E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτίναξη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως και 52% μέσα σε 5 χρόνια

Τα ευρήματα της έρευνας

Δημοσίευση 8/8/2024 | 15:49

Εκτίναξη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως και 52% μέσα σε 5 χρόνια

Η εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών γραμμών από μόνο μία εταιρεία καθιστά υψηλότερες τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της XRTC για τον εγχώριο ακτοπλοϊκό κλάδο.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, παρατηρήθηκαν αυξήσεις έως και 52% στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη διάρκεια μίας πενταετίας, μεταξύ 2019 και 2023.

Η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας μεγάλων εταιρειών, γεγονός που επικρατεί παγκοσμίως. Σήμερα, 20 εταιρείες ελέγχουν το 37% των πλοίων, το 28% της χωρητικότητας επιβατών και το 41% των οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία της μελέτης.

Η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα, η Attica Group, ελέγχει το 27% των πλοίων, το 37% της χωρητικότητας επιβατών και το 51% της χωρητικότητας οχημάτων, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες (Attica, Minoan, Seajet) ελέγχουν το 49%, το 63% και το 71% αντίστοιχα.

Η μελέτη της XRTC τονίζει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κατέγραψε μειώσεις κατά 1,61% στα συμβατικά πλοία το α’ εξάμηνο του 2024, με ορισμένες αυξήσεις μόνο στα ταχύπλοα και στις ενδονησιωτικές διαδρομές. Παράλληλα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υπογραμμίζουν ότι οι τιμές είναι ίδιες από το 2022.

Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν από 40% έως 52% από το 2019 έως το 2023, ενώ στα ΙΧ η αύξηση ξεπερνά το 60%, σύμφωνα με έρευνα της online πλατφόρμας κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ferryroute.com. Επιπλέον, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 128%, από 320 δολάρια ο τόνος το 2020 σε 729 δολάρια ο τόνος το 2022, με μείωση σε 579 δολάρια ο τόνος τον Ιούλιο του 2024 (αύξηση 75% σε σχέση με το 2020).

Τέλος, η μελέτη δείχνει ότι οι τιμές των ναύλων είναι χαμηλότερες όταν εξυπηρετούνται από δύο εταιρείες, αλλά υψηλότερες όταν εξυπηρετούνται από μία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη, 3 χρόνια μετά ‑ Γεμάτη κόσμο η πλατεία Συντάγματος ‑ Συλλαλητήρια σε πολλές πολεις

Ελλάδα 28.02.2026
Περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις εντός Ελλάδος και 25 στο εξωτερικό

Ισραήλ: Ενεργοποιήθηκε ξανά η «Σφεντόνα του Δαβίδ» ‑ Ποιο είναι το υπερόπλο της Ιερουσαλήμ

Κόσμος 28.02.2026
Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα υπερσύγχρονα όπλα τους έχουν ενεργοποιήσει οι Ισραηλινοί απέναντι στη Χαμάς

Ένας νεκρός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση ‑ «Είναι δειλή πράξη»

Ελλάδα 28.02.2026
Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ένας Ασιάτης υπήκοος σκοτώθηκε αφού τα συντρίμμια έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή του Αμπου Ντάμπι

Η στιγμή που ιρανικοί πύραυλοι χτυπούν την βάση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

Κόσμος 28.02.2026
Το Ιράν εξαπέλυσε βαλλιστική επίθεση κατά της έδρας του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ως αντίποινα για την κοινή στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ–Ισραήλ

«Θα το μετανιώσετε»: Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας

Η σκληρή απάντηση Ρωσίας για την επίθεση ΗΠΑ‑ Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
«Ο ειρηνοποιός Τραμπ έδειξε ξανά το αληθινό του πρόσωπο»

Τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ελλάδα 28.02.2026
Ακινητοποιημένα τα τρένα, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, στάση στο Μετρό

Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Στο μικροσκόπιο ο θάνατος 67χρονης

Ελλάδα 28.02.2026
Διερευνώνται οι συνθήκες της πτώσης – Η Ένωση «Υπερίων» ζητά απαντήσεις για τις υποδομές και τη λογοδοσία

Ανδρας στην Θεσσαλονίκη ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στα 3 ανήλικα ανίψια του

Ελλάδα 28.02.2026
Ο άνδρας συνελήφθη, ενώ όπως φαίνεται είχε ποινικό παρελθόν

Τραμπ σε 8λεπτο διάγγελμα: «Θα ισοπεδώσουμε τη βιομηχανία πυραύλων του Ιράν»

Κόσμος 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, καλώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης να καταθέσουν τα όπλα.

Τραμπ διατάσσει διακοπή συνεργασίας με Anthropic – Απειλές για ποινικές συνέπειες και εξάμηνη κατάργηση συμβολαίων

Tech + Science 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε στην άρνηση της εταιρίας να παραχωρήσει απεριόριστη πρόσβαση στα εργαλεία της στο Πεντάγωνο.