.04.2026
Ζήτησε σε αυστηρό τόνο από νεαρούς να μην ρίξουν πυροτεχνήμτα γιατί δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται γηροκομείο