E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτίναξη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως και 52% μέσα σε 5 χρόνια

Τα ευρήματα της έρευνας

Δημοσίευση 8/8/2024 | 15:49

Εκτίναξη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως και 52% μέσα σε 5 χρόνια

Η εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών γραμμών από μόνο μία εταιρεία καθιστά υψηλότερες τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της XRTC για τον εγχώριο ακτοπλοϊκό κλάδο.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, παρατηρήθηκαν αυξήσεις έως και 52% στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη διάρκεια μίας πενταετίας, μεταξύ 2019 και 2023.

Η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας μεγάλων εταιρειών, γεγονός που επικρατεί παγκοσμίως. Σήμερα, 20 εταιρείες ελέγχουν το 37% των πλοίων, το 28% της χωρητικότητας επιβατών και το 41% των οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία της μελέτης.

Η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα, η Attica Group, ελέγχει το 27% των πλοίων, το 37% της χωρητικότητας επιβατών και το 51% της χωρητικότητας οχημάτων, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες (Attica, Minoan, Seajet) ελέγχουν το 49%, το 63% και το 71% αντίστοιχα.

Η μελέτη της XRTC τονίζει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κατέγραψε μειώσεις κατά 1,61% στα συμβατικά πλοία το α’ εξάμηνο του 2024, με ορισμένες αυξήσεις μόνο στα ταχύπλοα και στις ενδονησιωτικές διαδρομές. Παράλληλα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υπογραμμίζουν ότι οι τιμές είναι ίδιες από το 2022.

Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν από 40% έως 52% από το 2019 έως το 2023, ενώ στα ΙΧ η αύξηση ξεπερνά το 60%, σύμφωνα με έρευνα της online πλατφόρμας κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ferryroute.com. Επιπλέον, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 128%, από 320 δολάρια ο τόνος το 2020 σε 729 δολάρια ο τόνος το 2022, με μείωση σε 579 δολάρια ο τόνος τον Ιούλιο του 2024 (αύξηση 75% σε σχέση με το 2020).

Τέλος, η μελέτη δείχνει ότι οι τιμές των ναύλων είναι χαμηλότερες όταν εξυπηρετούνται από δύο εταιρείες, αλλά υψηλότερες όταν εξυπηρετούνται από μία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στην Ανοιξη: Το βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τον εμπρησμό του 50χρονου

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ο δράστης ανάβει τη φωτιά και απομακρύνεται ατάραχος, ενώ οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν δευτερόλεπτα αργότερα.

Θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοικτά αύριο τα καταστήματα – Τι πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε για ψώνια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων τα καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά με ωράριο 11:00–20:00, ενώ οι έμποροι εκτιμούν συνολικό τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ για φέτος.

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου‑Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις και πώς υποβάλλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ανοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.

Ο 20χρονος Μέσι κρατούσε αγκαλιά τον βρεφούλη Γιαμάλ το 2007 σε καμπάνια ‑ και αύριο οι δύο τους θα αντιμετωπιστούν στον τελικό του Μουντιάλ 2026.

E-Daily 3.Left 18.07.2026
Ποιος μαθηματικός υπολόγισε τι κρύβει η ιστορική φωτογραφία Μέσι-Γιαμάλ πριν από 19 χρόνια;

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του 2025

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Από την «δεκαετία του ΟΓΑ» έως την κάλυψη εισφορών για ανέργους από τη ΔΥΠΑ - όλες οι διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός μοτοσικλετιστής που ενεπλάκη σε σύγκρουση με ΙΧ

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο οδηγός του ΙΧ συνελήφθη μετά τη μοιραία σύγκρουση στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.