E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πάγος στα φτερά η πιο πιθανή αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος στη Βραζιλία με 61 νεκρούς ‑ 3ήμερο πένθος στη χώρα

Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2024 | 10:24

Ο πάγος στα φτερά η πιο πιθανή αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος στη Βραζιλία με 61 νεκρούς ‑ 3ήμερο πένθος στη χώρα

Ενεργή προειδοποίηση για πάγο στην περιοχή που κινούνταν το ATR-72 υπήρχε την ώρα που προέκυψε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία που κόστισε τη ζωή των 61 επιβαινόντων.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα, η ιστοσελίδα Flightradar24, η οποία καταγράφει τις πτήσεις των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών, μοιράστηκε δεδομένα μεταξύ των οποίων και μια ενεργή προειδοποίηση για πάγο μεταξύ των 12.000 και 21.000 ποδιών στην περιοχή. Το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Βινέδο, στο Σάο Πάολο, βρισκόταν στα 17.000 πόδια όταν ξεκίνησε την καθοδική του πορεία.

Ο αεροναυπηγός, Σέλσο Φαρία ντε Σόουζα, ειδικός των αεροπορικών δυστυχημάτων και επικεφαλής της βραζιλιάνικης Ένωσης για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών, κρίνοντας από τις φωτογραφίες του αεροσκάφους, επιβεβαίωσε ότι θα περίμενε να βρει πάγο που θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στα φτερά του. Ο πάγος θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στα φτερά του μοιραίου αεροσκάφους και πως το σύστημα αποπαγοποίησης των φτερών για κάποιον λόγο δεν λειτούργησε. Σύμφωνα με τον ειδικό η υπόθεση αυτή έχει 95% πιθανότητες να επιβεβαιωθεί ως η αιτία του δυστυχήματος.

Πριν από το δυστύχημα, ο πιλότος που πέταξε από το Guarulhos την Παρασκευή, ανέφερε τον σχηματισμό πάγου στο παράθυρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν ήταν κάτι σύνηθες, αλλά η πρώτη φορά που του είχε συμβεί στα 16 χρόνια εμπειρίας του.

Το αεροσκάφος αναχώρησε από το Κασκαβέλ στις 11.56 το πρωί και συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή του Βινέδο περίπου στις 1:25 το μεσημέρι.

Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί

Οι αρχές μετά από έρευνες ανέσυραν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου στον τόπο της συντριβής στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Γκιγιέρμι Ντερίτε, Γενικό Γραμματέα Ασφαλείας του Σάο Πάολο. Το μαύρο κουτί περιέχει κρίσιμα δεδομένα που θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους.

Κατάλληλο για πτήση το αεροπλάνο

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη και το πλήρωμά του ήταν κατάλληλα για πτήση.

Το αεροσκάφος που χειριζόταν η Voepass και συνετρίβη κοντά στην πόλη Βινχέδο ήταν «ένα ATR-72, κατασκευασμένο το 2010 και σε καλή λειτουργική κατάσταση, με έγκυρα πιστοποιητικά καταχώρησης και αξιοπλοΐας», ανέφερε η δήλωση.

«Η πτήση είχε τέσσερα μέλη πληρώματος τη στιγμή του ατυχήματος και όλα ήταν επαρκώς αδειοδοτημένα και είχαν έγκυρα προσόντα», ανέφερε η δήλωση. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίσει «να παρακολουθεί την παροχή βοήθειας στα θύματα και τις οικογένειές τους από την εταιρεία. Επιπλέον, η Υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών».

Τεράστια καταστροφή

Οι εναέριες εικόνες από την αεροπορική συντριβή σε γειτονιά της Βραζιλίας αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Το βίντεο δείχνει τα συντρίμμια πολύ κοντά σε ένα σπίτι στο Βινχέδο — μια κατοικημένη περιοχή στη δυτική πλευρά του Σάο Πάολο.

Δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων από το Flightradar24 δείχνουν ότι το αεροσκάφος έπεσε περίπου 17.000 πόδια μέσα σε μόλις ένα λεπτό. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι το αεροπλάνο έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού που ανήκε σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

Στις εναέριες εικόνες φαίνεται η μύτη του αεροσκάφους και τα παράθυρα του πιλοτηρίου. Πίσω από αυτό, καμένα κομμάτια του αεροπλάνου σκορπίζονται στο έδαφος, ενώ η ουρά του φαίνεται σε μερικά δέντρα.


Τρίημερο πενθος στην χώρα

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κήρυξε τρεις ημέρες πένθους ως ένδειξη στη συντριβή του αεροπλάνου που σκότωσε 61 ανθρώπους την Παρασκευή.

Ο Λούλα ανακοίνωσε το πένθος μέσω του λογαριασμού του στο X.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Σάο Πάολο, Ταρσίσιο ντε Φρέιτας, καθώς και ο Δήμος Βινχέδο, κήρυξαν επίσης τριήμερο πένθος για να τιμήσουν τα θύματα της συντριβής νωρίτερα την Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Χτες
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Χτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Χτες
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα Χτες
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Ελλάδα Χτες
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πράκτορες σκότωσαν ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να μπει στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και μπιτόνι με βενζίνη κατά την «εισβολή του» στο Μαρ α Λάγκο, όπου τον εξουδετέρωσαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος Χτες
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών

Καλύτερα τα νέα για τη λίμνη του Μόρνου μετά τις βροχές

Ελλάδα Χτες
Η «υγρή» χρονιά βελτιώνει τα αποθέματα, αλλά η στάθμη παραμένει 26% κάτω από τον μέσο όρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νησιά και την κλιματική αλλαγή

Καθαρά Δευτέρα: Στα 22 ευρώ τα καλαμαράκια, πάνω από 3,30 η λαγάνα

Ελλάδα Χτες
Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και Ρέντη

Σοβαρό ατύχημα με κροτίδα στην Πτολεμαΐδα: 17χρονος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος κινδυνεύει να χάσει τρία δάχτυλα - Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή