E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτίναξη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως και 52% μέσα σε 5 χρόνια

Τα ευρήματα της έρευνας

Δημοσίευση 8/8/2024 | 15:49

Εκτίναξη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως και 52% μέσα σε 5 χρόνια

Η εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών γραμμών από μόνο μία εταιρεία καθιστά υψηλότερες τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της XRTC για τον εγχώριο ακτοπλοϊκό κλάδο.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, παρατηρήθηκαν αυξήσεις έως και 52% στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη διάρκεια μίας πενταετίας, μεταξύ 2019 και 2023.

Η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας μεγάλων εταιρειών, γεγονός που επικρατεί παγκοσμίως. Σήμερα, 20 εταιρείες ελέγχουν το 37% των πλοίων, το 28% της χωρητικότητας επιβατών και το 41% των οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία της μελέτης.

Η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα, η Attica Group, ελέγχει το 27% των πλοίων, το 37% της χωρητικότητας επιβατών και το 51% της χωρητικότητας οχημάτων, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες (Attica, Minoan, Seajet) ελέγχουν το 49%, το 63% και το 71% αντίστοιχα.

Η μελέτη της XRTC τονίζει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κατέγραψε μειώσεις κατά 1,61% στα συμβατικά πλοία το α’ εξάμηνο του 2024, με ορισμένες αυξήσεις μόνο στα ταχύπλοα και στις ενδονησιωτικές διαδρομές. Παράλληλα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υπογραμμίζουν ότι οι τιμές είναι ίδιες από το 2022.

Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν από 40% έως 52% από το 2019 έως το 2023, ενώ στα ΙΧ η αύξηση ξεπερνά το 60%, σύμφωνα με έρευνα της online πλατφόρμας κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ferryroute.com. Επιπλέον, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 128%, από 320 δολάρια ο τόνος το 2020 σε 729 δολάρια ο τόνος το 2022, με μείωση σε 579 δολάρια ο τόνος τον Ιούλιο του 2024 (αύξηση 75% σε σχέση με το 2020).

Τέλος, η μελέτη δείχνει ότι οι τιμές των ναύλων είναι χαμηλότερες όταν εξυπηρετούνται από δύο εταιρείες, αλλά υψηλότερες όταν εξυπηρετούνται από μία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάλπη πάνω σε ναρκοπέδιο στην Ουκρανία: Τα σενάρια μετά τη δήλωση Ζελένσκι ότι είναι έτοιμος για εκλογές

Κόσμος 10.12.2025
Οι παγίδες της εκλογικής διαδικασίας, τα εμπόδια για τη διεξαγωγή της και το πρόσωπο «κλειδί» που μπορεί πραγματικά να νικήσει τον Ζελένσκι

«Δέχομαι απειλές ότι θα με βιάσουν»: Η Μίνα Αρναούτη ξεσπά μετά την απόφαση για το τροχαίο Παντελίδη

Ελλάδα 10.12.2025
Η συγκλονιστική περιγραφή του τροχαίου και οι φοβίες

Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι κρατούσε αιχμάλωτους μετανάστες σε εργοστάσιο και ζητούσε λύτρα

Ελλάδα 10.12.2025
Οι δικαστές τους έκριναν ένοχους, μεταξύ άλλων, για εγκληματική συμμορία και παροχή καταλύματος σε παράτυπους μετανάστες με σκοπό την κερδοσκοπία.

Θρίλερ με τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο στη Βνεζουέλα λίγο πριν της απονεμηθεί το Νόμπελ: Αγνωστο πού βρίσκεται

Κόσμος 10.12.2025
Δεν θα μείνει στην εξορία μετά την απονομή του βραβείου της

Αγρότες: Βάζουν πλώρη για το λιμάνι του Βόλου ‑ «Αν θέλει, ας έρθει ο εισαγγελέας να μας συλλάβει»

Ελλάδα 10.12.2025
«Δείξαμε τη δύναμή μας στο αεροδρόμιο», το μήνυμα των αγροτών - Ο «χάρτης» των μπλόκων σε όλη τη χώρα

Πυρκαγιά καταστρέφει κτήριο στο Μανχάταν: Πυκνό σύννεφο καπνού πάνω από τη συνοικία της Νέας Υόρκης

Κόσμος Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον τελευταίο όροφο ενός εξαώροφου κτιρίου, στη συνοικία Απερ Γουέστ Σάιντ

Διορία Τραμπ στον Ζελένσκι για να απαντήσει για το σχέδιο, λένε οι FT: Πιέζει για συμφωνία ως τα Χριστούγεννα

Κόσμος Χτες
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στην αμερικανική πλευρά ότι χρειάζεται χρόνο για να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους συμμάχους

Πληθαίνουν τα σενάρια στην Τουρκία για πόλεμο με το Ισραήλ: Πώς εμπλέκουν Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα Χτες
Όταν η Τουρκία βλέπει παντού «εχθρούς»: Η Ελλάδα και η Κύπρος ξαφνικά γίνονται YPG