E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός για «μεγασεισμό» στην Ιαπωνία

Πρώτη φορά γίνεται τέτοια ανακοίνωση

Δημοσίευση 9/8/2024 | 09:02

Συναγερμός για «μεγασεισμό» στην Ιαπωνία

Οπρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα πως ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στην κεντρική Ασία αφού σεισμολόγοι προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία οφείλει να προετοιμασθεί για έναν ενδεχόμενο «μεγασεισμό».

Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια τέτοια προειδοποίηση, αφότου τέθηκε σε λειτουργία ένα νέο σύστημα συναγερμού μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε το 2011, ο οποίος προκάλεσε φονικό τσουνάμι και την καταστροφή ενός πυρηνικού σταθμού.

«Ως πρωθυπουργός έχω την κορυφαία ευθύνη για τη διαχείριση κρίσεων και αποφάσισα να παραμείνω στην Ιαπωνία για τουλάχιστον μία εβδομάδα», δήλωσε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης επρόκειτο να μεταβεί στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία και προέβλεπε να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή πέντε χωρών της περιοχής.

«Η πιθανότητα να συμβεί ένας νέος ισχυρός σεισμός είναι υψηλότερη απ' ό,τι σε κανονικές συνθήκες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί με βεβαιότητα ένας σεισμός», ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA) εκδίδοντας χθες, Πέμπτη, την προειδοποίησή της, έπειτα από μια δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων στη νότια Ιαπωνία, χωρίς όμως να σημειωθούν σημαντικές ζημιές.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών, πολλοί από τους οκτώ τραυματίσθηκαν από πτώση αντικειμένων.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεκτονικών πλακών κατά μήκος της «ζώνης της φωτιάς» του Ειρηνικού και είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στον κόσμο.

Στο αρχιπέλαγος, όπου κατοικούν περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, σημειώνονται περίπου 1.500 σεισμικές δονήσεις το χρόνο, οι περισσότερες ασθενείς.

Ακόμα και οι πιο ισχυροί σεισμοί προκαλούν εν γένει λίγες ζημιές, κυρίως χάρη στην εφαρμογή αυστηρών αντισεισμικών οικοδομικών κανονισμών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα μέτρα προστασίας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως υπάρχει πιθανότητα 70% να πλήξει τη χώρα ένας μεγασεισμός μέσα στα 30 επόμενα χρόνια.

Μια τέτοια δόνηση θα μπορούσε να πλήξει σημαντικό τμήμα της ιαπωνικής ακτής στον Ειρηνικό και να απειλήσει περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ιαπωνία ήταν εκείνος μεγέθους 9 βαθμών που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου 2011 στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν 18.500 άνθρωποι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς ταξί για 18 ώρες – Νέα απεργία στις 22 Σεπτεμβρίου

Ελλάδα 21.09.2025
«Δε θα κάνουμε πίσω», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ

Δεύτερη ημέρα χάους σε αεροδρόμια: Τα σενάρια για κυβερνοεπίθεση ‑ Kαθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

Κόσμος 21.09.2025
Δεύτερη ημέρα ταλαιπωρίας για χιλιάδες επιβάτες σε μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης μετά την κυβερνοεπίθεση

Επιστροφή ενοικίου: Το «κρυφό» κλειδί για να την εξασφαλίσετε – Δείτε πώς!

Οικονομία 21.09.2025
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για την επιστροφή ενοικίου

Φωτιά στο Κουνούπι Αργολίδας: Στη «μάχη» 44 πυροσβέστες, έξι εναέρια ‑ «Ήχησε» το 112 για ετοιμότητα

Ελλάδα 21.09.2025
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς βρίσκονται 44 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα

Φονικό στη Θεσσαλονίκη: «Γκρίνιαξε, ήμουν πιεσμένος και τη σκότωσα» λέει ο αδελφός της

Ελλάδα 21.09.2025
Τα πρώτα λόγια του 50χρονου στους αστυνομικούς μετά την τραγωδία στη Χαριλάου

«Super League: Γκολ και εκπλήξεις στην πρεμιέρα της 4ης αγωνιστικής»

Αθλητικά Νέα 21.09.2025
Η πρώτη μέρα της 4ης αγωνιστικής (Σάββατο 20/9) πρόσφερε δυνατές στιγμές και αρκετό θέαμα.

Πακιστάν: Οργή για εκπομπή γνωριμιών πριν καν βγει στον «αέρα»

Κόσμος 21.09.2025
Πριν καν προλάβει να προβληθεί το πρώτο επεισόδιο και μάλιστα μέσω YouTube, το νέο dating show «Lazawal Ishq» έχει συγκεντρώσει αρνητικά σχόλια και οργισμένες αντιδράσεις.

Τέμπη: 50 σωματεία του πολιτισμού στο πλευρό του απεργού πείνας Πάνο Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Απευθύνουν κάλεσμα στο Σύνταγμα την Κυριακή (21/9)

Γιάμαλη: «Θέλουμε να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι και ασφαλείς είτε είμαστε μαύροι, γκέι, είτε φοράμε κοντές φούστες»

Ελλάδα Χτες
Το σχόλιο της Αναστασίας Γιάμαλη για την ισότητα και την ελευθερία, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ένα ζευγάρι ανδρών.