E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πάγος στα φτερά η πιο πιθανή αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος στη Βραζιλία με 61 νεκρούς ‑ 3ήμερο πένθος στη χώρα

Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2024 | 10:24

Ο πάγος στα φτερά η πιο πιθανή αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος στη Βραζιλία με 61 νεκρούς ‑ 3ήμερο πένθος στη χώρα

Ενεργή προειδοποίηση για πάγο στην περιοχή που κινούνταν το ATR-72 υπήρχε την ώρα που προέκυψε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία που κόστισε τη ζωή των 61 επιβαινόντων.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα, η ιστοσελίδα Flightradar24, η οποία καταγράφει τις πτήσεις των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών, μοιράστηκε δεδομένα μεταξύ των οποίων και μια ενεργή προειδοποίηση για πάγο μεταξύ των 12.000 και 21.000 ποδιών στην περιοχή. Το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Βινέδο, στο Σάο Πάολο, βρισκόταν στα 17.000 πόδια όταν ξεκίνησε την καθοδική του πορεία.

Ο αεροναυπηγός, Σέλσο Φαρία ντε Σόουζα, ειδικός των αεροπορικών δυστυχημάτων και επικεφαλής της βραζιλιάνικης Ένωσης για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών, κρίνοντας από τις φωτογραφίες του αεροσκάφους, επιβεβαίωσε ότι θα περίμενε να βρει πάγο που θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στα φτερά του. Ο πάγος θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στα φτερά του μοιραίου αεροσκάφους και πως το σύστημα αποπαγοποίησης των φτερών για κάποιον λόγο δεν λειτούργησε. Σύμφωνα με τον ειδικό η υπόθεση αυτή έχει 95% πιθανότητες να επιβεβαιωθεί ως η αιτία του δυστυχήματος.

Πριν από το δυστύχημα, ο πιλότος που πέταξε από το Guarulhos την Παρασκευή, ανέφερε τον σχηματισμό πάγου στο παράθυρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν ήταν κάτι σύνηθες, αλλά η πρώτη φορά που του είχε συμβεί στα 16 χρόνια εμπειρίας του.

Το αεροσκάφος αναχώρησε από το Κασκαβέλ στις 11.56 το πρωί και συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή του Βινέδο περίπου στις 1:25 το μεσημέρι.

Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί

Οι αρχές μετά από έρευνες ανέσυραν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου στον τόπο της συντριβής στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Γκιγιέρμι Ντερίτε, Γενικό Γραμματέα Ασφαλείας του Σάο Πάολο. Το μαύρο κουτί περιέχει κρίσιμα δεδομένα που θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους.

Κατάλληλο για πτήση το αεροπλάνο

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη και το πλήρωμά του ήταν κατάλληλα για πτήση.

Το αεροσκάφος που χειριζόταν η Voepass και συνετρίβη κοντά στην πόλη Βινχέδο ήταν «ένα ATR-72, κατασκευασμένο το 2010 και σε καλή λειτουργική κατάσταση, με έγκυρα πιστοποιητικά καταχώρησης και αξιοπλοΐας», ανέφερε η δήλωση.

«Η πτήση είχε τέσσερα μέλη πληρώματος τη στιγμή του ατυχήματος και όλα ήταν επαρκώς αδειοδοτημένα και είχαν έγκυρα προσόντα», ανέφερε η δήλωση. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίσει «να παρακολουθεί την παροχή βοήθειας στα θύματα και τις οικογένειές τους από την εταιρεία. Επιπλέον, η Υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών».

Τεράστια καταστροφή

Οι εναέριες εικόνες από την αεροπορική συντριβή σε γειτονιά της Βραζιλίας αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Το βίντεο δείχνει τα συντρίμμια πολύ κοντά σε ένα σπίτι στο Βινχέδο — μια κατοικημένη περιοχή στη δυτική πλευρά του Σάο Πάολο.

Δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων από το Flightradar24 δείχνουν ότι το αεροσκάφος έπεσε περίπου 17.000 πόδια μέσα σε μόλις ένα λεπτό. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι το αεροπλάνο έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού που ανήκε σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

Στις εναέριες εικόνες φαίνεται η μύτη του αεροσκάφους και τα παράθυρα του πιλοτηρίου. Πίσω από αυτό, καμένα κομμάτια του αεροπλάνου σκορπίζονται στο έδαφος, ενώ η ουρά του φαίνεται σε μερικά δέντρα.


Τρίημερο πενθος στην χώρα

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κήρυξε τρεις ημέρες πένθους ως ένδειξη στη συντριβή του αεροπλάνου που σκότωσε 61 ανθρώπους την Παρασκευή.

Ο Λούλα ανακοίνωσε το πένθος μέσω του λογαριασμού του στο X.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Σάο Πάολο, Ταρσίσιο ντε Φρέιτας, καθώς και ο Δήμος Βινχέδο, κήρυξαν επίσης τριήμερο πένθος για να τιμήσουν τα θύματα της συντριβής νωρίτερα την Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό από επίθεση drone 13χρονο αγόρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας 13χρονος σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινό drone έριξε χειροβομβίδα στην Μπέιτ Λάχια

Χανιά: Η σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον 33χρονο γιατρό που είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο εύρεσης δεν είναι δύσβατο - η σορός βρέθηκε σε προσβάσιμη τοποθεσία, σε μικρή απόσταση από τοπικό εστιατόριο

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγλαΐα Κρεμέζη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομικής γραφής

Η Κατερίνα Μουτσάτσου στο κόμμα της Καρυστιανού: «Προετοιμαζόμουν 12 χρόνια» ‑ Υποψήφια με το ΕΠΑΜ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου στην παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.

Αποφυλακίστηκε ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο τον καταδίκασε σε 17 φορές ισόβια κάθειρξη και 25 χρόνια κάθειρξης

Ισπανία: Μαρμάρινη κεφαλή 2.000 ετών που πιθανώς απεικονίζει την Αφροδίτη βρέθηκε σε παραλία του Αλικάντε

Κόσμος Χτες
Μαρμάρινη προτομή ηλικίας περίπου 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην παραλία Αλμαδράμπα του Αλικάντε - πιθανώς παριστάνει τη θεά Αφροδίτη ή τη ρωμαϊκή Venus

Σκελετός σε δύσβατη περιοχή στα Χανιά: Θρίλερ με ανθρώπινα οστά στον Τζιτζιφέ

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού βρίσκονται σε εξέλιξη

Τουρκία: Δικαστήριο καθαίρεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Ραγδαίες εξελίξεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα μέλη της ηγεσίας του CHP παραμένουν στα κεντρικά γραφεία της Αγκυρας και δηλώνουν αποφασιστικά ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν

Όλυμπος: Τραυματίστηκε πυροσβέστης κατά την επιχείρηση εντοπισμού ορειβάτη

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες στον Όλυμπο για τον εντοπισμό του 25χρονου Ισπανού ορειβάτη, με μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από χθες το απόγευμα

Μαρία Καρυστιανού: Ανακοινώνει το νέο κόμμα ‑ Δείτε live την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Κόσμος Χτες
Πλήθος κόσμου στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη

Δραματικές εικόνες στη Νέα Υόρκη από τις σφοδρές καταιγίδες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγκλονιστικά βίντεο έδειχναν όσους επιχειρούσαν να μετακινηθούν να παρασύρονται