E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πάγος στα φτερά η πιο πιθανή αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος στη Βραζιλία με 61 νεκρούς ‑ 3ήμερο πένθος στη χώρα

Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2024 | 10:24

Ο πάγος στα φτερά η πιο πιθανή αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος στη Βραζιλία με 61 νεκρούς ‑ 3ήμερο πένθος στη χώρα

Ενεργή προειδοποίηση για πάγο στην περιοχή που κινούνταν το ATR-72 υπήρχε την ώρα που προέκυψε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία που κόστισε τη ζωή των 61 επιβαινόντων.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα, η ιστοσελίδα Flightradar24, η οποία καταγράφει τις πτήσεις των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών, μοιράστηκε δεδομένα μεταξύ των οποίων και μια ενεργή προειδοποίηση για πάγο μεταξύ των 12.000 και 21.000 ποδιών στην περιοχή. Το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Βινέδο, στο Σάο Πάολο, βρισκόταν στα 17.000 πόδια όταν ξεκίνησε την καθοδική του πορεία.

Ο αεροναυπηγός, Σέλσο Φαρία ντε Σόουζα, ειδικός των αεροπορικών δυστυχημάτων και επικεφαλής της βραζιλιάνικης Ένωσης για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών, κρίνοντας από τις φωτογραφίες του αεροσκάφους, επιβεβαίωσε ότι θα περίμενε να βρει πάγο που θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στα φτερά του. Ο πάγος θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στα φτερά του μοιραίου αεροσκάφους και πως το σύστημα αποπαγοποίησης των φτερών για κάποιον λόγο δεν λειτούργησε. Σύμφωνα με τον ειδικό η υπόθεση αυτή έχει 95% πιθανότητες να επιβεβαιωθεί ως η αιτία του δυστυχήματος.

Πριν από το δυστύχημα, ο πιλότος που πέταξε από το Guarulhos την Παρασκευή, ανέφερε τον σχηματισμό πάγου στο παράθυρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν ήταν κάτι σύνηθες, αλλά η πρώτη φορά που του είχε συμβεί στα 16 χρόνια εμπειρίας του.

Το αεροσκάφος αναχώρησε από το Κασκαβέλ στις 11.56 το πρωί και συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή του Βινέδο περίπου στις 1:25 το μεσημέρι.

Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί

Οι αρχές μετά από έρευνες ανέσυραν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου στον τόπο της συντριβής στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Γκιγιέρμι Ντερίτε, Γενικό Γραμματέα Ασφαλείας του Σάο Πάολο. Το μαύρο κουτί περιέχει κρίσιμα δεδομένα που θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους.

Κατάλληλο για πτήση το αεροπλάνο

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη και το πλήρωμά του ήταν κατάλληλα για πτήση.

Το αεροσκάφος που χειριζόταν η Voepass και συνετρίβη κοντά στην πόλη Βινχέδο ήταν «ένα ATR-72, κατασκευασμένο το 2010 και σε καλή λειτουργική κατάσταση, με έγκυρα πιστοποιητικά καταχώρησης και αξιοπλοΐας», ανέφερε η δήλωση.

«Η πτήση είχε τέσσερα μέλη πληρώματος τη στιγμή του ατυχήματος και όλα ήταν επαρκώς αδειοδοτημένα και είχαν έγκυρα προσόντα», ανέφερε η δήλωση. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίσει «να παρακολουθεί την παροχή βοήθειας στα θύματα και τις οικογένειές τους από την εταιρεία. Επιπλέον, η Υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών».

Τεράστια καταστροφή

Οι εναέριες εικόνες από την αεροπορική συντριβή σε γειτονιά της Βραζιλίας αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Το βίντεο δείχνει τα συντρίμμια πολύ κοντά σε ένα σπίτι στο Βινχέδο — μια κατοικημένη περιοχή στη δυτική πλευρά του Σάο Πάολο.

Δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων από το Flightradar24 δείχνουν ότι το αεροσκάφος έπεσε περίπου 17.000 πόδια μέσα σε μόλις ένα λεπτό. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι το αεροπλάνο έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού που ανήκε σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

Στις εναέριες εικόνες φαίνεται η μύτη του αεροσκάφους και τα παράθυρα του πιλοτηρίου. Πίσω από αυτό, καμένα κομμάτια του αεροπλάνου σκορπίζονται στο έδαφος, ενώ η ουρά του φαίνεται σε μερικά δέντρα.


Τρίημερο πενθος στην χώρα

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κήρυξε τρεις ημέρες πένθους ως ένδειξη στη συντριβή του αεροπλάνου που σκότωσε 61 ανθρώπους την Παρασκευή.

Ο Λούλα ανακοίνωσε το πένθος μέσω του λογαριασμού του στο X.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Σάο Πάολο, Ταρσίσιο ντε Φρέιτας, καθώς και ο Δήμος Βινχέδο, κήρυξαν επίσης τριήμερο πένθος για να τιμήσουν τα θύματα της συντριβής νωρίτερα την Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν

Κόσμος 07.01.2026
«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου θα πληρώσει, λέει η μάνα του 16χρονου

Ελλάδα 07.01.2026
Βαριές κακώσεις σε όλο το σώμα του 17χρονου στις Σέρρες έδειξε η ιατροδικαστική

Αμερικανοί κομάντος κατέλαβαν τάνκερ από τη Βενεζουέλα μετά από κυνηγητό δύο εβδομάδων, στην περιοχή ρωσικά πολεμικά

Κόσμος 07.01.2026
Το πετρελαιοφόρο έπλεε υπό ρωσική σημαία και κατελήφθη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

Νέα απάτη μέσω QR codes ‑ Τι είναι το quishing και πώς να προστατευθείτε

Ελλάδα 07.01.2026
Μεγάλη προσοχή οφείλουν να δείξουν οι πολίτες σε άγνωστα QR codes που μπορεί να εντοπίσουν σε δημόσιους χώρους

ΑΜΚΑ: Πώς επηρεάζει τον καθαρό μισθό, ποιοι κερδίζουν

Ελλάδα 07.01.2026
Ο ΑΜΚΑ καθορίζει πλέον την παρακράτηση φόρου βάσει ηλικίας, αυξάνοντας καθαρούς μισθούς κυρίως για εργαζόμενους κάτω των 30, ενώ κάθε μετάβαση σε νέο ηλικιακό κλιμάκιο μειώνει αυτόματα τις αποδοχές

Νικόλας Φαραντούρης: Διεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για το κόμμα Καρυστιανού

Πολιτική 07.01.2026
Ο ευρωβουλευτής οφείλει να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, αναφέρει η ανακοίνωση

Μέτρα για αγρότες: Ηλεκτρικό ρεύμα στα 8,5 λεπτά και app για επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου τον Νοέμβριο

Ελλάδα 07.01.2026
Τα 6 μέτρα στη γραμμή “αυτά είναι τα μέτρα και δεν έχει άλλα”

Μπορούν οι στρατοί της Λατινικής Αμερικής να τα βάλουν με τις ΗΠΑ;

Κόσμος 07.01.2026
Ο Τραμπ απείλησε την Κολομβία, την Κούβα και το Μεξικό με στρατιωτική δράση. Θα μπορούσαν οι στρατοί τους να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ;

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν και ποιες Κυριακές λειτουργούν τα καταστήματα

Οικονομία 07.01.2026
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τις πρώτες μεγάλες εκπτώσεις του 2026

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ – Κόκκινη προειδοποίηση για αρκετές περιοχές

Καιρός 07.01.2026
Πού προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Η Μπριζίτ Μπαρντό πέθανε από καρκίνο

Πολιτισμός 07.01.2026
Είχε υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο πριν τελικά χάσει τη μάχη με την ασθένεια τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ο σύζυγός της