E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτίναξη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως και 52% μέσα σε 5 χρόνια

Τα ευρήματα της έρευνας

Δημοσίευση 8/8/2024 | 15:49

Εκτίναξη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως και 52% μέσα σε 5 χρόνια

Η εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών γραμμών από μόνο μία εταιρεία καθιστά υψηλότερες τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της XRTC για τον εγχώριο ακτοπλοϊκό κλάδο.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, παρατηρήθηκαν αυξήσεις έως και 52% στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη διάρκεια μίας πενταετίας, μεταξύ 2019 και 2023.

Η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας μεγάλων εταιρειών, γεγονός που επικρατεί παγκοσμίως. Σήμερα, 20 εταιρείες ελέγχουν το 37% των πλοίων, το 28% της χωρητικότητας επιβατών και το 41% των οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία της μελέτης.

Η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα, η Attica Group, ελέγχει το 27% των πλοίων, το 37% της χωρητικότητας επιβατών και το 51% της χωρητικότητας οχημάτων, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες (Attica, Minoan, Seajet) ελέγχουν το 49%, το 63% και το 71% αντίστοιχα.

Η μελέτη της XRTC τονίζει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κατέγραψε μειώσεις κατά 1,61% στα συμβατικά πλοία το α’ εξάμηνο του 2024, με ορισμένες αυξήσεις μόνο στα ταχύπλοα και στις ενδονησιωτικές διαδρομές. Παράλληλα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υπογραμμίζουν ότι οι τιμές είναι ίδιες από το 2022.

Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν από 40% έως 52% από το 2019 έως το 2023, ενώ στα ΙΧ η αύξηση ξεπερνά το 60%, σύμφωνα με έρευνα της online πλατφόρμας κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ferryroute.com. Επιπλέον, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 128%, από 320 δολάρια ο τόνος το 2020 σε 729 δολάρια ο τόνος το 2022, με μείωση σε 579 δολάρια ο τόνος τον Ιούλιο του 2024 (αύξηση 75% σε σχέση με το 2020).

Τέλος, η μελέτη δείχνει ότι οι τιμές των ναύλων είναι χαμηλότερες όταν εξυπηρετούνται από δύο εταιρείες, αλλά υψηλότερες όταν εξυπηρετούνται από μία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολλανδία: 7 εκατομμύρια τουλίπες στο πιο διάσημο ανοιξιάτικο πάρκο της Ευρώπης

Κόσμος 19.04.2026
«Ο Κήπος της Ευρώπης» στην Ολλανδία άνοιξε - Αναμένονται εκατομμύρια επισκέπτες

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς τα ανατολικά

Κόσμος 19.04.2026
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Ελλάδα Χτες
Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νεογέννητο βρέφος ‑ Δίωξη για εμπορία ανθρώπων

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στις Αρχές της Θεσσαλονίκης

Ουκρανία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 2 νεκροί και ο δράστης

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Ελλάδα Χτες
Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Ελλάδα Χτες
Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» ‑ Είχε ειλεό

Ελλάδα Χτες
Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Ελλάδα Χτες
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Καιρός Χτες
Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα