E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι ιδιοκτήτες των beach bars στην Ιταλία απειλούν με απεργία

Τι ζητούν και τι φοβούνται

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 7/8/2024 | 00:51

Γιατί οι ιδιοκτήτες των beach bars στην Ιταλία απειλούν με απεργία
Φωτογραφία από cottonbro studio

Τα beach bars ή τα lidos στα ιταλικά, είναι όπως και στην χώρα μας κάποιες επιχειρήσεις που νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ή πολυτελή παραλιακά κλαμπ με εστιατόρια και μπαρ που εκτείνονται σε μεγάλες εκτάσεις.

Μπορεί να κοστίζουν οπουδήποτε πάνω από 25 € για να νοικιάσετε δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα για την ημέρα, με μερικά να φτάνουν τα 200 € σε πολυτελή θέρετρα όπως το Κάπρι.

Εδώ και χρόνια, οι πιέσεις των Βρυξελλών αυξάνονται προς την Ιταλία να ανακαλέσει 30.000 παραχωρήσεις διαχείρισης παραλιών -που έχουν χορηγηθεί πριν από δεκαετίες έναντι ευτελούς αμοιβής- και να τις επαναχορηγήσει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Παρά ταύτα, οι ιδιοκτήτες των παραχωρήσεων - που ποικίλουν από απλές παράγκες με ξαπλώστρες και ομπρέλες έως πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία - αποτελούν μια ισχυρή πολιτική ομάδα που αντιτίθεται έντονα στον ανταγωνισμό.  Λένε ότι εάν η ιταλική κυβέρνηση δεν ακούσει τις εκκλήσεις τους για αποζημίωση και δεν προστατεύσει τις επιχειρήσεις τους, θα συνεχίσουν να απεργούν όλο τον Αύγουστο με κάθε διαμαρτυρία να παίρνει σταδιακά μεγαλύτερη διάρκεια. Είναι ο πιο πολυσύχναστος μήνας για τον τουρισμό στην Ιταλία, με πολλούς Ιταλούς να παίρνουν όλο τον μήνα άδεια από τη δουλειά μαζί με εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ιταλίας το 2020, αφού η τότε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων ενέκρινε νόμο που επεκτείνει τις παραχωρήσεις μέχρι το 2033.

Και μπορεί η Μελόνι να παρέτεινε την ισχύ των υφιστάμενων παραχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2024 αλλά ήρθαν οι Βρυξέλλες και προέτρεψαν την κυβέρνηση Μελόνι να προχωρήσει στην υποσχεθείσα μεταρρύθμιση.

Όμως οι επιχειρηματίες της παραλίας απαιτούν από τη Μελόνι να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική που να εγγυάται το ισοδύναμο τουλάχιστον δύο ετών του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ως αποζημίωση για τις χαμένες επιχειρήσεις τους.

«Είναι η Άγρια Δύση στις ιταλικές παραλίες ελλείψει εθνικού κανόνα», δήλωσε ο στους Financial Times ο Αντόνιο Καπατσιόνε, πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Επιχειρηματιών Παραλιών. «Οι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τους νόμους του κράτους που έλεγαν “επενδύστε όσο θέλετε” και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε τα πάντα και δεν κάνει τίποτα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κίνα: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υπαίθριο σύστημα κυλιόμενων σκαλών στον κόσμο – Σχεδόν 1 χλμ. μήκος

Αρχιτεκτονική 28.03.2026
Το εντυπωσιακό έργο «Goddess» στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια κατασκευής και κοστολογείται στα 23 εκατ. δολάρια.

Από τον καφενέ στο scroll: Η γενιά που κάνει ψηφιακή επανάσταση... και στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 28.03.2026
Από τα ΚΑΠΗ στο internet: Η ζήτηση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη

Το παράξενο σατιρικό έθιμο ενός χωριού ‑ Βάζουν πολιτικούς σε κλουβί και τους βουτάνε στο ποτάμι

Νέα Εποχή 28.03.2026
Ένας αιώνιος καλοκαιρινός θεσμός συνδυάζει γέλιο, σατιρική δικαιοσύνη και… παγωμένα νερά

Καταπίνουμε πλαστικό χωρίς να το βλέπουμε: Το αόρατο ταξίδι των μικροπλαστικών

Περιβάλλον 28.03.2026
Η Ευρώπη σκληραίνει το παιχνίδι: νέοι κανόνες για να κοπεί η ρύπανση στην πηγή

Γιατί οι Ισπανοί έχουν βαλθεί να αγοράζουν δέματα που δεν ξέρουν τι έχουν μέσα

Stories 28.03.2026
Οι αγοραστές μπορεί να βρουν μέσα στα δέματα, τα πιο πιο απίθανα πράγματα

Πώς έφτασε η τσάντα της Jane Birkin να κοστίζει 10 εκατ. ευρώ;

Stories 28.03.2026
Δεν θα πιστέψεις τι είχε πάνω της η τσάντα που έγινε η πιο ακριβή στην ιστορία

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

Stories 28.03.2026
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Explainer: Τι είναι οι incels και πώς η ιδεολογία τους έγινε κίνημα μίσους;

Νέα Εποχή 28.03.2026
Aμναφέρονται πολύ συχνά από τότε που έγινε και πάλι ο Donald Trump Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η λύση στη μοναξιά: Τα κλαμπ φιλίας που φέρνουν κοντά δεκάδες γυναίκες

Stories 28.03.2026
Η Caitlin Ball, 23 ετών, ίδρυσε το Social Girls Club

violet76 – is that horror? Η παράσταση που μετατρέπει τη σκηνή σε εφιάλτη!

Πρόσωπα Χτες
Η Χριστίνα Σκουτέλα μιλά για ένα dancegig που ισορροπεί ανάμεσα σε punk ένταση, σώμα και τρόμο

Σε ποιες χώρες είναι νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονiα

Stories Χτες
Από την Ελβετία μέχρι την Αμερική